Fenomenul artistic steampunk

718 views
655 views

Published on

about the new phenomenon of Steampunk and steampunk art

Published in: Design, Business
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
718
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
28
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Fenomenul artistic steampunk

 1. 1. FENOMENUL ARTISTIC STEAMPUNK Arta Steampunk vine ca urmare firească a experimentelor secolului XX, când apare revolta contra limitărilor, contra canoanelor; când artiştii folosesc propriul trup, colajul evoluează în direcţia folosirii peliculei video şi a happening-ului în spaţiu public; astfel, se extinde conceptul de experiment şi se pun sub un semn de întrebare metodele tradiţionale de expresie. Steampunk este un fenomen izvorât din însuşi dispreţul faţă de această lume comodă, consumistă. De vulgaritatea artei, împinsă de o reproducere în serii nelimitate. Transformarea P.C.-urilor sau mouse-urilor derivă din această pornire anti-vulgar, anti-consumism, din nevoia definirii unui nou tip de unicitate. Artistul Steampunk este artist în măsura în care poate crea, poate simţi, poate valorifica arta. Acele transformări ale obiectelor nu sunt doar deformări venite dintr-o pură plăcere de a distruge, prin acea „caricaturizare” a obiectelor cotidiene, ci sunt expresii ale unei noi dorinţe de libertate, a unei noi modalităţi de trăire.
 2. 2. CREAȚII ȘI ARTIȘTI STEAMPUNK Steampunkerii valorifică viaţa, ne-adoptând acel stil de singurătate, pesimism anti-utopic, ascuns în spatele monitorului. Steampunk doreşte o revalorizare a trecutului cu ajutorul mijloacelor moderne, a tehnologiei noi, şi nicidecum o construire a prezentului într-un cadru al viitorului. Referitor la materialele folosite de artişti precum Sean Orlando sau Eric Lindveit, putem aminti remarca lui Th. Lipps: „Este în interesul operei de artă să ajute a exprima în opera de artă în primul rând trăsături semnificative din esenţa materialului, capacităţi şi disponibilităţi interioare”. Este, credem noi, şi cazul artiştilor sub-genului Steampunk.
 3. 3. Eric Lindveit – artist Steampunk Seria Sylvan History of New York Book 2 a) Sylvan Natural History of New York #12 b) Sylvan Natural History of New York #9
 4. 4. 30 x 22 x 8, acrylic, paper, burlap, and pencil on wood, 2009
 5. 5. 30 x 22 x 8, acrylic, paper, flocking, and pencil on wood, 2009
 6. 6. SEAN ORLANDO – ARTIST STEAMPUNK Steampunk Tree House
 7. 7. Raygun Gothic Rocket
 8. 8. Mike Libby – artist Steampunk Seria Insect Lab a) Arahnide
 9. 9. B) FLUTURI
 10. 10. CĂLĂTORIILE LUI JASPER MORELLO (STEAMPUNK ANIME) Filmul începe în oraşul Gothia, un oraş industrial plin de fum, unde dirijabilele pe bază de abur sunt principala sursă de transport, şi unde o teribilă ciumă decimează populaţia. Filmul se plasează într- o lume stilizată după Anglia victoriană cu dirijabile de fier şi computere pe bază de abur, unde gigantice aeronave mecanice sunt principalele modalităţi de transport. Personajele sunt create în stilul Wayang (păpuşi indoneziene de umbre) descrise ca siluete. Stilul este similar celui folosit de filmul din 1926 The adventures of Prince Achmed (Aventurile Prinţului Ahmed), unul dintre cele mai vechi filme de animaţie.
 11. 11. ELEPHANTS DREAM (STEAMPUNK ANIME) Elephants Dream este un scurt film produs pe calculator, produs aproape în mod complet folosind software-ul Blender. Mesajul final nu este uşor de înţeles, datorită naturii abstracte a filmului şi, de aceea, câţiva privitori l-au criticat ca neavând vreun scop şi că e făcut la întâmplare, şi merită atenţia doar dacă e văzut ca un demo. Alţii au interpretări total diferite ale înţelesului. Un comentariu îndrăzneţ, de exemplu, descrie punctul de vedere conform căruia Proog reprezintă partea logică a creierului, pe când Emo este cealaltă jumătate creativă. Proog nu poate integra imaginativul, distracţia imprevizibilă în atât de grijuliu creata sa lume logică şi izolată, de aceea încarcă să îl domine pe Emo şi în cele din urmă îl atacă.
 12. 12. METROPOLIS (FILM STEAMPUNK) Metropolis este un film mut de science fiction regizat de Fritz Lang pe un scenariu scris de Lang şi Thea von Harbou, soţia sa. Lang şi von Harbou au scris scenariul filmului în anul 1924, respectiv în 1926, scenariul a fost transformat de către Thea von Harbou într-un roman cu titlu omonim, Metropolis. Acţiunea este plasată într-un oraş gigant al viitorului, înfăţişat într-o manieră caracteristică societăţilor de tip distopic, prezentând o temă comună a lucrărilor ştiinţifico-fantastice a anilor 1920, criza socială "perpetuă" a capitalismului dintre forţa de muncă, muncitorii, şi proprietari.

×