Games in marketing

171 views
108 views

Published on

Ga naar http://academy.imnl.nl voor mooie video's

over Social Gaming.
Geld verdienen als bedrijf met Internet Marketing

Strategie
Alles over Social Gaming
Social Gaming tips

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
171
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • 1. Games in marketing** Deze presentatie helpt je op weg als je meer wil weten over de inzet van games om je marketing te verbeteren.
 • 2. Games in marketingHoe kunnen games je marketingstrategie naar een hoger plan tillen? Om dit te weten te komen gaan we kijken naar de mogelijkheden die games bieden en zal ik ook enkele voorbeelden laten zien.
 • 3. Social gamingVoor marketing doeleinden wordt vaak gebruik gemaakt van social gaming. Om social gaming tot een succes te maken, is het belangrijk te weten wat mensen willen. Consumenten zijn vaak op zoek naar een beleving. Ze willen niet zomaar statische informatie gadeslaan. Liever worden ze meegesleept, maken ze zelf ergens deel van uit. Wat ze willen is een ervaring! Gaming kan voor deze ervaring zorgen.
 • 4. Social gamingMaar wat is nou precies social gaming? Waarin is social gaming anders dan andere varianten? Wat houdt dat ‘social’ in? In traditioneel gaming speel je solo, tegen een fictieve tegenstander of tegen een andere gamer. Eind jaren ’90, en begin 2000, was het internet in huishoudens in opkomst. Mensen wilden zich ook in de digitale wereld met elkaar verbinden. Er ontstond een behoefte aan een extra verdieping van de game-ervaring. Internet schiep nieuwe mogelijkheden voor games om in deze behoefte te voorzien. Sindsdien hebben gamers de mogelijkheid om via een game direct met elkaar in verbinding te staan en om via deze games met elkaar te communiceren en samenwerken.
 • 5. GeschiedenisIn het begin waren er games met chatrooms en kon je spelletjes spelen met elkaar in MSN.
 • 6. GeschiedenisLater ging ook de game-console het internet op. Via de Playstation kon je bijvoorbeeld communiceren met andere gamers en strategieën met- of tegen elkaar uitvoeren.
 • 7. GeschiedenisDe explosieve behoefte aan digitaal contact leidde uiteindelijk tot de opkomst van moderne social media platformen zoals we die vandaag de dag kennen. Social gaming heeft zich hier naartoe verspreid, met Facebook’s paradepaardje Zynga als koploper. Dit bedrijf maakte onder andere het wereldwijd bekende FarmVille.
 • 8. Dankzij internetInternet heeft veel mogelijk gemaakt op het gebied van social gaming.Zo kan je spelen met je vrienden, familie of zelfs totaal onbekenden aan de andere kant van de wereld. Het spelen met meerdere personen binnen een game heet ‘multiplayer gaming’.Ook kan je tijdens een spel met elkaar chatten. Gebruik de chat bijvoorbeeld om een strategie af te spreken met je medespeler. Zo geeft dat het spel een toegevoegde waarde.Dan is het ook nog mogelijk om via internet scores bij te houden en met elkaar te vergelijken. Zo kan je kiezen wie je bij de volgende game wil uitdagen en wie je moet verslaan.Wil je zien met wie je speelt? Dan kan je de webcam inschakelen. Het kan erg grappig zijn om elkaars gezicht te zien tijdens een spannend moment in het spel.
 • 9. VoorbeeldenJe hebt nu gezien wat er allemaal mogelijk is. Als ik enkele voorbeelden noem van social games zal je er vast wel een paar herkennen.Voorbeelden van social games zijn ‘SecondLife’, ‘World of Warcraft’, ‘FarmVille’ en ‘Habbo Hotel’.
 • 10. Integratie in social media platformsDe koploper in social media games is natuurlijk Facebook. Dit platform biedt een rijk scala aan games. Kenmerkend aan deze games is dat je door ze te spelen de interactie binnen je netwerk verhoogt. Vaak levert het zelfs ook een groter netwerk op. Facebook heeft dit heel handig bekeken, want met elke deelnemende gamer versterkt het social media platform zijn eigen positie.Spellen waarmee Facebook dat doet zijn bijvoorbeeld ‘FarmVille’, ‘Mafia Wars’ en ‘Restaurant City’.
 • 11. Viral gamesWaarom zijn social media games interessant voor marketeers? De reden dat deze games zo populair zijn en zo snel groeien, is het virale effect ervan. Dat betekent dat de games zo gemaakt zijn dat ze zichzelf gemakkelijk laten verspreiden en zodoende het netwerk laten groeien.Let op, hier komt de marketingtruc waardoor je games in je voordeel kan laten werken! De stelregel is: indien goed gezaaid, krijg je een groot verspreidend effect tegen een relatief lage prijs. Dus wanneer je een spel goed neerzet, kan je je naamsbekendheid door de gamers laten groeien. Met andere woorden: als het spel er eenmaal goed staat, kost het verspreiden je bijna niets.
 • 12. Kansen in de marketingConcreet kan je als bedrijf een op een aantal manieren je voordeel doen met een game.Laat bijvoorbeeld een game ontwikkelen. Dit hoeft geen complex spel te zijn, je kan het ook simpel houden.Besteed aandacht aan de branding van je bedrijf binnen deze game. Zo kunnen de spelers zien dat het van jouw bedrijf af komt. Onbewust zullen zij de link leggen tussen het vermaak van een leuk spel, en de identiteit van jouw bedrijf.Je doelgroep maakt zodoende op een leuke manier kennis met je bedrijf. De behoefte van de consument aan een ervaring wordt zo vervuld. Ook draagt de game positief bij aan het imago van je bedrijf.Wil je ook nog een grotere naamsbekendheid verwerven met de game? Maak er dan een viral game van, zodat de game en jouw naam zich snel kunnen verspreiden.
 • 13. Kansen in de marketingWil of kan je zelf geen game laten ontwikkelen? Dan nog kan jouw bedrijf deel uitmaken van de game-wereld. Er zijn altijd mogelijkheden om affiliate partner te worden van een bestaande game. Op deze manier kan je afspraken maken om je bedrijf middels een reeds bekend spel in de spotlights te zetten. Bijvoorbeeld via gameproducenten Zynga of EA Games, of kleinschalige partners. Om een idee te geven van de mogelijkheden, volgen hier enkele voorbeelden.
 • 14. VoorbeeldenDe eenvoudigste manier is om een eigen advertentie te plaatsen naast of boven een bestaande game. Zoek naar games die passen bij het imago of de doelstelling van je bedrijf, en onderzoek de advertentiemogelijkheden.
 • 15. VoorbeeldenErg leuk wordt het als je cadeautjes kan uitdelen binnen een bestaande game. Items in een game worden ook wel in-game content genoemd. Ook binnen social gaming geeft bezit status en vinden mensen het leuk om spullen te hebben. Gratis items doen het altijd goed.
 • 16. VoorbeeldenBeloon mensen via games als ze jouw bedrijf willen steunen op social media. Een viraal effect krijg je niet alleen door de game zelf, maar natuurlijk ook door zoveel mogelijk likes op je facebookpagina. Het is altijd een goed idee om je fans te belonen. Dit kan door ze bijvoorbeeld digitaal geld te geven dat ze in een game kunnen besteden. Bij Bing was dit een enorm succes. 72% van de spelers die op de actiebanner klikten, werden fans. Dit leverde Bing in 24 uur 400.000 nieuwe fans op!
 • 17. VoorbeeldenLaat je logo plaatsen binnen een bekende game. Het is goed als een bedrijf regelmatig zijn neus laat zien. Door je logo te plaatsen binnen een game kan je de bekendheid van je bedrijf vergroten.
 • 18. VoorbeeldenLaat mensen op de website van je bedrijf in-game content downloaden. Door het cadeautje niet binnen de game weg te geven maar van je site te laten downloaden, genereer je meer verkeer naar je site. Laat mensen daar items downloaden, die ze in een game kunnen gebruiken.
 • 19. Ter afsluiting...Ter afsluiting: de prachtige woorden van de CEO van PopCap. “Great games are always going to be better than great marketing.”
 • Games in marketing

  1. 1. Games in marketing
  2. 2. Games in marketingHoe kunnen games je marketingstrategienaar een hoger plan tillen?
  3. 3. Social gamingConsumenten zijn op zoeknaar een beleving;Ze willen niet alleenmaar statischeinformatiegadeslaan. Wat ze wel willen is een ervaring!
  4. 4. Social gaming= communiceren met medespelerstijdens het spelen van een videogame.
  5. 5. Geschiedenis
  6. 6. Geschiedenis
  7. 7. Geschiedenis
  8. 8. Dankzij internet: multiplayer gaming chatten tijdens het spel scores vergelijken met elkaar webcam mogelijkheden
  9. 9. Voorbeelden
  10. 10. Integratie in social media platforms staat bekend om zijn vele social media games en het succes waarmee de games interactie binnen het netwerk vergroten.• FarmVille• Mafia Wars• Restaurant City
  11. 11. Viral gamesGames die zichgemakkelijk latenverspreiden enzodoende hetnetwerk latengroeien.Indien goed gezaaid: groot verspreidendeffect tegen een relatief lage prijs.
  12. 12. Kansen in de marketing  Laat een (eenvoudige) game ontwikkelen!  Besteed aandacht aan de branding van je bedrijf binnen deze game!  Je doelgroep maakt op een leuke manier kennis met je bedrijf (beleving en imago)!  Maak een viral game die zich verspreidt en de naamsbekendheid van je bedrijf vergroot!
  13. 13. Kansen in de marketing• Je kan ook kijken naar de mogelijkheden om affiliate partner te worden van een bestaande game om via deze game je bedrijf in de spotlights te zetten.
  14. 14. Voorbeelden 1. Plaats een advertentie naast of boven een bekende game
  15. 15. Voorbeelden 2. Deel cadeautjes uit (in-game content) binnen een bestaande game
  16. 16. Voorbeelden 3. Beloon mensen via games als ze jouw bedrijf willen steunen op social media
  17. 17. Voorbeelden 4. Laat je logo plaatsen binnen een bekende game
  18. 18. Voorbeelden5. Laat mensen op de website van je bedrijf in-game content downloaden

  ×