sedar II

1,058 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,058
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
495
Actions
Shares
0
Downloads
19
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

sedar II

 1. 1. Siapa saya?
 2. 2. Allah swt berfirman, “TidakKu jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaKu” (Az-Zariyat-Ayat 56) “Dan tidak ada yang lebih baik perbuatannya daripada orang yang menyeru kepada ( mengesakan dan mematuhi perintah Allah ), “ serta ia sendiri mengerjakan amal yang soleh, sambil berkata : “ Sesungguhnya aku adalah daripada orang-orang Islam( yang berserah bulat-bulat kepada Allah)!” (Fussilat : 33)
 3. 3. Pelita Islam -buktikan cinta kamu kepada Allah dengan mendapat kejayaan yang cemerlang dalam pelajaran Permata keluargaPermata keluarga,pintu harapan kepada keluarga----> mereka mengharapkan sesuatu daripada adik2 -buktikan cinta dan sayang adik kepada mereka dengan menunaikan harapan mereka,jadilah diri adik-adik sebagai landasan untuk keluarga adik-adik sampai ke syurga
 4. 4. A picture speaks for 1000 words
 5. 5. Apa khabar saudaraku di sana? Nama saya Nama saya Khalwah Hussayn
 6. 6. Ini keluarga saya,ayah,mama,kakak Fatimah dan adik ZubairIni kawan-kawan saya …
 7. 7. Tempat belajar dan guru-guruyang kami cintai Biarpun tidak seperti rakan- rakan yang lain di dunia,kami tetap tekun dan hadir ,menerima dengan hati dan diri yang rela untuk mendapatkan ilmu AllahKami bersyukur dan seronokbelajar biarpun hanya bermejakantanah beratapkan langit
 8. 8. Biarpun perit dan penuh kekurangan,kerana ditekan olehIsrael,kemiskinan yang teruk kami teruskan demi Allah keranabelajar juga adalah satu perjuangan Kami bukan meraih simpati tetapi inilah bukti keyakinan kami kepada janji Allah,inilah bukti semangat cinta kami kepada Allah dan mencontohhi semangat Nabi Muhammad S.A.W dan sahabat- sahabat Baginda
 9. 9. Barangsiapa yang menempuhjalan mencari ilmu maka Allahakan memudahkannya jalan ke syurga (Sahih Bukhari)
 10. 10. Binalah rasa tanggung jawab dancinta kepada agama Islam dalam diri masing-masing …..adik-adik adalahharapan ummah,adik-adik adalah golongan akhir zaman yang dicari-cari ummah,ditunggu-tunggu zaman.
 11. 11. Nama Penuh  Tarikh Lahir Impian (be someone/do something big)  Cita-cita (bidang kerjaya )
 12. 12.  Matlamat Hidup (iii)Tahun 2012 ? (v)Tahun 2017 (5 tahun akan datang)? BAGAIMANA UNTUK MEREALISASI MATLAMAT ITU ??(hidup tanpa matlamat ibarat layang - layang putus talinya)
 13. 13. 2012Matlamat Usaha ke arah ituDpt 8 A / 10 A  Study smart  Rapat dgn guru  Buat study group  Bincang past year QJadi anak soleh  Sayang ibu bapa  Patuh suruhan mereka  Jage hati mereka  Hormati rakan / saudara merekaPelajar aktif yg  Cabar diri pikul amanahcemerlang  Laksanakan t’jawab  Tumpuan penuh waktu pembelajaran  Seimbangkan masaKhatam quran 3 kali  Target habiskn 1 juzuk dlm masa 3 hari.setahun / hafaz quran  Hafaz surah sikit2, praktik dlm solat
 14. 14. TIADA yang MUSTAHIL• SAYA BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP DIRI SAYA SENDIRISesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri. Surah Ar-Rad ,ayat 11)Cabaran itu mematangkan, insan yang berjaya adalah yang berani hadapi risiko dan bertanggungjawab terhadap dirinya sendiri.
 15. 15. Heart to heart Kakak ni cakap tentang ape ye ? Mustahilkah kejayaan itu menjadi milik saya ? Apa yang menghalang kejayaan saya ?Bagaimana cara untuk mencapai kejayaan itu ?Apa yg diharapkan , apa yang boleh dibantu ?
 16. 16. TAHNIAH kerana berjaya melalui hari ini dengan cemerlang (kerana Allah) (*_*) Terima kasih atas segalanya ! Semoga Allah membantu dan memberkati segala usaha adik- adik BAAROKALLAHUFIIKUM (^ _^)

×