Nätvandring på Jonsereds skola 26 nov 2013
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Nätvandring på Jonsereds skola 26 nov 2013

on

 • 358 views

 

Statistics

Views

Total Views
358
Views on SlideShare
358
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
0
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

CC Attribution-NonCommercial LicenseCC Attribution-NonCommercial License

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Nätvandring på Jonsereds skola 26 nov 2013 Nätvandring på Jonsereds skola 26 nov 2013 Presentation Transcript

 • AB projekt i Jonsered Nätvandring - 26 november 2013
 • Anti Bullying projektet Developing Global Citizens through Anti Bullying Work • Developing Global Citizens through Anti Bullying Work är ett regionalt partnerskapsprojekt som bedrivs år 2013-2015. • Projektet ska bidra till att kunskapen om nätmobbning ökar. Partnerskapet ska utveckla skolornas värdegrundsarbete med utgångspunkt i den digitala kommunikation som sker barn och unga emellan och därigenom motverka nätmobbning och stärka elevernas utveckling till globala medborgare. • Svenska och engelska partners kommer att arbeta för att motverka nätmobbning genom ett nära samarbete mellan skola och fotbollsklubbar. Det gemensamma lärandet kommer även att beröra principerna för lagarbete, respekt, samarbete, rättigheter och ansvar samt uthållighet och ledarskap. • GR Utbildning ansvarar för projektets genomförande och svenska partners är Jonsereds skola och Jonsereds IF. I Storbritannien finns motsvarande partnerskap bestående av (kommunalförbund), skola och idrottsförening. • Projektet är delvis finansierat med stöd från EU-kommissionens Comenius Regio Programmet för livslångt lärande.
 • Varför - mål och syfte Elever - Bli bättre digitala medborgare Lärare - Bättre på att se och hantera (nät)mobbing Ledare - Bättre på att se och hantera (nät)mobbing Skola - Likabehanlingsarbete stärks Idrottsklubb - En policy uppdateras/ skapas kring antimobbing GR - Förståelsen för ämnet ökar i GR-regionen
 • Vad? Elever - Fördjupa sin förståelse av ämnet Lärare - Fördjupa sig i ämnet och verkar för att öka samarbete antimobbingarbetet med barn och unga Ledare i förening - Fördjupa sig i ämnet och verkar för att öka samarbete i antimobbingarbete med barn och unga Skola - Diskutera, skapa samarbete kring frågan med idrottsklubb + transnationellt erfarenhetsutbyte Idrottsklubb - Diskutera skapa samarbete med skola kring frågan + transnationellt erfarenhetsutbyte GR processtödjer i alla delar av projektet
 • Hur? Elever - diskuterar och kommunicerar nätmobbing- frågor och deltar i att arbeta fram någon form av digitalt spel Lärare - diskuterar arbetar med likabehandlings- frågor och ökar det egna användandet av digitala verktyg genom att delta i att arbeta fram ett digitalt spel och modell/material för det och sprida det Ledare - Diskutera, erfarenhetsutbyte, skapa policy Skola - Likabehandlingsarbetet förstärks Idrottsklubb - En policy uppdateras/ skapas kring antimobbing GR - skapa arena för erfarenhetsutbyte, leder arbetet med digitalt spel, processtöder, dokumenterar, administrerar.
 • 45 minuter Ge fakta och verktyg för att kunna nätvandra Väcka frågor och tankar Börja/fortsätta diskutera ämnet
 • Det är inte Internet fel det som händer, vårt förhållande till det.
 • En fråga https://www.mentimeter.com/p/a1dfaf399f2b/hur-ofta-pratar-du-om-internet-med-dittdina-barn
 • Första läroplanen sedan internet Lgr 11
 • instagram moviestarplanet bloggar vloggar snapchat funktion? åldergränser?
 • Åldersgränser på spel
 • Internet en del av ungas värld Bland förskolebarnen är omkring 25 procent dagliga användare. Redan vid 6-7 års ålder är nio av tio användare av internet. Vid 11 års ålder är 90 procent dagliga användare. Så gott som alla tonåringar är internetanvändare. (Svenskarna och Internet 2013 av ii.se)
 • 4 faser Den första fasen: 2–6 år - surfplatta, spel, film, pussel Den andra fasen: 7–11 år - spel och video fortfarande det mest, börjar söka främst You Tube, Skype, textmeddelande t ex KiK medlemmar i sociala nätverk t ex MSP, minecraft (fb 9 år flickor) Den tredje fasen: 12–15 år - fb, KiK, ask.fm, spel, You Tube film, pojkar och flickor mer olika. Internet viktigt för skolarbetet Den fjärde fasen: 16–19 år sms dagligen, skolarbetet, sociala medier (Svenskarna och Internet 2013 av ii.se)
 • Fakta; lite äldre barn och unga 85,9 % av (14–18 år) har lagt upp bilder av sig själv på Internet. Man har cirka 18 vänner på nätet som man aldrig träffat IRL. 61 % uppger att det första de gör när de kommer hem från skolan eller är att koppla upp sig på Internet. 55 % säger att de vågar prata mer om saker via digital kommunikation. 42% håller med om påståendet: ”Att kolla mobilen är det sista jag gör på kvällen och det första jag gör på morgonen.” 23%: Föräldrarna har koll på vad jag gör på nätet 46% döljer medvetet något de gör på Internet för föräldrarna. kompiskollen ökar (Datainspektionen, 2011)
 • Oroande och upprörande upplevelser av internet Enligt föräldrarna är det 13 procent av förskolebarnen 3-7 år som upplevt något på internet som gjort dem upprörda eller oroade. Denna andel ökar under de första skolåren (7-11 år) till 20 procent. 9-10 år minskar till 10 procent 25 procent de äldre (15–16 år). De som upprepade gånger, minst en gång i månaden, känt sig besvärade eller upprörda. Föräldrars största oro är mobbing - Barns största problem är att man ofrivilligt råkar få se mycket grovt våld i bild eller video. (Svenskarna och Internet 2013 av ii.se) .
 • Vad behöver vi rusta våra barn med? med? Tillit och trygghet i att våga berätta engagemang- visa att vi vill veta lyssna men också Källkritiskt förhållningssätt Integritet på nätet
 • Hur källkritisk är du när du läser? ”Enligt en ny undersökning är det farligt att borsta tänderna med färgad tandkräm. Allt fler borstar tänderna med färgad tandkräm visar en rundringning. Experter anser att den färgade tandkrämen kan ge upphov till tandköttscancer. Detta har dock folktandvården velat hålla tyst om, uppger initierade källor. När detta blev känt bland föräldrar blev det en folkstorm.” Hur många gånger behöver du vara källkritisk? ( Mediekompass.se)
 • ”Enligt en ny undersökning är det farligt att borsta tänderna med färgad tandkräm. Allt fler borstar tänderna med färgad tandkräm visar en rundringning. Experter anser att den färgade tandkrämen kan ge upphov till tandköttscancer. Detta har dock folktandvården velat hålla tyst om, uppger initierade källor. När detta blev känt bland föräldrar blev det en folkstorm.” (Mediekompass.se)
 • källkritik mer än faktakoll • Trovärdighet i sms, mejl • Spelsajter • Grooming
 • Integritet på nätet Skydda information (lösenord) Risker Viktig information sprida Information på nätet Vem är vem på nätet Vad är sant och falskt på nätet Vem är jag? Hur ger jag bilden av mig själv. Vem bjuder jag in? Vem vill jag kommunicera med och varför vill jag det med den. Om det blir fel…vem vänder sig barnen till då? msb.se
 • UMO
 • ”Istället för att oroa sig för nätet krävs att föräldrar pratar med sina barn. Om vad de gör på internet, visst, men då internet är en integrerad del av barnens liv blir den frågan i sig betydligt större. Det som krävs för att bli en del av barnens vardag är tillit och nyfikenhet, inte misstänksamhet. Varje gång vi befäster rädsla, vare sig det är hos oss själva eller hos våra barn, tar vi ett steg bort från en vettig lösning på de problem som dyker upp. Istället behöver barnen känna trygghet i att de kan komma och berätta när det väl händer något som de behöver hjälp med, vare sig det är på internet eller inte. Barn som skrämts eller gjorts rädda berättar väldigt lite.” Elsa Dunkel i SvD 7 november kl. 09.46 2010 lärare och forskare vid Umeå universitet, projektledare Net Nanny http://netnanny.wordpress.com
 • Var en förebild Försök att leva som du lär när det gäller internet. Om du varnar dina barn mycket för att de inte ska chatta med okända människor, så bör du tänka på hur du själv gör. Det finns barn som är oroliga för sina föräldrars nätbeteende. Till exempel kan det vara svårt för ett barn att förstå hur nätdejting skiljer sig ifrån de chattrum där dom själva befinner sig. Våga säga ifrån, även på nätet. Föregå med gott exempel. Ser du kränkande bilder, filmer eller texter på nätet så anmäl det och sprid inte vidare.
 • Lär dig själv Närvaro- Ta några minuter då och då för att surfa runt på olika barn- och ungdomssidor. Du får en större förståelse om hur tillvaron på nätet ser ut för unga. Lär av experterna - barnen Läs de texter som handlar OM vilka som äger sidorna, samt hur du gör om du behöver anmäla. Du kan då vara mer förberedd om något skulle gå snett. Lär dig skärmdumpa Dagliga samtal - Attityden från oss vuxna- ej fördöma. Istället ”Visa mej” och ta kontakt med den som ligger bakom, blogg, kontot. Samtala med andra vuxna. Samverka med skolan Sätt regler tillsammans med barnen. Åldersgränser, utgå inte i från att internet är dåligt! (hur länge, vad är okej att publicera om sig själv, det är inte farligt att lägga upp bilder man måste tänka på vilka man gör bilden tillgänglig för.)
 • Det blir det väldigt fel ibland… Uthängd på nätet Facerape 15 svt.se
 • Bra sidor för omvärldsbevakning http://ask.fm/ungaonline http://mediebarn.se/ http://surfalugnt.se/ http://www.statensmedierad.se/upload/Broschyrer_PDF/Checklista_m otesplatser.pdf http://www.kulturer.net/ http://www.statensmedierad.se http://www.internetstatistik.se/amnen/barn-ungdomar/ http://www.krankt.se http://www.svt.se/15/amnen/ http://polisen.se/Utsatt-for-brott/Skydda-dig-mot-brott/Ha-koll-pa-livetpa-natet/ http://www.umo.se/Karlek--vanskap/Bildspel---knepiga-situationer-panatet/
 • Diskussionsfrågor: Känns det lätt eller svårt att prata om Internet med dina barn? Vad känner du som förälder är otäckt/läskigt med Internet? Vilka regler eller förhållningssätt har ni hemma som du tycker fungerar bra? Har du något bra tips du skulle vilja berätta för de andra? Skulle ni vilja ha mer information om unga och Internet?
 • Frågor man kan ställa Vad har du gjort på nätet idag? Kan du inte visa mig nåt kul ställe? Alternativt: Visa mig den läskigaste film du sett på YouTube...? Känner du någon som råkat illa ut eller kontaktats av någon som sagt något dumt? Hur brukar du göra när du presenterar dig på nätet? Vilka har du på din kompislista? Brukar du tro på allt du läser och hör? Om inte, varför? Får man sprida falska rykten? Får man sprida sanna då? När du lägger ut en bild eller film, vem vill du ska se dem? Och, har du tänkt på vad som kan hända med dina bilder och filmer? Brukar du skicka eller lägga ut bilder på andra? Om så, brukar du fråga om lov? Du vet väl att det aldrig är okej att bli kränkt? Du vet väl att man ska säga ifrån om något känns fel? Skulle du prata med mig om det händer ”nåt knas” på nätet?