TV-aksjonen CARE

351 views
306 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
351
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
23
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • I år skal TV-aksjonen gå til verdens fattigste kvinner. Hvorfor velger CARE å fokusere sin hjelp på kvinner? Først og fremst fordi kvinner og jenter rammes hardest av fattigdom og nød. Jenter født i et fattig land har definitivt ikke de samme mulighetene som en gutt. Det er mindre sjanse for at du får gå på skole Det er mindre sjanse for at du har tilgang på helsetjenester Du har liten innflytelse over eget liv og i mange land har du ikke rett til å eie jord eller hjem I veldig mange fattige land blir jenter og kvinner sett på som mindre verdt enn gutter og menn. Første tegn på diskriminering er jo at tusener av jenter ikke blir født: 100 mill færre kvinner i verden! I mange fattige land er det høy barnedødelighet. Hvert år dør 10 mill barn før de fyller fem. De fleste er jenter. Har man lite mat, er det jentas rasjon kuttes først Det samme ser vi i forhold til skolegang. Når fattige familier ikke kan sende alle barna på skole holdes jentene hjemme. 75% av alle analfabeter er kvinner. Lover og tradisjoner som holder kvinnene tilbake: Kvinner har stort sett ikke arverett eller eiendomsrett – eier 1% av verdens ressurser. Kvinners helse er nedprioritert. Det dør en kvinne i barsel hvert minutt. De dør helt unødvendig. – mammaer dør fordi de må føde alene, i usikre og uhygieniske omstendigheter og fordi de har for lite kunnskap. Og slik fortsetter det. Nesten hver eneste statistikk viser hvor mye svakere kvinners situasjon er: Tre fjerdedeler av hiv-smittede i alderen 15-24 år er jenter. 140 millioner jenter og kvinner fra hele verden er blitt kjønnslemlestet. Det er med andre ord mange gode grunner til at vi hjelper kvinner.
 • Vi har valgt å kalle årets TV-aksjon ”hjelp til kvinner hjelper flere” Hvorfor, skal jeg fortelle deg nå. CARE mener at bistand rettet mot kvinner er den mest effektive bistanden fordi hvis du hjelper en kvinne, hjelper du også resten av familien hennes. En fersk rapport fra Verdensbanken viser at hvis du gir en fattig kvinne én krone, bruker hun 90 øre på familien. Gir du en fattig mann én krone bruker han 30 øre på familien. 90 øre går med andre ord til mat, utdanning og helsetjenester. Ved å jobbe sammen med kvinnene kan vi hindre at mødre dør i barsel. Vi kan sikre at de har kunnskap slik at de ikke smitter ungene sine med HIV. Vi kan sikre at de og ungene deres får riktig mat slik at de ikke svekkes av feil og underernæring og dør av sykdommer de burde ha overlevd. Vi ser at det virker, og vi ser at det er bærekraftig.
 • CARE driver bistand etter hjelp til selvhjelpsprinsippet og har utviklet en metode vi kaller for spare- og lånegrupper. Det hele startet i 1991 da den norske CARE-medarbeideren Moira Eknes dro til Niger med TV-aksjonspenger fra året før, for å starte et treplantingsprosjekt for kvinner. Kvinnene hun møtte var ikke interessert i å plante trær, de ønsket derimot hjelp til å kunne spare penger og ta opp små lån. Dette ble starten på de første spare- og lånegruppene. Det som startet i en liten landsby i Niger, har nå utviklet seg til å bli en bevegelse. Flere hundretusen kvinner er medlem av spare- og lånegrupper i Niger og metoden har spredd seg til 20 land og blitt CAREs viktigste metode.
 • Metoden er veldig enkel. En lokal CARE-medarbeider starter opp en spare- og lånegruppe sammen med 15-30 kvinner i en landsby. De får utdelt en sparekasse med 3 hengelåser (fint om man har med en sparekasse og viser frem). 3 kvinner får utdelt hver sin nøkkel og én fjerde person tar med kassen hjem. Kvinnene i gruppa møtes en gang i uka for å spare egne penger. CARE-medarbeideren er tilstede de første 12-18 månedene. Medlemmene kommer frem til en rekke regler, for eksempel hvor mye de skal spare hver uke, hva utlånsrenten skal være, hvor mye det koster i gebyr hvis man ikke betaler i tide osv. (Hvis du har vært i felt, kom gjerne med egne oservasjoner) Etter kort tid kan kvinnene ta opp lån fra kassen. På denne måten får de mulighet til å gjøre små investeringer eller kjøpe helt nødvendige ting for å klare seg. Eksemplene over hva de bruker pengene til er utallige. Noen kjøper frukt eller grønnsaker som de selger videre på det lokale markedet, andre kjøper frø for å dyrke selv, noen kjøper råvarer til å produsere såpe, andre kjøper stoff og symaskin for å sy klær de kan selge videre. Noen bruker pengene på en jordmor når de skal føde, medisiner til barna eller skoleuniform. Felles for alle disse er at kvinnene plutselig har en bedre mulighet for å klare seg selv enn tidligere, også når CARE-medarbeideren avslutter sitt arbeid i gruppa. Dette er bærekraftig bistand!
 • Spare- og lånegruppene har også en annen funksjon utover det å spare penger. Gruppene blir et sosialt felleskap og et fast holdepunkt i hverdagen Dette er ofte svært fattige kvinner som kanskje har levd et helt liv uten informasjon utenfra. Mange har ikke gått på skole og mange er analfabet. Med hjelp fra CARE-medarbeideren blir gruppene et sted for undervisning og samtaler. Mange lærer å lese, skrive og regne i gruppa. Det blir også et sted hvor kvinnene kan snakke fritt om vanskelige og ofte tabubelagte temaer. (Fortell gjerne om egne erfaringer fra felt) De lærer om hvordan man kan beskytte seg mot hiv/aids. De lærer for eksempel at de kan protestere mot vold i hjemmet eller si nei til sex når de ikke vil. Resultatet er slående. Mange opplever økt respekt i lokalsamfunnet og et mer likestilt ekteskap etter at de er blitt medlem av en spare- og lånegruppe. I tillegg er det mange som begynner å engasjere seg i lokalpolitikken. Mange kvinner har blitt valgt inn i kommunestyrer i kjølvannet av spare- og lånegrupper. Her ser dere for eksempel bilde av Khadija Jawara. Hun startet sin karriere i en spare- og lånegruppe startet av CARE og er i dag ordfører for 10.000 mennesker i Mali. Kvinne- og likestillingsministeren i Niger er også medlem av spare- og lånegrupper, dette er hennes hjertesak i regjeringen.
 • Pengene fra årets TV-aksjon skal først og fremst gå til å starte opp tusenvis av spare- og lånegrupper. Vi regner med at ca. 800.000 kvinner skal få bli med i en spare- og lånegruppe ved hjelp av penger fra TV-aksjonen. Hvis man tar utgangspunkt i at én kvinne har 5 nære familiemedlemmer hun hjelper, vil pengene fra årets TV-aksjon hjelpe 4 millioner mennesker til et bedre liv.
 • TV-aksjonen CARE

  1. 2. CARE hjelper kvinner <ul><li>Kvinner og jenter rammes hardest av fattigdom og nød </li></ul><ul><li>Det blir født 100 millioner færre jenter enn gutter i verden </li></ul><ul><li>Hvert år dør 10 mill barn før de fyller fem år - de fleste er jenter </li></ul><ul><li>75% av alle analfabeter er kvinner </li></ul><ul><li>Kvinner eier 1% av verdens ressurser </li></ul><ul><li>Det dør én kvinne i barsel hvert minutt </li></ul><ul><li>140 millioner jenter og kvinner er blitt kjønnslemlestet </li></ul>
  2. 3. Hjelp til kvinner, hjelper flere
  3. 4. CAREs metode
  4. 5. Hvordan fungerer det? <ul><li>15-35 kvinner </li></ul><ul><li>Sparekasse med tre hengelåser </li></ul><ul><li>CARE-medarbeider veileder gruppa i 12-18 måneder </li></ul><ul><li>Sparer et avtalt beløp hver uke </li></ul><ul><li>Låner penger til det de trenger </li></ul>
  5. 6. Det handler ikke bare om penger <ul><li>Undervisning og samtaler </li></ul><ul><li>Snakker om tabubelagte temaer </li></ul><ul><li>Mange opplever økt respekt i lokalsamfunnet </li></ul><ul><li>Flere kvinner har blitt valgt inn i kommunestyrer </li></ul>
  6. 7. Hvordan skal pengene fra TV-aksjonen brukes? <ul><li>Starte opp flere tusen nye spare- og lånegrupper </li></ul><ul><li>800.000 kvinner </li></ul><ul><li>4 millioner mennesker </li></ul>
  7. 8. Vi sees 18. oktober - takk for meg!

  ×