Your SlideShare is downloading. ×
0
Esaimen harta
Esaimen harta
Esaimen harta
Esaimen harta
Esaimen harta
Esaimen harta
Esaimen harta
Esaimen harta
Esaimen harta
Esaimen harta
Esaimen harta
Esaimen harta
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Esaimen harta

56

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
56
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. PENGERTAN SEDEKAH MENURUT BAHASA BENAR Lurus Orang yang memiliki sifat-sifat terpuji yang sempurna Perkara yang anda berikan kepada fakir miskin kerana Allah.
 • 2. Sedekah Menurut al-Quran Ambilah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah (zakat), supaya dengannya Engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari akhlak Yang buruk); dan doakanlah untuk mereka, kerana Sesungguhnya doamu itu menjadi ketenteraman bagi mereka. dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar, lagi Maha mengetahui. (Surah al-Taubah 9:103)
 • 3. 2. Firman Allah SWT: Sesungguhnya sedekah-sedekah (zakat) itu hanyalah untuk orang-orang fakir, dan orang-orang miskin, dan amil-amil Yang mengurusnya, dan orang-orang muallaf Yang dijinakkan hatinya, dan untuk hamba-hamba Yang hendak memerdekakan dirinya, dan orang-orang Yang berhutang, dan untuk (dibelanjakan pada) jalan Allah, dan orang-orang musafir (yang keputusan) Dalam perjalanan. (Ketetapan hukum Yang demikian itu ialah) sebagai satu ketetapan (yang datangnya) dari Allah. dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana. (Surah at-Taubah 9:60) Perkataan “sedekah” dalam ayat tadi bermaksud sedekah fardu iaitu zakat kerana diikuti dengan kata-kata ‫هللا‬ ‫من‬ ‫فريضة‬” ” iaitu satu fardu daripada Allah SWT.
 • 4. SEDEKAH MENURUT AL-SUNNAH ‫قال‬ ‫جابر‬ ‫عن‬:‫صدقة‬ ‫معروف‬ ‫كل‬ ‫وسلم‬ ‫عليه‬ ‫هللا‬ ‫رسول‬ ‫قال‬. Maksud : Daripada Jabir menyatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda : Setiap amalan makruf (baik) adalah sedekah. (Ibn Hibban 1978,,5 :161) ‫وسلم‬ ‫عليم‬ ‫هللا‬ ‫صلى‬ ‫النبي‬ ‫عن‬ ‫عنه‬ ‫هللا‬ ‫رضي‬ ‫هريرة‬ ‫أبي‬ ‫عن‬:‫األ‬ ‫تميط‬‫عن‬ ‫ذى‬ ‫صدقة‬ ‫الطريق‬. Maksud : Daripada Abu Hurairah r.a daripada Nabi SAW : Kamu membuang sesuatu yang membahayakan di tempat- tempat lalu-lalangnya adalah sedekah. (al-Bukhari 1377H,5 :114)
 • 5. SEDEKAH MENURUT AL-SUNNAH Daripada beberapa hadith, dapat disimpulkan bahawa perkataan sedekah yang digunakan dalam beberapa pengertian iaitu :  Sedekah wajib,  Zakat,  Pemberian,  Segala amalan baik yang dilakukan untuk diri sendiri atau orang lain,  Menghilangkan segala perkara yang boleh membawa kemudaratan ke atas manusia,  Meninggalkan segala perkara buruk, amar makruf, nahi mungkar,  Setiap manfaat yang lahir daripada sesuatu yang diusahakan oleh seseorang, kemudian manfaat itu digunakan oleh manusia ataupun haiwan.  Malah perkataan sedekah merangkumi setiap yang makruf.
 • 6. SEDEKAH WAJIB SUNAT
 • 7. SEDEKAH WAJIB 1. ZAKAT HARTA  HAIWAN TERNAKAN  PERTANIAN  EMAS  BIJIAN  BUAH-BUAHAN  HARTA SIMPANAN DAN GALIAN  USAHA 2. ZAKAT FITRAH
 • 8. SEDEKAH SUNAT I. HIBAH II. HADIAH III. WASIAT IV. WAKAF V. IBRA’ AL-DAIN (PELEPASAN HUTANG) VI. PENGUGURAN HAK
 • 9. KEPENTINGAN AMALAN SEDEKAH Menghapuskan Sifat Bakhil Mendapat Pahala yang Besar Jaminan Kewangan kepada Golongan yang Tertentu Menyempurnakan Rukun Islam. Pahala Sedekah Sampai kepada Si Mati Menyemai Sikap Kasih sayang antara Satu Sama Lain
 • 10. AMALAN SEDEKAH KEPADA AHLI KELUARGA • Saranan supaya dimulakan sedekah kepada mereka yang menjadi tanggunganmu menjelaskan keutamaan bersedekah iaitu dengan mendahulukan keluarga di bawah tanggungan yang memerlukan bantuan. • Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Dinar (wang) yang engkau infakkan (belanjakan) di jalan Allah, dinar yang engkau infakkan untuk membebaskan hamba abdi, dinar yang engkau sedekahkan kepada orang miskin, dinar yang engkau nafkahkan kepada keluargamu, pahala yang paling besar adalah dinar yang engkau nafkahkan untuk keluargamu." (Hadis riwayat Muslim)
 • 11. Samb… • Rasulullah SAW menjelaskan melihat keperluan bersedekah kepada golongan yang ingin dibantu. • Baginda SAW bersabda yang bermaksud: "Sedekah kepada orang miskin terhitung pahala satu sedekah. Sedekah kepada kaum kerabat mendapatkan dua pahala (iaitu) pahala sedekah dan pahala menyambung silaturahim." (Hadis riwayat Ahmad) Jika seseorang bersedekah sedang dia tidak memenuhi keperluan mereka yang berada di bawah tanggungannya, maka dia dianggap berdosa kerana mengutamakan amalan sunat bersedekah berbanding amalan diwajibkan baginya iaitu memenuhi segala keperluan keluarganya. • Sabda Nabi SAW: "Cukup seseorang dinilai berdosa apabila dia mensia-siakan orang yang menjadi tanggungannya." (Hadis riwayat Muslim)
 • 12. Samb… • Amalan sedekah bukan sahaja menjanjikan pahala di akhirat,malah ia memberi ganjaran yang dapat dinikmati oleh penderma di dunia ini lagi terutamanya kalau pendermaan itu berlaku antara kerabat. • Ikatan silaturahim antara kerabat perlu dipupuk dan disuburkan pada setiap masa. Kunjung- mengunjung dan bantu-membantu,baik daripada sudut kewangan atau sebagainya antara yang boleh mengeratkan silaturahim antara kerabat.

×