Hamza - Cristian - HIcham

613 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
613
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
31
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Hamza - Cristian - HIcham

 1. 1. El treball del xiprer
 2. 2. Xiprer ● Nom científic: Cupressus sempervivens. ● Família: Cupresàcies. ● Castellà : Ciprés
 3. 3. descripció ● Arbre perennifoli que pot arribar als 30 m d'alçada. ● La copa és estreta i punxeguda. ● El tronc és recte l'escorça és color marró i s'esquerda amb el pas del temps. ● Les fulles són molt petites i primes, són de color verd fosc i i estan imbricades.
 4. 4. Floració durant el març i l'abril. Les flors s'agrupen en inflorescències; les masculines a la punta de les branques i les femenines en grups formant cons.
 5. 5. Fruit ● és un con arrodonit amb esquames; inicialment és verd, però va passant al marró a mesura que madura, acabant per ser fosc quan s'ha obert i ha deixat anat les llavors. ● Les llavors són petites i cauen quan el fruit està madur, a la tardor del segon any.
 6. 6. Hàbitat És plantat com a planta ornamental en parcs i jardins. També es planta en renglera per protegir del vent. Resisteix bé el fred la sequera i viu en tot tipus de sòls.
 7. 7. EL CNTE DEL XIPRER CONTE XINÈS
 8. 8. 1) En un poble a la riba del lang-Tsè vivia un comerciant anomenat Li jian .Que tenia molt mal geni. Si algú li demanava un bol d'arròs o que qüestionaven els preus, cridava el seus dos gossos.
 9. 9. 2)Li tenia un arbre a la vora de casa seva. Que el va plantar el seu avi. L'arbre no estava en les seves propietats però cada vespre al xiprer feia ombre a la seva sala d'estat.
 10. 10. 3) Un dia després de sopar li va sortir a prendre aire. I va trobar un venedor ambulant dormir sota del seu xiprer. Li va ordenar que el venedor se'n anés.
 11. 11. 4) L'endemà va tornar el venedor a sota del seu arbre. Llavors el venedor volia negociar amb Li. El venedor volia comprar la ombra del seu xiprer i el va comprar per vint-i-cinc monedes d'or.
 12. 12. 5) Cada dia el venedor anava a gaudir de l'ombre de gran xiprer.
 13. 13. 6) Un dia el venedor ambulant va anar a gaudir de l'ombre del xiprer amb els seus amics i quan l'ombre va entrar a la seva sala d'estar. El venedor i els seus amics van agafar els trastos i van entrar a la sala d'estar.
 14. 14. 7) La donà de Li va anar a buscar el seu marit per explicar-li el qui estava passant a casa seva.
 15. 15. 8) Li i la seva dona van anar corrent cap a casa seva molt enfadats.
 16. 16. 9) Quan Li va arribar a casa seva els va dir que marxassin. Però el venedor en ambulant va ensenyar el tracte a Li.
 17. 17. 10) Li va anar a demanar la justícia, però no va poder. Perquè ja no podia anular el tracte.
 18. 18. 11) mentre que Li tornava a casa seva va tenir una idea. Que tornes a comprar l'ombra del xiprer.
 19. 19. 12) Quan ja ha tornat a casa. Li va a preguntar el venedor si es pot tornar a vendre a l'ombre de xiprer però el venedor va dir el Li que no podia pagar-la.
 20. 20. 13) Primer Li va oferir cinquanta monedes d'or però el venedor no va voler. Li va acabar de donar-li de descomptes unes monedes d'or però el venedor va acceptar amb un som riure.
 21. 21. 14) El venedor es va quedar molt satisfet amb el que havia guanyat. I va obrir un local en el poble que serviria tes de totes maneres.
 22. 22. 15) El venedor també va casar i va tenir una vida plena de diners i felicitats.
 23. 23. 16) Li jian es va quedar-se sol amb els dos gossos. I de les hores mai més no va negar que cap persona gaudis de l'ombre del seu xiprer.

×