Your SlideShare is downloading. ×
 • Like
Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya 2010
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Now you can save presentations on your phone or tablet

Available for both IPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya 2010

 • 504 views
Published

Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya 2010 …

Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya 2010

Realitzat per IDtrack amb la col·laboració de la Agència Catalana de Seguretat Alimentaria - ACSA.

TRAÇABILITAT EN EL SECTOR ALIMENTACIÓ

El 97,1% de les empreses enquestades coneixen l’existència d’alguna normativa que reculli l’obligatorietat de la traçabilitat per a totes les empreses del sector alimentació.

S’observa una alta preocupació per part de les empreses enquestades en quant a la traçabilitat dels productes, un 78,8% ho troba fonamental.

Un 96,2% de les empreses tenen implantat algun sistema de traçabilitat. Entre les empreses que disposen d’un sistema de traçabilitat, el 85% fa més de tres anys que el tenen implantat.

De les empreses que tenen implantat un sistema de traçabilitat, un 72% és un sistema de creació pròpia, un 18% ho tenen per una empresa aliena i el 10% restant té un sistema mixt.

Un 73% de les empreses asseguren poder retirar el producte de la circulació en 3 hores en cas d’alerta.

El 70% realitzen algun tipus de comunicació sobre els sistemes de traçabilitat que segueixen. Aquesta comunicació va dirigida principalment als clients (85,7%).

El sistema implantant, majoritàriament, es realitza de manera automàtica. El 54% tenen implantat un sistema només automàtic, i un 40% ho combina amb paper.CONEIXEMENT DE LES NORMES

El 97,1% coneix l’existència de normes en matèria de seguretat alimentària. El 54,8% de les empreses consideren que es una preocupació fonamental.

Les normes amb major seguiment per les empreses són la APPCC (Anàlisis de punts crítics) amb un 41,3%, la ISO 9001.2000 amb un 27,9% i la IFS (International Food Standard) amb un 25%.
IMPORTÀNCIA DE LES CERTIFICACIONS

El 92,3% de les empreses enquestades coneix l’existència de certificacions en normes de matèria de seguretat alimentaria. Un 48,1% considera que és una preocupació fonamental la certificació de normes.

La norma ISO 9001.2000 és la norma que més empreses tenen certificada, seguida de la IFS (International Food Standard) i la APPCC (Anàlisis de punts crítics).

La raó principal per la qual les empreses enquestades han decidit certificar les normes són, en primer lloc donar confiança al client amb un 52,1%, seguit de la obligatorietat amb un 25,4% i degut a la exigència dels clients amb un 23,9%.

Un 32% de les empreses que no tenen certificada cap norma asseguren que estan en procés de certificació.

El 78,9% dels enquestats que disposen de normes certificades realitzen algun tipus de comunicació. El 89,3% d’aquestes empreses dirigeixen aquesta comunicació al seus clients.

El 75% de les empreses del sector alimentació coneix la ISO 22000. Dels que coneixen la ISO, només un 27,1% es planteja certificar-la.

HIGIENE I APPCC

Pràcticament la totalitat de les empreses del sector te implantat algun sistema d’anàlisis de perills i punts de control crítics (APPCC). La majoria de les empreses fa més de 3 anys que ho tenen implantat.

Published in Technology
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
No Downloads

Views

Total Views
504
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
6
Comments
0
Likes
1

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 Patrocinador: Estudi disponible a www.idtrack.org
 • 2. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 ÍNDEX INTRODUCCIÓ 3 Resultats GENÈRICS 5 DADES DE CLASSIFICACIÓ 5 TRAÇABILITAT EN EL SECTOR ALIMENTACIÓ 9 CONEIXEMENT DE NORMES 19 IMPORTÀNCIA DE LES CERTIFICACIONS 22 HIGIENE I APPCC 31 CONCLUSIONS 36 ANNEX TAULES COMPARATIVES 39
 • 3. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 INTRODUCCIÓ FITXA TÈCNICA DE L’ESTUDI UNIVERS I MOSTRA DE L’ESTUDI Univers Objecte d’Estudi • Responsables o directors de qualitat d’empreses del sector alimentació a Catalunya (amb una facturació superior als 8.000 milions d’euros). Treball de camp • Enquestes telefòniques realitzades entre el 4 i l’11 de març del 2010. Mostra • Per a la realització de l’estudi s’ha definit una mostra de 104 enquestes (K=2 p=q=50%), amb un marge d’error del +/- 9,80% i una probabilitat de no superar-ho del 95,0%
 • 4. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 DADES DE CLASSIFICACIÓ
 • 5. Soluciones para la gestión integral informatizada de la trazabilidad, APPCC, ISO, BRC, IFS www.olzet.com Artículo: La trazabilidad es una gran oportunidad para las empresas. Es una fuente de mejora y ahorro. Una opción para transmitir una imagen de calidad y transparencia ante terceras partes; clientes, proveedores, consumidores y gobierno. Un buen sistema de trazabilidad informatizado, convenientemente implantado, permite recoger información exhaustiva acerca de los procesos empresariales. Permite conocer aquellos recursos, físicos y/o humanos, que intervienen en las etapas productivas y logísticas. La información acerca de la cantidad de materias primas y auxiliares, recursos y tiempos empleados, es una fuente inagotable de continua mejora del negocio, en base al incremento de la productividad y a la minimización continuada de los costes. La capacidad de un análisis inmediato de la trazabilidad descendente o descendente de un lote de productos, junto con la capacidad de una recuperación o retirada inmediata de productos, con independencia del volumen, es otro de los grandes beneficios de contar con un sistema de trazabilidad informatizado. El volumen de producto afectado por una incidencia siempre será mucho menor, si se cuenta con un sistema de trazabilidad informatizado, que si no se cuenta. Sólo esta condición ya justifica la inversión en la implantación de un sistema de trazabilidad informatizado. En cuantiosos casos, el retorno de la inversión es inmediato por el ahorro de costes que comporta, tanto en costes directos como indirectos.
 • 6. TraceCheck permite un análisis sencillo y rápido de la trazabilidad de sus artículos, interna y externa, ascendente y descendente. Una simple consulta por lote, fechas o código de identificación presenta un árbol de trazabilidad, gráficamente, que permite navegar en sentido ascendente o descendente para hallar, rápidamente, una incidencia en la cadena de producción o suministro. Permite acotar significativamente el volumen de producto afectado. Facilita un control exhaustivo tanto de las materias primas, como de las auxiliares, así como de los recursos físicos y humanos. Tecnología de base: HTML, XML, JAVA, MySQL Server Compatibilidad: es compatible con todo sistema operativo y toda base de datos relacional. + Principales ámbitos de aplicación  Alimentación  Farmácia  Salud  Automoción  Aeronáutica  Logística  Administración + Características y ventajas…  Productividad: incrementa la eficiencia de los procesos y aumenta la información acerca de los mismos, lo que permite una mejora continuada.  Seguridad: asegura la fuente correcta de los recursos físicos, humanos y materias que participan en la producción y de los medios en la logística.  Pérdidas: minimiza el volumen de producto afectado por una incidencia y que debe ser destruido.  Recuperaciones y retiradas: facilita una respuesta y una actuación inmediata, sin errores.  Transparencia: comunicaciones automáticas, y controladas, a las autoridades y medios de comunicación, ante incidencias. + Implantación  Rápida y sin costes ocultos.  Mínima implicación de otros departamentos de la empresa. + Operación del sistema  El sistema, normalmente, requiere de una baja implicación de los operarios, ya que mucha información es capturada automáticamente por el sistema, bien por la conexión lógica o física de los sistemas de la empresa.  El sistema permite la captura informatizada de información de los procesos, sus recursos y materias mediante simbología de una o dos dimensiones, empleando lectores manuales o automáticos. Contacte con nosotros (info@olzet.com ó 932052908) para solicitar una demostración sin compromiso.
 • 7. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 DADES DE CLASSIFICACIÓ Base: Total enquestats (n=104) F.1. PODRIA DIR-ME QUANTES PERSONES, INCLOENT-VOS, TREBALLEN A L’EMPRESA? (resultats en %) Més de 100 treballadors 26,0 De 51 a 100 18,3 De 26 a 50 27,9 De 10 a 25 19,2 Menys de 10 8,7 Base: Total enquestats (n=104) F.2. EN QUIN SECTOR ALIMENTACIÓ DESENVOLUPA LA SEVA EMPRESA LA SEVA ACTIVITAT? (resultats en %) Carn 25,0 Fruites, verdures i hortalisses 12,5 Begudes 9,6 Pinsos i farines 8,7 Dolços, xocolates, galetes, gelats 6,7 Fruits secs/olis/cereals 5,8 Congelats 5,8 Majorista alim entació 4,8 Conserves 1,9 Productes làctics 1,9 Altres: Peix (3 casos), Envasat aigual mineral (2 casos), Engreixament de vedells, Elaboració de Hostaleria i restauració 1,0 pastes alimentàries, Gasos, Marisc, Matèria prima (patates, midó), Ous, Pre-cuinats, Preparats (sopa), Productes frescos elaborats, Altres alim entació 15,4 Sal, Sector primari (1 cas) Ns/Nc 1,0
 • 8. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 DADES DE CLASIFICACIÓ Base: Total enquestats (n=104) F.3. DE LES SEGÜENTS OPCIONS QUE LI VAIG A LLEGIR, EN QUINA PART DE LA CADENA INTERVÉ LA SEVA EMPRESA? (resultats en % de casos) PRODUEIX productes elaborats per 57,7 la distribució i el consum DISTRIBUEIX productes per la 47,1 venta al consum idor final SUBMINISTRA m atèries prim eres o sem ielaborats a altres 36,5 em preses Base: Total enquestats (n=104) F.4. PODRIA DIR-ME EN QUIN SECTOR UBICA LA SEVA EMPRESA? (resultats en %) Serveis 18,3 Industria 63,5 Comerç 16,3 Altres 1,9 Altres: Primari i secundari, Ramaderia (1 cas)
 • 9. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 DADES DE CLASIFICACIÓ Base: Total enquestats (n=104) F.5. PODRIA DIR-ME SI LA SEVA EMPRESA REALITZA ALGUN TIPUS D’EXPORTACIÓ? (resultats en %) Sí 64,4 No 35,6 Base: Fan algun tipus d’exportació (n=67) F.6. A QUINS PAÏSOS? (resultats en % sobre 67 casos) UE 91,0 França 73,8 Alem ania 41,0 Itàlia 37,7 Portugal 19,7 Àsia 25,4 Regne Unit 13,1 Bélgica 6,6 Polonia 6,6 Àfrica 23,9 Grècia 4,9 Austria 3,3 Països Baixos (Holanda) 3,3 República Txeca 3,3 Am èrica del Nord 20,9 Hungria 1,9 Bulgaria 1,6 Dinam arca 1,6 Am èrica del Sud 16,4 Estònia 1,6 Irlanda 1,6 Letonia 1,6 Resta EUROPA 21,3 Oceania 11,9 No especifica 1,6
 • 10. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 TRAÇABILITAT EN EL SECTOR ALIMENTACIÓ
 • 11. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 TRAÇABILITAT EN EL SECTOR ALIMENTACIÓ Base: Total enquestats (n=104) P. 1. CONEIX L’EXISTÈNCIA D’ALGUNA NORMATIVA QUE REGULLI L’OBLIGATORIETAT DE LA TRAÇABILITAT PER TOTES LES EMPRESES DEL SECTOR ALIMENTACIÓ? (resultats en %) Si 97,1 No 2,9 Base: Coneixen alguna normativa (n=101) P. 2. PODRIA DIR-ME EN QUIN ANY VA ENTRAR EN VIGOR AQUESTA NORMATIVA? (resultats en %) No sabia que havia entrat en vigor 0,0 Al 2005 16,8 No recorda l’any 62,4 Altres: 2002 (10 casos), 2000 (4 casos), 1992 (2 casos),. Altres 20,8 1995, 1996, 2003, 2007, 2008 (1 cas)
 • 12. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 TRAÇABILITAT EN EL SECTOR ALIMENTACIÓ Base: Total enquestats (n=104) P. 3. EN UNA ESCALA DE L’1 AL 5, ON 1 SIGNIFICA “NO ÉS EN ABSOLUT UNA PREOCUPACIÓ” I 5 SIGNIFICA “ÉS UNA PREOCUPACIÓ FONAMENTAL” A LA SEVA EMPRESA, QUIN ÉS EL NIVELL DE PREOCUPACIÓ PEL SEGUIMENT DE LA TRAÇABILITAT DELS PRODUCTES? (resultats en %) 78,8 10,6 6,7 1,0 1,9 1,0 No és en absolut una És una preocupació preocupació fonamental 1 2 3 4 5 Ns/Nc
 • 13. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 TRAÇABILITAT EN EL SECTOR ALIMENTACIÓ Base: Total enquestats (n=104) P. 4. TÉ LA SEVA EMPRESA IMPLANTAT ALGUN SISTEMA DE TRAÇABILITAT (TAMBÉ CONEGUT PER RASTREIG) DE PRODUCTES? (resultats en %) Si 96,2 No 3,8 Base Tenen implantat un sistema de traçabilitat (n=100) P. 5. QUANT DE TEMPS FA QUE TÉ IMPLANTAT EL SISTEMA? (resultats en %) Menys d’1 any 1,0 Entre 1 i 2 anys 4,0 Entre 2 i 3 anys 9,0 Més de 3 anys 85,0 Ns/Nc 1,0
 • 14. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 TRAÇABILITAT EN EL SECTOR ALIMENTACIÓ Base Tenen implantat un sistema de traçabilitat (n=100) P. 6. PODRIA LA SEVA EMPRESA RETIRAR EL PRODUCTE EN 3 HORES? (resultats en %) Si 73,0 No 24,0 Ns/Nc 3,0 Base Tenen implantat un sistema de traçabilitat (n=100) P. 7. QUANT DE TEMPS NECESSITA PER OBTENIR L’INFORMACIÓ DE TRAÇABILITAT D’UN LOT? (resultats en %) Menys de 5 minuts 34,0 Entre 6 i 60 minuts 33,0 Entre 1 i 3 hores 9,0 Més de 4 hores 19,0 Ns/Nc 5,0
 • 15. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 TRAÇABILITAT EN EL SECTOR ALIMENTACIÓ Base Tenen implantat un sistema de traçabilitat (n=100) P.8.1 / P.8.2 EN CAS D’ALERTA ALIMENTÀRIA, QUANT DE TEMPS MÀXIM NECESSITA PER REALITZAR LA RETIRADA DE PRODUCTE? I EL TEMPS MÍNIM? (resultats en %) Menys d'1 hora 12,0 Menys de 5 minuts 19,0 Entre 1 hora i 3 hores 25,0 Entre 6 min i 1 hora 26,0 Entre 3 i 12 hores 11,0 Entre 1 hora i 5 hores 9,0 Entre 12 i 24 hores 10,0 Entre 6 hores i 15 hores 9,0 Més de 24 hores 7,0 Més de 24 hores 4,0 Ns/Nc 35,0 Ns/Nc 33,0 Temps màxim Temps mínim Base Tenen implantat un sistema de traçabilitat (n=100) P. 9 QUANT TEMPS POT CONTROLAR EL TEMPS D’UN LOT? (resultats en %) Menys de 3 mesos 6,0 De 3 mesos a 1 any 9,0 Més de 1 any 6,0 Sempre 8,0 No especifica 71,0
 • 16. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 TRAÇABILITAT EN EL SECTOR ALIMENTACIÓ Base Tenen implantat un sistema de traçabilitat (n=100) P. 10. AQUEST SISTEMA QUE TE IMPLANTAT ÉS DE REALITZACIÓ INTERNA (CREACIÓ PRÒPIA) O EXTERNA (REALITZAT PER UNA EMPRESA ALIENA)? (resultats en %) P. 11. EM PODRIA DIR AMB QUINA ENTITAT HA REALITZAT EL SISTEMA DE TRAÇABILITAT? (resultats en % de casos) Interna (de creació pròpia) 72,0 Externa (per empresa aliena) 18,0 Nom entitat: Appeyron (3 casos), Avantium, Calitax, Edisa, Evewing, Grupo CDC Software Iberia 2006, Kiva, La Generalitat, Quintana Cudell, Ross System, SAP, Voltec, Ambdues (interna i externa) 10,0 Dispoll (1 cas), No especifiquen (14 casos)
 • 17. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 TRAÇABILITAT EN EL SECTOR ALIMENTACIÓ Base Tenen implantat un sistema de traçabilitat (n=100) P. 12. AQUEST SISTEMA QUE TÉ IMPLANTAT ESTÀ BASAT EN PAPER O ES REALITZA D’UNA MANERA AUTOMÀTICA? (resultats en %) Paper 6,0 Automàtic 54,0 Ambdues (paper i automàtic) 40,0 Base Tenen implantat un sistema de traçabilitat (n=100) P. 13. PER QUIN MOTIU UTILITZA UN SISTEMA DE TRAÇABILITAT DE PRODUCTES? (resultats en % de casos) Com plir les norm atives legals 77,0 Millorar la seguretat dels 58,0 productes Obtenir m és inform ació dels 15,0 proveïdors Minim itzar els cost de les 8,0 retirades dels productes Establir una avantatge 8,0 com petititva Altres: Gestió interna, Exigència dels clients (2 casos), Altres 7,0 Quadrar les vendes, Per tenir un magatzem únic, Per principis de la empresa, Sistema de treball (1 cas) Ns/Nc 2,0
 • 18. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 TRAÇABILITAT EN EL SECTOR ALIMENTACIÓ Base Tenen implantat un sistema de traçabilitat (n=100) P. 14. REALITZEN ALGUN TIPUS DE COMUNICACIÓ SOBRE ELS SISTEMES DE TRAÇABILITAT QUE SEGUEIXEN? (resultats en %) Si 70,0 No 30,0 Base Realitzen comunicacions dels sistemes de traçabilitat (n=70) P. 15. A QUI VA DIRIGIDA...? (resultats en % de casos) Clients 85,7 Proveïdors 37,1 Personal intern 22,9 Consum idors 11,4 Auditories 2,9
 • 19. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 TRAÇABILITAT EN EL SECTOR ALIMENTACIÓ Base Tenen implantat un sistema de traçabilitat (n=100) P. 16. RESPECTE ALS SEUS COMPETIDORS MÉS DIRECTES, DIRIA QUE EN MATÈRIA DE TRAÇABILITAT LA SEVA EMPRESA ESTÀ.. (resultats en %) Per davant dels seus competidors 18,0 Igual que els seus competidors 80,0 No especifica 2,0
 • 20. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 CONEIXEMENT DE NORMES
 • 21. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 CONEIXEMENT DE NORMES Base Total enquestats (n=104) P. 17. CONEIX VOSTÈ LA EXISTÈNCIA DE NORMES EN MATÈRIA DE SEGURETAT ALIMENTÀRIA? (resultats en %) Sí 97,1 No 2,9 Base Coneix l’existència de normes de seguretat alimentària (n=101) P. 18. SERIA TAN AMABLE DE DIR-ME QUINES NORMES EN MATÈRIA DE SEGURETAT ALIMENTÀRIA CONEIX VOSTÈ? (resultats en % de casos) IS O 2 2 0 0 0 4 2 ,6 IF S ( Int e rna t io na l F o o d S t a nda rd) 4 0 ,6 A P P C C ( A nà lis is de punt s c rí t ic s ) 3 8 ,6 B R C ( B rit is h R e t a il C o ns o rt ium ) 3 8 ,6 IS O 9 0 0 1.2 0 0 0 3 2 ,7 IS O 14 0 0 0 15 ,8 C e rt if ic a c ió T ra ç a bilit a t 7 ,9 A IN IA - S A L ( S is t . c e rt if ic a ble de la s e g. a lim e nt à ria ) 1,0 E UR E P IF A 1,0 E UR E P G A P 1,0 G M P 7 ( T ra ns po rt pe r c a rre t e ra ) 1,0 G M P 13 1,0 A lt re s 10 ,9 N s/ N c 12 ,9 Altres: Paquets d’higiene (584.2004 / 583.2005), IFS Versió 5, NSF, 2073.2005 852-2004, Control d’higiene alimentària, Etiquetatge/identificació, FDA, Llista marco, No es poden donar medicament als animals abans d’anar a l’escorxador, Pinsos medicats, reglament d’higiene sobre pinsos (1 cas)
 • 22. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 CONEIXEMENT DE NORMES Base Total enquestats (n=104) P. 19. EN UNA ESCALA DE L’1 AL 5, ON 1 SIGNIFICA “NO ÉS EN ABSOLUT UNA PREOCUPACIÓ” I 5 SIGNIFICA “ÉS UNA PREOCUPACIÓ FONAMENTAL” EN LA SEVA EMPRESA, QUIN ÉS EL NIVELL DE PREOCUPACIÓ PER LA IMPLANTACIÓ DE NORMES EN MATÈRIA DE SEGURETAT ALIMENTÀRIA? (resultats en %) 54,8 32,7 6,7 3,8 1,0 1,0 No és en absolut una És una preocupació preocupació fonamental 1 2 3 4 5 Ns/Nc Base Total enquestats (n=104) P. 20. SERIA TAN AMABLE DE DIR-ME QUINES NORMES EN MATÈRIA DE SEGURETAT ALIMENTÀRIA SEGUEIX LA SEVA EMPRESA? (resultats en % casos) A P P C C ( A nà lis is de punt s c rí t ic s ) 4 1,3 IS O 9 0 0 1.2 0 0 0 2 7 ,9 IF S ( Int e rna t io na l F o o d S t a nda rd) 2 5 ,0 B R C ( B rit is h R e t a il C o ns o rt ium ) 17 ,3 IS O 2 2 0 0 0 14 ,4 C e rt if ic a c ió T ra ç a bilit a t 4 ,8 IS O 14 0 0 0 3 ,8 G M P 7 ( T ra ns po rt pe r c a rre t e ra ) 1,9 G M P 13 1,0 A lt re s 12 ,5 N s/ N c 9 ,6 Altres:IFS Versió 5, Llista marco, MSS, Conservació, Control d’aigua, Control d’higiene alimentària, Controls a nivell intern, Homologació de proveïdors (A, B, C..), ISO 14001 d’higiene, No es pot donar medicaments als animals abans d’anar a l’escorxador, NSF, Pròpies de l’empresa, Reglament d’higiene (1 cas)
 • 23. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 IMPORTÀNCIA DE LES CERTIFICACIONS
 • 24. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 IMPORTÀNCIA DE LES CERTIFICACIONS Base Total enquestats (n=104) P. 21. CONEIX VOSTÈ L’EXISTÈNCIA DE CERTIFICACIONS DE NORMES EN MATÈRIA DE SEGURETAT ALIMENTÀRIA? (resultats en %) Sí 92,3 No 7,7 Base Coneix l’existència de certificacions de normes en seguretat alimentària(n=96) P. 22.SERIA TAN AMABLE DE DIR-ME QUINES CERTIFICACIONS DE NORMES EN MATÈRIA DE SEGURETAT ALIMENTÀRIA CONEIX VOSTÈ? (resultats en % casos) IF S ( Int e rna t io na l F o o d S t a nda rd) 4 7 ,9 A P P C C ( A nà lis is de punt s c rí t ic s ) 4 6 ,9 B R C ( B rit is h R e t a il C o ns o rt ium ) 4 6 ,9 IS O 9 0 0 1.2 0 0 0 4 4 ,8 IS O 2 2 0 0 0 4 3 ,8 IS O 14 0 0 0 13 ,5 C e rt if ic a c ió T ra ç a bilit a t 6 ,3 A IN IA - S A L ( S is t . c e rt if ic a ble de la s e g. a lim e nt à ria ) 1,0 E UR E P G A P 1,0 G M P 13 1,0 M a rque s priv a de s / c o m e rc ia ls ( prò pie s de l'e m pre s a ) 1,0 A lt re s 8 ,3 N s/ N c 4 ,2 Altres: Llista marco (2 casos), IFS versió 5, NSF, Global GAP, Higiene de l’aigua, Pass 220, Sistema avícola (1 cas)
 • 25. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 IMPORTÀNCIA DE LES CERTIFICACIONS Base Total enquestats (n=104) P. 23. EN UNA ESCALA DE L’1 AL 5, ON 1 SIGNIFICA “NO ÉS EN ABSOLUT UNA PREOCUPACIÓ” I 5 “ÉS UNA PREOCUPACIÓ FONAMENTAL” EN LA SEVA EMPRESA, QUIN ÉS EL NIVELL DE PREOCUPACIÓ PER LA CERTIFICACIÓ DE NORMES? (resultats en %) 48,1 26,9 11,5 7,7 3,8 1,9 No és en absolut una És una preocupació preocupació fonamental 1 2 3 4 5 Ns/Nc
 • 26. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 IMPORTÀNCIA DE LES CERTIFICACIONS Base Coneix l’existència de certificacions de normes en seguretat alimentària(n=96) P. 24. DE LES NORMES EN MATÈRIA DE SEGURETAT ALIMENTÀRIA QUE ENS HA COMENTAT QUE SEGUEIXEN A LA SEVA EMPRESA, EM PODRIA DIR QUINA O QUINES TE CERTIFICADES? (resultats en % i % de casos) TE TOTES LES NORMES CERTIFICADES 52,1 TE ALGUNA NORMA CERTIFICADA 21,9 NO TE CAP NORMA CERTIFICADA 26,0 Base Te alguna norma certificada (n=68) IS O 9 0 0 1.2 0 0 0 3 9 ,7 IF S ( Int e rna t io na l F o o d S t a nda rd) 2 9 ,4 A P P C C ( A nà lis is de punt s c rí t ic s ) 2 9 ,4 B R C ( B rit is h R e t a il C o ns o rt ium ) 17 ,6 IS O 2 2 0 0 0 11,8 IS O 14 0 0 0 4 ,4 C e rt if ic a c ió T ra ç a bilit a t 4 ,4 G M P 7 ( T ra ns po rt pe r c a rre t e ra ) 1,5 G M P 13 1,5 A lt re s 8 ,8 Te alguna norma certificada
 • 27. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 IMPORTÀNCIA DE LES CERTIFICACIONS Base Te alguna norma certificada (n=68) P. 25. EM PODRIA DIR DES DE QUANT LES TE CERTIFICADES? (resultats en % de casos) 19 9 3 2 ,9 19 9 6 1,5 19 9 7 1,5 19 9 8 5 ,9 19 9 9 4 ,4 2000 10 ,3 2001 2 ,9 2002 5 ,9 2003 10 ,3 2004 13 ,2 2005 8 ,8 2006 8 ,8 2007 13 ,2 2008 17 ,6 2009 17 ,6 2 0 10 14 ,7 N s/ N c 8 ,8 Base Te alguna norma certificada (n=71) P. 26. QUINS HAN ESTAT ELS PRINCIPALS MOTIUS PER CERTIFICAR LES NORMES? (resultats en % de casos) D o na r c o nf ia nç a a l c lie nt 5 2 ,1 P e rquè é s d'o bliga t 2 5 ,4 c o m plim e nt P e rquè ho e xige ixe n e ls 2 3 ,9 m e us c lie nt s C re a r m illo r im a t ge 2 1,1 D o na r c o nf ia nç a a l 12 ,7 pro v e ï do r P e r po de r e xpo rt a r 9 ,9 12 ,7 Altres: Política de grup/empresa (3 casos), Competència, Ho A lt re s consideren important, Per millorar el sistema intern, Organitzar compres, producció i vendes, Tenir una guia per complir tots els requisits, Benefici propi (1 cas) N s/ N c 2 ,8
 • 28. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 IMPORTÀNCIA DE LES CERTIFICACIONS Base No te les normes certificades (n=25) P. 27. ENS PODRIA INDICAR EL MOTIU PER QUE NO TENEN CERTIFICADES LES NORMES? (resultats en % de casos) N o é s o bliga t o ri 3 6 ,0 E s t a n e n pro c é s de 3 2 ,0 c e rt if ic a c ió P e rquè no ho e xige ixe n e ls 12 ,0 m e us c lie nt s N o s 'ha n pre o c upa t de l 4 ,0 tema Altres: El grup ha desenvolupat les seves pròpies, Els productes ja A lt re s 2 0 ,0 arriben preparats i no els manipulen, No sabia que s’havien de certificar, perquè és una estafa, Problemes d’espai (1 cas) Base Te alguna o cap norma certificada (n=46) P. 28. EN ELS PRÒXIMS 6 MESOS PENSEN RECÓRRER A ALGUNA EMPRESA CERTIFICADORA? (resultats en %) Sí 43,5 No 54,3 Ns/Nc 2,2
 • 29. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 IMPORTÀNCIA DE LES CERTIFICACIONS Base Te alguna norma certificada (n=71) P. 29. REALITZEN ALGUN TIPUS DE COMUNICACIÓ DE LES CERTIFICACIONS (resultats en %) Sí 78,9 No 19,7 Ns/Nc 1,4 Base Realitzen comunicacions de les certificacions que tenen (n=56) P. 30. A QUI VA DIRIGIDA LA COMUNICACIÓ DE LES CERTIFICACIONS? (resultats en %) Clients 89,3 Proveïdors 25,0 Personal intern 8,9 Consum idors 3,6 Altres 3,6 Altres: Als qui visitin la pàgina Web (2 casos)
 • 30. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 IMPORTÀNCIA DE LES CERTIFICACIONS Base Total enquestats (n=104) P. 31. CONEIX LA ISO 22000? (resultats en %) Sí 75,0 No 25,0 Base Coneixen la ISO 22000 (n=78) P. 32. QUINA ÉS LA SEVA OPINIÓ EN RELACIÓ A LA ISO 22000? (resultats en % de casos) Era necessària 23,1 És una norm a m és (li és indiferent) 21,8 Molt genèrica 16,7 És innecessària 10,3 És com plicada (m olta paparassa, burocràcia..) 9,0 Millor si s'unifiqués a totes les altres norm es 9,0 Bona norm a / correcte 6,4 Altres 11,5 Altres: No la coneix gaire (2 casos), És un muntatge, Falta molta visió, La mes adaptada a la empresa alimentària, Li falta detallar alguns punts, No està alineada Ns/Nc 6,4 amb la EFS, Semblant a la 9001 però més especifica amb alimentació
 • 31. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 IMPORTÀNCIA DE LES CERTIFICACIONS Base Coneixen la ISO 22000 i no la tenen certificada (n=70) P. 33. PENSEN CERTIFICAR-SE EN LA ISO 22000? (resultats en %) Sí 27,1 No 71,4 Ns/Nc 1,4 Base Total enquestats (n=104) P. 34. RESPECTE ALS SEUS COMPETIDORS MÉS DIRECTES, DIRIA QUE EN MATÈRIA DE CERTIFICACIONS LA SEVA EMPRESA ESTÀ.. (resultats en %) Per davant dels seus competidors 18,3 Igual que els seus competidors 66,3 Per darrera dels seus competidors 13,5 Ns/Nc 1,9
 • 32. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 HIGIENE I APPCC
 • 33. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 HIGIENE I APPCC Base Total enquestats (n=104) P. 35. TÉ IMPLANTAT ALGUN SISTEMA D’ANÀLISI DE PREILLS I PUNTS DE CONTROL CRÍTIC (TAMBÉ CONEGUT PER APPCC)? (resultats en %) Sí 91,3 No 7,7 Ns/Nc 1,0 Base Te un sistema APPCC (n=95) P. 36. QUANT TEMPS FA QUE TENEN IMPLANTAT EL SISTEMA APPCC? (resultats en %) Menys d'1 any 1,1 Entre 1 i 2 anys 6,3 Entre 2 i 3 anys 8,4 Més de 3 anys 83,2 Ns/Nc 1,1
 • 34. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 HIGIENE I APPCC Base No te un sistema APPCC (n=9) P. 37. PENSEN IMPLANTAR EN UN FUTUR ALGUN SISTEMA D’ANÀLISIS DE PERILLS I PUNTS DE CONTROL CRÍTIC (APPCC)? (resultats en %) Sí 33,3 No 44,4 Ns/Nc 22,2 Base Pensa implantar un sistema APPCC (n=3) P. 38. EN QUIN TERMINI PENSEN IMPLANTAR AQUEST SISTEMA? (resultats en %) Menys d'1 any 33,3 Entre 1 i 2 anys 33,3 Entre 2 i 3 anys 0,0 Més de 3 anys 33,3
 • 35. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 CONCLUSIONS
 • 36. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 CONCLUSIONS TRAÇABILITAT EN EL SECTOR ALIMENTACIÓ • El 97,1% de les empreses enquestades coneixen l’existència d’alguna normativa que reculli l’obligatorietat de la traçabilitat per a totes les empreses del sector alimentació. • S’observa una alta preocupació per part de les empreses enquestades en quant a la traçabilitat dels productes, un 78,8% ho troba fonamental. • Un 96,2% de les empreses tenen implantat algun sistema de traçabilitat. Entre les empreses que disposen d’un sistema de traçabilitat, el 85% fa més de tres anys que el tenen implantat. • De les empreses que tenen implantat un sistema de traçabilitat, un 72% és un sistema de creació pròpia, un 18% ho tenen per una empresa aliena i el 10% restant té un sistema mixt. • Un 73% de les empreses asseguren poder retirar el producte de la circulació en 3 hores en cas d’alerta. • El 70% realitzen algun tipus de comunicació sobre els sistemes de traçabilitat que segueixen. Aquesta comunicació va dirigida principalment als clients (85,7%). • El sistema implantant, majoritàriament, es realitza de manera automàtica. El 54% tenen implantat un sistema només automàtic, i un 40% ho combina amb paper. CONEIXEMENT DE LES NORMES • El 97,1% coneix l’existència de normes en matèria de seguretat alimentària. El 54,8% de les empreses consideren que es una preocupació fonamental. • Les normes amb major seguiment per les empreses són la APPCC (Anàlisis de punts crítics) amb un 41,3%, la ISO 9001.2000 amb un 27,9% i la IFS (International Food Standard) amb un 25%.
 • 37. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 CONCLUSIONS IMPORTÀNCIA DE LES CERTIFICACIONS • El 92,3% de les empreses enquestades coneix l’existència de certificacions en normes de matèria de seguretat alimentaria. Un 48,1% considera que és una preocupació fonamental la certificació de normes. • La norma ISO 9001.2000 és la norma que més empreses tenen certificada, seguida de la IFS (International Food Standard) i la APPCC (Anàlisis de punts crítics). • La raó principal per la qual les empreses enquestades han decidit certificar les normes són, en primer lloc donar confiança al client amb un 52,1%, seguit de la obligatorietat amb un 25,4% i degut a la exigència dels clients amb un 23,9%. • Un 32% de les empreses que no tenen certificada cap norma asseguren que estan en procés de certificació. • El 78,9% dels enquestats que disposen de normes certificades realitzen algun tipus de comunicació. El 89,3% d’aquestes empreses dirigeixen aquesta comunicació al seus clients. • El 75% de les empreses del sector alimentació coneix la ISO 22000. Dels que coneixen la ISO, només un 27,1% es planteja certificar-la. HIGIENE I APPCC • Pràcticament la totalitat de les empreses del sector te implantat algun sistema d’anàlisis de perills i punts de control crítics (APPCC). La majoria de les empreses fa més de 3 anys que ho tenen implantat.
 • 38. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 ANNEX TAULES COMPARATIVES
 • 39. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 ANNEX P.1.Coneix l’existència d’alguna normativa que reguli l’obligatorietat per totes les empreses del sector alimentació? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=38) (n=60) (n=49) (n=104) (n=58) (n=19) (n=27) Si 94,8 100,0 100,0 97,3 96,7 100,0 97,1 No 5,2 0,0 0,0 2,6 3,3 0,0 2,9 P.3. En una escala de 1 a 5, on 1 significa "no és en absolut una preocupació" i 5 significa "és una preocupació fonamental", en la seva empresa quin és el nivell de preocupació pel seguiment de la traçabilitat dels productes? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=38) (n=60) (n=49) (n=104) (n=58) (n=19) (n=27) No es preocupant en absolut 1,7 0,0 0,0 0,0 0,0 2,0 1,0 No es molt preocupant 3,4 0,0 0,0 2,6 1,7 0,0 1,9 Indiferent 8,6 5,3 3,7 7,9 8,3 6,1 6,7 Es bastant preocupant 12,1 5,3 5,3 13,2 6,7 12,2 10,6 Es una preocupació fonamental 74,1 89,5 89,5 76,3 81,7 79,6 78,8 Ns/Nc 0,0 0,0 0,0 0,0 1,7 0,0 1,0 P.4. Té la seva empresa implantat algun sistema de traçabilitat (també conegut com rastreig) de productes? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=38) (n=60) (n=49) (n=104) (n=58) (n=19) (n=27) Si 94,8 94,7 100,0 97,4 95,0 98,0 96,2 No 5,2 5,3 0,0 2,6 5,0 2,0 3,8 P.5. Quant temps fa que té implantat el sistema? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=37) (n=57) (n=48) (n=100) (n=55) (n=18) (n=27) Menys d'1 any 1,8 0,0 0,0 2,7 1,8 2,1 1,0 Entre 1 i 2 anys 5,5 0,0 3,7 2,7 5,3 4,2 4,0 Entre 2 i 3 anys 9,1 16,7 3,7 8,1 7,0 12,5 9,0 Més de 3 anys 81,8 83,3 92,6 86,5 84,2 81,3 85,0 Ns/Nc 1,8 0,0 0,0 0,0 1,8 0,0 1,0
 • 40. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 ANNEX P.6. Podria la seva empresa retirar el producte en 3 hores? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=37) (n=57) (n=48) (n=100) (n=55) (n=18) (n=27) Si 70,9 66,7 81,5 73,0 68,4 72,9 73,0 No 25,5 33,3 14,8 24,3 28,1 22,9 24,0 Ns/Nc 0,0 0,0 3,7 2,7 3,5 4,2 3,0 P.7. Quant temps necessita per obtenir l'informació de traçabilitat d’un lot? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=37) (n=57) (n=48) (n=100) (n=55) (n=18) (n=27) Menys de 5 minuts 38,2 33,3 25,9 35,1 29,8 41,7 34,0 Entre 6 i 60 minuts 32,7 38,9 29,6 35,1 35,1 20,8 33,0 Entre 1 i 3 hores 5,5 0,0 22,2 8,1 10,5 6,3 9,0 Més de 4 hores 21,8 16,7 14,8 18,9 17,5 22,9 19,0 Ns/Nc 1,8 11,1 7,4 2,7 7,0 8,3 5,0 P.8.1 En cas d’alerta alimentària, quant temps màxim necessita per realitzar la retirada de producte? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=37) (n=57) (n=48) (n=100) (n=55) (n=18) (n=27) Menys d'1 hora 14,5 0,0 14,8 16,2 8,8 12,5 12,0 Entre 1 i 3 hores 21,8 44,4 18,5 27,0 29,8 20,8 25,0 Entre 3 i 12 hores 9,1 5,6 18,5 2,7 10,5 14,6 11,0 Entre 12 i 24 hores 12,7 11,1 3,7 5,4 10,5 10,4 10,0 Més de 24 hores 5,5 11,1 7,4 8,1 7,0 10,4 7,0 Ns/Nc 36,4 27,8 37,0 40,5 33,3 31,3 35,0 P.8.2 I el temps mínim? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=37) (n=57) (n=48) (n=100) (n=55) (n=18) (n=27) Menys de 5 minuts 18,2 27,8 14,8 21,6 22,8 22,9 19,0 Entre 6 i 60 minuts 25,5 38,9 18,5 21,0 28,1 22,9 26,0 Entre 1 i 3 hores 7,3 0,0 18,5 5,4 8,8 8,3 9,0 Entre 4 i 15 hores 9,1 5,6 11,1 2,7 12,3 14,6 9,0 Més d'1 dia 3,6 5,6 3,7 5,4 1,8 6,3 4,0 Ns/Nc 36,4 22,2 43,2 43,2 26,3 25,0 33,0
 • 41. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 ANNEX P.9. Quant temps pot controlar el temps d’un lot (vida útil)? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=37) (n=57) (n=48) (n=100) (n=55) (n=18) (n=27) Menys de 3 mesos 7,3 0,0 7,4 10,8 3,5 6,3 6,0 De 3 mesos a 1 any 10,9 11,1 3,7 10,8 10,5 10,4 9,0 Més d'1 any 7,3 5,6 3,7 10,8 3,5 2,1 6,0 Sempre 9,1 16,7 0,0 5,4 10,5 10,4 8,0 Ns/Nc 65,4 66,7 85,2 62,2 72,0 70,9 71,0 P.10. Aquest sistema que té implantat és de realització interna (creació pròpia) o externa (realitzat per una empresa aliena)? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=37) (n=57) (n=48) (n=100) (n=55) (n=18) (n=27) Interna (de creació pròpia) 70,9 72,2 74,1 78,4 73,7 75,0 72,0 Externa (per empresa aliena) 18,2 16,7 18,5 10,8 21,1 16,7 18,0 Ambdues 10,9 11,1 7,4 10,8 5,3 8,3 10,0 P.12. Aquest sistema que té implantat està basat en papar o es realitza d'una manera automàtica? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=37) (n=57) (n=48) (n=100) (n=55) (n=18) (n=27) Paper 5,5 11,1 3,7 8,1 5,3 6,3 6,0 Automàtic 56,4 38,9 59,3 51,4 42,1 56,3 54,0 Ambdues (paper i automàtic) 38,2 50,0 37,0 40,5 52,6 37,5 40,0 P.13. Per quin motiu utilitza un sistema de traçabilitat de productes? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=37) (n=57) (n=48) (n=100) (n=55) (n=18) (n=27) Complir les normatives legals 76,4 88,9 70,4 70,3 78,9 68,8 77,0 Millorar la seguretat dels productes 52,7 55,6 70,4 51,4 61,4 66,7 58,0 Obtenir més informació dels proveïdors 16,4 11,1 14,8 16,2 19,3 22,9 15,0 Establir una avantatge competititva 10,9 0,0 7,4 8,1 8,8 6,3 8,0 Minimitzar el cost de les retirades dels productes 9,1 0,0 11,1 10,8 7,0 10,7 8,0 Altres 7,3 16,7 0,0 5,4 5,3 4,2 7,0 Ns/Nc 1,8 0,0 3,7 2,7 0,0 2,1 2,0
 • 42. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 ANNEX P.14. Realitzen algun tipus de comunicació sobre els sistemes de traçabilitat que segueixen? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=37) (n=57) (n=48) (n=100) (n=55) (n=18) (n=27) Si 74,5 50,0 74,1 73,0 71,9 72,9 70,0 No 25,5 50,0 25,9 27,0 28,1 27,1 30,0 P.15. A qui va dirigida? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=27) (n=41) (n=35) (n=70) (n=41) (n=9) (n=20) Proveïdors 41,5 11,1 40,0 37,0 41,5 37,1 37,1 Clients 85,4 88,9 85,0 77,8 85,4 80,0 85,7 Personal intern 29,3 22,2 10,0 22,2 17,1 28,6 22,9 Consumidors 12,2 11,1 10,0 11,1 4,9 8,6 11,4 Altres 4,9 0,0 0,0 0,0 4,9 0,0 2,9 P.16. Respecte als seus competidors més directes, diria que en matèria de TRAÇABILITAT la seva empresa està... NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=37) (n=57) (n=48) (n=100) (n=55) (n=18) (n=27) Per davant dels seus competidors 10,9 22,2 29,6 18,9 14,0 12,5 18,0 Igual que els seus competidors 89,1 72,2 66,7 75,7 82,5 83,3 80,0 Per darrera dels seus competidors 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Nc/Nc 0,0 5,6 3,7 5,4 3,5 4,2 2,0 P.17. Coneix vostè la existència de NORMES en matèria de seguretat alimentària? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=38) (n=60) (n=49) (n=104) (n=58) (n=19) (n=27) Si 94,8 100,0 100,0 94,7 98,3 100,0 97,1 No 5,2 0,0 0,0 5,3 1,7 0,0 2,9
 • 43. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 ANNEX P.19. En una escala de 1 a 5, on 1 significa "no és en absolut una preocupació" i 5 significa "és una preocupació fonamental", en la seva empresa quin és el nivell de preocupació per la implantació de NORMES en matèria de seguretat alimentària? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=38) (n=60) (n=49) (n=104) (n=58) (n=19) (n=27) No es preocupant en absolut 1,7 0,0 0,0 0,0 0,0 2,0 1,0 No es molt preocupant 5,2 5,3 0,0 7,9 3,3 0,0 3,8 Indiferent 8,6 5,3 3,7 13,2 6,7 4,1 6,7 Es bastant preocupant 32,8 36,8 29,6 23,7 28,3 36,7 32,7 Es una preocupació fonamental 50,0 52,6 66,7 55,3 60,0 57,1 54,8 Ns/Nc 1,7 0,0 0,0 0,0 1,7 0,0 1,0 P.21. Coneix vostè la existència de CERTIFICACIONS DE NORMES en matèria de seguretat alimentària? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=38) (n=60) (n=49) (n=104) (n=58) (n=19) (n=27) Si 87,9 94,7 100,0 89,5 95,0 98,0 92,3 No 12,1 5,3 0,0 10,5 5,0 2,0 7,7 P.23. En una escala de 1 a 5, on 1 significa "no és en absolut una preocupació" i 5 significa "és una preocupació fonamental", en la seva empresa quin és el nivell de preocupació per la CERTIFICACIÓ de normes? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=38) (n=60) (n=49) (n=104) (n=58) (n=19) (n=27) No es preocupant en absolut 10,3 10,5 0,0 7,9 8,3 2,0 7,7 No es molt preocupant 5,2 5,3 0,0 7,9 1,7 4,1 3,8 Indiferent 13,8 10,5 7,4 18,4 11,7 10,2 11,5 Es bastant preocupant 31,0 31,6 14,8 26,3 30,0 26,5 26,9 Es una preocupació fonamental 37,9 42,1 74,1 39,5 45,0 57,1 48,1 Ns/Nc 1,7 0,0 3,7 0,0 3,3 0,0 1,9 P.24. De les normes en matèria de seguretat alimentària que ens ha comentat que vostès segueixen a la seva empresa, em podria dir quina o quines te CERTIFICADES? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=34) (n=57) (n=48) (n=96) (n=51) (n=18) (n=27) Te TOTES LES NORMES CERTIFICADES 49,0 44,4 63,0 55,9 59,6 50,0 52,1 Te ALGUNA NORMA CERTIFICADA 19,6 16,7 29,6 20,6 21,1 27,1 21,9 No te CAP NORMA CERTIFICADA 31,4 38,9 7,4 23,5 19,3 22,9 26,0
 • 44. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 ANNEX P.26. Quins han estat els principals motius per CERTIFICAR LES NORMES? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=26) (n=46) (n=37) (n=71) (n=35) (n=11) (n=25) Crear millor imatge 28,6 9,1 16,0 19,2 13,0 29,7 21,1 Donar confiança al client 48,6 45,5 60,0 50,0 54,3 45,9 52,1 Donar confiança al proveïdor 14,3 27,3 4,0 23,1 8,7 13,5 12,7 Perquè és d'obligat compliment 34,3 27,3 12,0 34,6 23,9 29,7 25,4 Perquè ho exigeixen els meus clients 22,9 9,1 32,0 19,2 21,7 24,3 23,9 Per poder exportar 8,6 9,1 12,0 3,8 13,0 13,5 9,9 Altres 5,7 36,4 12,0 15,4 17,4 5,4 12,7 Ns/Nc 2,9 0,0 4,0 3,8 2,2 2,7 2,8 P.27. Ens podria indicar el motiu per que no tenen certificades les normes? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=8) (n=11) (n=11) (n=25) (n=16) (n=7) (n=2) Estan en procés de certificació 31,3 42,9 0,0 50,0 36,4 18,2 32,0 No és obligatori 37,5 28,6 50,0 25,0 27,3 54,5 36,0 No s'han preocupat del tema 6,3 0,0 0,0 0,0 18,2 0,0 4,0 Motius econòmics 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Perquè no ho exigeixen els meus clients 6,3 28,6 0,0 0,0 18,2 9,1 12,0 Altres 25,0 0,0 50,0 25,0 18,2 18,2 20,0 P.28. En els pròxims 6 mesos pensen recórrer a alguna empresa certificadora? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=15) (n=23) (n=24) (n=46) (n=26) (n=10) (n=10) Si 50,0 20,0 50,0 53,3 34,8 45,8 43,5 No 50,0 80,0 40,0 46,7 65,2 50,0 54,3 Ns/Nc 0,0 0,0 10,0 0,0 0,0 4,2 2,2 P.29. Realitzen algun tipus de comunicació de les certificacions que tenen? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=26) (n=46) (n=37) (n=71) (n=35) (n=11) (n=25) Si 80,0 81,8 76,0 80,8 80,1 75,7 78,9 No 17,1 18,2 18,2 19,2 17,4 24,3 19,7 Ns/Nc 2,9 0,0 0,0 0,0 2,2 0,0 1,4
 • 45. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 ANNEX P.30. A qui va dirigida la comunicació de les certificacions? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=21) (n=37) (n=28) (n=56) (n=28) (n=9) (n=19) Proveïdors 25,0 11,1 31,6 23,8 21,6 32,1 25,0 Clients 85,7 100,0 89,5 90,5 86,5 96,4 89,3 Personal intern 14,3 11,1 0,0 4,8 8,1 14,3 8,9 Consumidors 3,6 11,1 0,0 0,0 0,0 7,1 3,6 Altres 0,0 0,0 10,5 0,0 2,7 3,6 3,6 P.31. Coneix la ISO 22000? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=38) (n=60) (n=49) (n=104) (n=58) (n=19) (n=27) Si 65,5 84,2 88,9 71,1 76,7 71,4 75,0 No 34,5 15,8 11,1 28,9 23,3 28,6 25,0 P.32. Quina és la seva opinió en relació a la ISO 22000? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=27) (n=46) (n=35) (n=78) (n=38) (n=16) (n=24) És complicada (molta paparassa, burocràcia..) 7,9 18,8 4,2 0,0 13,0 5,7 9,0 És una norma més (li és indiferent) 21,1 18,8 25,0 18,5 23,9 25,7 21,8 Millor si s'unifiqués amb totes les altres normes 5,3 6,3 16,7 11,1 6,5 8,6 9,0 Molt genèrica 21,1 12,5 12,5 25,9 15,2 17,1 16,7 Era necessari 21,1 18,8 29,2 25,9 23,9 20,0 23,1 És innecessari 10,5 0,0 16,7 3,7 17,4 11,4 10,3 Bona norma / correcte 2,6 12,5 8,3 3,7 0,0 11,4 6,5 Altres 10,5 12,5 12,5 25,9 13,0 5,7 11,5 Ns/Nc 7,9 12,5 0,0 3,7 4,3 5,7 6,4 P.33. Pensa certificar la ISO 22000? NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=24) (n=41) (n=31) (n=70) (n=36) (n=14) (n=20) Si 25,0 21,4 35,0 33,3 14,6 38,7 27,1 No 72,2 78,6 65,0 66,7 82,9 58,1 71,4 Ns/Nc 2,8 0,0 0,0 0,0 2,4 3,2 1,4
 • 46. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 ANNEX P.34. Respecte dels seus competidors més directes, diria que en matèria de certificacions la seva empresa està.. NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=38) (n=58) (n=48) (n=102) (n=57) (n=19) (n=26) Per davant dels seus competidors 15,8 15,8 26,9 15,8 17,2 20,8 18,6 Igual que els seus competidors 71,9 63,2 61,5 68,4 75,9 60,4 67,6 Per darrera del seus competidors 12,3 21,1 11,5 15,8 6,9 18,8 13,7 P.35. Té implantat algun sistema d'Anàlisi de Perills i Punts de Control Crític? (també conegut com a APPCC) NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=38) (n=60) (n=49) (n=104) (n=58) (n=19) (n=27) Si 84,5 100,0 100,0 89,5 98,3 91,8 91,3 No 13,8 0,0 0,0 7,9 1,7 8,2 7,7 Ns/Nc 1,7 0,0 0,0 2,6 0,0 0,0 1,0 P.36. Quant temps fa que tenen el sistema APPCC NOMBRE DE TREBALLADORS PART DE LA CADENA ON INTERVÉ Menys de 50 De 51 a 100 Més de 100 Subministrament Producció Distribució TOTAL treballadors treballadors treballadors (n=34) (n=59) (n=45) (n=102) (n=49) (n=19) (n=27) Menys d'1 any 0,0 5,3 0,0 0,0 1,7 2,2 1,1 Entre 1 i 2 anys 10,2 0,0 3,7 11,8 1,7 4,4 6,3 Entre 2 i 3 anys 12,2 5,3 3,7 5,9 10,2 11,1 8,4 Més de 3 anys 75,5 89,5 92,6 79,4 84,7 82,2 83,2 Ns/Nc 2,0 0,0 0,0 2,9 1,7 0,0 1,1
 • 47. Estat actual de la traçabilitat i la certificació a Catalunya - 2010 Estudi disponible a www.idtrack.org