Mohd aidil b othman
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Mohd aidil b othman

on

 • 1,415 views

 

Statistics

Views

Total Views
1,415
Views on SlideShare
1,415
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
37
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  Mohd aidil b othman Mohd aidil b othman Presentation Transcript

  • Nama : Mohd Aidil Bin OthmanPensyrah : En Vespanathan A/L Suppramaniyam
  • Pendaftaran Perniagaan Baru Perniagaanmeliputi tiap-tiap bentuk tred, perdagangan, pertukangan, pekerjaan, profesion atau aktiviti-aktiviti lain yang dijalankan bagi maksud-maksud mendapat keuntungan, tetapi tidak meliputi apa-apa jawatan atau penggajian atau apa-apa pengusahaan amal atau apa-apa kerja yang dinyatakan dalam jadual. Perniagaan yang boleh didaftarkan di bawah Akta Pendaftaran Perniagaan 1956 adalah seperti berikut:
  • a) Perniagaan Milik Tunggal - perniagaan dimiliki sepenuhnya oleh seorang pemilik.b) Perniagaan Perkongsian - perniagaan dimiliki oleh 2 orang dan tidak melebihi daripada 20 rakan kongsi.
  • 1) Terlebih dahulu dapatkan kelulusan nama perniagaan yang dicadang daripada SSM. Isikan Borang PNA 42 jika menggunakan nama tred. Nama diri seperti di kad pengenalan tidak perlu memohon kelulusan nama perniagaan.2) Lengkapkan Borang A (Pendaftaran Perniagaan Baru) dengan mengisikan butir – butir maklumat seperti berikut :a) Nama perniagaanb) Jenis perniagaanc) Tarikh permulaan perniagaand) Alamat dan tempat perniagaane) Cawangan perniagaanf) Maklumat pemilikg) Bagi perkongsian lampirkan perjanjian perkongsian (jika ada).
  • 1) Warganegara Malaysia dan Penduduk tetap berumur 18 tahun ke atas boleh mendaftar perniagaan.2) Daftarkan perniagaan tidak lewat dari 30 hari dari tarikh permulaan perniagaan.3) Perniagaan yang didaftarkan tidak menyalahi undang-undang.4) Kemukakan kelulusan khusus seperti permit, lesen, surat kebenaran atau sokongan apabila mendaftar perniagaan yang memerlukan persetujuan khas atau kebenaran.5) Kemukakan sendiri permohonan pendaftaran di pejabat Suruhanjaya Syarikat Malaysia yang terdekat atau hantar menerusi pos.6) Sertakan dokumen berikut:- Salinan Kad Pengenalan- Salinan Perjanjian Perkongsian (jika ada)- Permit, Lesen, Surat Kebenaran atau Surat Sokongan dari agensi lain (jika ada)
  • 1) Perniagaan milik tunggal menggunakan nama peribadi mengikut kad pengenalan – RM30.002) Perniagaan milik tunggal dan Perkongsian menggunakan nama tred - RM60.003) Pendaftaran Cawangan – RM5.00 setiap cawangan4) Salinan Maklumat Perniagaan – RM10.00
  •  Kemukakan sendiri permohonan pendaftaran di pejabat Suruhanjaya Syarikat Malaysia yang terdekat atau hantar menerusi pos. Keputusan pendaftaran perniagaan boleh diperolehi dalam tempoh 1 jam.
  • Idea memulakan perniagaan saya adalah seperti berikut: Perniagaan baru yang belum ada dalam pasaran Teknologi baru, iaitu proses baru dalam pasaran Kaedah baru untuk menggantikan kaedah lama yang sedang digunakan Jenis da nbentuk perniagaan, iaitu sama ada perniagaan milikan tunggal, perkongsian atau syarikat Mengenal pasti pembiayaan atau sumber kewangan Pemilian lokasi terbaik
  • Bebas untuk membuat keputusan tanpacampur tangan pihak luarPeluang untuk membangunkan imejperniagaanBebas memilih lokasi yang diinginiBebas memilih kemudahan fizikal yangdiperlukan
  • Tiada rekod perniagaan terdahulu yang dapatdijadikan panduanPerlu mencari pelanggan baruUsaha memakan masa yang panjangKesukaran untuk memperoleh pinjaman ataukemudahan pembiayaan
  • Seseorang pemilik perniagaan mungkin membenarkan pihak lain mengambil alih perniagaannya atas sebab yang berikut: Usia tua Berpindah ke tempat lain Menerima tawaran jawatan lain Perniagaan yang dijalankan tidak menguntungkan Perniagaan telah mencapai tahap kematangan
  • Persaingan Tahap persaingan perlu dikaji dan diamati sebelum membeli sesebuah perniagaan. Lokasi perniagaan yang akan dibeli dengan lokasi pesaing perlu dipertimbangkan. Hanya perniagaan yang mempu berhadapan dengan pesaing akan terus berada di pasaran.
  • Keadaan pasaran Melakukan bancian, kajian, pemerhatian dan soal selidik ke atas perniagaan pesaing. Memastikan potensi perniagaan untuk terus berkembang atau sebaliknya.
  • Pembanggunan masyarakat pada masa akan hadapan Pembangunan mesyarakat akan memberikan kesan secara tidak lansung kepada perniagaan. Pembangunan keadaan setempat seperti pembinaan taman perumahan dan kawasan perindustrian akan member kesan yang positif. Sebaliknya jika perubahan seperti laluan jalan raya daripada dua hala kepada sehala mungkin akan member kesan yang negative kepada perniagaan.
  • Komitmen undang-undang Bakalpembeli perniagaan hendaklah menyelidik terlebih dahulu liabiliti yang masih ditanggung oleh perniagaan. Liabiliti seperti cukai belum dibayar, sewa tertunggak, gaji pekerja yang belum dijelaskan, hutang kepada pembekal dan sebagainya.
  • Bangunan dan kemudahan fizikal perniagaan Keadaan dan kualiti bangunan serta kemudahan fizikal hendaklah dinilai sebelum membeli perniagaan. Penyelenggaraan dan keselamatan bangunan serta kemudahan fizikal perlulah dalam keadaan yang baik.
  • Harga keluaran Harga barang atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh perniagaan hendaklah dibandingkan dengan harga pesaing. Harga daripada pembekal dan pemborong perlu dikaji terlebih dahulu supaya perletakkan harga yang sesuai boleh dibuat.
  • Rekod perniagaan sudah terbuktiMempunyai pelanggan sedia adaLokasi yang strategikMempunyai pekerja yang terlatihDapat menikmati harga pembelian yangrendahMempunyai perhubungan yang baik denganpembekal
  • Rekod perniagaan terdahulu yang kurang baikmungkin akan menjejaskan imej perniagaanNama buruk perniagaan terdahulu sukardipulihkanLokasi mungkin kurang strategikKemudahan fizikal yang tidak mencukupi
  • a) Pada peringkat awal saya perlu mendapat kelulusan daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia SSM untuk mengiktiraf perniagaan saya.b) SSM ditubuhkan bertujuan untuk mengawal penubuhan perniagaan di Malaysia.c) Dalam borang SSM maklumat pemilik perniagaan haruslah diisi dengan lengkap kerana sedikit kesilapan akan menyebabkan permohonan gagal.d) Antara maklumat yang harus diberi perhatian ialah maklumat diri, jenis perniagaan dan lokasi perniagaan.
  • a) Batu Pahat Mall merupakan pusat membeli belah yang baru ditubuhkan di Batu Pahat.b) Oleh itu, terdapat banyak kedai-kedai yang masih kosong di sana.c) Untuk membuka kedai di dalam Batu Pahat Mall saya perlu mendapatkan kelulusan daripada pejabat daerah Batu Pahat.d) Jika tidak saya akan di saman kerana membuka perniagaan tanpa kelulusan daripada pejabat daerah.
  • a) Semasa mahu memulakan perniagaan saya haruslah mempunyai sumber kewangan yang kukuh bagi memastikan perniagaan saya tidak mengalami sebarang masalah.b) Oleh itu, institusi kewangan menjadi pilihan saya untuk mendapatkan sumber kewangan.c) Selain itu, saya telah mencari khidmat nasihat daripada peguam untuk memberi sedikit tunjuk ajar bagi saya memulakan perniagaan sendirian berhad.
  • a) Perniagaan yang saya akan jalankan ialah perniagaan menjual komputer dan alat-alat ganti.b) Saya sebagai ketua dan terdapat 50 orang pekerja di bawah saya.c) Saya memilih perniagaan ini untuk di buka di Batu Pahat Mall kerana di sana kurang perniagaan menjual komputer dan alat-alat ganti.d) Hal ini akan menyebabkan persaingan kurang berlaku dan perniagaan saya akan mudah untuk berkembang maju.