Mm&hm
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Mm&hm

on

 • 276 views

resum sessió de fonamentacions multimedials a cavub

resum sessió de fonamentacions multimedials a cavub

Statistics

Views

Total Views
276
Views on SlideShare
251
Embed Views
25

Actions

Likes
0
Downloads
1
Comments
0

1 Embed 25

http://campusvirtual.ub.edu 25

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

CC Attribution-NonCommercial-NoDerivs LicenseCC Attribution-NonCommercial-NoDerivs LicenseCC Attribution-NonCommercial-NoDerivs License

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Mm&hm Mm&hm Presentation Transcript

 • Multimedia & HypermediaMariona Grané. Laboratori de Mitjans Interactius. @CAVUB
 • Definicions del multimèdiaMolts autors …Osborn, 1990; Aparici, 1993; Galbreath, 1993; Bartolomé, 1994; Feldman, 1994;Vaughan, 1995; Adamson y Males, 1995; Prendes, 1996; Jankowski y Hanssen, 1996;Bou, 1997; Cabero y Márquez, 1999; Orihuel y Santos, 1999; …etchan definit el concepte de Multimèdia per designar … La integració de dades en diferents formats, text, imatge, sons, vídeo, … en un entorn informatiu digital.
 • Definicions del multimèdia MOLTS MITJANS + SUPORT INFORMÀTIC ordinador tablet mòvil consola de videojocs reproductor mm
 • ConceptesConceptes com multimèdia, hipertext, hipermedia, … sovint es confonen.Multimèdia és un concepte, fet per vendre, que des dels 90 engloba tots els materialsorientats a la informació, la formació, la publicitat, lentreteniment, … i satribueix apresentacions, documents, aplicacions, i a dispositius.Hypertext és un terme més conceptual, que expresa una estructura informativa que hafet avançar les TIC i segueix fent-ho, … des del memex a la web semàntica.
 • As we May Think1932-33 Vannevar Bush (MIT)gran quantitat existent dinformació + dificultat d’accés i actualització=>sistema teòric electromecànicde consulta i emmagatzematgepermet indexar i relacionar continguts text i imatgeen documents microfilmatsamb un sistema d’índex per associacióutilitzantla microfotografia i la lògica electrònica
 • As we May ThinkMemex (Memory Extended)màq uina concep tual capaçdemmagatzemar grans quantitatsdinformació,permet crear informació, enllaços atextos relacionats i il·lustracions, i notespròpies.Mai es va construïr.La idea clau és l’organització en nexesde la informació, estructurada en xarxa. Imatge original del Memex de Vannevar Bush publicat al juliol de 1945 amb larticle “As we May Think” a la revista The Atlantic Monthly.
 • A file structure for the complex Anys seixanta > Ted Nelson > referent de tots els pioners de lhipermèdia establint que > la clau de laccés a la informació seria lús duna escriptura no seqüencial que va anomenar hipertext i que va definir com una sèrie de fragments de text connectats mitjançant enllaços que permetien diversos recorreguts al lector. «Let me introduce the word hypertext to mean a body of written or pictorial material interconnected in such a c o m p l ex wa y t h a t i t c o u l d n o t conveniently be presented or represented on paper». (Nelson, ‘A file structure for the complex, the Changing, and the Indeterminant’ , 1965)
 • Computer Lib/Dream Machine (1974) + Literary Machines (1982)
 • Computer Lib/Dream Machine (1974) + Literary Machines (1982)
 • XanaduXanadú, Xanalogical Structure... és un dels vaporware més grans de la història.Exemple paradigmàtic del que molts anys més tard seria la web: >> un entorn obert amb una estructura de la informació unificada a nivell global.
 • Xanadu«Nelson s’imaginava Xanadú com una xarxa i un magatzem global d’informació basats en elconcepte d’hipertext universal, i que consistiria en milers de nodes per tot el món que donarienaccés simultani a milers d’usuaris que podrien consultar muntanyes d’informació i crear els seuspropis recorreguts a través d’ella» (Almiron, 2001). “Et donarà una pantalla a casa teva des don podràs accedir a llibrer ies dhipertext, oferint altes prestacions en gràfics i serveis de text per un preu assequible ... et permetrà enviar i rebre missatges ... fent-te partícip dun nou món de literatura i art on tots els teus dubtes podran ser contestats” (Dream Machines, pp.144).
 • NelsonL’aportació de Nelson no és tan considerable des del punt de vista tecnològic, sinó mésaviat des d’una perspectiva més conceptual …L’hipertext i l’hipermèdia com a sistemes per treballar el maneig, l’aprofitament i lacomprensió de la complexitat, … per avançar en el propi coneixement.La visió de Nelson és una aportació intel·lectual rellevant al que havia de ser mésendavant la World Wide Web.
 • Produïr multimèdiaLa tecnologia i la concepció ens permeten crear presentacions multimèdia i aplicacions.La producció multimèdia implica: Disseny del contingut Disseny comunicatiu (ambdós completament lligats) Creació dels elements multimedials Programació Integració dels elements
 • llegir no matahttp://hyperland.com/http://www.xanadu.com/Almiron, N. (2001). De Vannevar Bush a laWWW. Una genealogia de la humanització deles tecnologies de la informació: els pares de lainterficie humana.http://www.almiron.org/vannevarbush.htmlL a n d ow, G . P. ( 19 9 2 ) . H y p e r t e x t . T h eConvergence of Contemporary Critical Theoryand Technology. Baltimore: Johns HopkinsUniversity Press.Cotton, B; Oliver, R. (1993). UnderstandingHypermedia 2.000. Multimedia origins, internetfutures. London: Phaidon press limited.