Aspecte fiscale pentru micul bussines din agriculturăîn anul 2013I. Impozitul pe bunurile imobiliare- impozitul pe bunuril...
III.Taxa pe valoare adăugatăSe înregistrează în mod obligatoriu la efectuarea livrărilor înmărime de 600 mii lei pe o peri...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Aspecte fiscale pentru micul business in agricultura (Republica Moldova, 2013)

404 views
268 views

Published on

Prezentare in cadrul atelierului „Dezvoltarea antreprenoriatului în sectorul agrar din raionul Şoldăneşti. Probleme. Soluţii. Perspective”. Autor - Nadejda Railean, sef-adjunct IFS Soldanesti.
Consiliul Raional Şoldăneşti, 24 mai 2013

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
404
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Aspecte fiscale pentru micul business in agricultura (Republica Moldova, 2013)

  1. 1. Aspecte fiscale pentru micul bussines din agriculturăîn anul 2013I. Impozitul pe bunurile imobiliare- impozitul pe bunurile imobiliareÎn mărime de 0,1 la sută din valoare estimată a bunurilorimobiliare aflate în proprietate, sau 0,1 la sută din valoarea debilanţ a bunurilor agricole neevaluate ce se află la bilanţulîntreprinderii.- impozitul funciar pentru terenurile agricole -1.5 lei de grad-hectar pentru terenurile ocupate de obiecte acvatice - 115 lei de1hectar pentru terenurile destinate fîneţilor şi păşunilor - 0,75lei degrad-hectar pentru terenurile din intavilan destinate întreprinderiloragricole neevaluate de serviciul cadastral - 10 lei pentru100m.p. pentru terenurile agricole cu construcţii amplasate pe eleevaluate de serviciul cadastral - 0,1% din costul evaluat albunurilor imobiliare inclusiv costul terenului.II.Impozitul pe venita)Impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător pentru gospodăriile ţărăneşti (GŢ) - 7% din venitulimpozabil. pentru persoanele juridice (SRL, SA, CAP, AGŢ) – 12%din venitul impozabil.Fondatorii GŢ au dreptul să folosească de scutiria personală înmărime de 9120 lei sau13560 lei majoră, a soţului /soţieinefolosite personal în mărime de 9120 lei sau13560 leimajoră şi pentru persoanele întreţinute în mărime de 2040 lei.b) Impozitul pe venit la sursa de platăÎn mărime de 7% din suma achiziţionată, cu exepţia producţieiagrigole de producere proprie.c)Impozitul pe venit din salariu7% din venitul pînă la 26700 lei18% ce depăşeşte venitul de 26700 lei.
  2. 2. III.Taxa pe valoare adăugatăSe înregistrează în mod obligatoriu la efectuarea livrărilor înmărime de 600 mii lei pe o perioadă de 12 luni consecutivesau în mărime de 100 mii lei achitate prin transfer binevol.Plătitorii TVA au dreptul la restituirea TVA de lainvestiţiile capitale şi de la livrările efectuate la cota ,,0”(exportul de marfă)IV. Contribuţii de asigurări sociale- GŢ în mărime fixă de 5220 lei dacă are angajaţi,- GŢ în lipsa angajaţilor sunt scutiţi de plata contribuţiilorsociale.-6%- contribuţii obligatorii de asistenţă individuale de laangajat,-16%- contribuţii obligatorii de asistenţă socială de laangajator,din suma fondului de salariu calculat.V. Prime de asigurare obligatorii de asistenţă medicală-În mărime fixă de 829,50 lei pentru fondatorii de GŢ.-3.5 % - din contul angajatului,3.5% - din contul angajatoruluidin suma venitul îndreptat spre achitare salariaţilor.VI. Obligaţiunea ţinerii evidenţei contabile aoperaţiunilor economice efectuate pentru calculareacorectă a impozitului pe venitToate procurările şi livrările, în mod obligatoriu, urmează a fidocumentate folosind blanchete tipilare speciale ce se procurăde la IFS teritorial.VII.Facilităţi fiscale1.GŢ ce nu au angajaţi şi nu au căpătat venit impozabil nu suntobligaţi să prezinte dări de seamă fiscale.2.GŢ cu un număr de 3 angajaţi şi care efectuază livrări pînă la3millioane lei anual prezintă o singură dare de seamă fiscalUNIF07 pînă la 31 martie a anului următor.3.GŢ mici pot duce evidenţa contabilă simplificată, fără formulecontabile în baza prevederilor Standartului 62 de contabilitate.4.Beneficierea de 15% reducere la achitarea pînă la 30 iuniie aimpozitului funciar şi pentru bunurile imobiliare.5. Scutirea de plata impozitului funciar pentru terenurile sădite cuplantaţii multianuale pînă la întrarea în rod.

×