HPGD3203 OPENER

258 views
198 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
258
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

HPGD3203 OPENER

 1. 1. Nama :Nurul HudaNo .matrik :CGSOO641426E-mail :hudanadia@oum.edu.ccomNama tutor Choo Kheng Pin
 2. 2. Perkembangan dunia teknologi turut mempengaruhi dunia pendidikan.Oleh itu wujudnya sistem pembelajaran secara online dan pembelajaran bercampur.Pembelajaran secara online boleh juga dipanggil pembelajaran e-learning dan pembelajaran secara maya.
 3. 3. Pembelajaran e-learning ialah penggunaan internet beserta teknologi maklumat dan komunikasi bagi menyokong dan meningkatkan proses P&P.Pembelajaran e-learning menyokong pembelajaran jarak jauh.Penggunaan internet membolehkan pelajar memuat turun nota ,mencari rujukan daripada perpustakaan maya atau enjin carian,menjawab soalan latihan /kuiz secara online, berkomunikasi sesama pelajar atau pensyarah melalui chat ,email dan forum..
 4. 4.  Pembelajaran ini boleh dilakukan melalui email, DVD,CD, tv, telefon dan banyak lagi.Bagi memenuhi permintaaan yang semakin meningkat,semakin banyak institusi pendidikan dari pelbagai peringkat menawarkan sistem pembelajaran jenis ini. Tugasan ini akan membuat ringkasan tentang institusi pendidikan yang menawarkan pembelajaran atas talian berdasarkan buku nukilan Curtis J. Bonk yang bertajuk “The World is Open.”
 5. 5. Pembelajaran gabungan atau ‘blended learning’ ialah pembelajaran pelbagai teknik.Pembelajaran gabungan menggunakan pelbagai peralatan pembelajaran elektronik sebagai tambahan tanpa mengabaikan pembelajaran bersemuka(face to face learning).Contohnya dengan menggabungkan pembelajaran atas talian dengan pembelajaran bersemuka.Matlamatnya adalah untuk menghasilkan P&P yang berkesan.
 6. 6. Faktor yang menyebabkan e-learning mendapatsambutan adalah: a)menyokong sistem pembelajaran sepanjang hayat. b)pemasaran kursus yang lebih baik. c)jadual p&p yang fleksibel d)Prasarana elektonik yang mengcukupi.E-learning terdiri daripada 2 jenis : a)pembelajaran asynchronous yang boleh terdiri daripada forum perbincangan dan ujian latihan.Kebaikan adalah jadual yang fleksibel kerana pelajar boleh mengambil bahagian pada bila-bila masa terluang.
 7. 7. b)Kursus-kursus yang lain iaitu chatting dengan tetamu/guru yang pakar,video conferencing dan lain-lain.Kelebihan adalah pelajar boleh mendapat tindakbalas segera.Berdasarkan buku “The World Is Open”,NotSchool.net adalah contoh sistem pembelajaran yang dibangunkan bagi menyokong pembelajaran e-learning.Ia ditubuhkan untuk membantu murid /kanak-kanak yang keciciran atau menghadapi masalah dengan sistem pembelajaran tradisional .
 8. 8. Ia juga membantu mangsa buli,murid fobia ,murid enggan ke sekolah,kehamilan dan lain-lain.Dalam NotSchool,pelajar dipanggil penyelidik,manakala guru adalah mentor.Sambungan internet dan pelbagai teknologi disediakan untuk murid NotSchool.Di UK, NotSchool membantu 500-700 pelajar setiap tahun dan merupakan pilihan sekolah yang terakhir.
 9. 9. Disebabkan fungsinya banyak membantu sistem pendidikan,cadangan untuk mewujudkan lebih banyak NotSchool.Peningkatan penggunaan teknologi seperti podcasting, coursecasting, wikibooks, video blog dan lain-lain teknologi membolehkan pelajar belajar dengan cara yang kreatif bukan memahami kandungan sahaja.
 10. 10. Pembelajaran e-learning berkembang dengan pesat di peringkat sekolah rendah dan menengah.Hal ini kerana pelajar: a) boleh mendapat banyak bantuan /sumber pembelajaran. b)mempunyai minat terhadap kursus yang ditawarkan. c)Kebolehan untuk mengambil kursus lanjutan. d)boleh belajar sendiri mengikut kesesuaian masa..
 11. 11. Ramai guru mengakui keberkesanan pembelajaran e- learning di sekolah ,namun guru tidak begitu mengaplikasikanya.Hal ini kerana guru takut kehilangan kerja.K12 Inc. ,syarikat yang menghasilkan sistem pembelajaran e-learning K-12 berkembang dengan pantas ke Utah, Missouri,Florida,Idaho,Missippi,Virginoa,Illinois,Ohio dan Michigan.
 12. 12. Pelajar di Michigan perlu melengkapkan paling kurang 20 jam pembelajaran e-learning di peringkat sekolah menengah..Pelajar perlu mengambil paling kurang 1 kursus secara e-learning.Melalui pembelajaran e-learning,pelajar akan membuat blog tentang sesuatu pengalaman,berkomunikasi dengan pelajar lain dan guru melalui perbincangan online,membuat fortfolio dengan merujuk sumber di internet dan lain-lain. Melalui Michigan Virtual school(MUS) ,7000 pelajar telah berdaftar kursus secara online.
 13. 13. Lebih daripada 200 kursus telah ditawarkan oleh MUS.Antara kemahiran dipelajari ialah: a)mengumpul dan menganalisis data. b)menilai ketepatan dan kesesuaian maklumat. c)mempersembahkan idea. d)membuat kajian online.Kesemua kursus melengkapkan pelajar Michigan dengan kemahiran pembelajaran sepanjang hayat.Selain itu,Michigan State University(MSU) menyediakan pembelajaran belajar bahasa mandarin untuk mempromosikan bahasa dan kebudayaan kaum Cina.
 14. 14. Kerjasama diadakan antara Universiti Virtual Michigan dengan Institut Confucious di MSU.Salah satu cara pembelajaran adalah menggunakan phonecasting.Hanya dengan mendial ,pelajar akan menerima 2-5 pelajaran bahasa mandarin pada setiap hari.Cara lain adalah melalui permainan interaktif secara online.Melalui perbincangan audio,berlakunya perbincangan dengan prosefor di Cina.
 15. 15. Kepentingan belajar bahasa Mandarin ialah: a)banyak digunakan dalam dunia perniagaan. b)menambahkan ilmu pengetahuanPada tahun 2003,Universiti Virtual Michigan telah melancarkan LearnPot untuk guru berkongsi idea dan pendapat.
 16. 16.  K12 ialah sistem pendidikan online yang popular di Florida.Sekolah pertama yang menggunakan K12 ialah Florida Virtual School(FLVS).Sekolah ini mula menggunakan K12 pada tahun 1997.Pada tahun 2006-2007,ada 52,000 pelajar gred 6-12 berdaftar secara online.Pada tahun 2007,FLVS menawarkan 90 kursus termasuk 10 kursus lanjutan yang diajar oleh 400 guru sepenuh masa dan 176 guru sementara.
 17. 17. Seperti Michigan, FLVS turut menawarkan kursus bahasa mandarin.Kebaikan lain adalah meningkatkan kecekapan kemahiran pengurusan pelajar dan meningkatkan kebolehan membaca dengan betul.Pelajar akan didedahkan dengan teknologi ICT seperti web conference,VoIP dan power point.Pada tahun 2008,FLVS telah dikembangkan ke 35 negeri.
 18. 18. Pada 2008,pentadbiran pendidikan di Florida menetapkan semua sekolah awam di Florida disediakan dengan pilihan pembelajaran secara e- learning sejak dari tadika ke sekolah tinggi.
 19. 19. Universiti Capella menawarkan lebih daripada 1000 kursus online untuk 22 program ijazah .Antara program yang popular adalah pendidikan , penjagaan kesihatan,keselamatan awam,teknologi maklumat,psikologi dan perniagaan.4/5 daripada pelajar adalah pelajar master dan pelajar PHD.Universiti ini adalah berasaskan kepada 100% pembelajaran e-learning dan menjadi fokus bagi golongan yang bekerja.
 20. 20. Universiti ini menjadi pilihan pilihan golongan yang bekerja adalah kerana: a)ingin meningkatkan ilmu pengetahuan b)kursus yang ditawarkan adalah pelbagai dan berkualiti. c)jadual yang fleksibel. d)prasarana teknologi maklumat yang terkini. e)program akademiknya diiktiraf.Ramai golongan yang berkerjaya memilih untuk menyambung pelajaran adalah kerana: a)untuk kepuasan peribadi. b)peluang kenaikan pangkat yang lebih cerah. c)menambahkan pengetahuan.
 21. 21. Selain universiti Capella,Universiti Walden diMinneapolis juga terkenal dengan pembelajaran jarakjauh dan bukan tradisional.Universiti ini berada tidak jauh dengan universiti Capelladan menawarkan kursus dan program yang hampir samadengan universiti Capella.Kemasukan pelajar pada tahun 2001 hanyalah 2000sahaja dan pada 2007,bilangan pelajar adalah 25000..
 22. 22. Kewujudan 2 universiti membolehkan Minneapolis muncul pusat pembelajaran yang disegani.Mind Extension University(MEU) menggunakan rangkaian kabel tv untuk menyokonfg pembelajaran secara atas talian. MEU adalah universiti pertama yng menggunakan tv kabel dalam P&P.Hal ini membolehkan pelajar dari kampung ataupun bandar mendapat manfaat dari cara pembelajaran ini.MEU kemudiannya ditukar kepada Televisyen interaktif/pengetahuan dan mendapat banyak langganan dari pelanggan dari seluruh dunia.
 23. 23. Universiti Illinois di Springfield(UIS) adalah salah satu universiti awam yang menawarkan pembelajaran atas talian.Pada tahun 2004,Abraham Lincoln pernah menyatakan hasrat untuk melihat universiti ini menawarkan pembelajaran atas talian.Pada tahun 2008,Universiti Illinois menawarkan 35% kursus secara talian. P&P menjadi satu budaya di Springfield kerana pendekatannya yang fleksibel dan menarik ramai pelajar.
 24. 24. Pelajar boleh memilih untuk mengikuti sesi P&P secara blended learning atau secara e –learning sahaja.
 25. 25.  Pendidikan secara e-learning mendapat tempat di seluruh dunia. Di Asia,pertumbuhan adalah lebih pesat daripada di Amerika Utara. Salah satu universiti di Asia yang pesat membangun pendidikan secara e-learning dan ‘blended learning’ ialah Universiti Ramkhamhaen,Bangkok.Pelajarnya adalah seramai 600,000 orang. Contoh universiti seumpama ini di India ialah Universiti Terbuka Kebagsaan Gandhi yang mempunyai 1.8 juta pelajar.
 26. 26. Di Malaysia,universiti Terbuka Malaysia(OUM) yang dibuka pada tahun 2001 adalah universiti yang menawarkan pembelajaran secara e-learning dan ‘blended learning’ .Pada tahun 2009,jumlah bilangan pelajar adalah seramai 76,500 pelajar.Universiti ini menawarkan program di peringkat diploma,ijazah,ijazah lanjutan dan doktor falsafah.Kewujudan OUM telah memberi kesan yang besar pada sistem pendidikan di Malaysia.
 27. 27. Di negara China,perkembangan pesat penggunaan internet di kalangan warganya.Hal ini kerana pertumbuhan ekonomi,keperluan geografi,galakan kerajaan dan kesedaran tentang kepentingan internet dalam membantu tugas harian.Kajian menunjukkan lebih daripada 93% responden bersetuju internet penting dalam kerjaya dan kehidupan harian mereka.Permintaan terhadap institusi yang menawarkan pembelajaran secara e-learning dan ‘blendend learning’ juga sentiasa meningkat.
 28. 28.  FreeRice.com adalah laman web berkaitan pembelajaran kosa kata. Pada masa yang sama, laman web ini adalah memberi peluang kepada orang ramai membuat kebajikan.Terdapat iklan berbayar dalam laman web ini. Ia adalah web pembelajaran yang menarik dan apabila kita mempelajari perkataan dan menjawab dengan betul,kita akan mendapat lebih markah/beras yang boleh didermakan kepada orang yang memerlukan.
 29. 29. Guru tiada masa untuk membuat nota rujukan bagi rujukan pelajar.Pelajar tidak berdisiplin dalam mengikuti jadual pembelajaran .Pelajar kurang/tidak dapat bergaul sesama rakan seperjuangan dan tidak mempelajari kemahiran bekerja dalam kumpulan.
 30. 30. Pembelajaran secara e-learning dan ‘blended learning’ telah memberikan satu impak yang baru dalam corak P&P.Dalam era globalisasi ini,pelaksanaan pembelajaran ini perlu diperluakan agar ramai pelajar mendapat manfaat daripadanyaBagi pelajar itu sendiri,disiplin diri dan kesungguhan amat penting agar mendapat kesan pembelajaran yang maksimum .

×