• Share
 • Email
 • Embed
 • Like
 • Save
 • Private Content
Nature accessible sustainable tourism "Adriatic and Ionian EU Macro Region" - workshop in tirana,Albania 3/2014
 

Nature accessible sustainable tourism "Adriatic and Ionian EU Macro Region" - workshop in tirana,Albania 3/2014

on

 • 156 views

http://www.adrion.forumaic.org/ ...

http://www.adrion.forumaic.org/
http://www.forumaic.org/

Forumi i Dhomave të Tregtisë të Adriatik dhe Jon është një rrjet transnacional , organizatë jo-fitimprurëse që kombinon odat ekonomike nga vendet që kufizohen me të dy palëve : Italia , Kroacia , Bosnja dhe Hercegovina , Mali i Zi , Sllovenia , Greqia dhe Shqipëria .

Shoqata , e themeluar në vitin 2001 në sajë të vullnetit dhe largpamësisë të institucioneve themelues Dhoma e Ankona dhe Split , ka për qëllim për të forcuar sinergjitë dhe mundësitë për zhvillim socio - ekonomik të Jonit e Adriatikut
Forumi , në mënyrë që të koordinojnë më mirë aktivitetet e saj , të identifikuar çështjet me interes të përbashkët e cila u pasua me krijimin e gjashtë grupeve punuese : Bujqësia, Mjedisi , grave sipërmarrëse , peshkimin dhe akuakulturën , transportit, turizmit . Ajo gjithashtu ka një Grup Punues për Dizajn Komunitetit dhe Gjykatës Ndërkombëtare Adriatik e Jon.

Forumi AIC është një nga nxitësit kryesorë të projektit ambicioz të Adriatik - Jon makro -rajonit . Kjo strategji paraqet një sistem të qeverisjes së përbashkët që përfshin aktorë të ndryshëm , politika të ndryshme dhe specifike në territorin e zonës , rritjen e trashëgimisë kulturore dhe pasurinë e realitetit të saj .

Makro - rajoni përkthehet në beton konceptin e kohezionit territorial , mbrojtjen e mjedisit , zhvillimin ekonomik dhe zhvillimin social , pa krijuar struktura të reja , por duke përdorur rrjetet ekzistuese . Midis tyre ,Forumi AIC është organi angazhuar në zhvillimin , në procesin e rritjes së qëndrueshme dhe përhapjen e përvojave dhe potencialet ekzistojnë në produktivitetin ekonomik të Jonit e Adriatikut.

Statistics

Views

Total Views
156
Views on SlideShare
156
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
0
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

CC Attribution-NonCommercial LicenseCC Attribution-NonCommercial License

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  Nature accessible sustainable tourism "Adriatic and Ionian EU Macro Region" - workshop in tirana,Albania 3/2014 Nature accessible sustainable tourism "Adriatic and Ionian EU Macro Region" - workshop in tirana,Albania 3/2014 Presentation Transcript

  • Innovative skills and competences for entrepreneurs in order to promote a new sustainable tourism in Adriatic and Ionian Area Marco Cocciarini Corrado Ceccarelli AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Why this meeting ∗ to share entrepreneurs’ best practices on new technologies as primary marketing instrument ∗ to create a solid cooperation ready to support rising of a thematic tourism area in Adriatic and Ionian lands AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Activity 3: web community AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Web Community Goals ∗ to be informed on the project steps and to deep project topics on sustainable tourism ∗ to keep in contact entrepreneurs from all Countries involved in this project to start cooperation between them AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Activity 4: tourism services marketplace AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Incoming marketplace Goals ∗ Becoming an international wholesaler focused on sustainable tourism theme ∗ Developing new touristic services from all Countries involving local entrepreneurs ∗ Promoting and selling thematic packages to international travel market through innovative instruments on the web AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • marketplace ∗ The Space, actual or virtual, in which a market operates (wiki) ∗ Create competition between suppliers and help customers to compare quality and prices of offered services AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • tourism marketplace ∗ Where potential clients can find travel solutions ∗ OTA, selling platforms and user- generated travel experience ∗ Must be easy-to-use, integrated with social and mobile solutions to be useful for sellers and buyers AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • wholesaler ∗ Marketplace can be managed as a virtual travel wholesaler ∗ The wholesaler will include financial and insurance services ∗ The wholesaler will promote and sell through travel agencies or final customers with common marketing instruments AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • b2b ∗ All land services can be combined in complete travel packages to be sold by travel agencies ∗ Marketing activities through travel agencies networks will be done during 2014 as in the project AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • b2c ∗ The Adriatic-Ionian wholesaler will publish packages on a website for final customers ∗ The website will involve customers in a better travel search experience focused on themes ∗ The website will create an interest-related customers community looking around customized travel offers AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Sustainable tourism: why Thematic tourism help to focus marketing investments on high- spending tourists which travel following their passions AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Sustainable Tourism: Private Stakeholders AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗ Tourism enterprises’ mission is to seek long term profitability ∗ The choice to invest in developing sustainable tourism products is neither necessary nor sufficient to be more competitive but it can be a big opportunity
  • Why an opportunity? #1 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 1. Very high levels of concern for environment and society in destinations, where the issue is likely to directly affect the tourist’s own wellbeing (e.g. cleanness of the water and levels of safety).
  • AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • New horizons for tourists AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Why an opportunity? #2 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗ High and growing levels of interest by tourists in visiting natural and cultural sites during their holidays, and the authenticity and educational value of such experiences. (general holidaymakers/tourist with specialist interest)
  • Culture AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Nature AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Travelling on foot AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Why an opportunity? #3 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗ Large numbers of tourists expressing concern about the impact of their travelling both through their own actions and in their choice of tour operator or service provider.
  • Local sustainable transport AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Carrying capacity AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Water Pollution AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Why an opportunity? #4 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗ Considerable willingness to pay more to support local environments and communities
  • AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Volunteer travel AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Volunteer travel AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • TOURISM IN NATURAL AREAS AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗ Source: © Tourism Western Australia 2006
  • Nature Based Tourism AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗ Tourism that features ‘nature’ is generally termed environmental or ‘nature based tourism’; ∗ includes a range of tourism experiences including adventure tourism, ecotourism, and aspects of cultural and rural tourism, eg. farmstay. ∗ Nature based tourism is distinguished from other tourism forms by its natural area setting.
  • Focus AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗Segmentation ∗Not resources but experience ∗Creativity
  • Segmentation #1 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 birdwatching
  • Segmentation #2 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 photography
  • Segmentation #3 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 stargazing
  • Segmentation #4 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 camping
  • Segmentation #5 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 hiking
  • Segmentation #6 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 hunting
  • Segmentation #7 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 fishing
  • Segmentation #8 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 visiting parks
  • Segmentation #∞ AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗Endless process ∗Segmentation and sub- segmentation ∗Innovative segmentation criteria
  • And so? AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗Step 1) decide to project nature based tourism product for a specific target ∗Step 2) decide to approach the business in a sustainable way ∗Step 3) Make the sustainable approach the added value of you offer
  • Accessible Tourism AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗ What is "Accessible Tourism"? ∗ There is no single, universally accepted definition – ∗ “Accessible Tourism” is tourism and travel that is accessible to all people, with disabilities or not, including those with mobility, hearing, sight, cognitive, or intellectual and psychosocial disabilities, older persons and those with temporary disabilities" (Takayama Declaration - Appendix, UNESCAP, 2009).
  • Accessible Tourism: different priorities AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗Public Stakeholders ∗Private Stakeholders
  • Accessible Tourism: Public Stakeholders AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗ Like for Sustainable Tourism also for Accessible Tourism Governments and Policy Makers play a leading role ∗ Their mission should be the promotion of a cultural change within the Tourism industry so that it becomes an “Inclusive” environment where people of all abilities are felt welcome and wanted as customers and guests.
  • Sustainable Tourism: Private Stakeholders AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗Like for Sustainable Tourism Accessible Tourism can be a big opportunity
  • Why an opportunity? #1 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Why an opportunity? #2 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Why an opportunity? #3 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Why an opportunity? #4 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • And so? AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗ For private enterprises it is not a metter of philantrophy but must be a matter of business. ∗ Providing services for people with disabilities can be a business opportunity ∗ The correct approach is to consider people with disabilities as one of our target markets
  • Focus…again… AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 ∗Segmentation ∗Not resources but experience ∗Creativity
  • Segmentation AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Creativity AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014 Don’t set limit to your capacity of creating innovative products for people with disabilities
  • Sailing AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Fishing AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Golf and Biking AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Snowboard AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Surfing AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • project timeline ∗ Till 1st March 2014: join in the wholesaler by all partecipants ∗ Till 1st May 2014: website ready to catch potential travellers ∗ Till 1st June 2014: macro-marketing activities AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Join in AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Front end #1 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Front end #2 AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • From the web to the App ∗ All packages included on the datababase can be selected and uploaded on the mobile app ∗ You can choose a specific theme to create your own mobile app focused on a destination or a target market ∗ All following updates are automatically managed AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • app AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • app AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • app AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • app AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • app AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • app AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • app AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Adrion: the Adriatic and Ionian land sustainable brand on tourism ∗ Widespread of sustainable tourism in Adriatic and Ionian lands accepted by EU as the unique brand for tourism promotion in the area ∗ Supported by AIC Forum of Chamber of Commerce with promotional investments ∗ Subscribe Adrion rules and spread it to your customers! AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Adriatic and Ionian EU Macro Region ∗great opportunity for all tourism players! ∗Do Not Miss It! AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014
  • Grazie Thank you for your attention Corrado Ceccarelli Tel : +39 071 2284300 Mail : c.ceccarelli@amatori.com Skype: corrado234 Cocciarini Marco Tel. +39 0521 1626391 Mail: admin@globeinside.com Skype: support.globe.inside AII - Technical Workshop - Activity 4 – Tirana_April-21_04_2014