Promosi kh thn 4

1,925 views
1,801 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,925
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
74
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Promosi kh thn 4

 1. 1. MEMPROMOSI JUALAN Promosi bermaksud Promosi jualan ialah usaha penjual kegiatan memujuk memperkenalkan dan menarik sesuatu produk, iaitu perhatian pelanggan barang atau supaya membeli perkhidmatan untuk produk yang menggalakkan orang diniagakan. ramai membeli produk yang ditawarkan.
 2. 2. 2.3 MEMPROMOSI JUALAN3.Promosi jualan dapat dilakukan dengan mengadakan aktiviti seperti: a.menampal poster-poster. b.mengadakan demonstrasi cara-cara menggunakan barang. c.memberi sampel percuma kepada orang ramai. d.memberi baucar atau hadiah.
 3. 3. 4.Tujuan promosi adalah untuk: a.menyebarkan maklumat tentang sesuatu barang atau perkhidmatan.b.menimbulkan minat terhadap barang c .atau perkhidmatan yang ditawarkan. c.mengingatkan pelanggan tentang keistimewaan sesuatu barang atau perkhidmatan. d.meluaskan pasaran.
 4. 4. Promosi Melalui Pembungkusan Ciri-ciri Bungkusan yang Sesuai untuk Promosi 1.Selain promosi jualan, promosi melalui pembungkusan sesuatu barang itu juga dapat menarik perhatian pelanggan. 2.Pembungkusan menjadikan barang-barang kelihatan lebih kemas dan mampu menarik perhatian orang ramai. 3.Kaedah pembungkusan yang menarik, rapi, kemas, berwarna-warni, dan cantik secara tidak langsung akan menjadi iklan yang berkesan untuk barangan tersebut.
 5. 5.  4.Pembungkusan dapat dilakukan menggunakan botol, tin, kotak, dan plastik. Barang yang dibungkus hendaklah mempunyai ciri-ciri: a.menarik. b.mudah dibawa. c.mudah disimpan. d.tahan lama. 5.Pada pembungkus mestilah mempunyai maklumat tentang barang seperti: a.kandungan. b.berat. c.tarikh luput. d.kod bar. e.nama pengeluar. f.tanda halal. g.keistimewaan barang.
 6. 6. Contoh Promosi:
 7. 7. 2.3 MEMPROMOSI JUALAN
 8. 8. 2.3 MEMPROMOSI JUALAN
 9. 9. Membungkus Barang untuk Tujuan PromosiTujuan pembungkusan adalah seperti yang berikut:a.) supaya barang jualan kelihatan menarikb.) bertindak sebagai satu cara pengiklananc.) untuk menarik perhatian pelanggan supayamembelid.) mengelakkan barang daripada rosak atau pecahe.) mudah disusun dan dipunggah.
 10. 10. Membanding beza bungkusan yang menarik dengan yang kurang menarik Ciri-ciri yang selalu diambil kira dalam pembungkusan ialah : a. rupa bentuk.
 11. 11.  a.rupa bentuk. b.bahan yang digunakan untuk membungkus. c.warna dan corak bungkusan. d.mudah dibawa. e.tahan lama.
 12. 12. Menilai Bentuk Pembungkusan yang Dihasilkan untuk Tujuan Promosi Ciri-ciri pembungkusan yang perlu ada pada setiap bungkusan ialah ; A. kandungan barang B. ramuan asal C. harga barang D. berat barang E. cara menggunakan barang F. tarikh luput barang

×