Sab brandhorst museum_en
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Sab brandhorst museum_en

on

  • 486 views

 

Statistics

Views

Total Views
486
Views on SlideShare
262
Embed Views
224

Actions

Likes
0
Downloads
2
Comments
0

3 Embeds 224

http://byensojne.com 217
http://ibike.collected.info 6
http://www.linkedin.com 1

Accessibility

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

Sab brandhorst museum_en Sab brandhorst museum_en Document Transcript

  • gross floor area 12,100 m2gross construction cost € 35.5 m brandhorst museum munichcompetition 2002, 1st prizeconstruction 2005 - 2008opening 2009brief The Brandhorst Museum houses a substantial private collection of late 20th-centurymuseum for a private collection and contemporary art - predominantly paintings. The scheme consists of a long building of three simple interconnecting volumes clad in a multi-coloured skin of differentiatedclient brightness. The taller head of the building defines the north-eastern corner of Munich’sStaatliches Hochbauamt, Munich museum quarter.awards The museum is arranged on three floors connected by a generous staircase. A day-litInternational Prize for Sustainable ‘patio’ on the lower level forms the focal point for a suite of galleries dedicated to mediaArchitecture, silver medal and graphic art. The universal exhibition spaces on the ground floor are illuminated byDesigns of the Year 2010, Design a complex system that brings zenith light into the interior through a series of prismaticMuseum London, Shortlist reflectors. The large rooms on the top floor, including the polygonal hall designed for CyLubetkin Prize 2009, Shortlist Twombly’s Lepanto Cycle, are all naturally lit from above. In these rooms the differingMies van der Rohe Award 2009, daylight qualities combine with a deliberate variation in sequence and dimensions toSelected Work create a subtle characterization of the exhibition spaces. The innovative environmental concept of the building is highly energy-efficient, and creates excellent conditions for the art works. The external skin is composed of 36 000 vertical ceramic louvres, glazed in 23 different colours. A second layer consists of a horizontally folded metal skin. Both layering and polychromy lend the skin a varied appearance: what is vivid and three-dimensional from close-up will appear smoother and more homogenous from afar. The façade communicates the spirit of the museum to the outside – a place where art comes alive. sauerbruch hutton
  • sauerbruch hutton brandhorst museum, munich