Η Ναυμαχια του Ναυαρινου

1,584 views
1,450 views

Published on

ΠΑΝΑΗΛΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,584
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
357
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Η Ναυμαχια του Ναυαρινου

 1. 1. Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου Ένα PowerPoint της μαθήτριάς Δέσποινας ΠαναηλίδουΘΕΜΑ: Η Ναυμαχία του ΝαυαρίνουΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24/02/13ΣΕΛΙΔΕΣ: 20 1
 2. 2. Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου 2 Η Ναυμαχία του Ναυαρίνο (επίσης Ναβαρίνο) έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827, κατά τηδιάρκεια της ελληνικής επανάστασης(1821-1832) στον κόλπο Ναυαρίνο, στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος.
 3. 3. Η εξέλιξη των γεγονότων 3 Ο κεντρικός παράγοντας που καθόρισε την επέμβαση των τριών ευρωπαϊκών μεγάλωνδυνάμεων στην ελληνική σύγκρο υση ήταν οι φιλοδοξίες της Ρωσίας να επεκταθεί στηνπεριοχή της Μαύρης Θάλασσας εις βάρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και ησυναισθηματική υποστήριξή της για τους συντρόφους - ορθόδοξους χριστιανούς Έλληνες, οι οποίοι είχαν επαναστατήσει εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας το 1821.
 4. 4. 4 Αφού οι προθέσεις της Ρωσίας θεωρήθηκαν σημαντικήγεωστρατηγική απειλή από τις άλλες δυνάμεις, και ειδικά από τη Μεγάλη Βρετανία, η βρετανική και αυστριακή διπλωματία στόχευαν στην παρεμπόδιση της ρωσικήςεπέμβασης, με την ελπίδα ότι η οθωμανική κυβέρνηση θα πετύχαινε την καταστολή της εξέγερσης.
 5. 5. Αλλά το 1825, η ενθρόνιση του τσάρου Νικόλαου Α στο ρωσικό 5θρόνο, σημάδεψε την υιοθέτηση μιας επιθετικότερης "ελληνικής" πολιτικής, υποχρέωσε τη Μεγάλη Βρετανία να επέμβει, με τοφόβο ότι μια ασυγκράτητη Ρωσία θα αποσυνέθετε ολοκληρωτικά την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Γαλλία ένωσε τις άλλες δύο δυνάμεις προκειμένου να αποκατασταθεί ο ηγετικός ρόλος της στις ευρωπαϊκές υποθέσεις μετά από την ήττα της στους Ναπολεόντειους πολέμους.
 6. 6. 6 Οι κυβερνήσεις και των τριών δυνάμεωνδέχονταν επίσης υπό την έντονη πίεση της εγχώριας κοινής γνώμη τους ώστε να ενισχυθούν οι Έλληνες, ειδικά μετά από την εισβολή της Πελοποννήσου, το 1825, από τον υποτελή στους Οθωμανούς Ιμπραήμ Πασά της Αιγύπτου και τις αγριότητες του στρατού του σε βάρος του γηγενούς πληθυσμού. Οι δυνάμεις συμφώνησαν με τη Συνθήκη του Λονδίνου (1827), περί τα τέλη Ιουνίου, να αναγκάσουν την οθωμανική κυβέρνηση να παραχωρήσει αυτονομία στους Έλληνες και απέστειλαν ναυτικές μοίρες στην ανατολική Μεσόγειο για να επιβάλουν την πολιτική τους.
 7. 7. Η Ελληνική πλευρά με 7 πράξη της 21 Ιουνίου (παλαιό ημερολόγιο) δέχθηκε αμέσως την συμφωνία αλλά οΙμπραήμ, που στο μεταξύ ήλεγχε σχεδόν όλη την Πελοπόννησο, ζήτησε προθεσμία έως πρότου λάβει εντολές από την Αίγυπτο και την Κωνσταντινούπολη.Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι οστόλος του δεν θα εξέλθη από την Πύλο πριν έλθουν οι διαταγές που περιμένει.
 8. 8. 8 Την 6η Σεπτεμβρίου συνέβη ναυτικό επεισόδιο μεταξύ βρετανικών καιτουρκοαιγυπτιακών πλοίων στα παράλια της Δωρίδας, όπου τα πλοία "Άστιγξ« και "Καρτερία" κατέστρεψαν 6 μικρά τουρκικά σκάφη και ένα αλγερινό. Μετά από αυτό,την 19 Σεπτεμβρίου, σημαντική μοίρα του τουρκοαιγυπτιακού στόλου παραβίασε την υπόσχεση και απέπλευσε από την Πύλο για να τιμωρήσει τα βρετανικά πλοία.
 9. 9. 9 Ο ναύαρχος Κόδριγκτον ορμώμενος απότη Ζάκυνθο με δύο μόνο πλοία ανάγκασε την τουρκοαιγυπτιακ μοίρα να επιστρέψει στο λιμάνι αλλά ο Ιμπραήμ έστειλε στρατό στην ξηρά όπου προέβη σε καταστροφές των καλλιεργειών ως αντίποινα. Ο Χάμιλτον δήλωσε ότι "αν αφήσουμε τον Ιμπραήμ να παραμείνει στην Ελλάδα, το ένα τρίτο των κατοίκων θα λιμοκτονήσει".
 10. 10. 10 Οι τρεις επικεφαλής, αντιναύρχος Κόδριγκτον,υποναύαρχος Δεριγνύ και υποναύαρχος Χέιδεν έκριναν ότι δεν πρέπει να παραμείνουν θεατές των βιαιοπραγιών των Οθωμανών. Προηγουμένως ο Στράτφορν Κάνιγκ είχε δώσει στον Κόδριγκτον τηνδική του ερμηνεία της Συνθήκης του Λονδίνου: "Αν δεν εισακουσθεί ο λόγος σας, μεταχειριστείτε τα πυροβόλα".
 11. 11. Μετά από αυτό οι ναύαρχοι συμφώνησαν ότι ο 11Ιμπραήμ παραβιάζει τις συμφωνίες και απαίτησαν απόαυτόν να αποπλεύσουν τα πλοία του προς Αίγυπτο και Κωνσταντινούπολη αλλιώς θα του επιτεθούν. Ο συμμαχικός στόλος εισήλθε στην Πύλο την 8 Οκτωβρίου και άρχισε να παίρνει θέσεις μάχης. Μια βρετανική λέμβος με σημαία κήρυκος προσέγγισε ένα αιγυπτιακό πυρπολικό με σκοπό να του ζητήσει να απομακρυνθεί. Οι Αιγύπτιοι πυροβόλησαν πρώτοι και σκότωσαν αξιωματικό που επέβαινε στην λέμβο.
 12. 12. Ακολούθησε ανταλλαγή 12 πυροβολισμών και σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν περισσότεροι ναυτικοί μέσα στην λέμβο. Παρόμοιο επεισόδιο έγινε και σε άλλο σημείο. Ο Κόδριγκτον έστειλε τον Έλληνα πρωρέα Μιχαήλ να ζητήσει από τον Αιγύπτιο ναύαρχο να παραμείνει ουδέτερος. Αφού ο Μιχαήλ παρέδωσε το μήνυμα, ενώ επέστρεφε στη λέμβο δέχθηκε εν ψυχρώ πυροβολισμό από Τούρκο ναυτικό, ο οποίος διέκρινε ότι οαπεσταλμένος του Άγγλου ναυάρχου ήταν Έλληνας. Ο Δεριγνύ από την πλευρά του ζήτησε επίσης από τηνπλησίον του Αιγυπτιακή φρεγάτα να μην ανοίξει πυρ. Ωστόσο, η ένταση δεν ήταν δυνατόν πλέον να ελεγχθεί.
 13. 13. 13Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος, κρίνοντας ότιέχει υπεροχή άνοιξε πυρ κατά συμμαχικών πλοίων και η ναυμαχία άρχισε σε όλη τηδιάταξη των πλοίων. Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος υπερτερούσε αριθμητικά καιταυτόχρονα υποστηριζόταν από πυροβόλα των γύρω φρουρίων.
 14. 14. 14 Σε κρίσιμη στιγμή της ναυμαχίας μπήκε στο λιμάνι ο Ρωσικός στόλος από οκτώ πλοία. Λεπτομερείς περιγραφές της μάχης αναφέρουνότι τα πλοία ήταν τόσο κοντά μεταξύ τους, ώστε εμπλέκονταν τα ξάρτιατους οι δε ναύτες έβαλαν ακόμα και με πιστόλια. Μέχρι ώρα 5 το απόγευμα τα πλείστα των τουρκοαιγυπτιακών πλοίων είχαν καταστραφεί ή παραδοθεί. Οι απώλειες των Οθωμανών υπολογίζονταν σε 6.000 ενώ μόνοπάνω στην τουρκική και αιγυπτιακή ναυαρχίδα οι νεκροί και οι τραυματίες ήταν περίπου 1.000.
 15. 15. Από τη συμμαχική πλευρά οι νεκροί και 15τραυματίες ήταν 654 άνδρες εκ των οποίων272 Βρετανοί, 184 Γάλλοι και 198 Ρώσοι. Ο Δεριγνύ ανέφερε ότι "στην ιστορία δεν υπήρξε μεγαλύτερη καταστροφή στόλου".
 16. 16. 16Την επομένη ημέρα οι σύμμαχοι απαίτησαν από τον Ιμπραήμ,που στο μεταξύ είχε καταφύγει στα βουνά της Μεσσηνίας, ναυψώσει λευκή σημαία σε όλα τα φρούρια με την απειλή ότι αν ριχτεί έστω και έναςπυροβολισμός θα θεωρηθεί ως κήρυξη πολέμου. Οι Οθωμανοί αποδέχτηκαν και υπεγράφηανακωχή πάνω στην ναυαρχίδα του Κόδριγκτον.
 17. 17. 17
 18. 18. 18 Μαχόμενα μέρη Ηνωμένο Βασίλειο Οθωμανική αυτοκρατορίαΒασίλειο της Γαλλίας ΑίγυπτοςΡωσική αυτοκρατορία Τυνησία ΑρχηγοίΈντουαρντ Κόδριγκτον Ιμπραήμ Πασάς Ανρί Δεριγνύ Καπιτάν Μπέης Μοχαρράμ Μπέης Λογγίνος Χέιδεν Αμίρ Ταχίρ Πασάς
 19. 19. 19 Δυνάμεις 3 πολεμικά πλοία10 φρεγάτες 17 φρεγάτες 0 κορβέτες 30 κορβέτες 4 μπρίκια 28 μπρίκια 2 βάρκες 5 βάρκες 5/6 fireships Απώλειες 181 νεκροί 15.000 νεκροί480 τραυματίες 30.000 τραυματίες
 20. 20. 20 ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ Δέσποινα ΠαναηλίδουΤα κείμενα είναι από το Βικιπαίδια και οι φωτογραφίες από το google!!! http://youtu.be/ssayul7Cwfo

×