Softwaret
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Softwaret

on

 • 1,198 views

a

a

Statistics

Views

Total Views
1,198
Views on SlideShare
1,198
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
25
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Softwaret Softwaret Presentation Transcript

 • Software: Softwaret sistem dhe aplikative
 • Ceshtjet
  • Software perben 75% te kostos totale te SI per shkak te
    • novacioneve teknologjike qe kane ulur kostot
    • ndertimit te software me komplekse
    • pagave te larta te hartuesve te programeve
  • Nje veshtrim i pergjithshem
  • Softwaret sistem
  • Softwaret e aplikimit
  • Gjuhet e programimit
  • Ceshtje dhe sfida ne lidhje me softwaret
 • I. Veshtrim i pergjithshem
  • Software sistem- menaxhimi i burimeve te kompjuterit - koordinim i aktiviteteve dhe funksioneve te hardware-it dhe programeve ne Sist e kompjuterit.
   • Platforma e sistemit kompjuterik: kombinimi i konfigurimit te hardware me softwaret sistem.
  • Soft aplikative - zgjidhja e problemeve specifike
  • Sfera e influences
   • Individuale – OS te PC
   • Grupit –softaret e rrjetave
   • Ndermarrjes – per mainframe
 • II. Softwaret sistem
  • Sistemi operativ-kotrollon hardware dhe nderfaqes me soft aplikative
   • Funksionet e hardware-it (Input, perpunim, output, ruajtje), konverton instruksionet e thjeshta.
   • Nderfaqes per pds, me komanda ose GUI
   • Shkalla e pavaresise se hardware-it – nderfaqes i programit aplikativ
   • Menaxhon kujtesen – kontrolli i aksesimit dhe rritja e vlefshmerise, aksesi logjik drejt atij fizik, vendndodhja e te dhenave.
   • Menaxhon detyrat e perpunimit
   • Mundesite e lidhjes ne rrjete
   • Menaxhon kujtesen
   • Aksesi i burimeve te sistemit- kodet procedurat e hyrjes
  • Programet e utilitetit
  Softueri aplikativ Sistemi operativ Hardueri i kompjuterit
 • II. Softwaret sistem
  • Sistemi operativ-kotrollon hardware dhe nderfaqes me soft aplikative
   • Funksionet e hardware-it.
   • Nderfaqes per pds,
   • Shkalla e pavaresise se hardware-it
   • Menaxhon kujtesen
   • Menaxhon detyrat e perpunimit
    • perdorim me i mire i pajisjeve te kompjuterit,
    • Multitasking
    • Timesharing
    • Scalability - shkallezimi
   • Mundesite e lidhjes ne rrjete – windows ne PC ofron lidhjen me Internetin
   • Menaxhon skedaret -kujtesat sekondare, aksesi, adresa, data e krijimit apo personi, si dhe perdoruesit e njekohshem.
   • Aksesi i burimeve te sistemit- kodet procedurat e hyrjes
  • Programet e utilitetit
 • II. Softwaret sistem
  • Sistemi operativ-kotrollon hardware dhe nderfaqes me soft aplikative
  • Programet e utilitetit
   • Bashkojne dhe renditin bashkesi te dhenash, kompresojne skedaret
   • Kontroll i hardisk per hapesira ruajtjeje te demtuara
   • Kompresimi i te dhenave
 • III. Softwaret e aplikimit
  • Funksioni kryesor – aplikimii fuqise se kompjuterave per zgjidhjen e problemeve dhe realizimin e detyrave specifike
  • Klasifikimi
  Softerët aplikative “ Proprietary software ” “ Off-the-shelf software ” Të ndërtuar vetë Me kontrat e Paketa të personalizuara Paketa standarte Të personalizuara vetë Të personalizuara me kontrat e
 • III. Softwaret aplikative
  • Softwaret “off-the-shelf”
  • Paketat e personalizuara
   • ASP – ofruesi i sherbimeve te aplikimit
    • Thjeshtojne paketat komplekse
    • Ofrojne staf
    • Zvogelojne shpenezimet e fillimit te projektit
    • Ndihmojne kompanite e vogla
   • Outsourcing – ofrojne sherbime IT dhe ndertim te IS apo aplikimeve
   • Dallimi midis ASP dhe Outsourcing
    • Perdorimi i Internetit
    • Trainime te shpejta
    • Perdorimi i linjave publike dhejo private te kushtueshme
 • IV. Gjuhet e programimit
  • Skema te koduara per shkrimin e soft.
  • Funksioni kryesor – ofrimi i instruksioneve per kompjuterin per perpunimin e te dhenave
  • Bashkesi simbolesh dhe rregullash per te shkruar kodet e programeve
  • Teresia e simboleve dhe rregullave quhet sintakse e gjuhes se programimit.
  • Standarte dhe karakteristika
   • Evoluimi i gjuheve nepermjet standarteve
   • Qendrueshmeria ne instruksione dhe procedura
   • Standarti – nje bashkesi rregullash per shkrimin e instruksioneve dhe komandave ( p.sh., nje variabel fillon me germe)
   • Perpjekjet me te medha per zgjidhjen e problemeve dhe jo per shkrimin e kodeve
   • Gjuhet kane atribute te ndryshme sipas problemeve qe jane ndertuar per te zgjidhur
 • IV. Gjuhet e programimit
  • Evolucioni i gjuheve te programimit
   • Gjuhet e gjenerates se pare, gjuha e makines, nivelit te ulet, skema kodesh teprogrameve qe perdorin 0 dhe 1
   • Gjuhet e gjenerates se dyte, zevendesimi i kodeve binare me simbole me lehtesisht te kuptueshme nga perdoruesit ( add )
   • Gjuhet e gjenerates se trete ( proceduriale)
    • Shembull: PRINT SHITJET_TOTALE
    • PAGA=DITE_PUNE*PAGA_DITORE
    • Kodet e peraferta me gjuhen njerezore ( anglisht )
    • Me pak eficente
    • Me te orientuara nga procedura
    • Te pavarura nga hardware -i
   • Gjuhet e gjenerates se katert
    • Shembull: PRINT EMER_STUDENTI IF NOTA_MESATARE = 10
    • Me pak proceduriale, te orientuara nga zgjidhja e problemit
    • Me te perdorshme nga joprofesionistet ( menaxheret )
    • Perdorimi kryesisht ne bazat e te dhenave
  • Perkthyesit e gjuheve
 • IV. Gjuhet e programimit
  • Evolucioni i gjuheve te programimit
  • Perkthyesit e gjuheve
   • Cdo instruksion programi ne gjuhen jomakine duhet te perkthehet ne gjuhen e makines
   • Konvertojne kodet burim te programeve ne ekuivalentin e vet ne gjuhen e makines, kode objekt
   • Dy tipe perkthyesish
    • Interpretuesit – perkthimi i nje instruksioni ne nje kohe
    • Kompiluesit – perkthimi i nje programi te tereqe perpunohet si i tille nga kompjuteri, proces me dy hapa.
    • Zbulimi i gabimeve te sintakses dhe atyre logjike nepermjet te dhenave testuese.
 • Instruksione programi Interpretatori Instruksione gjuhe makinë Programi kompjuterik Kompilim i Programi në gjuhë makinë Programi në gjuhë makinë
 • V. Ceshtje dhe sfida ne lidhje me softwaret
  • Demtuesit e softwareve
   • Defekt nenje program kompjuterik ( bug)
   • Mbyllje te papritur te programeve
   • Nderhyrje ne punen e perdoruesit
   • Shkaqet: prodhuesit, presioni i klienteve, koha e shkurter e testimit
  • Open source software
   • Software pa pagese
   • Lehtesisht i modifikueshem nga kushdo
   • Ndertohet permes nje procesi bashkepunimi nepermjet Internetit
   • A eshte open source software i besueshem
    • Fiksimi i problemeve ne lidhje me softin nga perdoruesit
  • Opensourcing
   • Ndarja e kostove midis organizatave dhe rritja e eksperitzes
   • Identifikimi i demtimeve dhe eleminimi
  • Licencat e softwareve
  • Permiresimi i softwareve
  • Suporti global per softwaret