Konsep akhlak-menurut-perspektif-islam

15,857 views

Published on

0 Comments
9 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
15,857
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
708
Comments
0
Likes
9
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Konsep akhlak-menurut-perspektif-islam

 1. 1. Konsep AkhlakMenurut Perspektif Islam Disediakan oleh (1B): Hasriman, Dayang, Ely, Arfah
 2. 2. Islam merangkumi aqidah, dan syariat itu mengandungi roh akhlak.Akhlak adalah roh kepada risalah Islam sementara syariat adalah lembaga jelmaan daripada roh tersebut. Ini bererti Islam tanpa akhlak seperti rangka yang tidak mempunyai isi, atau jasad yang tidak bernyawa.
 3. 3. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud : "Islam itu akhlak yang baik".sabda Baginda yang bermaksud : "Tidak ada sesuatu yang lebih berat timbangannya selain daripada akhlak yang mulia."
 4. 4. Akhlak• Definisi :1) Bahasa Menurut 2) Falsafah Mardzelah (2003) Bahasa : berasal dari perkataan al-khuluq (perangai, tabiat,maruah & agama) : tingkah laku => tabiat > sifat zahir & batin
 5. 5. Akhlak
 6. 6. Akhlak yang agung Satu sistem menilai tindakan zahir & batin manusiaMencakupi pemikiran, perasaan & niat di hati manusia (hubungan manusia dengan Allah, manusia dengan manusia & manusia dengan makhluk lain)Ditentukan oleh Allah swt melalui al-Quran dan tunjuk ajar oleh Rasulullah saw . Nilai-nilai akhlak bersifat mutlak, sempurna dan tetap .
 7. 7. Ciri-ciri Akhlak Islamiah1. Bersifat mutlak dan menyeluruh2. Melengkapkan dan menyempurnakan tuntutan3. Bersifat sederhana dan seimbang4. Mencakupi suruhan dan larangan5. Bersih dalam perlaksanaan6. Keseimbangan
 8. 8. Peranan Akhlak Dalam Kehidupan IndividuNilai seseorang individu terletak pada akhlaknya.Akhlak membezakan antara insan dengan haiwan > tingkahlaku, tindak- tanduk dan tanggungjawab.
 9. 9. Firman Allah s.w.t(surah Al-Araf ayat 179) bermaksud, :“dan sesungguhnya, Kami jadikan isi neraka jahanam kebanyakan jin dan manusia. Mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami ayat-ayat Allah dan mereka mempunyai mata tetapi tidak dipergunakannya untuk melihat tanda-tanda kebesaran Allah dan mereka mempunyai telinga tetapi tidak dipergunakan untuk mendengar ayat-ayat Allah. Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan lebih sesat. Mereka itulah orang yang lalai”
 10. 10. Individu tidak mempunyai nilai akhlak tidak boleh dianggap sebagai individu baik & mulia walau mempunyai pendidikan, kemahiran & pengetahuan tinggi .Akhlak >cermin dalam diri individu(peribadi sebenar tingkah laku)akhlak mulia dapat menambahkan nilai baik diri seseorang individu
 11. 11. Rasulullah s.a.w pernah bersabda bahawa, :“orang yang sempurna imannya ialah mereka yang paling baik akhlaknya."akhlak berperanan penting dalam kehidupan setiap insantanpa akhlak, lahirlah modal insan tanpa harga diri & akhirnya membentuk masyarakat keruntuhan akhlak
 12. 12. Peranan Akhlak Dalam Kehidupan Keluarga Keharmonian ahli keluarga berpersonaliti & mulia & berakhlak tinggi Kebahagiaan akhlak baik(ahli keluarga), keharmonian dan kebahagian rumahtangga akan tercapai => perasaan kasih-mengasihi, hormat-menghormati,
 13. 13. Akhlak merupakan cermin iman dalam diri >Memilih Pasangan HidupRasulullah bersabda : “Seorang wanita dinikahi berdasarkan empat pertimbangan: karena harta,keturunan, kecantikan dan agamanya. Peganglah yang memiliki agamaniscaya kedua tanganmu tidak akan terlepas” (HR. Bukhari, Muslim, dan Abu Daud) • Pendidikan akhlak terhadap pasangan
 14. 14. > mempunyai zuriat : -pendidikan akhlak kepada anak dari kecil>peribadi ibu bapa : -kelakuan & perbuatan ikutan anak-anak pembinaan & pemeliharaan rohani & jasmani = institusi kekeluargaan berakhlak mulia
 15. 15. Peranan Akhlak Kepada Masyarakat dan NegaraIlmu akhlak : ilmu asas yang perlu diketahui & diamalkan masyarakat serta pengamalan Negara yang mempunyai kepentingan yang sangat besar. Ini kerana ilmu akhlak Islam = `Produk` yang terhasil daripada aqidah yang benar pada diri seseorang muslim.Ilmu akhlak = faktor-faktor menghubungkan insan dengan penciptanya yang maha agung, {Allah s.w.t} merupakan maksud terakhir daripada kehidupan ini.
 16. 16.  Sejarah membuktikan akidah yang masyarakat berjaya benarMasyarakat runtuh keruntuhan nilai & akhlak tamadun hancur Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:"Sesungguhnya aku diutus untuk melengkapkan akhlak yang mutia. (Riwayat al-Baihaqi)
 17. 17. Para sarjana & ahli fikir > mengakui kepentingan akhlak di dalam membina keluhuran peribadi masyarakat dan tamadun manusia. Akhlak mulia penggerak kemajuan & kesempurnaan hidup. akhlak buruk pemusnah berkesan &perosak meruntuhkan kemanusiaan serta ketinggian hidup manusia  al-Ouran sebagai sumber pengetahuan & akhlak yang paling terang dan jelas.
 18. 18. peranan akhlak kepada masyarakat & Negara melahirkan tali persaudaraan erat antara masyarakat & mewujudkan Negara aman makmurHubungan antara sesama orang beriman itu diasaskan kepada persaudaraan.
 19. 19. Allah S.W.T. berfirman yang bermaksud: "Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikaniah diantara dua saudara kamu. (al-Hujuraat.. 10)Rasuluilah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Perumpamaan orang-orang yang beriman itu dari segi saling berkasih sayang dan berkasihan belas, adalah seperti jasad apabila satu anggota mengadu sakit, membawa seluruh jasad turut berjaga malam dan demam. (RiwayatAhmad)
 20. 20. KesimpulanAkhlak jelas sebagai tuntutan asas kehidupan yang sangat penting.Budaya akhlak islami mewujudkan kehidupan masyarakat & negara yang harmonis.Sentiasa dipelihara allah swt.

×