Konsep akhlak-menurut-perspektif-islam
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Konsep akhlak-menurut-perspektif-islam

on

 • 7,540 views

 

Statistics

Views

Total Views
7,540
Views on SlideShare
7,539
Embed Views
1

Actions

Likes
3
Downloads
209
Comments
0

1 Embed 1

https://pba2002.1bestarinet.net 1

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Konsep akhlak-menurut-perspektif-islam Konsep akhlak-menurut-perspektif-islam Presentation Transcript

 • Konsep AkhlakMenurut Perspektif Islam Disediakan oleh (1B): Hasriman, Dayang, Ely, Arfah
 • Islam merangkumi aqidah, dan syariat itu mengandungi roh akhlak.Akhlak adalah roh kepada risalah Islam sementara syariat adalah lembaga jelmaan daripada roh tersebut. Ini bererti Islam tanpa akhlak seperti rangka yang tidak mempunyai isi, atau jasad yang tidak bernyawa.
 • Sabda Rasulullah saw yang bermaksud : "Islam itu akhlak yang baik".sabda Baginda yang bermaksud : "Tidak ada sesuatu yang lebih berat timbangannya selain daripada akhlak yang mulia."
 • Akhlak• Definisi :1) Bahasa Menurut 2) Falsafah Mardzelah (2003) Bahasa : berasal dari perkataan al-khuluq (perangai, tabiat,maruah & agama) : tingkah laku => tabiat > sifat zahir & batin
 • Akhlak
 • Akhlak yang agung Satu sistem menilai tindakan zahir & batin manusiaMencakupi pemikiran, perasaan & niat di hati manusia (hubungan manusia dengan Allah, manusia dengan manusia & manusia dengan makhluk lain)Ditentukan oleh Allah swt melalui al-Quran dan tunjuk ajar oleh Rasulullah saw . Nilai-nilai akhlak bersifat mutlak, sempurna dan tetap .
 • Ciri-ciri Akhlak Islamiah1. Bersifat mutlak dan menyeluruh2. Melengkapkan dan menyempurnakan tuntutan3. Bersifat sederhana dan seimbang4. Mencakupi suruhan dan larangan5. Bersih dalam perlaksanaan6. Keseimbangan
 • Peranan Akhlak Dalam Kehidupan IndividuNilai seseorang individu terletak pada akhlaknya.Akhlak membezakan antara insan dengan haiwan > tingkahlaku, tindak- tanduk dan tanggungjawab.
 • Firman Allah s.w.t(surah Al-Araf ayat 179) bermaksud, :“dan sesungguhnya, Kami jadikan isi neraka jahanam kebanyakan jin dan manusia. Mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami ayat-ayat Allah dan mereka mempunyai mata tetapi tidak dipergunakannya untuk melihat tanda-tanda kebesaran Allah dan mereka mempunyai telinga tetapi tidak dipergunakan untuk mendengar ayat-ayat Allah. Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan lebih sesat. Mereka itulah orang yang lalai”
 • Individu tidak mempunyai nilai akhlak tidak boleh dianggap sebagai individu baik & mulia walau mempunyai pendidikan, kemahiran & pengetahuan tinggi .Akhlak >cermin dalam diri individu(peribadi sebenar tingkah laku)akhlak mulia dapat menambahkan nilai baik diri seseorang individu
 • Rasulullah s.a.w pernah bersabda bahawa, :“orang yang sempurna imannya ialah mereka yang paling baik akhlaknya."akhlak berperanan penting dalam kehidupan setiap insantanpa akhlak, lahirlah modal insan tanpa harga diri & akhirnya membentuk masyarakat keruntuhan akhlak
 • Peranan Akhlak Dalam Kehidupan Keluarga Keharmonian ahli keluarga berpersonaliti & mulia & berakhlak tinggi Kebahagiaan akhlak baik(ahli keluarga), keharmonian dan kebahagian rumahtangga akan tercapai => perasaan kasih-mengasihi, hormat-menghormati,
 • Akhlak merupakan cermin iman dalam diri >Memilih Pasangan HidupRasulullah bersabda : “Seorang wanita dinikahi berdasarkan empat pertimbangan: karena harta,keturunan, kecantikan dan agamanya. Peganglah yang memiliki agamaniscaya kedua tanganmu tidak akan terlepas” (HR. Bukhari, Muslim, dan Abu Daud) • Pendidikan akhlak terhadap pasangan
 • > mempunyai zuriat : -pendidikan akhlak kepada anak dari kecil>peribadi ibu bapa : -kelakuan & perbuatan ikutan anak-anak pembinaan & pemeliharaan rohani & jasmani = institusi kekeluargaan berakhlak mulia
 • Peranan Akhlak Kepada Masyarakat dan NegaraIlmu akhlak : ilmu asas yang perlu diketahui & diamalkan masyarakat serta pengamalan Negara yang mempunyai kepentingan yang sangat besar. Ini kerana ilmu akhlak Islam = `Produk` yang terhasil daripada aqidah yang benar pada diri seseorang muslim.Ilmu akhlak = faktor-faktor menghubungkan insan dengan penciptanya yang maha agung, {Allah s.w.t} merupakan maksud terakhir daripada kehidupan ini.
 •  Sejarah membuktikan akidah yang masyarakat berjaya benarMasyarakat runtuh keruntuhan nilai & akhlak tamadun hancur Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:"Sesungguhnya aku diutus untuk melengkapkan akhlak yang mutia. (Riwayat al-Baihaqi)
 • Para sarjana & ahli fikir > mengakui kepentingan akhlak di dalam membina keluhuran peribadi masyarakat dan tamadun manusia. Akhlak mulia penggerak kemajuan & kesempurnaan hidup. akhlak buruk pemusnah berkesan &perosak meruntuhkan kemanusiaan serta ketinggian hidup manusia  al-Ouran sebagai sumber pengetahuan & akhlak yang paling terang dan jelas.
 • peranan akhlak kepada masyarakat & Negara melahirkan tali persaudaraan erat antara masyarakat & mewujudkan Negara aman makmurHubungan antara sesama orang beriman itu diasaskan kepada persaudaraan.
 • Allah S.W.T. berfirman yang bermaksud: "Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikaniah diantara dua saudara kamu. (al-Hujuraat.. 10)Rasuluilah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Perumpamaan orang-orang yang beriman itu dari segi saling berkasih sayang dan berkasihan belas, adalah seperti jasad apabila satu anggota mengadu sakit, membawa seluruh jasad turut berjaga malam dan demam. (RiwayatAhmad)
 • KesimpulanAkhlak jelas sebagai tuntutan asas kehidupan yang sangat penting.Budaya akhlak islami mewujudkan kehidupan masyarakat & negara yang harmonis.Sentiasa dipelihara allah swt.