Your SlideShare is downloading. ×
Hannah Eiksjø
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Introducing the official SlideShare app

Stunning, full-screen experience for iPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Hannah Eiksjø

434
views

Published on

Et utkast av et fagelig framleg.

Et utkast av et fagelig framleg.


0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
434
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Hannah Eiksjø
 • 2. Hvilkemål har jeg nådd gjennom arbeidene mine, og hvordan har jeg arbeidet og vurdert hva som er relevant, for å nå målene i PEL?
 • 3.  “Studenten har kunnskap om systematisk observasjon av elevenes læringsarbeid” “Studenten har kunnskap om klasseledelse og varierte arbeidsmåter og vurderingsformer I skolen” “Studenten har kunnskap om sammenhenger mellom lærerens ledelse av læringsarbeid, utvikling av et godt læringsmiljø og et inkluderende læringsfellesskp”
 • 4.  Under praksisperioden fulgte jeg en klasseleder gjennom hennes daglige gjøremål. Observerte ulike sider av lærerproffesjonen, der boken til Damsgaard –”Med åpne øyne” ble brukt for å lære om systematisk observasjon. Mitt fokus: klasseledelse (Begkastet 2011). I observasjonen benyttet jeg meg av “verktøykassen” til Bergkastet
 • 5. Hvilke mål har jeg nådd gjennomarbeidene mine, og hvordan har jegarbeidet og vurdert hva som errelevant, for å nå målene I PEL?
 • 6. Del 2
 • 7.  Jegtolker denne oppgaven som at jeg skal fordype meg i noe jeg observerte under praksisperioden, og knytte det til teori fra pensum jeg her lest. Jeg har valgt å se på sosiokulturelle perspektiver på læring, og den proksimale utviklinssonen, da dette var noe jeg så på i min praksisperiode. Jeg ønsker å knytte det jeg har lest i teorien, til hvordan dette kan fungere I praksis.
 • 8.  Gangen fremlegget: Hovedtrekkene innenfor sosiokulturelle perspektiver på læring.(Wittek 2010) Den proksimale utviklingssonen (Wittek 2010) Sonen og Arne Trageton ( Trageton 2009) Prsksis observasjon I tema-time Kort oppsummering over emnet
 • 9.  Ifølge Wittek er sosiokulturelle prinsipper på læring et paraplybegrep innenfor flere ulike syn innen samme retningen. Læring skjer gjennom språket. Læring skjer gjennom sammhandlig med andre mennesker. Læring skjer gjennom de kulturelle redskapene som er utviklet gjennon tiden. ( Kalkulator, PC, bøker ) Situert læring: Det innebærer å se en læringsaktivitet i tett sammenheng med den konteksten det inngår i. Mediert læring: Å mediere betyr å formidle. Kulturelle redskaper(artefakter) medierer kunnskap. Når vi tar dem i bruk, tar vi samtidig i bruk den kunnskapen som ligger nedarvet i dem.
 • 10.  Lev Vygotskji (1896-1934) - En av grunleggerene bak sosiokulturelle perspektiver. Avsanden mellom to utviklingsnivå Det aktuelle nivået Potensielle nivået Sonen befinner seg mellom disse nivåene (Wittek 2011)
 • 11. Bruner beskriver denne sonen som stilasjebygging
 • 12.  Lærerejobber for å oppnå noe med undervisningen. Barn er forskjellige, hvordan finne sonen? To ulike innganger : Trageton -Skrive seg til lesing, og min egen observasjon av en tema-time I praksis.
 • 13.  Trageton hevder det er vanskelig å skrive håndskrift når barn begynner som 6 åringer. Bruker PC Bokstavtest Setter to og to sammen Lærer av hverandre gjennom samtale og samhandling. Og ved hjelp av den medierende artefakten PC’n
 • 14.  Utnytter barnas soner til å hjelpe hverandre. Han tar hensyn til barnas aktuelle nivå, og bygger videre på kjent informasjon for barna, og utvider deres kunnskaper ved hjelp av hverandre. Slik Bruner referete til som stilasjebygging om barnas kunnskaper. Ved mestring økes motivasjon for læring.
 • 15.  Tema- time om PINNSVIN inviterer barna til å delta å lage tankekart, istede for å lesse på med informasjon de ikke kjenner til. To ulike vansklighetsgrader på oppgave “Sonen kan forstås som induviduell, men også noe som oppstår innenfor et fellesskap innenfor en bestemt fellesaktivitet” (Wittek 2011)
 • 16.  Sosiokulturelle perspektiv på læring: Læring skjer, Gjennom språket Gjennom sammhandling med andre Gjennom kulturelle redskaper. Sonen er avstanden mellom to nivå. Aktuelle - Potensielle For å oppnå læring må sonen forstås som dynamisk. En påstand:Klarer man som lærer å finne og benytte seg av barnas soner, er dettenøkkelen til god undervisning?Til slutt vil jeg vise en Kort filmsnutt som demostrerer den proksimaleutviklingssonen (2 min.)
 • 17.  Wittek, L. (2011). Læring I og mellom mennesker –en innføring I sosiokulturelle perspektiver. Oslo: Cappelen akademisk forlag. Trageton, A. (2009). Skriv på PC –lær å lese. Norsk Skoleinformasjon Manger, T., Lillegjord, S., Nordahl, T., Helland, T. (2011). Livet I skolen 1 –Grunnbok I pedagogikk og elevkunnskp. Bergen: Fagbokforlaget. Damsgaard, H. (2006). Med åpne øyne. Oslo: Cappelen akademisk forlag. Damsgaard, H. (2010). Den profesjonelle lærer.. Oslo: Cappelen akademisk forlag.