Peralatan tangan......

19,572 views

Published on

tugasan pelatih bagi tajuk peralatan tangan

3 Comments
21 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
19,572
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
86
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
3
Likes
21
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Peralatan tangan......

 1. 1.  Terdapat 2 bahagian iaitu bilah dan badan.  Saiz ditentukan berdasarkan panjang bilahnya.  Badan dan bilahnya adalah bersudut tepat.  Saiz biasa digunakan ialah 10cm dan 15cm.  Digunakan untuk :a) Menguji sudut 90 darjahb) Membuat garisan tegak dari tepi Menguji persegian kayu. Bilah kelulinya bersudut 90 darjah dengan tonggaknya.
 2. 2. Sesiku L
 3. 3.  Dibuat daripada keluli campuran kronvanadium.  Terdiri daripada 3 jenis spanar iaitu :a) Spanar hujung terbukab) Spanar gabungc) Spanar gelang Mengetatkan atau melonggarkan bolt dan nat. Saiz spanar ditentukan melalui jarak bukaan rahang dan garis pusat gelang. Terdapat juga beberapa jenis spanar khas yang dibuat untuk kegunaan tertentu ialah :a) Spanar boleh larasb) Spanar allenc) Spanar soketd) Spanar L & T
 4. 4. SPANAR HUJUNG LARAS SPANAR GABUNG
 5. 5. SPANAR GELANG SPANAR BOLEH LARAS
 6. 6. SPANAR ALLEN SPANAR SOKET
 7. 7. SPANAR T & L
 8. 8.  Terdiri 2 bahagian tukul iaitu :a) Tukul besib) Tukul lembut Saiz tukul bergantung kepada berat kepala. Tukul lembut digunakan untuk membentuk dan memasang pada kerja. Jenis – jenis tukul keras :a) Tukul bongkol bulatb) Tukul kuku kambingc) Tukul bongkah tirusJenis – jenis tukul lembut :a) Tukul kulitb) Tukul plastikc) Tukul aluminium
 9. 9.  Kuku kambing
 10. 10. KULIT PLASTIK
 11. 11.  Diperbuat daripada keluli tahan karat. Terdapat dalam 3 saiz, iaitu 150mm, 300mm dan 1000mm. Mengukur jarak. Memindahkan ukuran. Menanda garisan lurus. Menguji kerataan kayu.
 12. 12. Pembaris keluli
 13. 13.  Diperbuat daripada keluli yang keras pada bahagian matanya. Mempunyai 2 mata yang ditajamkan. Untuk kerja menanda dan membuat garisan pada permukaan logam.
 14. 14. Penggarit
 15. 15.  Dibuat daripada keluli bermutu tinggi yang dikeraskan.  Saiznya dikira daripada mengikut ukuran panjang mata, iaitu daripada bahu hingga ke hujung mata kikir.  Digunakan untuk memotong, melicinkan dan menipiskan permukaan benda kerja. Jenis – jenis pemotongan gigia) Gigi selarib) Gigi bersilangc) Gigi lengkungand) Gigi parutBentuk kikira) Kikir bulatb) Kikir tirusc) Kikir lurusd) Kikir separuh bulate) Kikir segiempat samaf) Kikir segitigaGred gigi pemotongana) Kasarb) Sederhanac) Lembut
 16. 16. KIKIR BULAT KIKIR SEPARUH BULAT
 17. 17. KIKIR SEGIEMPAT SAMA KIKIR SEGITIGA
 18. 18.  Terdapat 2 jenis yang biasa digunakan iaitu :a) Pemutar skru ratab) Pemutar skru philip Digunakan untuk memasang atau membuka komponen yang melibatkan skru.
 19. 19. PEMUTAR SKRU RATA PEMUTAR SKRU PHILIP
 20. 20.  Diperbuat daripada besi tuang yang keras.  Berbentuk L dari sudut 90 darjah dan permukaan yang rata.  Digunakan untuk :a) Menyokong benda kerja semasa kerja dan semasa kerja menanda.b) Memastikan benda kerja dalam keadaan tetap semasa kerja menanda.
 21. 21.  Digunakan untuk memegang benda kerja dengan kuat dan teguh. Ragum ini selalu digunakan adalah ragum meja. Terdapat juga ragum yang digunakan pada mesin seperti ragum gerudi.
 22. 22. RAGUM MEJA RAGUM GERUDI
 23. 23.  Diperbuat daripada keluli bermutu tinggi yang digunakan.  Saiz pahat dikira mengikut ukuran lebar mata.  Digunakan untuk memotong dan memahat logam.  Terdapat jenis – jenis pahat kerja logam :a) Pahat mata ratab) Pahat mata melintangc) Pahat bentuk intand) Pahat mata bulat
 24. 24. PAHAT MATA BENTUKPAHAT MATA RATA INTAN
 25. 25.  Untuk memotong logam atau benda kerja. Mata gergaji diperbuat daripada keluli berkarbon tinggi, tahan lasak dan keluli aloi.
 26. 26.  Digunakan untuk menebuk lubang.  Mata gerudi diperbuat daripada keluli, tahan lasak atau tungsten karbida.  Saiz gerudi ditentukan oleh garis pusat batang. Terdapat 3 jenis mata gerudi iaitu :a) Mata gerudi pintalb) Mata gerudi pulasc) Mata gerudi konkrit
 27. 27. MATA GERUDI PINTAL MATA GERUDI PULAS
 28. 28.  Digunakan untuk memotong, memegang, mengapit, memintal, memusing, menolak dan menarik.  Jenis – jenis playar :a) Playar gabungb) Playar memotong sisi/tepic) Playar muncung tirus
 29. 29. PLAYAR MEMOTONGPLAYAR GABUNG SISI/TEPI
 30. 30.  Memegang, memutar dan memusingkan paip atau lain – lain logam benda kerja yang bulat. Apabila menggunakannya halakan tekanan ke arah anda semasa hendak menariknya.
 31. 31.  Digunakan untuk kerja – kerja menyepit, memotong dan membuat lubang pada bahan logam.Jenis – jenis mesin gerudi :a) Mesin gerudi tangan mudah alih.b) Mesin gerudi meja.c) Mesin gerudi lantai.d) Mesin gerudi jejarian.
 32. 32. GERUDI TANGAN GERUDI MEJAMUDAH ALIH
 33. 33.  Digunakan untuk memesin secara menyepit lilitan bahan logam bagi menghasilkan bentuk silinder. Ia juga digunakan mengerat, menurah, membenam, membunga dan menirus.
 34. 34.  Digunakan untuk memotong bahan logam secara menyepit dengan menggunakan mata pemotong bilah hujung.  Terdapat 2 jenis mesin kisar iaitu :a) Mesin kisar turus berlutut.b) Mesin kisar pengeluaran.Operasi mesin kisar Membuat lubang. Membuat tanggam. Membuat sudut tepi. Membuat lurah. Membuat rata. Membuat lubang sengat atau alur “T”
 35. 35.  Digunakan untuk menepis atau membuang bahan logam secara melelas dengan menggunakan roda canai.  Tujuannya adalah untuk menajamkan alat pemotong dan menghasilkan kemasan permukaan yang baik. Jenis – jenis mesin canai :a) Mesin canai mudah alih.b) Mesin canai meja.c) Mesin canai kekaki.d) Mesin canai permukaan.e) Mesin canai silinder.
 36. 36. MUDAH ALIH MEJA
 37. 37. KEKAKI PERMUKAAN
 38. 38.  Pena ujian Penjalur wayar Pemotong sisi Playar muncung tirus Playar gabung
 39. 39.  Digunakan untuk menguji dan mengesan arus elektrik atau wayar hidup. Sesuai untuk mengesan arus elektrik dalam julat 50v – 500v. Lampu neon akan menyala apabila dikenakan pada wayar hidup. Digunakan untuk kerja – kerja ringan seperti memasang dan melonggarkan skru kecil.
 40. 40. Pemotong sisi- Digunakan untuk memotong wayar elektrik dan memotong lebihan wayar pada punca tamatan.Playar Muncung Tirus- Sesuai untuk mencapai sesuatu di ruangan yang sempit.- Boleh digunakan untuk objek kecil, memotong dan membentuk kaki komponen.Playar Gabung- Alat pelbagai guna untuk kerja umum seperti memegang, mencengkam, memotong, membengkok dan membentuk.Menjalur Wayar- Digunakan menjalur dan memotong wayar.- 2 jenis penjalur ialah wayar spring dan mudah.
 41. 41. PLAYAR MUNCUNGPEMOTONG SISI TIRUS
 42. 42. PLAYAR GABUNG MENJALUR WAYAR
 43. 43. Alatan Tangan Digunakan dalam proses pembuatan dan penghasilan sesuatu projek. Alatan tangan mestilah sesuai dengan bahan dan tujuan alatan digunakan. Kriteria pemilihan alatan tangan ialah :- Kesesuaian alatan tangan dengan bahan.- Kemahiran mendapatkan alatan.- Kemahiran mengendalikan alatan.- Faktor keselamatan semasa menggunakan alatan.
 44. 44.  Gergaji tangan dan gerudi pahat Sesiku L Kikir parut Gergaji lengkong halus Pahat rata Ragum kakak tua Tukul warrington Gergaji besi NT cutter Apit G Tukul kuku kambing Pita pengukur Gerudi engkol Gandin kayu Pembaris keluli Gergaji putting
 45. 45. GERGAJI TANGAN SESIKU L
 46. 46. GERGAJI LENGKONGKIKIR PARUT HALUS
 47. 47. PAHAT RATA RAGUM KAKAK TUA
 48. 48. TUKUL WARRINGTON GERGAJI BESI
 49. 49. NT CUTTER APIT G
 50. 50. TUKUL KUKU KAMBING PITA PENGUKUR
 51. 51. GERUDI ENGKOL GANDIN KAYU
 52. 52. PEMBARIS KELULI GERGAJI PUTTING
 53. 53. Terdapat 5 jenis angkup iaitu :a) Angkup vernierb) Angkup jennyc) Angkup dalamd) Angkup luare) Angkup pemindah
 54. 54. Angkup vernier- mempunyai tahap jitu bacaan yang lebih, tetapi mempunyai had gunaan kepada saiz objek yang hendak diukur iaitu 0.05mm atau 0.02mm.Angkup luar- memenuhi keperluan am kerana boleh memberikan bacaan yang agak tepat dan boleh diulang baca berkali-kali dengan mendapat keputusan yang sama. Cara penggunaannya agak sama dengan penggunaan angkup dalam.Angkup dalam- mengukur jarak dalam sesuatu objek. Angkup dalam perlu dilaraskan usebelum dimuatkan dengan objek yang hendak diukur.
 55. 55. Angkup jenny- mencari titik tengah benda kerja bulat, mengukur dan menguji jarak.
 56. 56. ANGKUP VERNIER ANGKUP LUAR
 57. 57. ANGKUP DALAM ANGKUP JENNY
 58. 58.  Alat ukur yang dapat melihat dan mengukur benda dengan satu ukur yang memiliki ketelitian 0.01 mm. Digunakan secara meluas di dalam teknik mesin electro untuk mengukur ketebalan secara tepat dari blok-blok, luar dan garis tengah dari kerendahan dan batang-batang slot. Mikrometer ini banyak dipakai dalam metrology.
 59. 59.  Bingkai Andas Spindal Laras Bidai Pengganjak halus
 60. 60. 3 jenis mikrometer :a) Mikrometer luarb) Mikrometer dalamc) Mikrometer kedalaman
 61. 61. MIKROMETER LUAR MIKROMETER DALAM

×