Your SlideShare is downloading. ×
Unit 1  bml 3113 soalan
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Unit 1 bml 3113 soalan

1,480
views

Published on


1 Comment
1 Like
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total Views
1,480
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
67
Comments
1
Likes
1
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Bab 1 : ASAL USUS DAN KEDUDUKAN BAHASA MELAYUJawab SEMUA soalan. 1. Bangsa Melayu merupakan bangsa termuda di antara bangsa-bangsa lain di dunia . Sebelum membicarakan isu-isu bangsa Melayu dan apa itu bahasa Melayu kita perlu memahami asal-usul perkataan ‘Melayu’ . Berikut adalah catatan-catatan yang ditemui kecuali: A) Catatan dalam tulisan Cina (Tiongkok) ditulis sekitar tahun 644 Masehi yang menyatakan bahawa ada utusan yang mempersembahkan hasil bumi kepada pemerintah Tiongkok yang datangnya dari kerajaan Mo-lo-yeu. B) Kerajaan Mo-lo-yeu ini dipercayai di daerah Jambi mengikut catatan I-Tsing. C) Mengikut Zuber Usman, perkataan Melayu berasal daripada perkataan ‘Himalaya’ yang disingkatkan kepada ‘ Malaya’. D) Penghijrahan dari Yunan ke selatan berlaku kira-kira 2500 tahun sebelum Masihi. 2. Orang _______________ merupakan penduduk paling awal di Kepulauan Melayu berdasarkan data arkeologi yang ditemui di _____________ A) Negrito - Gua Cha, Kelantan B) Sakai - Gua Niah, Sarawak C) Semai -Tasik Chini, Pahang D) Asli – Gombak, Selangor 3. Mengikut Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu dalam perkara 160 (2) menakrifkan orang Melayu itu sebagai : I. Orang Melayu sebagai orang yang beragama Islam. II. Bertutur bahasa Melayu. III. Selalu berlemah lembut serta berbudi bahasa. IV. Mengamalkan adat istiadat Melayu.
  • 2. A) I dan II B) I dan III C) I, II dan III D) I, II dan IV4. Menurut Asmah Haji Omar (1988), istilah ‘Austronesia’ untuk rumpun bahasa Melayu pertama kali digunakan oleh sarjana linguistik bandingan, iaitu Wilhelm Schamidt. Beliau menyimpulkan bahawa bahasa itu suatu ketika itu berasal dari sumber yang sama tetapi perkaitan kekeluargaan dipisahkan oleh jarak masa. Perhubungan ketiga-tiga rumpun bahasa ini dapat dilihat melalui rajah berikut: Filum Bahasa Austrik Rumpun Bahasa X Rumpun Bahasa Austronesia Austroasia Apakah rumpun bahasa yang mewakili X? A) Rumpun Bahasa Indonesia B) Rumpun Bahasa Melanesia C) Rumpun Bahasa Tibet D) Rumpun Bahasa Polinesia5. Rumpun Bahasa Austronesia terdiri daripada empat keluarga bahasa iaitu:A. Bahasa-bahasa Nusantara, Polinesia, Makronesia dan MelanesiaB. Bahasa-bahasa Nusantara, Polinesia, Melanesia dan MikronesiaC. Bahasa-bahasa Indonesia, Nusantara, Polinesia dan MelanesiaD. Bahasa-bahasa Indonesia, Nusantara, Makronesia dan Mikronesia
  • 3. 6. Semua rumpun bahasa Austronesia mempunyai persamaan dan kelainan yang terdapat dalam kalangan keluarga bahasa ini berdasarkan:I. Sistem bunyiII. Pembentukan kata dan ayatIII. Perbendaharaan kataIV. Dialek dan gaya bahasaA) I , II dan IIIB) II, III dan IVC) I, II dan IVD) Semua di atas7. Berikut adalah faktor-faktor yang menyumbang kepada penyebaran bahasa Melayu: I. Perkahwinan II. Perdagangan III. Agama IV. Penjajahan A) I dan II B) II dan III C) I, II dan IV D) Semua di atas8. Sebelum istilah Austronesia digunakan, Austronesia dikenali sebagai _____. Istilah ini telah dicipta oleh _________________ A) Melayu-Mikronesia, Robert Von Heine Geldern B) Melayu-Polinesia, Wiihelm Von Humboldt C) Melayu-Melanesia, Hendrick Kern D) Melayu-Austroasia, J. R. Logan
  • 4. 9. ________________ telah menulis sebuah buku yang berjudul ‘Voyage Around The World’ yang menyentuh tentang kesamaan bentuk kata antara bahasa Melayu dengan bahasa Polinesia. A) Sutan Takdir Alisjahbana B) Slametmuljana C) John Reinhold Foster D) Hendrick Kern10. Ramai sarjana Barat dan sarjana tempatan yang mempercayai bangsa Melayu berasal dari luar Kepulauan Melayu iaitu Yunan yang terletak di Tanah Besar Asia. Teori ini dikenali sebagai _________ A) Teori Yunan B) Teori Penghijrahan C) Teori Teori Nusantara D) Teori Affinities Gendang Dongsong
  • 5. JAWAPAN : 1. D 2. A 3. D 4. C 5. B 6. A 7. C 8. B 9. C 10. D

×