Tehet szakmaialapok4
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Tehet szakmaialapok4

on

 • 173 views

A tehetséggondozás gyakorlati szabályainak összegzése pontokba szedve.

A tehetséggondozás gyakorlati szabályainak összegzése pontokba szedve.

Statistics

Views

Total Views
173
Slideshare-icon Views on SlideShare
173
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
0
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  Tehet szakmaialapok4 Tehet szakmaialapok4 Presentation Transcript

  • A tehetséggondozásgyakorlataSzakmai alapok 4.
  • A tehetséggondozás gyakorlata  A mindennapi tevékenységbe épített tudatos és sokoldalú fejlesztés a képességek maximális fejlődésének ad lehetőséget.  Lényege, hogy az életkor szerint elvárt szokásos lehetőségek feletti tevékenységhez, tapasztalatok, élmények- és tudás önálló és/vagy társas megszerzésének lehetőségéhez juttatja az egyéneket teljesítményelvárás nélkül.  Ez a tehetséggondozási forma hangsúlyos a kisgyerekek ellátásában, de lényegében a tehetségbarát társadalom egyik alapját képezi.
  • A tehetséggondozás gyakorlata Egy-egy tudományos, művészeti, sport vagy egyéb tevékenység kiemelt művelése mindenki számára fontos, és lehetőséget ad egy-egy területen a tehetségek megjelenésére. A specializálódás csak a tizenéves kortól elvárt, de a korai kezdés egy-egy területen nagy előnyt jelent az alkotó tehetség számára, és vannak területek, ahol kifejezetten szükséges is a képességek korai fejlődéséhez.
  • A tehetséggondozás gyakorlata Tehetségvizsgálatra akkor van szükség, ha tehetségprogramok indulnak, vagy a tehetségekkel kapcsolatos valamilyen döntéshez, fejlesztési tervhez van szükség információkra. Az erős és gyenge pontok, az érdeklődés és képességek megfigyelése azonban már egészen kicsi kortól kezdve minden gyerek esetében szükséges.
  • A tehetséggondozás gyakorlata Egyéni és csoportos konzultáció a családdal, szakemberekkel, a tehetségekkel folyamatos segítség a fejlődésben. A tehetséggondozás csapatmunka, tehát a szakembereknek érdemes rendszeresen konzultálni.
  • A tehetséggondozás gyakorlata A mentorrendszer az egyik legrégibb és leghatékonyabb tehetséggondozási forma. Egész életén át támogatást kaphat a tehetséges egyén az elkötelezett mentortól, aki a tehetség fejlődésében utakat nyit. A mentor és mentorált egymásra találásának támogatása a mentorrendszer feladata. Csak az összeillő, kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolat lehet hatékony.
  • A tehetséggondozás gyakorlata A tehetségeseket támogatók, és a tehetségesek számára egyaránt rendelkezésre kell, hogy álljanak különböző, a fejlődést majd az alkotást elősegítő pályázati lehetőségek, anyagi támogatás, szponzorok. Az anyagi háttér biztosítása esetén a megvalósításra fordulhatnak az energiák.
  • A tehetséggondozás gyakorlata A tizenéves kortól kezdve kerülnek előtérbe az alkotó teljesítmények. Sok tehetség számára jelent együttműködési tapasztalatot, megmutatkozási alkalmat, ha rendszeresen részt vehet versenyeken, valamint fellépésekre, illetve egyéb megjelenésre van lehetőség.
  • A tehetséggondozás gyakorlata A tehetségesek belső iránytűvel rendelkeznek, területük megtalálja őket. Az alkotó tevékenységnek megfelelő foglalkozás megtalálása, a karrier kialakítása azonban már adott társadalmi keretek felépítését teszi szükségessé.  A fiatal és felnőtt tehetségek számára fontos háttér a pályatanácsadás és karrierépítés.
  • A tehetséggondozás gyakorlata A tehetséggondozás sok résztvevős tevékenység. A szemléletek és érdekek gyakran eltérőek. Akár a tehetség és a tehetséggondozó vagy tehetséggondozó rendszer, akár az intézményeken belül vagy között, sokféle konfliktus keletkezhet a folyamatok során. A konfliktuskezelés módjait és terepeit előre érdemes felépíteni.  Ez is a tehetséggondozás része, mert bár a fejlődésben a konfliktusok természetesek, a megoldás módja azonban lényegesen különböző következményekhez vezethet.
  • A tehetséggondozás gyakorlata A tehetségesek különlegessége sok zavart okozhat. Ezért a tehetséggondozás hátterében ott kell legyen a tehetséghez értő terápiás ellátás. Ennek formái rendkívül sokfélék, akár egyéni, akár csoportos, pszichoterápiás vagy művészeti és egyéb, a zavarokat kezelni képes közeg megfelelő lehet.
  • Szakmai alapok a tehetséggondozáshozGyarmathy Éva (2012) Szakmai alapok a nemzetitehetséggondozás továbbfejlesztéséhez.In Szerk. H. Nagy Anna (2012) Szakmai ajánlások a nemzetitehetséggondozás továbbfejlesztéséhez. Magyar GéniuszProgram, 6-10.