Carles V

328 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
328
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Carles V

 1. 1. IMPERI DE CARLES V 1500-1558 Guifré Colomer Pérez
 2. 2. Introducció: Què fou l’Imperi de Carles V?  Carles d’Habsburg neix a Gant, a Flandes el 1500. A causa de la política matrimonial portada a terme pels seus avis i pares rebrà com a herència gran part d’Europa. Del seu pare, Felip I de Castella, reb els Països Baixos, Luxemburg, Artois, el Franc Comtat, Borgonya i Charolais. De la seva mare, Joana la Boja, rep el regne de Castella i els nous territoris americans. De Ferran el catòlic, el seu avi matern, hereta Navarra, Aragó, el Principat de Catalunya, Sicília, Sardenya, el regne de Mallorca, i el regne de València. Del seu avi patern, l’emperador Maximilià hereta les posicions dels Habsburg, d'Àustria, Tirol, Lundgau, Estiria, Carintia, Carmiola, i la sobirania sobre el nord d'Itàlia, a més del dret de poder ésser escollit com a Emperador.  Amb totes aquestes possessions, Carles haurà de lluitar inevitablement en diferents fronts activament.
 3. 3. Fig.2 Dominis de l’emperador a Europa
 4. 4. Idees de Carles en l’espai ideològic. Visió del món  Carles fou un gran ideòleg polític, i tenia una idea concreta de com volia el seu imperi i com havia d’ésser la figura de l’emperador. Pretenia ser l’hereu i continuador de l’Imperi Romà, formant una Monarchia Universalis. Aquesta idea significava, doncs, liderar el món cristià, per això es va plantejar la idea de la Pax Christiana, de manera que no hi hagués enfrontaments per la religió, i que tots els seus territoris fossin catòlics. Carles va governar influït per Mercuri Gattinara, el seu Canceller. Aquest li farà entendre la seva missió com la restauració de l'imperi cristià (amb un fort pensament creuat), en el qual l'emperador era "el rei de reis“, qüestionant fins i tot la sobirania papal dins el món religiós.
 5. 5. Fig.3 Pintura realitzada per Tiziano. Mostra l’emperador a la batalla de Mulberg. Segons Carles havia d’anar a les batalles per ser un bon sobirà, aquesta idea és de caràcter medieval.
 6. 6.  Per posar en marxa aquesta ideologia imperial es duran a terme fets importants, en diferents espais dels seus dominis:  1521-Dieta de Worms (Renania), on busca la Pax Christiana, i intentar unir tots els cristians en una sola fe, enfront l’avenç del luteranisme.  1530-Coronació com a emperador i rei d'Itàlia a Bologna. Acte i espai simbòlic, puix és coronat pel papa Climent VII, i li retorna les terres que li havia conquerit. D’aquesta manera ja podia desenvolupar amb més profunditat la idea de Monarchia Universalis, amb el beneplàcit del papat.
 7. 7. Tractament dels espais exteriors. França  Disputes territorials amb França. Les reivindicacions es basaven en tres espais geogràfics estratègicament. 1a guerra amb França:  Navarra, que al 1512 fou annexada per Ferran el Catòlic. Francesc I, sobirà francès intentà una invasió al 1521, però fracassà.  Ducat de Borgonya, amb capital a Dijon, annexada per França al 1477. Fou reclamada per Carles com a dret seu innat. Qualificava el territori simbòlic de Notre patrie.  Milanesat, ocupat per Carles però recuperat ràpidament per França. Era un pas estratègic per controlar Itàlia i la ruta cap al nord.
 8. 8.  La primera guerra finalitzà amb la Pau de Madrid al 1526. França renunciava a Nàpols, el ducat de Borgonya, Gènova i el Milanesat. Tanmateix mesos després, Carles es torna a enfrontar a Francesc I, al territori Italià. On es produeix el Saqueig de Roma al 1527, i el papa es refugia al Castell de Sant’Angelo. Amb la Pau de Cambrai (França) al 1529, Carles renuncia a Borgonya, i Francesc I es retirà d'Itàlia. Al 1530 Carles retorna les terres que li havia pres al Papa, d’aquesta manera deixen d’ésser enemics.
 9. 9.  Entre el 1536-1538 França ocupa Savoia i Piemont. Arbitratge del Papa que convoca la Treva de Niça (1538).  Entre el 1542-1544 s’esdevé la quarta guerra, quan Francesc I ocupa Flandes i com a resposta, Carles ocupa França. Amb la Pau de Crepy (França, Picardia) al 1544 Carles torna Borgonya, i França renuncia a Flandes. Fig.3 Carles representat per Tiziano
 10. 10. Imperi Otomà  L’altre enemic principal de l’Imperi, fou l’imperi Otomà, que lluitava per la supremacia al Mediterrani, espai principal de l’acció dels esdeveniments contra Carles. Al 1524 els otomans guanyen la batalla de Mohacs, ocupant gran part del sud-est d’Europa, amenaçant, doncs, els dominis de Carles. Com atacs principals destaquen al 1535 el de Tunísia, i a l’Alger el 1541 que acabà amb fracàs. El domini turc a la mediterrània central i oriental fou clar. La part occidental, però, fou dominada pels pirates barbarescos.
 11. 11. Fig.4 Mapa on podem veure l’avenç dels turcs i els atacs a l’Àfrica
 12. 12. Relacions amb l’interior: l’espai religiós  Davant l’avenç del protestantisme, Carles intenta unificar altra vegada la religió, que d’alguna manera servia per a dur a terme la idea de Monarca universal.  La Dieta de Worms fou un fracàs, i és llavors quan entra en un espai de negociacions amb els prínceps alemanys de l’imperi.  La Dieta de Spira (Palatinat) al 1526, s’acorda que cada príncep pot escollir la religió que professarà el seu estat. De fet, cal dir, que professar la nova religió protestant, era una manera de contradir a l'emperador per assolir més autonomia.  La Dieta d’Augsburg, 1530 intenta buscar ajuda contra l’avenç dels Turcs. Però es demostra el fracàs en restablir la unitat de l’església.
 13. 13. Fig.5 Martí Luter, va iniciar la reforma protestant.
 14. 14.  La Dieta de Ratisbona al 1541 s’intenta amb caràcter reconciliador. Tanmateix, una Dieta a la mateixa ciutat al 1546, portà al desacord entre Carles i els prínceps i s’esdevé una guerra. La batalla de Mülberg al 1547 es guanyada pels imperials. Anys més tard, però Carles era derrotat a Innsbruck, i es veia obligat a acceptar el tractat de Passau, on es donava llibertat de culte.  Podem veure doncs, que és dins l’espai interior, del seu imperi, on l’Emperador combat la ruptura de l'església.
 15. 15.  La idea de reunificar l'església, i de propugnar la Pax Christiana fracassà absolutament. Quedà demostrat amb el Concili de Trento (Trentino, Itàlia) al 1563 on es reforma l'església sense participació protestant. Fig.6 Representació d’una sessió a Santa Maria Maggiore de Trento
 16. 16. Castella  Amb l’arribada de Carles I a Castella, com a nou rei, es celebraren les corts a La Corunya el 1520. Allà els nobles castellans van deixar clar que volien un rei i no pas un Emperador.A més les persones que s’ocupaven de l’administració eren flamenques i alemanyes. La mentalitat castellana era que volien ésser governats per castellans. Això va propiciar una revolta. Toledo, Segovia, Zamora, Toro, Madrid, Guadalajara, Avila, Burgos, Múrcia, Alcalà, León, Cuenca i Salamanca, varen ser les ciutats que es rebel·laren.  El 1521 a la batalla de Villalar, Carles venç la guerra de les Comunitats.
 17. 17. Fig.7 Ciutats i espais on es va desenvolupar la revolta.
 18. 18. Regne de València i Mallorca A causa de les irregularitats administratives monopolitzades pels terratinents nobles, sorgeix una rebel·lió anomenada Germanies. Fou una rebel·lió de menestrals i pagesos, amb reivindicacions socials. València, Alzira, Xàtiva i Oriola varen ser les ciutats afectades per la revolta a València. I Eivissa i Palma de Mallorca al Regne de Mallorca.  Fig.8 El jove rei Carles, representat per  Bernaend van Oley
 19. 19. Fig. 9 Durant la rebel·lió van obligar a molts musulmans a batejar-se.
 20. 20. Colònies americanes  Abans de Carles I ja havien estat conquerides les illes del Carib. Durant el govern de Carles I, destaquen dues conquestes, la de Mèxic i la de Perú i Xile. Hernán Cortés, aliat amb els enemics dels Asteques provoca una guerra civil a l’imperi Asteca. D’aquesta manera el 1521 Tenochtitlán es rendeix, i la zona queda en mans de Castella.  Francisco Pizarro aprofitant la guerra civil Inca conquereixen el territori de l’imperi Inca. Fundaren San Miguel, i conquereixen Tumbez. L’any 1533 conquereixen Cuzco. Més al sud, funden Jauja, Quito, Trujillo i Lima. Amb la fundació de ciutats podien controlar millor els indígenes i posar en marxa l’economia espoliadora.
 21. 21. Conclusions Els espais on lluiten són aquells que els interessen econòmicament. Tot i que també, Carles lluita per la seva supremacia, que sense aquells espais no tindria. Davant la multitud de problemes i enemics que tenia l’imperi, Carles no va poder aplicar les seves idees de la Pax Christiana ni la Monarchia Universalis. Per tant és pot afirmar, que l’espai ideològic imperial fracassà però la seva planificació administrativa va estar intacte durant tot el seu regnat encara què a meitat del segle XVI hi ha una sèrie d’esdeveniments que demostren una crisi del sistema establert.
 22. 22. BIBLIOGRAFIA  Elliot J.H, La España imperial 1469-1716, Ed. Vicens- Vives, Londres, 1987  Floristán, Alfredo, Historia Moderna Universal, Ed Ariel, Barcelona, 2008  Kamen, Henry, Una sociedad conflictiva: España, 14691714, Ed. Alianza, Madrid, 1984  Kinder Hermann, Atlas històrico mundial, Ed Istmo, Madrid, 1980
 23. 23. LLISTAT D’IMATGES  Fig.1-8http://ca.wikipedia.org/wiki/Carles_V_del_Sacre_Imperi_ Romanogerm%C3%A0nic  Fig.2http://www.awesomestories.com/assets/habsburg-hapsburgempire-european-territory-1547  Fig.3http://ca.wikipedia.org/wiki/Batalla_de_M%C3%BChlberg  Fig.4 historiaenelaula23.blogspot.com  Fig.6sociedadypoliticaenlahistoriadeespaa.blogspot.com  Fig.7http://ca.wikipedia.org/wiki/Concili_de_Trento  Fig.9http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2012/04/28/la-revoltade-les-germanies/

×