Bestandsformaten

2,749 views
2,629 views

Published on

Slideshow ivm Photoshop - bestandsformaten

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,749
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
55
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bestandsformaten

 1. 1. BESTANDSFORMATEN
 2. 2. NIEUWE AFBEELDING
 3. 3. BESTANDSFORMATEN Een bestandsformaat is een indeling waaronder je een afbeelding bewaart met Adobe Photoshop. Het soort bestandsformaat dat je kiest, wordt in grote mate bepaald door het doel waarvoor je de afbeelding wilt gaan gebruiken. Bestandsformaat
 4. 4. BESTANDSFORMATEN PSD Adobe Photoshopformaat Photoshop heeft zijn eigen bestandsformaat, het Photoshopformaat dat de extensie PSD gebruikt. Hiermee wordt alles wat in de afbeelding aanwezig is, bewaard: lagen, paden, tekstlagen, ... Dit formaat is het meest aan te raden wanneer je de afbeelding wilt bewaren om er bijvoorbeeld de volgende dag aan verder te werken. Het is dus een werkformaat. Let op : dit formaat is moeilijk of bijna niet uitwisselbaar met andere programma's.
 5. 5. BESTANDSFORMATEN GIF Graphics Interchange Format Het GIF -formaat werd ondersteund door het internetbedrijf Compuserve als hulpmiddel om bestanden te comprimeren. Gebruikers konden hun foto's en tekeningen dan sneller via een modem over het Internet versturen. Het GIF-formaat is het meest geschikt om afbeeldingen op te slaan die uit weinig kleuren bestaan: lijntekeningen, logo's, plannetjes, plattegronden, … Het nadeel is dat dit formaat maximum 256 kleuren kan bijhouden, waardoor je dus kleur- en kwaliteitsverlies krijgt. Anderzijds zorgt dit beperkte kleurgebruik ook voor uiterst compacte bestanden.
 6. 6. BESTANDSFORMATEN JPEG Joint Photographic Experts Group Het JPEG -formaat is momenteel één van de meest gebruikte formaten om afbeeldingen te bewaren. Je kan de afbeeldingen comprimeren om de Bestandsgrootte te beperken, maar je kan ook zien hoeveel kwaliteit je verliest. Zo kan je een goede beslissing nemen over de bestandsgrootte in verhouding tot de kwaliteit. JPEG is een compressiemethode met bepaalbaar verlies, waarbij beeldkwaliteit wordt opgeofferd om de bestandgrootte te reduceren.Het formaat is het meest aan te raden bij afbeeldingen met veel kleuren of kleurovergangen (ook in zwart-wit). Bijvoorbeeld om afbeeldingen door te sturen voor digitale print, op websites of voor e-mail, maar ook als je thuis afbeeldingen wilt opslaan en je harde schijf niet teveel wilt belasten.
 7. 7. BESTANDSFORMATEN TIFF Tag Image File Format Dit formaat was één van de eerste formaten die zowel op een Macintosh als op een IBM-computer geopend kon worden. Er is een lichte compressie, maar zonder kwaliteitsverlies. Dit formaat is voor alle soorten afbeeldingen bruikbaar. Door de hoge bestandsgroottes wordt het meestal gebruikt bij uitwisseling van fotomateriaal op cd's (met afbeeldingen van hoge kwaliteit) of afbeeldingen van sommige digitale camera's naar fotografen, drukkers, …
 8. 8. BESTANDSFORMATEN EPS Encapsulated PostScript Dit formaat wordt zeer vaak gebruikt om afbeeldingen op te slaan voor drukwerk. Het formaat wordt immers door heel veel grafische programma's ondersteund en is dus vlot uitwisselbaar. Wanneer je bijvoorbeeld een afbeelding gemaakt hebt met veel teksten, paden, kleuren, … kan dit problemen geven met het printen of drukken ervan. Als je het bewaart als EPS wordt alles voorbereid voor de programma's waarmee de meeste drukvoorbereiding gebeurt. Bijvoorbeeld: de vormen worden omgezet in objecten. Dit formaat is ook ideaal wanneer je een afbeelding voorbereidt om er in andere programma's (Adobe Illustrator CS of QuarkXPress) mee verder te werken. Het brengt wel hoge bestandsgroottes met zich mee. Het is ook uitwisselbaar tussen IBM-computers en Mac.
 9. 9. BESTANDSFORMATEN PDF Portable Document Format Het formaat Portable Document Format ( PDF ) is een flexibel bestandsformaat dat je kan gebruiken op verschillende platforms en in verschillende toepassingen. In PDF-bestanden worden lettertypen, paginalay-out en vector- en bitmapafbeeldingen correct weergegeven en bewaard. Dit formaat is tegenwoordig ook heel populair voor de uitwisseling van materiaal naar drukkers, drukwerk, en DTP-programma's als QuarkXPress, …
 10. 10. BESTANDSFORMATEN BMP Bitmap Bitmap is het bestandsformaat dat gebruikt wordt in Microsoft Paint (Bureau-accessoires, Windows). Tot Windows 95 was dit het formaat dat je moest gebruiken om afbeeldingen als schermachtergrond op je Bureaublad te plaatsen. Vanaf Windows 98 aanvaardt het programma ook een GIF of JPG-bestandsformaat als schermachtergrond. BMP-bestanden zijn zeer groot, maar er gaat geen beeldkwaliteit verloren.
 11. 11. BESTANDSFORMATEN OVERZICHT Kwaliteit : 2 = slecht – 10 = zeer goed

×