RÄDDNINGSAKTIONEN
            Ett rollspel om fördomar
 Vadim Brandt, 2006
Vadim Brandt, 2006


Bakgrund

Invandrare är kriminella, överviktiga är
lata, ungdomar är otacksamma och
blondiner är dumm...
Vadim Brandt, 2006


Tåget som kör i medelhög hastighet kör på      2. Dela ut en roll till varje deltagare.
ett omku...
Vadim Brandt, 2006


Låt passagerarna bryta sina roller, riva
sönder sina namnlappar/namnskyltar och     Förklara (om ...
Vadim Brandt, 2006
            Bilaga 1 - Problem för passagerarna
  Problem 1 – vilka åker bandvagn
...
Vadim Brandt, 2006
           Bilaga 2 - Karaktärerna
Vadim Brandt, 2006
                 - Klipp ut karaktärerna -


22 år
Du är starkt kristen troende
Du ...
Vadim Brandt, 2006
59 år
Du är arbetslös
Du är på alkoholist
Du är utbildad pilot

35 år
Du jobbar som nyhetsankare
Du...
Vadim Brandt, 2006


43 år
Du jobbar svart som murare
Du har Polsk härkomst
Förtidspensionerad

36 år
Du är en fd. elit ko...
Vadim Brandt, 2006


46 år
Du är Journalist
Vill komma till sjukhuset så snabbt som möjligt  tjej
Har stukat foten

55 år...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

RäDdningsaktionen, Projekt Beskrivningen Vadim Brandt

852 views

Published on

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
852
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
269
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

RäDdningsaktionen, Projekt Beskrivningen Vadim Brandt

 1. 1. RÄDDNINGSAKTIONEN Ett rollspel om fördomar Vadim Brandt, 2006
 2. 2. Vadim Brandt, 2006 Bakgrund Invandrare är kriminella, överviktiga är lata, ungdomar är otacksamma och blondiner är dumma, listan kan göras lång, för så här låter några av dagens fördomar som ungdomar och vuxna har om människor i vårt land. Fördomar är något som vi faktiskt alla har, de visar sig bara i olika former beroende på vem du är, din sociala status eller var du bor. Så varför finns fördomar och hur skapas de? Ett av svaren är att vi så lätt skapar negativa stereotyper om främmande grupper. Det är därför viktigt att försöka se människor som individer, och inte som gruppföreträdare. Instruktioner för handledaren Räddningsaktionen är ett rollspel som är byggt för att ta upp ett antal klassiska fördomarna i Sverige. Detta rollspel skrevs specifikt för att användas av gymnasieskolor. I rollspelet sätts stora krav på handledaren, som måste vara väl påläst och beredd på olika slags reaktioner. Genom detta rollspel kommer man att handskas med många av dagens vanligaste fördomar, och med hjälp av frågeställningar efter diskussionen, är syftet att skapa en insikt kring fördomarna. Simuleringen är anpassad för 20-30 deltagare med 1-2 handledare. Rekommenderad tid för ”Räddningsaktionen” är mellan 60-80 minuter, mycket beroende på antalet deltagare och tid för efterdiskussion. Scenariot är följande: Ett antal personer är på väg med ett ånglok genom den transsibiriska järnvägen mitt under januari månad, då kylan är som värst. Tåget är på väg från Moskva (Ryssland) till Peking (Kina). Lokets passagerare är personer med olika yrken, bakgrunder och ålder. En dag efter att tåget lämnat Novosibirsk och kommit ungefär halvvägs från Irkutsk inträffar en olycka.
 3. 3. Vadim Brandt, 2006 Tåget som kör i medelhög hastighet kör på 2. Dela ut en roll till varje deltagare. ett omkullfallit träd och går våldsamt av (bilaga 2) Låt dem välja ett eget rälsen. Som tur är omkommer inga namn till sin roll och göra en människor, men vissa personer skadas. namnskylt som de placerar framför Utan någon som helst radioförbindelse och sig. mitt i hjärtat av det iskalla Sibirien måste 3. Låt deltagarna kort presentera sig för de övriga ”passagerarna” dessa människor börja samarbeta för sin överlevnad. 4. Presentera det första problemet (bilaga 1) När simuleringen börjar har människorna 5. Låt deltagarna diskutera och från tåget samlats för att se över komma med förslag på lösningar situationen som de befinner sig i. till det problem de fått. 6. Efterdiskussion Under simuleringen löser personerna ett Efterdiskussionen antal problem som handledaren läser upp. Inser eleverna att spelets kärna handlar om fördomar så har givetvis ingen skada Den absolut viktigaste delen av skedd. simuleringen är diskussionsfasen efter att deltagarna har angripit problemen nedan, Viktigt och det är därför viktigt att ha gott om tid I bilaga 2 finns de 30 olika karaktärerna. för denna. Möjligheterna till diskussion är Vissa karaktärer är markerade med texten obegränsade men för att underlätta finns kille eller tjej. De skall delas ut till några stödfrågor nedan. Under motsvarande kön. Det är även viktigt att diskussionsfasen kan man först låta handledaren läser igenom karaktärerna deltagarna diskutera i sina roller för att innan han delar ut de. Dela ut så att sedan bryta och gå ur dessa. karaktärer inte överensstämmer med personer ni delar ut till. Om simuleringen Du som handledare spelar också en mindre roll i spelet som lokföraren från tåget. Du Låt räddningsaktionens deltagare sitta kvar är inte med i diskussionen och problem på sina platser. lösningen men du läser upp de olika Be dem uttrycka vad de kände under frågeställningar och kontrollerar till en viss simuleringen. del ordet bland passagerarna. Ställ frågor som: Instruktionerna nedan är till för att du som simuleringsledare/handledare snabbt och Med vilka deltagare uppfattade enkelt ska kunna sätta dig in i de hade gemensamma simuleringens olika delar. Tänk på att det intressen? är viktigt att i förväg inte tala om för Uppstod det några deltagarna att det rör sig om ett rollspel om ”grupperingar” inom gruppen? fördomar – det kommer de antagligen att Hur kändes det? lista ut själva under övningens gång! Kände någon sig diskriminerad? Eller kände sig Dessa är simuleringens steg: någon deltagare överkörd? Fanns det personer som kände 1. Förklara för deltagarna vad att de inte kunde vara med och ”Räddningsaktionen” är. bestämma? Kände sig någon utanför?
 4. 4. Vadim Brandt, 2006 Låt passagerarna bryta sina roller, riva sönder sina namnlappar/namnskyltar och Förklara (om deltagarna inte redan förstått byta plats i rummet för att förstärka att ni det) att spelet handlade om fördomar mot går ur spelet. människor i dess olika slag, som vi har i Sverige. Ställ frågor som: Diskutera: Hur uppfattade deltagarna simuleringen? Varför har vi fördomar? Vad handlade simuleringen om? Har alla fördomar? Vad är faran med fördomar? På vilka sätt får vi våra Om frågeställningar fördomar? Går det att bli av med fördomar? I så fall, hur (bilaga 1) bekämpar vi de farliga Problem 1 – vilka åker bandvagn fördomarna? Vilka tjänar på fördomarna i Vad var det huvudsakliga problemet? samhället? Kunde passagerarna enas om något beslut? Varför behåller vi fördomar Vilka problem stötte man på? även om vi vet att de är farliga? Diskutera även valet av namnet för dess karaktär? Varför valde man Problem 2 – hälften, åker bandvagn just det namnet? Grundades valet på någon fördom? Hur gick diskussionen till? Vilka var för resp. emot ändringen? Vilka argument uppkom? Kunde man enas om något beslut?
 5. 5. Vadim Brandt, 2006 Bilaga 1 - Problem för passagerarna Problem 1 – vilka åker bandvagn Den närmaste byn skall ligga 7 mil därifrån, men ingen vet vilket hål. Det finns varken karta eller kompass Lokföraren talar om att en bandvagn fraktades med tåget. Den oskadad, fulltankad och klarar att köra i minst 10 mil genom den Sibiriska terrängen. Problemet är att den maximalt kan ta 20 personer. Bestäm er vilka som skall åka med och vilka som skall stanna. Problem 2 – hälften, åker bandvagn Lokföraren räknar ut att ifall det bara är 10 personer (eller en tredje del av passagerarna) som åker med så räcker bränslet 30% längre. Bestäm er ifall detta förslag är bättre, eller om ni vill behålla det gamla. Kom fram till ett beslut.
 6. 6. Vadim Brandt, 2006 Bilaga 2 - Karaktärerna
 7. 7. Vadim Brandt, 2006 - Klipp ut karaktärerna - 22 år Du är starkt kristen troende Du är Anorektiker Du kan morsesignal 30 år Du är nynazist Du är yrkes officer Du kommer från Kiruna 87 år Du är trött på livet Du har fått benbrott i samband med olyckan, behöver vård snarast Du har på sig en varm jacka 27 år Du jobbar som polis Du är gravid i åttonde månaden tjej Du spelar i Sveriges innebandy landslag 29 år Du är Chalmers student med hög iq Du har extremt dålig syn (saknar sina glasögon) Du älskar att köra snöskoter 35 år Du jobbar som hjärnkirurg Du har familj, 5 barn och fru hemma i Stockholm man Du har kommunistiska åsikter 23 år Du är en tjuv åkande zigenare (gömde sig i post vagnen) Du har på dig varma kläder Du är på väg till sin hemstad för att träffa familjen 22 år Du är för närvarande arbetslös Du är utbildad golvläggare Du är även HIV positiv 27 år Du är en fd. allsvensk fotbollspelare Du har kungliga stipendiet i matematik Du är drogberoende (har inga droger på sig)
 8. 8. Vadim Brandt, 2006 59 år Du är arbetslös Du är på alkoholist Du är utbildad pilot 35 år Du jobbar som nyhetsankare Du är en fd. modell Du litar inte på någon 32 år Du jobbar som en rörmokare Du är tekninsk Högerextremist 24 år Du jobbar som en kläd designer Du är Homosexuell Din figur är smal 45 år Du har Irakisk härkomst och är starkt religiöst troende Du är 2 meter lång Vill inte vara kvar på tåget 65 år Du är en fd. gymnast Du är Politiker (Folkpartiet) Du har tidigare bott i Sibirien för 30 år sedan i 5 år 18 år Du är en naturvetare Du är med i hemvärnet Du säljer cannabis på fritiden 25 år Du jobbar som en programmerare Du är puckelryggad Du är väldigt impulsiv 33 år Du är medlem i Bandidos Du är storväxt Du är tidigare dömd för misshandel 70 år Du är trött på livet Diabetessjuk (medicinen saknas) Du är överviktig
 9. 9. Vadim Brandt, 2006 43 år Du jobbar svart som murare Du har Polsk härkomst Förtidspensionerad 36 år Du är en fd. elit konståkerska/åkare Du är överviktig Du är Astmatiker 87 år Du är en fd. Brandman Du är vältränad Du är tidigare svensk mästare i schack 65 år Du är en fd. ishockey landslagspelare Du är en konstnär Du är spelberoende 45 år Du är Affärsman/kvinna Du har Somalisk härkomst Du har haft malaria 77 år Du är professor i fysik Du är ganska osocial av dig Trivs inte med sitt liv 28 år Du är Musiker Du tar partydroger som extacy En av dina hobby är bergsklättring 31 år Du är kroppsbyggare Du är troende, Jehovas vittne Du använder dig av anabola steroider 19 år Du är student – studerar till tandläkare Du har Indisk härkomst, talar endast indiska Du är rädd för sjukdomar 30 år Du är Kvinna, ambulansförare Du är Stresstålig tjej Du fick en mindre skada under skada under olyckan
 10. 10. Vadim Brandt, 2006 46 år Du är Journalist Vill komma till sjukhuset så snabbt som möjligt tjej Har stukat foten 55 år Du är maskinist på tåget Vill stanna kvar på tåget kille Har båda brutna handleder Lokföraren – handledare/simuleringsledare

×