Sociala medier, vad är det och hur kan de användas?

6,826 views
6,447 views

Published on

Ett bildspel om vad sociala medier är, och hur ni kan använda det. Jag visar även lyckade kampanjer och hur företag använder det idag.

Hör gärna av er till mig på maltejansson@gmail.com och www.youngminds.se

Published in: Education
1 Comment
4 Likes
Statistics
Notes
 • Jag använder dels sociala medier för privat bruk och dels för att få läsare till min reseblogg.
  http://budgetresande.se
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
No Downloads
Views
Total views
6,826
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
153
Actions
Shares
0
Downloads
132
Comments
1
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Sociala medier, vad är det och hur kan de användas?

 1. 1. Sociala medier Vad är det? Och hur kan jag använda det?
 2. 2. Vad är sociala medier?  Sociala medier är aktiviteter som kombinerar teknologi, social interaktion och användargenererat innehåll.  Det är bla: forum, sociala nätverk, bloggar, microbloggar, wikis, poddradios, widgets mm.
 3. 3. Det gemensamma är att man kan:  Skapa  Delta  Samarbeta  Dela  Lyssna  Involvera  Påverka  Träffa nya vänner  Göra nya affärer
 4. 4. En ny kanal som påverkar  Det intressanta är att det är en ny marknadsföringskanal som påverkar. Du kan få stort genomslag och även få genomslag enkelt.  T.ex. en blogg hypar en ny pryl, det sprids på facebook, andra bloggar, bloggy mm. Sen är ”konversationen” igång.  Dvs. man låtar andra marknadsföra en, och blir en del i den dagliga konversationen.
 5. 5. Vilken kavaj står jag med här idag?
 6. 6. Hur används detta bland olika företag?
 7. 7. Hur kan vi då använda sociala medier?  Det finns enkla steg som: Utnyttja RSS-flöden, dela med er av era bilder (flickr), ladda upp era filmer (youtube). Men även att pinga, lyssna och kommunicera mm.  Dvs gör det attraktivt att länka till dig, och ge ett mervärde. Eller låt dina hängivna användare bli mer involverade.  Våga testa! MEN
 8. 8. Sätt upp en strategi 1. Finns inte bara för att finnas  Som sagt det finns ingen magisk formel, men det är inte heller ett mysterium. Det är er målgrupp och mål som styr er närvaro. 2. För olika företag funkar olika sätt  Er målgrupp var finns den?  Vad gillar dom på internet och vart finns dom?  Vilka är era starkaste kunder?  Hur hittar dom idag till er webbplats?
 9. 9. Sätt upp en strategi 3. Sätt upp mål  Vad ska ni åstadkomma?  Vilken nytta har det för verksamheten? 4. Sätt taktik utifrån mål och målgrupp  Lyssna på kunderna  Ha en dialog?  Bygga ny image/ eller stärka?  Låta kunderna vara med och påverka?  Hur kan vi göra det lättare att rekommendera våra produkter/tjänster?
 10. 10. Sätt upp en strategi 5. Sist men inte minst mät resultatet  Följ sedan upp!  Utvärdera  Utveckla
 11. 11. Kortfattat Sociala medier är en marknadsförings process. Där folk kommunicerar, och där man kan skapa en dialog, eller bli en del i den vardagliga konversationen.
 12. 12. Saltåkvarn om sin användning quot;Konsumenterna själva är på ett helt annat sätt än tidigare medskapare av varumärket, det sker i bloggosfären, på facebook, i media, hemma i köken, och överallt där varumärket spelar någon roll. Att då tro att man kan störa folk mitt i Beckfilmen på söndagskvällen och under en 30 sekunder reklamsnutt tala om för folk vad varumärket egentligen står för är inte bara ineffektivt – jag tycker till om med att det är arrogant och korkat. quot; - Johan Ununger VD, Saltåkvarn
 13. 13. Hur kan vi börja?  Ni bör skaffa er en egen strategi utifrån er målgrupp och mål. Sedan kan ni eventuellt göra följande:  Starta en blogg och/eller en microblogg (bloggy, twitter)  Glöm inte det viktigaste att lyssna och sedan kommunicera!
 14. 14. Kommunicera och öppna upp  På bloggen bör ni sedan kommunicera med era kunder, såväl som skriva om intressanta händelser.  Gör det helt enkelt attraktivt för folk att läsa och länka till er. Genom bra inlägg, videos och bilder får man det.(flickr, youtube mm)  Svara på era kommentarer, såväl som kommentera på andras bloggar.  Registrera bloggen på bloggtoppen och bloggportalen.
 15. 15. Sist men inte minst  Våga testa!  Sätt upp mål och strategi utifrån eran målgrupp  Man kan inte och bör (oftast) inte vara överallt  Mät sedan era resultat  Följ upp, och utvärdera!
 16. 16. Det var allt från mig Behöver ni hjälp med genomförande av er satsning? Startande av en blogg? Eller med webbdesign, och sökordsoptimering? Ni finner mig då här: Maltejansson@gmail.com 076 – 33 96 996 Youngminds.se

×