Bezetting Jelmer 3 C

338 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
338
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bezetting Jelmer 3 C

  1. 1. Over de hele wereld worden oorlogen gevoerd. Meestal hebben landen die oorlog met elkaar voeren ruzie over grond. Ze willen er een stuk van het andere land bij hebben. Tijdens een oorlog wordt er gevochten. Door soldaten, maar soms ook door gewone mensen. In een oorlog overlijden talloze onschuldige mensen. Want het is gevaarlijk op straat. En gebouwen worden kapot gemaakt. Mensen hebben honger. Oorlog is verschrikkelijk. De laatste oorlog in Nederland duurde vijf jaar, van 1940 tot en met 1945. Die oorlog heet de Tweede Wereldoorlog met Adolf Hitler als stichter.
  2. 2. De Eerste Wereldoorlog (1914-1918) was aan Nederland voorbijgegaan, dankzij de Nederlandse neutraliteitspolitiek. Die neutraliteitspolitiek ging door. Ten opzichte van Hitler verliep dat niet helemaal vloeiend; er zijn in 1933- 1940 in Nederland mensen bestraft voor de belediging van dit 'bevriende staatshoofd'. Maar de neutraliteit werkte deze keer niet. De Duitse aanval op Nederland begon op 10 mei 1940, vroeg in de ochtend.
  3. 3. Onder meer bij Den Haag, de Grebbeberg en de Afsluitdijk bood het Nederlandse leger tegenstand. Op 14 mei bombardeerde de Duitse luchtmacht (Luftwaffe) het centrum van Rotterdam. Onder de dreiging dat ook Utrecht gebombardeerd zou worden, gaf het Nederlands leger zich over. Op 15 mei 1940 werd de ‘capitulatie’ getekend. Alleen in Zeeland ging het gevecht nog door, tot 17 mei. Nederland werd, met zijn 9 miljoen inwoners, een bezet gebied.
  4. 4. De Nederlandse regering en koningin Wilhelmina gingen uitelkaar op 13 mei naar Engeland. Prinses Juliana was een dag eerder vertrokken. Ze reisden van Engeland door naar Canada. De echtgenoot van prinses Juliana, prins Bernhard, zou de meeste tijd in Engeland doorbrengen. In Londen werd een Nederlandse regering-in-ballingschap gevormd. De Britse omroep BBC bood onderdak aan Radio Oranje, de door gevluchte Nederlanders gemaakte 'stem van strijdend Nederland'. Koningin Wilhelmina zou het Nederlandse volk bijna vijftig keer via Radio Oranje toespreken.
  5. 5. Nederland werd bezet gehouden door troepen van de Wehrmacht onder bevel van de luchtmachtgeneraal Christiansen. Je kon duidelijk zien dat ook de Ordnungspolizei aanwezig was. Bovendien arriveerde er nog allerlei geheime politie: Gestapo, SD, Sipo. Maar daar bleef het niet bij. Er trad een 'burgerlijk bestuur' aan (dus geen militair bestuur, zoals in België) met slimme, goeie nationaal-socialisten. Aan de top van het Duitse bestuur in Nederland stond de Oostenrijkse nazi Arthur Seyss-Inquart. Hij was de 'rijkscommissaris', de baas van Hitler. De rijkscommissaris begon met de boodschap dat de Nederlanders als 'Germaans broedervolk' behandeld zouden worden. De Duitse militairen gedroegen zich inderdaad 'correct'.
  6. 6. Veel Nederlanders hadden in de zomer van 1940 het gevoel dat het allemaal niet zo erg was. Vanaf het najaar van 1940 werd het steeds meer Nederlanders duidelijk dat het juist wel erg was. Na april-mei 1943 wist heel Nederland waar het met de bezetters aan toe was. De bevrijding van Nederland door de geallieerden begon in september 1944. Pas rond 5 mei 1945 was de bevrijding helemaal klaar. De hele bevrijdingsoperatie kostte 50.000 geallieerde militairen het leven

×