Ligji i Okunitrrezarta[1]
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Ligji i Okunitrrezarta[1]

on

 • 2,593 views

lexoneee

lexoneee

Statistics

Views

Total Views
2,593
Views on SlideShare
2,591
Embed Views
2

Actions

Likes
0
Downloads
47
Comments
0

1 Embed 2

http://www.slideshare.net 2

Accessibility

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Ligji i Okunitrrezarta[1] Ligji i Okunitrrezarta[1] Presentation Transcript

 • Makroekonomia II Ligji i Okunit Rrezarta Korbaj nëntor 2008
 • Ligji i Okunit
  • Shpreh lidhjen në mes të:
  • rritjes së prodhimit (GDP-së reale)
  • ndryshimit të normës së papunësisë
  • Do të thotë si ndikon rritja e GDP-së reale në ndryshimin e normës së papunësisë
 • Ligji i Okunit
  • Rritja vjetore e prodhimit duhet të jetë më së paku 3%, që të parandaloj rrezikimin e normës së papunsisë.
  • Kjo për shkak të dy faktorëve që i kemi lënë anash :
  • - madhësia e forcës punëtore, dhe
  • - produktiviteti i rritur i punëtorëve
  • Rritja e prodhimit për 1% nga norma e rritjes normale e zvogëlon normën e papunësisë për vetëm 0.4% ngase:
  • 1.Firmat i përshtaten punësimit më të vogël sesa ti përgjigjen një për një devijimeve të rritjes së prodhimit nga norma e rritjes normale.
  • Rritja e prodhimit 1% e rrit normën e punësimit për 0.6%
  • - Kërkohen punëtorë të rinj, pa marrë parasysh nivelin e prodhimit
  • - Trajnimi i punëtorve të rinj kushton shtrenjt
  • 2.Një rritje në normën e punësimit nuk e zvogëlon një për një normën e papunësisë.
  • Norma e rritjes së punësimit 0.6% e zvogëlon vetëm 0.4% normën e papunësisë.
  • - Rritja e pjesëmarrjes në punë
  • - Rritja e tregut të punës për të papunët
  • Për të dy arsyet zvogëlimi i papunsisë është më i vogël sesa rritja e punësimit
  • Koeficienti β (në shembullin e mëhershëm me vlerën -0.4) në ligjin e Okunit jep efektin në normën e papunsisë të devijimeve të rritjes së prodhimit nga normalja.
  • Vlera e β prej 0.4% tregon se rritja e prodhimit prej 1% mbi normën e rritjes normale për një vit e zvogëlon normën e papunësisë për 0.4%. Kjo vlerë ndryshon nëpër vende dhe kohë.
  • Tabela 1. Koeficienti β në Ligjin e Okunit për 4 vende në periudha të ndryshme kohore
  Vendi SHBA-të Britania e madhe Gjermania Japonia
  • 1960 - 1980
   • β
  • 0.39
  • 0.15
  • 0.20
  • 0.10
   • 1981 – 1998
   • β
   • 0.42
   • 0.51
   • 0.32
   • 0.20