Your SlideShare is downloading. ×
L6
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

L6

1,780
views

Published on

LEXONEEE

LEXONEEE

Published in: Education, Business, Travel

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
1,780
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
47
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. SEGMENTIMI i TREGUT Don1
 • 2. Përmbajtja
  • Kuptimi dhe definimi i segmentimit
  • Analiza e kërkesës konsumatore,
  • Përzgjedhja e tregut të synuar dhe
  • Përpunimi i strategjisë marketing
  • Indikatorët për segmentimin e tregut
 • 3. Kuptimi
  • Segmentimi i tregut - tregu përbëhet nga ndarje të vecanta të konsumatorëve që manifestojnë sjellje apo dëshira të njëjta
  • Ndarja e një tregu heterogjen në grupe homogjene klientësh për t’ju shërbyer më mirë
  • Karakteristikat e blerësve janë të ndryshme dhe si rezultat kanë edhe kërkesa të ndryshme
  • Tregu i bicikletave
 • 4. Procesi i segmentimit Segmentimi Niche Market Treg Individual MAS Market
 • 5. Mas Market
  • Mas maket, prodhim masiv, distribuim masiv, promovim masiv
  • Produkti I mire e shte veten
  • Ekonomi shkale (strategjia e Fordit)
  • Perpjekje maksimale per te ulur shpenzimet, dhe mbajtur kualitetin
 • 6. Mas Market
  • Aplikohet ne fazen e “shafqies” tek cikli I jetes se nje produkti
  • Shembujt : produktet bujqesore, mollat, gruri, tehu I sharres, bandashet e gomave, rrmojcat
 • 7. Zerat pro Tregut Masiv
  • Nje numer shume I madh I klienteve potencial
  • Ekonomi shkallle
  • Diferencimi I produktit (Frank Perdue)
 • 8. Zerat kunder Tregut Masiv
  • Nuk mundet te trajtohet tregu si nje njesi
  • (karburanti eshte segmentuar;dizel, I thjeshte, etj..)
  • Cmimi eshte indikator I vetem qe shtyn bleresit/ mungese e shtimit te vleres per klientet
 • 9. Aplikimi I strategjise se segmentimit
  • Aplikimi i një strategjie për një treg të synuar kalon nëpërmes tre etapave,
  • -analiza e kërkesës konsumatore,
  • -përzgjedhja e tregut të synuar dhe
  • -përpunimi i strategjisë marketing
  • Kërkesa konsumatore – a kanë të gjithë konsumatorët potencial nevoja a dëshira të ngjajshme midis tyre?, pra përcaktohen llojet e kërkesës
  • -analiza a faktorëve gjeografik, demografik, psikografik
 • 10. Analiza e kërkesës konsumatore
  • Përcaktimi i llojeve të kërkesës
  • -kërkesa homogjene, dëshirat dhe nevojat e konsumatorëve në këtë rast janë unike
  • (butësia dhe niveli ëmbëlsirës së simitit)
  • -kërkesa e grupuara, nevojat e konsumatorëve për një produkt klasifikohen në dy apo më shumë grupime apo segmente
  • -kërkesa heterogjene, nevojat dhe dësëhirat e klintevë dallojnë tepër midis vete
 • 11.  
 • 12. Aplikimi strategjive marketing
  • Më pas fokusohet në treg duke përdorur marketingun masiv, te përqëndruar apo diferencuar
  • Shembuj nga Coca Cola
 • 13. Hapi fundit pasi te jete segmentuar tregu
  • Ndërmarrja pozicionon ofertën e saj si dhe përpunon marketingun miks për pozicionin e përcaktuar
  • Mundet te zgjedhe nje ose me teper segment
  • Ne rastin e me teper segmenteve/cdo segmenti aplikohet strategji e vecante marketingu
 • 14. Marrja në konsideratë e treguesve të segmentimmit
  • Treguesit ndryshojnë sipas produkteve, vendeve, ndërmarrjeve
  • Treguesit kryesore jane gjeografik, sociodemografik, psikografik
  • Fillimisht duhet te perpilohen pyetesoret te cilet zbulojne nevojat e klienteve
  • Me pas vendoset se cfar treguesish jane kryesor per segmentimin e tregut

×