Your SlideShare is downloading. ×
0
11 3 La Catalunya AutòNoma
11 3 La Catalunya AutòNoma
11 3 La Catalunya AutòNoma
11 3 La Catalunya AutòNoma
11 3 La Catalunya AutòNoma
11 3 La Catalunya AutòNoma
11 3 La Catalunya AutòNoma
11 3 La Catalunya AutòNoma
11 3 La Catalunya AutòNoma
11 3 La Catalunya AutòNoma
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

11 3 La Catalunya AutòNoma

670

Published on

Aquesta és la tercera part de la unitat "La Segona República i la Catalunya autònoma (1931-1936)" anomenada "La Catalunya autònoma".

Aquesta és la tercera part de la unitat "La Segona República i la Catalunya autònoma (1931-1936)" anomenada "La Catalunya autònoma".

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
670
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
15
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. 11.3. La Catalunya autònoma
 • 2. 1. La Generalitat provisional i l'Estatut de Núria Republicans i Negociacions amb govern provisional republicà Catalanistes d'esquerra Reconeixement govern autonòmic Es crea la Generalitat Assumeix competències Convocació Elaboració avantprojecte de les 4 diputacions Assemblea d'Estatut d'Autonomia provincials fins l'aprovació de de l'Estatut representants Escullen la Comissió de 46 diputació que diputats nomenarà la encapçalada per comissió d'experts Jaume Carner es per a redactar-la reuneixen al santuari de Núria
 • 3. 99% de vots a Les dones no van poder votar fins l'aprovació de la favor (75% del Constitució del 31 però presentaren un document cens). amb més de 400000 signatures a favor. Aprovat per Catalunya, Estat autònom plebiscit popular dins la República del 2 d'agost. Espanyola. Català, llengua oficial Finançament Acceptava la autonòmic: ESTATUT DE NÚRIA federació de països - Generalitat amb parla catalana disposava de gestió d'impostos directes. Generalitat: Establia atribucions - Administració - Competències del poder de la central disposava de exclusives República i la la gestió d'impostos (ensenyament, Generalitat de indirectes. cultura, policia, ordre Catalunya. públic, sanitat,...)
 • 4. 2. L'Estatut d'Autonomia del 1932 Catalunya: Triomf ERC Macià presenta votacions Corts (proestatut) l'Estatut a les constituents Corts de Madrid (18 agost 1931) Adhesions de diverses personalitats (+ heterogeneïtat i prestigi) Dretes en contra Mítings i boicot a l'Estatut de Núria productes catalans Creien que posava en perill la unitat espanyola
 • 5. Debat parlamentari. 3 posicions GOVERN CENTRAL PARLAMENTARIS OPOSICIÓ DE CATALANS DRETES Autonomia moderada Autonomia àmplia Espanya unitària Elements que donaren importància en el resultat del tràmit: - Manuel Azaña partidari de l'Estatut. - Cop d'Estat del general Sanjurjo. Finalment l'Estatut d'Autonomia català fou acceptat el 9 de setembre del 1932 per gran part de la cambra.
 • 6. Canvis en - Catalunya, regió autònoma dins l'Estat Espanyol. l'Estatut - Català i castellà , llengües oficials. - Competències Generalitat retallades. - La majoria de competències foren compartides amb l'Estat central. - Obtenció de plenes competències en quant al dret civil català i al règim administratiu. - Creació Tribunal de Cassació de Catalunya. Conflicte Generalitat – República espanyola Havia d'ésser solucionat pel Tribunal de Garanties Constitucionals.
 • 7. 3. La Generalitat republicana Liderada per ERC (model social Aprovació Fi Generalitat Convocació republicà, Estatut provisional eleccions al progressista, Parlament de 13-des., - Coalició ERC laic i Catalunya Companys, vençedora d'esquerra President (56/85 moderada. del escons). Dues Liderada al Parlament. - Lliga, força coalicions voltant de La opositora (16 14-des., Lliga escons). Macià, La nova (conservador, President de Generalitat: catòlic i El succeeix - Institució antirreformisme la Companys Generalitat. càrrec de Cap social i laic (1933-1940) del Consell d'esquerres. en morir Executiu. Govern format Macià. per consellers - Parlament aprova l'Estatut Interior del seu partit. de Catalunya (regulà desenvolupament de les institucions.
 • 8. 4. La tasca de govern Actuació en l'àmbit - Creació serveis d'estadística (signe de econòmic desenvolupament). - Creació Institut d'Investigacions Econòmiques i les Caixes de Dipòsits. Actuació en l'àmbit - Creació cooperatives i centres agrícola d'experimentació agrària. - Problema dels rabassaires (provinent del terme rabassa morta). Agrupats en l'Unió de Rabassaires. - Redució de les rendes a pagar als propietaris. - Elaboració de llei per permetre'n l'accés a la propietat.
 • 9. Actuació en l'àmbit - Llei de bases: traçar pla d'acció per social organitzar la Sanitat i Assistència Social de la Generalitat. (Millorar xarxa hospitalària, assistència als malalts, atenció psiquiàtrica i campanyes de prevenció, vacunació i higiene pública). - Creació d'organismes de suport social com Institut Contra l'Atur Forçós (ICAF) i el Consell de Treball, també l'organització dels serveis d'assistència i previsió social. Actuació en l'àmbit - Creació escoles d'ensenyament secundari educacional i professional. (Institut-Escola, laboratori d'experiències pedagògiques innovadores). - Noves escoles per formar mestres. - Autonomia a la Universitat de Barcelona. - Millora condicions laborals i salarials dels mestres, introducció coeducació i laïcitat i es seguiren les pautes dels moviments de renovació pedagògica. - Organització colònies d'estiu per a nens, ampliació biblioteques, arxius i museus.
 • 10. Actuació en l'àmbit - 1932: Diccionari General de Pompeu del català Fabra (fixació i difusió del català normatiu). - Establiment del bilingüisme a les escoles primàries. - Català avança a tots nivells de l'ensenyament. - Ús del català en creixement. - Català: eina comunicativa social. Es mostra a 27 diaris en català. Actuació en l'àmbit - Model comarcalista oposat al provincial. de la nova divisió - Definia capitals de comarca com a centres territorial catalana de serveis d'un conjunt de municipis. - Divisió en 38 comarques. - Divisió no aprovada fins l'any 36.

×