Modul 11

10,377
-1

Published on

Published in: Education, Technology
6 Comments
23 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total Views
10,377
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
6
Likes
23
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Modul 11

 1. 1. Modul 11 Slide:
 2. 2. Memindah Mangsa Slide:
 3. 3. MEMINDAH MANGSA <ul><li>Apabila berlaku kemalangan, salah satu perkara utama yang perlu diambil perhatian adalah menentukan sama ada mangsa perlu dirawat di tempat kejadian ataupun perlu dipindahkan ke tampat lain. Hal ini bergantung pada keadaan dan situasi mangsa dan tempat kemalangan. </li></ul>Slide:
 4. 4. <ul><li>Tindakan yang perlu diambil adalah:- </li></ul><ul><li>Bertindak dengan pantas, jangan panik dan lakukan perkara yang difikirkan penting </li></ul><ul><li>Sekiranya kecederaan lebih teruk, rawatan serta merta perlu dilakukan di tempat kejadian. Dikhuatiri pemindahan lebih membahayakan mangsa </li></ul>Slide:
 5. 5. <ul><li>3. Jangan pindahkan mangsa sebelum membuat pemeriksaan rapi terutamanya di kepala, leher, dada, perut dan anggota-anggota lain. </li></ul>Slide:
 6. 6. Cara dan Teknik <ul><li>Terdapat pelbagai cara dan teknik mengangkat mangsa, tetapi ia bergantung pada kecederaan yang dialami serta tempat berlaku kemalangan. </li></ul><ul><li>Terdapat pelbagai kaedah bagi memindahkan pesakit, antaranya: </li></ul>Slide:
 7. 7. Usungan berseorangan <ul><li>Memapah adalah cara yang sesuai bagi mangsa yang cedera ringan dan masih sedarkan diri. Berdiri sebelah pesakit yang cedera dan letakkan lengan mangsa pada bahu pembantu. Pegang pinggang pesakit semasa memapahnya. </li></ul>Slide:
 8. 8. Slide:
 9. 9. Mendukung <ul><li>Sesuai jika pesakit kanak-kanak atau lebih kecil daripada pembantu. </li></ul>Slide:
 10. 10. Usungan dua orang <ul><li>Sekiranya terdapat dua pertolongan cemas, pesakit boleh dipindahkan melalui usungan empat tangan. </li></ul>Slide:
 11. 11. Slide:
 12. 12. Usungan tiga orang Slide:
 13. 13. Usungan Tiga Orang Slide:
 14. 14. Usungan empat orang Slide:
 15. 15. Slide: Jumpa lagi

×