SBW International BV <ul><li>Prezentacija </li></ul><ul><li>Мај 200 6 </li></ul><ul><li>SBW International BV/ SBW Romero...
ИСТОРИЈА <ul><li>1976 : основана како здружение </li></ul><ul><li>1978 : сопствена лабораторија </li></ul><ul><li>1980-1...
ИСТОРИЈА <ul><li>2001 : преминува од здружение во приватна фирма , основа нова фирма во Македонија </li></ul><ul><li>200...
Сегашен статус <ul><li>250 клиенти , 75% Холанѓани , </li></ul><ul><li>25% од целиот свет </li></ul><ul><li>> 300 раз...
<ul><li>Водечки одгледувачи на растенијата </li></ul><ul><li>Хортикултура , флорикултура и агрикултура </li></ul><ul><li>...
Профил <ul><li>Култура на ткиво е основата на нашата работа </li></ul><ul><li>Независност : без трговија и одгледување од...
Култура на Ткиво <ul><li>Што е култура на ткиво ? </li></ul>Култивирање на растенија или делови од растенија на вештачка х...
Предности на микропропагацијата <ul><li>Брза пропагација на видови кои обично бавно се размножуваат </li></ul><ul><li>Во т...
Недостатоци на микропропагацијата <ul><li>Неисплатливо во западните земји </li></ul><ul><li>Заситување на пазарот во случа...
Услуги <ul><li>Пропагација </li></ul><ul><li>Одстранување на болести </li></ul><ul><li>Сертификати </li></ul><ul><li>Чувањ...
Селекција на ткиво за пропагација Растение бр. Вид  071  вариетет 400 раст. 1 дава клон 071 .400-1 1 2 3 4 5 Пуп...
Оддели во лабораторијата <ul><li>Подготовка на медиум </li></ul><ul><li>Оддел за контрола </li></ul><ul><li>Трансфер соба ...
Автоматско миење на машината и полнење со нов медиум. Подготовка на медиум
Полнење на потови и епрувети со медиум Подготовка на медиум
Компоненти <ul><li>Вода </li></ul><ul><li>Агар </li></ul><ul><li>Неоргански нутритиенти </li></ul><ul><li>Органски нутрити...
Оддел за контрола <ul><li>Подготовка на порачки </li></ul><ul><li>Визуелна проверка за бактериска и габична контаминација ...
Оддел за контрола
Пропагација ( трансфер оддел )
Пропагација ( трансфер соба )
Ќелија <ul><li>Температура </li></ul><ul><li>Ладење </li></ul><ul><li>Светло ( спектар ) </li></ul><ul><li>Должина на све...
Ќелија
Преглед на можностите <ul><li>Брза пропагација на материјалот преку култура на ткиво </li></ul><ul><li>Одделување на вирус...
Зачувување на зародишот Зачувување на зародишот
Услуги Аклиматизирање  на  растенијата  во стакленик
Минато искуство <ul><li>Повеќе од 28 години искуство во водење на микропропагациони оддели </li></ul><ul><li>Интегриран со...
Тековни истражувања <ul><li>Пропагација во темно </li></ul><ul><li>Нови регулатори за растење и за стрес инхибиција </li><...
Завршни забелешки <ul><li>Ви благодариме за вашето внимание и време </li></ul><ul><li>J. Scheele ( директор на производств...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Prezentacija

2,143 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,143
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Prezentacija

 1. 1. SBW International BV <ul><li>Prezentacija </li></ul><ul><li>Мај 200 6 </li></ul><ul><li>SBW International BV/ SBW Romero Vitro </li></ul><ul><li>Ваш доверлив партнер во култивирање на растителен материјал </li></ul>
 2. 2. ИСТОРИЈА <ul><li>1976 : основана како здружение </li></ul><ul><li>1978 : сопствена лабораторија </li></ul><ul><li>1980-1990 : напредок во однос на клиенти и растенија (Gerbera and Lilium), 40 вработени </li></ul><ul><li>1990 : основан оддел за истражување и развој </li></ul><ul><li>1990-2000 : брз напредок во добивање нови клиенти и растенија , 150 вработени , 3 лаборатории во Холандија </li></ul>
 3. 3. ИСТОРИЈА <ul><li>2001 : преминува од здружение во приватна фирма , основа нова фирма во Македонија </li></ul><ul><li>2001-2003 : во Холандија брзо намалување на вработените, до 65 вработени и во само една лабораторија . Проширување на лабораторијата во Македонија до 1 00 вработени . </li></ul><ul><li>2004 : проширување на лабораторијата во Македонија до 130 вработени . Барање за евентуално нов производствен капацитет во Африка или во Јужна Америка. </li></ul>
 4. 4. Сегашен статус <ul><li>250 клиенти , 75% Холанѓани , </li></ul><ul><li>25% од целиот свет </li></ul><ul><li>> 300 различни видови </li></ul><ul><li>> 2500 различни вариетети </li></ul><ul><li>1000 нови вариетети иницирани за култура на ткиво секоја година </li></ul><ul><li>Вкупно производство на ca. 13 милиони растенија за една година </li></ul>
 5. 5. <ul><li>Водечки одгледувачи на растенијата </li></ul><ul><li>Хортикултура , флорикултура и агрикултура </li></ul><ul><li>Универзитети и едукациски институции </li></ul><ul><li>Мали лаборатории за култура на ткиво </li></ul> КЛИЕНТИ
 6. 6. Профил <ul><li>Култура на ткиво е основата на нашата работа </li></ul><ul><li>Независност : без трговија и одгледување од наша страна </li></ul><ul><li>Нашите клиенти се и остануваат сопственици на материјалот </li></ul><ul><li>Водечка позиција во КТ - иновациите и истражувањата </li></ul><ul><li>Широк спектар на Видови растенија и техники </li></ul><ul><li>Сопствени компании во Холандија , Македонија , Бразил и Гана </li></ul><ul><li>Проширување на истражувањата и производството во Холандија, Куба и Полска </li></ul><ul><li>ISO и Naktuinbouw-Elite® сертификати </li></ul><ul><li>Доверба </li></ul>
 7. 7. Култура на Ткиво <ul><li>Што е култура на ткиво ? </li></ul>Култивирање на растенија или делови од растенија на вештачка хранлива подлога-медиум во стерилна и контролирана околина
 8. 8. Предности на микропропагацијата <ul><li>Брза пропагација на видови кои обично бавно се размножуваат </li></ul><ul><li>Во тек на цела година </li></ul><ul><li>Без патогени влијанија </li></ul><ul><li>Неопходни се само неколку растенија </li></ul><ul><li>Често обновување (подмладување) на материјалот </li></ul><ul><li>Контролирани услови на одгледување </li></ul>
 9. 9. Недостатоци на микропропагацијата <ul><li>Неисплатливо во западните земји </li></ul><ul><li>Заситување на пазарот во случај на преголемо производство </li></ul><ul><li>Можност од неконтролирано дистрибуирање </li></ul><ul><li>Можност за мутирање во случај на неконтролирана пропагација </li></ul><ul><li>Прилагодување на нормалните климатски услови </li></ul>
 10. 10. Услуги <ul><li>Пропагација </li></ul><ul><li>Одстранување на болести </li></ul><ul><li>Сертификати </li></ul><ul><li>Чување на материјалот </li></ul><ul><li>Развој на нови вариетети </li></ul><ul><li>Истражувања </li></ul><ul><li>Консултации </li></ul>
 11. 11. Селекција на ткиво за пропагација Растение бр. Вид 071 вариетет 400 раст. 1 дава клон 071 .400-1 1 2 3 4 5 Пупка 1 од раст. 1 дава линија ( sub) 071.400-1-1 Пупка 2 од раст. 1 дава линија ( sub) 071.400-1-2 1 2 1 ва година Иницијација ( ако е потребно вирус тестирање ) 1 ва / 2 ра година Пробна испорака на линијата. Се тестира вариететот Производство на раст. со име на линијата 2 ра / 3 та година Се согледува дали е веродостојна или не на вариететот и на линијата Отстранување на растенијата кои на одговараат на линијата
 12. 12. Оддели во лабораторијата <ul><li>Подготовка на медиум </li></ul><ul><li>Оддел за контрола </li></ul><ul><li>Трансфер соба </li></ul><ul><li>Ќелија </li></ul><ul><li>Оддел за логистика </li></ul>
 13. 13. Автоматско миење на машината и полнење со нов медиум. Подготовка на медиум
 14. 14. Полнење на потови и епрувети со медиум Подготовка на медиум
 15. 15. Компоненти <ul><li>Вода </li></ul><ul><li>Агар </li></ul><ul><li>Неоргански нутритиенти </li></ul><ul><li>Органски нутритиенти ( Сахароза ) </li></ul><ul><li>Витамини </li></ul><ul><li>Регулатори на растењето </li></ul>
 16. 16. Оддел за контрола <ul><li>Подготовка на порачки </li></ul><ul><li>Визуелна проверка за бактериска и габична контаминација пред обработка на материјалот </li></ul><ul><li>Одговорност за поставување на растенијата во погодни физички услови </li></ul><ul><li>Одговорност за проверување и одржување на бараните услови во ќелиите </li></ul>
 17. 17. Оддел за контрола
 18. 18. Пропагација ( трансфер оддел )
 19. 19. Пропагација ( трансфер соба )
 20. 20. Ќелија <ul><li>Температура </li></ul><ul><li>Ладење </li></ul><ul><li>Светло ( спектар ) </li></ul><ul><li>Должина на светлосен режим </li></ul><ul><li>Влажност </li></ul><ul><li>Циркулација на воздух и систем за ладење </li></ul><ul><li>Компјутерски се контролира </li></ul>
 21. 21. Ќелија
 22. 22. Преглед на можностите <ul><li>Брза пропагација на материјалот преку култура на ткиво </li></ul><ul><li>Одделување на вирусите од растенијата </li></ul><ul><li>Зачувување на зародишот ( вкрстување на вариететите ) </li></ul><ul><li>Селекција на ткиво за пропагација (размножување) </li></ul><ul><li>Индуцирање на мутации со хемиски, радиоактивни и др. мутагени фактори </li></ul><ul><li>Развој на нови вариетети </li></ul>
 23. 23. Зачувување на зародишот Зачувување на зародишот
 24. 24. Услуги Аклиматизирање на растенијата во стакленик
 25. 25. Минато искуство <ul><li>Повеќе од 28 години искуство во водење на микропропагациони оддели </li></ul><ul><li>Интегриран софтвер за планирање на производството, евиденција на растенијата, податоци за производството и информации за клиентите </li></ul><ul><li>Сертификати (ISO-9001/2000, Naktuinbouw-Elite ®, NAK-Agro, Quarantine facility) </li></ul><ul><li>Развиени стратегии на истражувања </li></ul>
 26. 26. Тековни истражувања <ul><li>Пропагација во темно </li></ul><ul><li>Нови регулатори за растење и за стрес инхибиција </li></ul><ul><li>Компоненти од хранливата подлога достапни во контролирани количини </li></ul><ul><li>Користење на биореактори со течна хранлива подлога </li></ul><ul><li>Коренисување „ ex vitro “ </li></ul><ul><li>Ексклузивни истражувања за нашите клиенти во согласност со развојот и примената на КТ- техниките за специфичните видови </li></ul>
 27. 27. Завршни забелешки <ul><li>Ви благодариме за вашето внимание и време </li></ul><ul><li>J. Scheele ( директор на производство SBW International/ директор SBW Romero Vitro. Со помош на R. Farenhout ( технички советник) and S. Gogusovki. (менаџер на логистика) SBW Romero Vitro. </li></ul>

×