Uiterwaardvergraving Meinerswijk
In de uiterwaard graven we grond weg
zodat de Nederrijn bij hoogwater meer
water kan afvo...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Uiterwaardvergraving Meinerswijk Arnhem 2014

505 views
332 views

Published on

De Rijn gaat meer water afvoeren als onderdeel van het programma Ruimte voor de Rivier. In de uiterwaard van Meinerswijk Arnhem wordt een geul gegraven zodat de Nederrijn bij hoogwater meer water kan afvoeren. Daarnaast zorgt deze maatregel voor een goede afvoerverdeling van het water over de Rijn en IJssel. Door het afgraven van delen van de uiterwaard krijgt de rivier bij hoogwater meer ruimte.

Door natuurlijke processen (aanslibbing) zijn de uiterwaarden de afgelopen eeuwen steeds hoger komen liggen. Het geheel of gedeeltelijk afgraven van uiterwaarden en deze daardoor te verlagen, levert een bijdrage aan rivierverruiming. Ook kan de verlaging gestalte krijgen door in de uiterwaard een geul aan te leggen, of een bestaande strang (oude rivierloop) uit te diepen. Uiterwaardverlaging kan vaak worden gecombineerd met de winning van klei of zand. Met de uiterwaardvergraving Meinerswijk wordt het ongewenste verschil tussen de IJssel- en Rijnafvoer gecorrigeerd.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
505
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Uiterwaardvergraving Meinerswijk Arnhem 2014

  1. 1. Uiterwaardvergraving Meinerswijk In de uiterwaard graven we grond weg zodat de Nederrijn bij hoogwater meer water kan afvoeren. Daarnaast zorgt deze maatregel voor een goede afvoerverdeling van het water over de Rijn en IJssel. De oever wordt ontdaan van puinsteen en lage begroeiing om de rivier beter te laten stromen. De zomerkade wordt verlaagd zodat er bij hoogwater meer ruimte voor de rivier is. zomerkade Er wordt een geul gegraven waar altijd water in staat. Hoeveel hangt af van het waterpeil van de Rijn. De brugpijlers van de John Frostbrug worden verstevigd. Nederrijn puinsteen Nederrijn Plas van Bruil N W 1 geul reparatie Sleuteldam O geul Z oeverwal ARNHEM- NOORD 2 Kaartlegenda: De oeverwal wordt 0,5 – 1.0 meter hoog. plangebied ‘tekst’ gewijzigde / nieuwe situatie nieuwe, verwijderde of vervangen objecten zomerkade Er komt een geul ten westen van de plas van Bruil. Deze geul wordt aangetakt op de Nederrijn. Plas van Bruil 1 nieuwe kade/dijk/wal Mandelabrug reparatie Sleuteldam geul Stadsblokken Meinerswijk verlaagde zomerkade John Frostbrug geul dempen gemaalsloot verwijderen struweel tussen bomenlaan groene rivier geul stroming 2 rijksweg oeverwal (provinciale) weg Planning 1 2 3 4 de rri jn ARNHEM- ZUID Effect Projectbesluit Voorbereiding werkzaamheden Schop in de grond Oplevering waterveiligheid 1 2011 Ne 2012 2 2013 A3 2 5 3 4 2014 Waterstanddaling van 7 cm bij hoogwater. Kaartschaal: 0 600 m 2015 aug 2012 / 20

×