Η ενέργεια αποθηκεύεται

29,345 views

Published on

ΕΡΕΥΝΩ & ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΕ2
Το μάθημα σε ppt

Published in: Education
2 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
29,345
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
19,026
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
2
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Η ενέργεια αποθηκεύεται

  1. 1. Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ ΕΡΕΥΝΩ & ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΕ2 © 2009, Γρηγόρης Ζερβός
  2. 2. <ul><li>Η ενέργεια στο σύμπαν δεν παράγεται από το μηδέν και δεν εξαφανίζεται. </li></ul><ul><li>Η συνολική ενέργεια διατηρείται. Ούτε δημιουργείται ούτε εξαφανίζεται, μετατρέπεται όμως διαρκώς από μία μορφή σε μία άλλη και αποθηκεύεται στα σώματα σε διάφορες μορφές. </li></ul><ul><li>Τα σώματα που περιέχουν αποθηκευμένη ενέργεια, την οποία μπορούν να απελευθερώσουν, για να χρησιμοποιηθεί σε μία άλλη μορφή ονομάζονται πηγές ενέργειας ή αποθήκες ενέργειας . </li></ul><ul><li>Ο Ήλιος είναι μια τεράστια αποθήκη ενέργειας. </li></ul>Αρχή διατήρησης της ενέργειας
  3. 4. Στο πετρέλαιο είναι αποθηκευμένη χημική ενέργεια. Στο υγραέριο είναι αποθηκευμένη χημική ενέργεια. Στους κομμένους κορμούς δέντρων είναι αποθηκευμένη χημική ενέργεια. Στο ελατήριο είναι αποθηκευμένη δυναμική ενέργεια. Στο τεντωμένο τόξο είναι αποθηκευμένη δυναμική ενέργεια. Στις μπαταρίες είναι αποθηκευμένη δυναμική ενέργεια.
  4. 6. Το πετρέλαιο, το υγραέριο, τα ξύλα, το ελατήριο, το τεντωμένο τόξο και οι μπαταρίες είναι πηγές ενέργειας, δηλαδή αποθήκες ενέργειας.
  5. 7. Παιχνίδια, ραδιόφωνο, ρολόι, κινητό τηλέφωνο Τα καύσιμα είναι πηγή χημικής ενέργειας. Οι μπαταρίες είναι πηγές χημικής ενέργειας. Το πετρέλαιο είναι πηγή χημικής ενέργειας. Στο λυγισμένο κοντάρι είναι αποθηκευμένη δυναμική ενέργεια. Στο ελατήριο του ξυπνητηριού είναι αποθηκευμένη δυναμική ενέργεια. Στο νερό του φράγματος είναι αποθηκευμένη δυναμική ενέργεια.
  6. 9. ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ κάποτε θα τελειώσουν πετρέλαιο, κάρβουνο, φυσικό αέριο… ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ αναπληρώνονται πολύ γρήγορα ηλιακή ενέργεια, αιολική, γεωθερμική…

×