Η ενέργεια έχει πολλά πρόσωπα

24,184 views

Published on

Ερευνώ & Ανακαλύπτω Ε΄ Δημοτικού
ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΦΕ1
Το μάθημα σε ppt.

Published in: Education
0 Comments
5 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
24,184
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
16,480
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
5
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Η ενέργεια έχει πολλά πρόσωπα

  1. 1. Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΡΕΥΝΩ & ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΕ1 © 2009, Γρηγόρης Ζερβός
  2. 3. Ενέργεια είναι το φυσικό μέγεθος που προκαλεί τις διάφορες μεταβολές στον υλικό κόσμο. Η ενέργεια είναι απαραίτητη και συνοδεύει όλες τις μεταβολές στη φύση (εξάτμιση νερού, σύννεφα, ανάπτυξη φυτών…) Ενέργεια  εν + έργο ( έργο μέσα σε κάτι )
  3. 4. Ονομάζουμε την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στο πετρέλαιο, στα τρόφιμα, στα ξύλα. Η χημική ενέργεια απελευθερώνεται με την καύση που είναι μια χημική αντίδραση.
  4. 5. Ονομάζουμε την ενέργεια που μεταφέρεται από το ηλεκτρικό ρεύμα. Ονομάζουμε την ενέργεια που απελευθερώνεται κατά τη σχάση των πυρήνων.
  5. 6. Σχάση : διάσπαση του πυρήνα σε άλλον με λιγότερα πρωτόνια Σύντηξη : μετατροπή πυρήνα σε άλλον με περισσότερα πρωτόνια (Ήλιος)
  6. 8. Ονομάζεται η ενέργεια που ρέει από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω της διαφορετικής τους θερμοκρασίας. Ονομάζουμε την ενέργεια που έχουν τα σώματα όταν κινούνται.
  7. 9. Η ενέργεια που έχουν τα σώματα λόγω του ύψους που βρίσκονται ή λόγω της παραμόρφωσής τους ονομάζεται δυναμική ενέργεια. Το φως είναι ενέργεια, γι’ αυτό και η ενέργεια ονομάζεται φωτεινή. Ανάλογα με την προέλευσή της και τον τρόπο που τη χρησιμοποιούμε, ονομάζουμε την ενέργεια χημική, ηλεκτρική, πυρηνική, κινητική, δυναμική, φωτεινή ή θερμότητα.
  8. 12. χημική δυναμική κινητική
  9. 13. ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗ Μ Ρ Ε Σ Δ Ν Μ Κ Η Ι Ν Τ Ι Κ Ε Ν Ε Γ Ε Α Η Ι Χ Μ

×