Uploaded on

 

  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Be the first to comment
    Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
257
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1

Actions

Shares
Downloads
3
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
    No notes for slide

Transcript

  • 1. UNIVERSITY OF CONNECTICUT Grant Architects conducted a comprehensive site, building and interior design for 1000 beds of student housing in suite and apartment formats at the University of Connecticut. This complex contains a village green and clubhouse within a seventeen building hilltop village setting and a generous but not overpowering parking lot. The 4 bedroom/ 4 bath apartment units are laid out in pairs on each side of an enclosed and heated stair within a three story, wood frame building. The exteriors of the apartment buildings are brick up to the second floor and ship-lapped cement board siding in a local, farmhouse vernacular above. The Suites Building has integral activities rooms, group study rooms, and large activities spaces. The Suites Building is a 4 story wood framed structure with brick base level cladding and clapboard siding above. All floors are serviced by elevators and are handicapped accessible. All village buildings all have views of the campus valley, wetlands, or village green. Parking is provided for each building at a ratio of one space per student. An interior green space provides a setting for social activities as well as volleyball and basketball courts. floor.
  • 2. Grant Architects designed this Silver LEEDS, six-story, 666 bed student apartment building for students attending the University of Maryland. This project includes green roofs, an enclosed atrium for air purification, pressurized toilets to reduce water usage and 355 parking spaces tucked under the structure on a 2.5 acre site. The project will be a mixed-use building with over 9,500 SF of retail and lobby space, 230,000 SF of housing units and 10,600 SF of clubhouse which occupies the enclosed atrium. The building exterior features the use of thin brick which reduces construction costs and total building weight dramatically. This masonry skin covers a six story light metal frame structure atop a poured in place concrete parking garage. The innovative use of the atrium clubhouse as a neutral air spaces allows for dramatic reduction in annual project heating and cooling costs. The project is currently under construction for a 2011 opening of the first phase. STARVIEW PLAZA UNIVERSITY OF MARYLAND
  • 3. GLASSBORO STUDENT HOUSING Grant Architects conducted a comprehensive site, building and interior design for 1000 beds of student housing in suite and apartment formats at the University of Connecticut. This complex contains a village green and clubhouse within a seventeen building hilltop village setting and a generous but not overpowering parking lot. The 4 bedroom/ 4 bath apartment units are laid out in pairs on each side of an enclosed and heated stair within a three story, wood frame building. The exteriors of the apartment buildings are brick up to the second floor and ship-lapped cement board siding in a local, farmhouse vernacular above. The Suites Building has integral activities rooms, group study rooms, and large activities spaces. The Suites Building is a 4 story wood framed structure with brick base level cladding and clapboard siding above. All floors are serviced by elevators and are handicapped accessible. All village buildings all have views of the campus valley, wetlands, or village green. Parking is provided for each building at a ratio of one space per student. An interior green space provides a setting for social activities as well as volleyball and basketball courts. floor.
  • 4. GROVE CITY
    • Grant Architects designed a new lower campus master plan and Colonial Hall to create a new environment on the lower campus of Grove City College. The semi-circular shape defines an internal space for students and events and the exterior presents a new campus entry image while respecting the adjacent historic structures.
    • The four story wood frame building is broken down into a series of separate “buildings” or segments in English Arts & Craft style that compliments the Tudor Architecture as seen in other parts of the campus. Two housing wings, one for male residents and the other for female residents are connected via a central “bridge” encompassing the Resident Director’s Apartments and common area. The craftsmanship and design of the masonry on this project earned it a state masonry institute honor award.
    • The project contained a mix of one, two, three and four bedroom apartment suites and a number of amenity spaces including a fitness center, study lounges, and a clubhouse with pool and ping-pong tables.
    • The project has enjoyed great student success and was 100% preleased during construction. This project was constructed in a union environment for approximately $110.00 per square foot.
  • 5. SALSBURY STATE UNIVERSITY Grant Architects was selected to create the five-year master plan for Salisbury State University in 1998. The master plan included analysis of each of the department’s growth, new buildings that were being funded, and desire to make the campus safer, easier to navigate for visitors, and more attractive to students. Components of the plan included traffic calming devices for perimeter roads, a new system of signage for buildings, and site location of the new science building, library, and learning technologies building. The changing role of libraries on college campuses in light of technical advances directly effected the re-evaluation of the construction program for the new library. The creation of integrated signage system for the university allows quicker recognition of campus buildings around the perimeter of the main campus. The constant width of the campus green mall, which runs from the student center and dining hall to the administration building across the campus, allows for a greater sense of community.
  • 6. CAL PENN Grant Architects designed this 450 bed, garden style student apartment project as a design-build partner with JPI for the California University of Pennsylvania campus. The radial site plan pattern and open spaces are designed for student safety as well as to reinforce a sense of student community. The open breezeway stairs face a beautifully wooded valley and connect to greens located between the buildings. The Community Center, with large expanses of glass and extensive porches, is the center of student activity. The Community Center features numerous informal and formal meeting venues as well as a fitness facility and general store.
  • 7. WAUGH CHAPEL Grant Architects was employed by Sturbridge Development Company to master plan design and get zoning approval for a mixed use retail and housing project that encompassed 75 acres in Anne Arundel County. Grant Architects master plan in conjunction with LDR Associates achieved a historic master planning approval for what has been referred to as the most successful mixed use project in the region and a pioneer for the town center retail/residential village plan. The project uses a huge man made lake to purify storm water from the extensive parking fields that serve the retail. The project also includes office buildings, senior apartments, a community center building and numerous outparcels. It is one of the most financially successful projects and the largest rezoning that was ever completed in Anne Arundel County. The approval of a comprehensive façade design package involved a historic public/private process that engaged 5 separate civic associations and took approximately two years to complete. Grant Architects passion for this projects success helped the developer over come tremendous resistance and resulted in the creation of an attractive town center that serves the western part of Anne Arundel County.
  • 8. VIRGINIA COMMONWEALTH UNIVERSITY Grant Architects has designed this 540 bed student apartment project adjacent to the Virginia Commonwealth Campus. The project is nestled in a 1 acre sloping site that allows access to 2 levels of parking and retail space below the residential floors. The project includes 2 large private courtyards that are accessible from the clubhouse. These courtyards provide secure outdoor space for students to read, grill, enjoy music, in a completely secure, outdoor environment. The building provides state of the art IT, and telecom systems, and is constructed with a light metal and concrete structural system. Grant Architects is able to secure zoning approval for this project in a record braking 4 month period. The exterior of the building is thin set brick and harmonizes with the historic vocabulary of the adjacent campus.
  • 9. COASTAL UNIVERSITY VILLAGE This 548 bed, 4 story student apartment complex is constructed on seven acres of flat land immediately across the street from the Costal Carolina Campus. The project is constructed of wood framing and serviced by four elevators providing handicapped access to each floor. The design features a large central courtyard that is secured from the parameter of the site. This courtyard houses the attractive clubhouse and swimming pool/sundeck area that is the center of social activity at the apartment complex. The design vocabulary reflects the charming colonial historic South Carolina forms and details. The entry drop off provides another large outdoor space for the students to collect and wait for the shuttle bus which takes them to campus each day. Two lit cupolas accent the entry area and serve as markers for the complex from the main street. This project is an excellent example of our philosophy of providing safe and secure outdoor space for students and high quality accessible buildings that focus on four bedroom four bathroom, or two bedroom two bathroom units that give students the privacy they demand. There is one parking space available for every student and each student has their own data and cable ports for TV and computer access.