3 formes narratives i expressives plans

348 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
348
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

3 formes narratives i expressives plans

  1. 1. TALLER ACTIVITAT 3: formes narratives i expressives DE VÍDEO (plans)Durada aproximada: 30’ Agrupament: tallers intercicles. Aproximadament 15 alumnes.Material: Espai: L’aula, passadís, pati...Càmera, trípode, monitor, cinta,llibre d’instruccions de lacàmera, cablatge, magnetoscopi.Presentació de l’activitatEs tracta de fer les primeres passes per aprendre a expressar-se i a narraramb imatges, i per entendre que amb imatges es pot manifestar unaidea, un contingut. Per fer-ho hauran d’emprar diferents tipus de plans –dels quals, segurament, encara no coneixen ni el nom ni el significat.Aquesta descoberta –l’ús dels plans– és preferible que la facin ells, senseque nosaltres els avancem aquest coneixement.De la mateixa manera que un conjunt de lletres formen una paraula, unconjunt de paraules una frase i un conjunt de frases un text; podríemsuggerir que un pla seria la paraula, la presa l’equivalent de la frase, unconjunt de preses, una seqüència, i un conjunt de seqüències unapel·lícula.La presa és el que es grava des que es prem el botó rec en la càmerafins que es torna a prémer per parar de gravar.Descripció detallada de l’activitat:Opció 31. Es tracta de gravar directament amb la càmera.2. Es dóna a cada grup o alumne tres frases escrites de manera quecada una s’hagi d’expressar mitjançant una sola presa, i que es puguienregistrar en un espai accessible als alumnes.3. No cal que donem cap indicació prèvia, ni que parlem dels tipus deplans.4. Les frases proposades podrien ser com aquestes: Estan jugant al pati de l’escola (PG).
  2. 2. TALLER ACTIVITAT 3: formes narratives i expressives DE VÍDEO (plans) Es corda les sabates (PP). Aquest llapis no té punta (PD). La Mireia porta xandall (PS). Aquesta noia escriu amb l’ordinador (PM).5. Els diversos grups graven les frases, sense que els altres grups sàpiguenquè enregistraran.6. Quan tots els grups han acabat, es fa un visionat de les imatgesenregistrades.7. Es tracta que els alumnes espectadors intentin endevinaraproximadament el text de la frase que correspon a les imatgesenregistrades.Aquesta activitat d’anàlisi ens permet reflexionar sobre el que ha passat:les imatges es corresponen realment amb les frases? Hi ha massainformació en la gravació, n’hi manca?, etc.A partir d’aquesta anàlisi cal plantejar com es podrien millorar lesgravacions. S’hauria de reeixir que els alumnes preveiessin i anticipessinla idea de pla.A partir de l’experiència realitzada podem demanar als nostres alumnesque facin la seva classificació dels tipus de plans que han descobert.Posteriorment, podem analitzar les diferències de contingut id’intencionalitat que hi ha quan s’utilitzen plans distints.Finalment, els podem presentar una fotocòpia dels diversos tipus deplans presentats com a final d’aquesta activitat.Podem presentar i aprofundir el treball dels plans amb exemplescinematogràfics. Es podria tenir una cinta amb una pel·lícula o gravaciópròpia.
  3. 3. TALLER ACTIVITAT 3: formes narratives i expressives DE VÍDEO (plans)Tipus de plans: Classificació de plans, del més llunyà al més properGPG: Gran pla generalEl punt de vista tan distant permet veure elements grans com muntanyesi platges. Els personatges són tan petits que gairebé no s’observen.Serveix bàsicament per situar les accions en un lloc concret (canvis deciutat, de paisatge, de temps...).PG: Pla generalL’enquadrament pot contenir un nombre elevat de personatges i/oelements ambientals. És el pla adequat per descriure els ambients, lessituacions de moviment, etc.PS: Pla sencerQuan els personatges surten sencers de cap a peus. Aquest allunyamentde la càmera permet aportar detalls i informació de l’entorn on té llocl’acció.PA: Pla americàÉs un pla intermedi entre el PM i el PS. Normalment la figura quedatallada a l’alçada dels genolls. Pot presentar el moviment millor que elPM.PM: Pla mitjàEnregistra mitja figura, normalment de cintura cap amunt (i de vegadescap avall). Permet que surti més d’un personatge i és adequat perpresentar situacions de diàleg.PP: Primer plaPresenta un espai una mica més ampli que l’anterior (seria la cara i l’inicide les espatlles). També remarca i comunica les expressions delspersonatges.PPP: Primeríssim primer plaPresenta un espai equivalent a la mida d’una cara. Normalment s’utilitzaper remarcar expressions i sentiments del rostre (suor, llàgrimes...).
  4. 4. TALLER ACTIVITAT 3: formes narratives i expressives DE VÍDEO (plans)PD: Pla de detallEns mostra un element de molt a la vora: un ull, unes claus sobre unasuperfície, en què és important fer-nos fixar per la seva importància o pelseu interès.Significat dels plants.Tipus de plans Valor expressiuPlans llargs Són descriptius i ambientalsPlans mitjans Són narratius / expressiusPlans curts Són expressius / dramàtics

×