Activitatspaintshop

1,068 views

Published on

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,068
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
22
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Activitatspaintshop

 1. 1. APRENDRE I ENSENYAR AMB LES TIC ACTIVITATS Paint Shop Pro Pàgina 1 de 18 1 Obtenir imatges Podeu obtenir imatges per utilitzar als vostres projectes de diverses fonts: fotografies fetes amb una càmera digital, dibuixos fets amb l’ordinador, imatges descarregades d’Internet, imatges escanejades o imatges obtingudes a través de la captura del que es veu a la pantalla de l’ordinador. 1.1 Captura d'imatges des d'un navegador L’objectiu d’aquesta pràctica és aprendre a desar al vostre ordinador les imatges que trobeu a Internet per poder-les utilitzar als vostres projectes. La majoria de les imatges que es visualitzen en un navegador es pot capturar, és a dir, desar- la al disc dur, fent el següent: Amb el Mozilla Firefox: • Feu clic amb el botó dret sobre la imatge que voleu desar al vostre ordinador. • Trieu l’opció Desa la imatge com a... del menú desplegable que s’obrirà: • A la finestra que s’obrirà seleccioneu el nom i la ubicació on volem desar la imatge i premeu Guardar. Ja teniu la imatge disponible al vostre disc dur.
 2. 2. APRENDRE I ENSENYAR AMB LES TIC ACTIVITATS Paint Shop Pro Pàgina 2 de 18 Amb l’Internet Explorer: El procediment és el mateix, però l’opció a triar serà Guardar destino como... (o Guardar imagen como...) Hi ha bancs d’imatges d’on podeu obtenir imatges amb la seguretat de que són lliures i les podeu utilitzar sense problemes. Aquí teniu algunes adreces: http://recursos.cnice.mec.es/bancoimagenes4/ http://www.picto.qc.ca/ http://www.sxc.hu/index.phtml 1.2 Captura de pantalles amb el Paintshop A vegades hi ha pàgines web que disposen d'imatges interessants però l'autor de la web no ha pensat, o no li ha interessat, que aquestes imatges pugui ser desades pels usuaris que visiten la web. Però malauradament pels autors, a internet, tot és possible. Com ens ho fem? 1- Hem de tenir oberta la pàgina web que ens interessa i el Paint Shop Pro. 2- Anem a la finestra del Paint Shop Pro i anem al menú superior que posa Captura - Iniciar (Quan li hem dit iniciar, automàticament ens minimitza la finestra del Paint). 3- Anem a la web de la qual volem capturar la imatge. 4- Cliquem un cop amb el botó secundari del ratolí i el punter del ratolí es converteix en una creu. 5- Fent clic amb el botó normal del ratolí podem començar a capturar. Anem fent córrer el ratolí -sense apretar- per l'àrea que ens interessi i quan acabem cliquem altre cop el botó principal del ratolí.
 3. 3. APRENDRE I ENSENYAR AMB LES TIC ACTIVITATS Paint Shop Pro Pàgina 3 de 18 6- L'àrea seleccionada ens apareix al Paint com una nova imatge. 7- Anem al menú Archivo - Guardar imagen como... i li posem un nom qualsevol. 8- A la pestanya inferior li hem de canviar el format, ja que el Paint Shop Pro utilitza per defecte el .psp i a nosaltres ens interessa el JPEG, GIFF o TIFF... per tal de poder-la utilitzar amb el word, PowerPoint, etc. 1.3 Captura de pantalles Hi ha una altra manera de capturar pantalles. Es tracta de fer servir la tecla Impr Pant(PrtSc). L’avantatge que té respecte a la captura des del Paintshop, és la rapidesa i simplicitat de procediment. És més ràpid perquè només prement la tecla Impr Pant (PrtSc), ja queda al porta-retalls una còpia de la pantalla completa sense que intervingui el Paintshop. Si la captura la feu utilitzant les tecles Alt + Impr Pant(PrtSc), aleshores serà només la finestra activa la que capturareu. Des de Windows, un cop capturada la pantalla cal importar la imatge del porta-retalls al Paintshop. Per fer-ho procediu de la següent manera: • Aneu al menú Editar|Pegar como nueva imagen... Feu diverses captures amb aquest sistema i valoreu els dos mètodes. Un cop teniu una imatge per utilitzar-la en un projecte, segurament us caldrà adaptar-la a les vostres necessitats. En els exercicis següents veurem alguns dels retocs i modificacions bàsics que es poden fer amb un editor gràfic.
 4. 4. APRENDRE I ENSENYAR AMB LES TIC ACTIVITATS Paint Shop Pro Pàgina 4 de 18 2 Manipulació de la imatge digital 2.1 Eines de selecció El PAINTSHOP té moltes eines que permeten seleccionar àrees determinades de la imatge. Recordeu que passant per sobre de les eines, un missatge emergent informa de la funció de cada una d’ells. Permet seleccionar àrees rectangulars, quadrades, circulars o el·líptiques de la Selección imatge. Per utilitzar-la cal posar el cursor sobre un dels quatre angles del Rectangulo rectangle imaginari que es vol seleccionar, i sense deixar el botó del ratolí, Cuadrado anar fins l’angle oposat del rectangle, traçant així el requadre que marca l’àrea Elipse Círculo seleccionada, i deixar llavors de prémer el botó del ratolí. A la imatge queda l’àrea seleccionada amb un contorn de línia discontínua.
 5. 5. APRENDRE I ENSENYAR AMB LES TIC ACTIVITATS Paint Shop Pro Pàgina 5 de 18 Permet seleccionar qualsevol àrea tingui la forma que tingui, resseguint a mà Mano libre el contorn de forma totalment lliure. Cal tenir en compte que s’han de Mano libre seleccionar àrees tancades. És una eina molt útil, encara que demana un bon De punto a punto control del ratolí. En el cas de borde inteligente cal anar marcant el perfil del que Borde inteligente es vol seleccionar, i la selecció l’adaptarà al contorn. Permet seleccionar una regió contínua d’un mateix color prement un sol cop el Varita mágica botó del ratolí. Modificant la tolerància es seleccionaran regions més grans o més petites ja que contindran més o menys colors semblants. Des del menú Selección | Invertir, es pot invertir la selecció feta, intercanviant, per exemple el fons com a part seleccionada, per la imatge. Aquesta opció pot ser útil per selecciona imatges sense el fons: podeu seleccionar primer el fons i després invertir la selecció per tenir seleccionada la imatge, i la tindreu disponible per copiar-la i enganxar-la en una altra imatge, per exemple. Les seleccions es poden sumar o restar amb les tecles Shift(suma) o Ctrl(resta). Per practicar una mica obriu amb el Paintshop una de les imatges que heu capturat en la pràctica anterior i feu proves amb les diferetns eines de selecció que s’han comentat a la anteriorment. 2.2 Treballar amb les seleccions Un cop s’ha seleccionat una regió de la imatge amb qualsevol de les eines anteriors, es poden utilitzar diferents opcions dels menús per copiar, enganxar-les, modificar-les,... Practiqueu una mica. • Feu una captura de pantalla amb el Paintshop o obriu una de les que heu fet abans. • Seleccioneu una part de la imatge amb una de les eines de selecció. • Desplegueu el menú Editar des de la barra de menús de la finestra de la imatge o clicant amb botó dret sobre l’àrea seleccionada. • Seleccioneu l’opció Copiar (es pot fer el mateix amb la combinació de tecles Control+C). La selecció quedarà guardada al porta-retalls.
 6. 6. APRENDRE I ENSENYAR AMB LES TIC ACTIVITATS Paint Shop Pro Pàgina 6 de 18 • Desplegueu ara el menú Editar | pegar como nueva imagen. S’brirà una nova finestra finestra del Paintshop amb una imatge que contindrà la selecció anterior. • Podeu desar la imatge, des del menú Fitxer | Anomena i desa.... Escriviu el nom del fitxer a l’espai corresponent. Practiqueu una mica més. • Descarregueu al vostre ordinador la imatge a que trobareu a la pàgina web del centre. (curset TIC / Sessió 56/ malabar) • Obriu-la amb el Paintshop. • Seleccioneu una de les pilotes. • Seleccioneu el menú Editar | Copiar (o bé Control+C). • Feu clic fora de la selecció perquè aquesta desaparegui. • Seleccioneu ara el menú Editar | pegar como nueva selección (o bé Control+E). • La part d’imatge seleccionada s’ha copiat sobre la original. Si feu clic a sobre de la nova imatge amb el ratolí la podeu desplaça i col·locar-la allà on vulgueu. • Feu Editar | pegar como nueva selección vàries vegades i moveu les imatges per repartir-les per la imatge original, de manera que el joc malabar que està fent el personatge sigui més complicat. Com per exemple:
 7. 7. APRENDRE I ENSENYAR AMB LES TIC ACTIVITATS Paint Shop Pro Pàgina 7 de 18 3 Modificar una imatge Desplegant el menú Imagen s’accedeix a una sèrie d’opcions que permeten fer diferents modificacions a la imatge. A continuació veureu algunes de les més habituals. 3.1 Escalar una imatge Quan s’escala una imatge es modifiquen les seves mides. No s’ha de confondre, però, escalar una imatge en veure-la més gran o més petita. Quan l’escaleu esteu canviant la seva mida, útil, per imprimir, per enviar per e-mail, per inserir en un document, ... En canvi una imatge es pot veure més gran o més petita, segons el percentatge en que es visualitza, sense que la seva mida hagi variat. • Feu una cerca a Internet que sigui del vostre interès. (Podeu cercar-la al Banco de Imágenes del CNICE) i deseu-la al vostre ordinador. • Obriu-la amb el Paintshop. • Aneu a Imagen | modificar tamaño.... S’obrirà la següent finestra:
 8. 8. APRENDRE I ENSENYAR AMB LES TIC ACTIVITATS Paint Shop Pro Pàgina 8 de 18 • Podeu modificar les dimensions de la imatge de diferents maneres: modificant el tamany de píxels, modificant el percentatge respecte l’original o bé modificant el tamany en cm o polzades. • Si es canvia només l’amplada o l’alçada, la imatge quedarà deformada. Podeu optar per l’opció més recomanable que és activar la casella Mantener la rel. de aspecto. • Si treballeu amb més d’una capa, podeu triar l’opció de modificar el tamany de totes les capes. • Si ho desitgeu podeu desar la imatge o bé descartar els canvis. 3.2 Escalar el llenç Pot ser que el que us interessi no sigui escalar la imatge, sinó escalar la zona on treballeu, és a dir, el que seria el full o el llenç, obtenint així una imatge més gran o més petita que la que teníeu però sense modifica la mida de la imatge original, sinó afegint superfície en blanc o retallant-la. • Obriu el amb el Paintshop la imatge que heu fet servir en la pràctica anterior. • Aneu Imagen | tamaño del área de imágenes....S’obrirà la finestra on podreu definir la mida del llenç i la situació que voleu que prengui la imatge original: El color dels marges serà el que tingueu definit com color de segon pla.
 9. 9. APRENDRE I ENSENYAR AMB LES TIC ACTIVITATS Paint Shop Pro Pàgina 9 de 18 3.3 Escapçar una imatge L’ordre Recortar en selección permet crear una imatge nova a partir d’un tros seleccionat de la imatge original retallant i suprimint tot el que queda fora de la selecció: Practiqueu una mica: • Descarregueu al vostre ordinador la imatge a que trobareu a la pàgina web del centre. (curset TIC / Sessió 56/ peix) • Obriu-la amb el Paintshop. • Seleccioneu un àrea rectangular de la imatge que contingui el peix, aquest àrea serà la nova imatge. Apliqueu l’ordre Recortar en selección. • Deseu la imatge. I una mica més: • Descarregueu al vostre ordinador la imatge a que trobareu a la pàgina web del centre. (curset TIC / Sessió 56/ mosca) • Obriu-la amb el Paintshop i copieu- la. • Creeu una imatge nova en blanc de aproximandament 400×300 píxels. • Enganxeu la imatge de la mosca 3 cops a la imatge en blanc. • Modifiqueu cada una d’elles per que quedi una imatge semblant a aquesta.
 10. 10. APRENDRE I ENSENYAR AMB LES TIC ACTIVITATS Paint Shop Pro Pàgina 10 de 18 4 Eines de color Un altre grup d’eines que us poden ser útils per millorar o modificar una imatge són les eines de color. A aquest grup d’eines es pot accedir des del menú Colores | Ajustar que trobareu a la barra de menús. La manera d’utilitzar-les és la mateixa a una imatge que a una selecció. Si hi ha una selecció feta l’eina actuarà sobre la mateixa, mentre que si no teniu cap àrea seleccionada, l’eina actuarà sobre la totalitat de la imatge. Les eines més importants d’aquest grup són: Brillo-contraste i Tonalidad-saturación-claridad. Totes les eines, en seleccionar-les, obren una finestra que podeu situar a un lloc de la pantalla on us deixi veure la imatge per anar graduant els diferents valors (amb les barres de desplaçament corresponents), i comprovar com us va quedant, ja que totes tenen l’opció Prueba automática que, si està marcada (opció per defecte i recomanada), mostra com quedarà la imatge un cop confirmats els canvis. Veieu les finestres que permeten configurar algunes d’aquestes eines: Brillo-contraste
 11. 11. APRENDRE I ENSENYAR AMB LES TIC ACTIVITATS Paint Shop Pro Pàgina 11 de 18 Tonalidad-saturación-claridad Practiqueu una mica: • Descarregueu al vostre ordinador la imatge a que trobareu a la pàgina web del centre. (curset TIC / Sessió 56/ flors) • Obriu la imatge amb el Paintshop. • Seleccioneu les tulipes amb l’eina de selecció per color i modifiqueu la saturació de color perquè acabin sent de color groc. • Modifiqueu ara al brillantor i el contrast per tal que la imatge quedi semblant a la següent:
 12. 12. APRENDRE I ENSENYAR AMB LES TIC ACTIVITATS Paint Shop Pro Pàgina 12 de 18 5 Aplicar filtres Aplicar un filtre a una imatge és com posar-hi al davant elements que ens fa veure la imatge de manera diferent. Es poden utilitzar per crear efectes de colors, lents, difuminats, textures..., que donaràn un aspecte diferent a una imatge. Obrint el menú Imagen / examinador de filtros...: Alguns d’aquests filtres s’apliquen directament a la imatge, únicament seleccionant-lo, encara que la major part obren una finestra que permet configurar diverses opcions. Seguidament us mostrem uns exemples d’imatges a les que s’ha aplicat filtres amb el Paintshop. Resaltar bordes Trazar perfil Agregar ruido aleatorio
 13. 13. APRENDRE I ENSENYAR AMB LES TIC ACTIVITATS Paint Shop Pro Pàgina 13 de 18 Turbiedad de movimiento Aquests filtres, com la resta, es poden aplicar a tota la imatge o a una selecció. Fins aquí una petita mostra de les grans possibilitats dels filtres. Ara us toca experimentar a vosaltres. • Cerqueu i deseu al vostre ordinador una imatge que sigui del vostre interès i obriu-la amb el Paintshop. • Aneu al menú Imagen / examinador de filtros... de la barra de menús, i proveu d’aplicar diferents filtres. • Per conèixer les diferents possibilitats podeu fer servir l’opció de desfer, amb el menú Editar | Deshacer o amb Control+Z. 6 Treballar amb capes Les capes us proporcionen molta llibertat i comoditat quan treballeu amb imatges. Es pot comparar les capes amb una pila de fulls transparents o semitransparents, cadascun dels quals conté un element. El conjunt de totes les capes forma una imatge. Cada element nou que incorporeu a una imatge el podeu ubicar a una capa nova. Això us permetrà poder modificar cada capa sense danyar els elements de la imatge que es troben a altres capes. Si treballeu amb una sola capa, resulta força complicat fer determinades accions sobre un element concret (canviar les mides, moure’l, canviar colors, eliminar-lo...), i, possiblement, el conjunt de la imatge es veurà deteriorat. Les capes us permeten actuar per separat sobre els diferents elements d’una imatge. 6.1 El diàleg de capes Per treballar amb capes, cal tenir visible el diàleg de capes que podeu activar des de Conmutar paleta de capas:
 14. 14. APRENDRE I ENSENYAR AMB LES TIC ACTIVITATS Paint Shop Pro Pàgina 14 de 18 Al diàleg de capes, cada capa ocupa una línia amb les possibilitats següents: Per fer visible o Grau de no la capa. transparencia Efecte sobre la de la capa. capa. Capa activada. Nova capa. Esborra la capa activada. Per canviar el nom, feu un doble clic al nom per defecte i podeu escriure un nom nou que us ajudi a localitzar ràpidament la capa. Per moure una capa, arrosegueu la pestanya de la capa cap amunt o cap avall. Per practicar una mica proveu de fer el següent exemple. Podeu baixa la imatge d’internet. Amb el format propi del PAINTSHOP, PSP, podeu desar les imatges i alhora conservar les capes.
 15. 15. APRENDRE I ENSENYAR AMB LES TIC ACTIVITATS Paint Shop Pro Pàgina 15 de 18 6.2 Desar una imatge amb capes El format propi del PAINTSHOP és .psp, l’únic amb què el PAINTSHOP pot desar una imatge amb les seves capes. Si voleu desar un treball per continuar-lo en un altre moment, aquest format conserva les capes, camins... amb què estàveu treballant. Per desar una imatge en altres formats, cal abans haver fusionat les capes: 7 Galeries d’imatges amb Bubbleshare Ara veurem com crear una galeria d’imatges que es mouen a mode de presentació i sobre les quals l’usuari pot interactuar amb accions com avançar, retrocedir, activar o aturar. Podeu veure un exemple a la pàgina web de l’IES. http://www.xtec.es/iesmontsacopa/cineclub/cineclub.htm Hi ha diferents serveis a Internet que ofereixen la possibilitat de crear galeries d’imatges on- line, desar-les a un espai propi, modificar-les i ampliar-les. Possiblement els dos més coneguts pels usuaris són Flickr i Bubbleshare. És evident que per utilitzar-los cal donar-se d’alta. Farem proves amb Bubbleshare.
 16. 16. APRENDRE I ENSENYAR AMB LES TIC ACTIVITATS Paint Shop Pro Pàgina 16 de 18 Aquesta servei es troba a l’adreça http://www.bubbleshare.com . Cal, primer de tot, registrar-se (Sign up Now). Quan ja estem registrats accedim posant el nostre nom d’usuari (aquí tota l’adreça electrònica) i contrasenya:
 17. 17. APRENDRE I ENSENYAR AMB LES TIC ACTIVITATS Paint Shop Pro Pàgina 17 de 18 Un cop hem entrat, veurem que el nostre nom surt a la part superior dreta. Ara cliquem a New Album: A la pàgina que s’obre hem de posar un títol, dir si és públic o privat, triar un tema per adornar la presentació i clicar, primer a per a triar les imatges que volem carregar, triar un tema de presentació i després a .
 18. 18. APRENDRE I ENSENYAR AMB LES TIC ACTIVITATS Paint Shop Pro Pàgina 18 de 18 A la següent pantalla és on podem veure ja la presentació. Però encara no hem acabat, perquè damunt la presentació trobem una sèrie d’opcions que cal experimentar: Podem afegir formes a cada foto. Podem enviar-lo per email. Podem visualitzar com queda. Podem carregar una nova foto. Podem penjar-lo a internet. Ho veurem més endavant (blogs). Podem afegir el títol de la foto. Una vegada finalitzat, el podem visualitzar: Aquesta és l’adreça (URL) de l’àlbum creat. Proveu de crear un àlbum!!!

×