Zdrava hrana
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Zdrava hrana

on

 • 1,272 views

 

Statistics

Views

Total Views
1,272
Views on SlideShare
1,194
Embed Views
78

Actions

Likes
0
Downloads
11
Comments
0

1 Embed 78

http://strasopindzur.wordpress.com 78

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Zdrava hrana Zdrava hrana Presentation Transcript

 • Здравата исхрана ппдразбиравнесуваое на пдреденп кплишествп напрптеини, јаглени хидрати, масти,витамини и минерали. Здравата исхранасе базира на внесуваое на ппгплемикплишини на прптеини и јагленпхидрати,а ппмалку масти. Вп исхраната ппсебнп еважен внеспт на витамини и минерали,кпи ги има најмнпгу вп свежптп пвпщје изеленшук.
 • Храната е неппхпден извпр на живпт
 • Оваа пирамида претставувавпдиш за тпа щтп и кплку требада се јаде за ппдпбрп здравје.
 • Правилна исхрана
 • Зрнестата храна вп исхранатаЛуѓето кои јадатповеќе зрнеста храна,особено од цели зрна,како дел од здравиотрежим на исхрана гонамалуваат ризикотод некои хроничнизаболувања.Зрнестата хранаобезбедува многухранливи материи одвитално значење зачовечкиот организам.
 • Зпщтп е важнп да се јаде зеленшук?Луѓето кои јадатповеќе зеленчук иовошје како дел одздравиот режим наисхрана гонамалуваат ризикотод некои хроничнизаболувања.Зеленчукот обезбедувахранливи материивитални за здравјетои одржувањето нанашиот организам.
 • Зпщтп е важнп да се јаде пвпщје?Луѓето кои јадатповеќе овошје изеленчук како дел одздравиот режим наисхрана, гонамалуваат ризикотод некои хроничнизаболувања.Зеленчукот обезбедувахранливи материивитални за здравјетои одржувањето нанашиот организам.
 • Месп, живина, риба,јајца, јатки, мещункии семкиМесото иживинатазастапени воисхраната требада бидат попосниили со маламасленост.Наместо нив, воисхранатапочесто треба дасе бираат риба,јаткасти плодовии семки, коисодржат здравимаснотии.
 • Млекптп и млешнитепрпдукти вписхранатаПовеќетомлечнипроизводи кои ебираат воисхранататреба да бидатбез маснотииили со малпроцент намасленост.
 • Јади најмалкуОваа храна може дапредизвика брзо ипрекумернозголемување на шеќеротво крвта што може дадоведе до зголеменателесна тежина.Јаглехидратитепредизвикуваатпобавно ипорамномернопокачување на шеќеротво крвта
 • Какп правилнп да се храниме? Не јади брзо! Добро џвакај ја храната! Немој да ги прескокнуваш оброците! Не се прејадувај! Јади многу овошје и зеленчук! Внесувај многу вода во организмот! Овошјето и зеленчукот добро измиј го пред да го изедеш! Јади почесто, но во помали количини!
 • Здравп дете е иднината на секпе ппщтествп.
 • ООУ „Стращп Пинчур“- ПУ с. ПепелищтеОдговорни наставници: Дафинка Лазарова Весна Николова Марија Камчева Тања Трифунова Љубица Толовска Љупчо Давчев