Процесот на креирање и планирање навеб страна се нарекува веб дизајн.Kако целина, процесот на веб дизајнотможе да вклучи и...
Hyper Text Markup Language► Предложен од Тим Бернелс-Ли во 1989 година, напишан и утврден во 1990 година.► Прв јавен опи...
HTML верзија                         Опис          Една од класичните верзии на HTML под...
XHТML Верзија                          Опис            Реформулација на HTML како XML...
<p>, <a>, <img>, <b>, <i>,<big>, <small>, <em>,<sub>, <sup>, <sub>,<ins>, <del>, <q>,<adress>, <code>,<abbr>, <cite>, <fon...
<html> <body> <h1>Гимназија „Кочо Рацин“ - Велес</h1> <center><img src=“gimnazijaslika.jpg” width=“150”height=“150” /></ce...

  Лесен за учење и совладување.  Задолжителен кај сите веб  дизајнери.  Бил и ќе биде водечки јазик кој  редовно...
Изработено од:Илија Стефанов   <author>ilijastefanov@gmail.com</author>
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Веб дизајн - HTML

315 views
291 views

Published on

Презентација за web design и HTML

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
315
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Веб дизајн - HTML

 1. 1. Процесот на креирање и планирање навеб страна се нарекува веб дизајн.Kако целина, процесот на веб дизајнотможе да вклучи и планирање,визуелизација, производство, пост-продукција, истражување,рекламирање, концептуализација…Веб дизајнерите користат текст, слики,видеа и слични дигитални формати надигитална мултиметија за да јакреираат и прикажат веб страната напрелистувачот.
 2. 2. Hyper Text Markup Language► Предложен од Тим Бернелс-Ли во 1989 година, напишан и утврден во 1990 година.► Прв јавен опис „HTML Tags“ објавен во 1991 година.► Во 1994 IETF ја завршуваат HTML 2.0 спецификацијата.► Во 2000 HTML станува интернационален јазик.
 3. 3. HTML верзија Опис Една од класичните верзии на HTML поддржана од прелистувачи како Mosaic. Оваа формаHTML 2.0 на HTML поддржува основни елементи и карактеристики како табели и формулари, но не препознава комплекси иновации од напредни карактеристики како скрипти, рамки, стилови... Препорачана е како замена на HTML 2.0 но никогаш не била широко прифатена, најверојатноHTML 3.0 поради масовното користење на јазици кои се само за одредени верзии на прелистувачи. Оваа преодна верзија е завршена од W3C компанијата во декември 1997 г. Ги содржиHTML 4.0 најголемиот дел од презентациските елементи од HTML 3.2. Обезбедува основен премин кон CSS (Cascading Style Sheets), како и база на множества од елементи и атрибути за повеќе-Transitional јазична поддршка, пристапност и скриптирање. Оваа „строга“ верзија на HTML 4.0 ги отфрла поголемиот дел од презентациските елементиHTML 4.0 од HTML спецификациите, како font, со цел да се користи CSS форматирањето на страни.Strict Овие фрејмсет спецификации нудат синтакса за врамени документи што ги немаше во4.0 Frameset претходните верзии. Мала обнова на 4.0 стандардот што ги корегира некои од грешките во оригиналните верзии.HTML 4.01 XML реформулациите на HTML не се прифатени од страна на веб авторите, поради тоа е направенаHTML 5 петтата верзија на HTML која ги има најдобрите и најосновните карактеристики за креирање на веб апликации, мултимедија и ги подобрува и поправа нејаснотиите и грешките со прелистувачите што читаат XHTML. Од 2005-та година, подобрени и иновативни карактеристики од оваа верзија се појавуваат во прелистувачите „уништувајќи“ ја иднината на XHTML во прелистувачите.
 4. 4. XHТML Верзија Опис Реформулација на HTML како XML апликација. Оваа преодна форма ги нема повеќетоXTML 1.0 Transitional основни презентациски карактеристики на HTML 4.0 Transitional но ја додава строгата синтаксни правила на XML на HTML. Реформулација на HTML 4.0 Strict со користење на XML апликација. Овој јазик гиXHTML 1.0 Strict спроведува правилата и ги остава презентациите на технологии како CSS. Реформирање на XHTML 1.0 кој го прави јазикот лесен за скратување иXHTML 1.1 продолжување. Не е често користен и нуди само мали подобрувања од XHTML 1.0. Нова имплетација на XHTML што не овозможува компатибилност со XTML 1.0 иXHTML 2.0 традиционалниот HTML. Оваа верзија ќе ги отфрли сите презентациски тагови и ќе додаде нови тагови и идеи на јазикот. Варијација на XHTML базирана на модулацијата од XHTML 1.1 што е дизајнирана даXHTML Basic 1.0 работи со послаби веб клиенти како мобилни телефони. Подобрување на XHTML Basic спецификациите со додавање на повеќе карактеристикиXHTML Basic 1.1 специфични за мобилните телефони. Oваа верзија е направена од група на произведувачи на прелистувачи под имеXHTML 5.0 „WHATWG“. Целта на оваа верзија е да се подобри можноста на креирање на разновидни апликации како интернет форуми или онлајн продавници. Оваа верзија е компатибилна со XHTML 1.x и XHTML 2.0 поради одлуката за HTML елементите да останат. Додава многу нови елементи што ги нема во претходните верзии
 5. 5. <p>, <a>, <img>, <b>, <i>,<big>, <small>, <em>,<sub>, <sup>, <sub>,<ins>, <del>, <q>,<adress>, <code>,<abbr>, <cite>, <font>,<table>, <td>, <tr>, <td>,<th>, <ol>, <ul>, <li>,<form>…
 6. 6. <html> <body> <h1>Гимназија „Кочо Рацин“ - Велес</h1> <center><img src=“gimnazijaslika.jpg” width=“150”height=“150” /></center> <p>Гимназијата била основана во школската година1857/58 било прво словенско училиште што давалоповисоко образование од основното. Истата годинабило основано друго гимназиско (класно) училиште. Воседумдесеттите години ова класно училиштепрераснало во IV-класно по што дошло досоединување на двете училишни настојателства воедно. Периодот на поранешна Југославија бил периодна прогресивни идеи и борба против ненародниотрежим, па поради комунистичка активност, голем бројученици биле сослушувани од полициските власти, аЛазо Богданов и Ганчо Хаџипанзов биле исклучени одгимназијата.</p>Повеќе информации за гимназијата ќе најдете нанивната <ahref="http://gimkocorcin.edu.mk"><b>официјална вебстрана</b></a> </body></html>
 7. 7.
 8. 8.  Лесен за учење и совладување. Задолжителен кај сите веб дизајнери. Бил и ќе биде водечки јазик кој редовно ќе биде обновуван и подобруван
 9. 9. Изработено од:Илија Стефанов <author>ilijastefanov@gmail.com</author>

×