05 13 09 Complete Portfolio

0 views

Published on

Portfolio of acedemic and professional work.

Published in: Design
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
0
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

05 13 09 Complete Portfolio

  1. 1. Gregory G Stephenson
  2. 2. The goal of this project was to create an outdoor exhibition pavilion in the space between Soldier Field and McCormick Place in downtown Chicago. The space needed to be able to accomodate conventions that require large outdoor exhibitions as well as seemlessly inte- grate exhibition space, park space and parking in order to respond to the challenges of the program. The overall concept was to create a unity between Soldier Field and McCormick Place by connecting the lake front to the city. To achieve this goal the structure of the building was shaped as an arch which created a gateway between the city and the lakefront. Lakeshore exhibition Pavilion 2004
  3. 3. Site Plan A A Section AA Lakeshore exhibition Pavilion 2004
  4. 4. Lakeshore exhibition Pavilion 2004
  5. 5. The objective of this project was to design and build a small outdoor pavilion to study observa- tion from inside and out. The final design was an eight foot by eight foot box split into a covered entryway that lead into an uncov- ered interior space. The interior space was designed with slits on two walls to give the sensation that the ground plane and the sky are connected. The slits provide the user with observation points that provide a glimpse into the surrounding area. Black Box 2004
  6. 6. In 2003 the Farnsworth House in Plano, Illinois built by Mies van der Rohe was bought by a private company that planned to make the house open to the public. Their objective was to create a simple visitors center that would enhance the experience of the Farnsworth House while not overshadowing it. Visitor Center To develop the concept for the visitor center, I looked very hard at what Farnsworth House Mies had achieved and inverted it. The visitor center would have the same two plates of the house, but instead of eight steel sections to hold the floor plates, it would use the two center wooden elements as the load bear- ing structure, where the outside vertical members become shading devices. Fox River Farnsworth Visitor Center 2004
  7. 7. Roof Detail A Window Detail B A B C Floor Detail C Farnsworth Visitor Center 2004
  8. 8. The objective of this project was to design a garden pavilion that used a limited amount of material to create a unit that could be repli- cated with little effort and cost. Using four materials plus connec- tions, the pavilion can be laid flat for trans- portation until it is erected at the site. Once up, the shades on the pavilion can be adjusted to any number of positions. Garden Pavilion 2004
  9. 9. The objective of this project was to design a day spa and con- Site Plan ference center in Kenosha, Wisconsin on the bluffs along the shore of Lake Michigan. The driving concept behind the final design was to split the functions into two distinct Guest Services Vertical Separation Spa Functions Upper Floor Plan Lower Floor Plan Guest Rooms Baths A Guest B Main Relations Pools C Treatment areas, guest relations and the spa. This split was then Guest Rooms emphasized by pushing the building to the edge of the bluff, giving each level a view out towards the lake. SPA 2005
  10. 10. East Elevation Section A Section B Section C West Elevation SPA 2005
  11. 11. SPA 2005
  12. 12. This project was part of a broader study of the town of New Harmony, Indiana that looked at various ways the town could be improved by studying the current features, buildings, and patterns created from the town’s storied past. The final product was a 3D model of the town and surrounding area, in small 11x17 sections that were mounted on a frame so that it could be positioned vertically, allowing users to project 2D images over the 3D terrain and laser-cut buildings. The process was a combination of CAD, Rhino and 3DStudio models that were modified to generate a compatable output for a CNC Milling machine. From the virtual output, thirty-five 11x17 pieces of high-density rigid insulation were put through the CNC milling process to create the final model. New Harmony CNC Site Model 2006
  13. 13. Initial Sketches and Site Analysis This project is a hotel and residential tower in downtown Chicago. Here the site analysis directly informed the shape of the building. Responding to the site at ground level as well as at other heights created a three dimensional site analysis. From this response, the shape of key floor plans were developed, lofted [Rhino] and refined to create the final shape of the building. Key Floor Plates Positioned Plates Lofted Result Upper Residential Mid Level Residential Hotel Level Plaza Level Riverside Tower 2005
  14. 14. +860 Feet Section BB Section AA Mech A B B Upper Residential A Mech Lower Residential Mech Hotel +30 Feet 0 Feet Lobby -26 Feet Plaza Riverside Tower 2005
  15. 15. Site Plan - Hotel Lobby Typical Hotel Floor Plan Typical Upper Residential Floor Plan Reception Hotel Operations Hotel Restaurant Mid Level Plaza Hotel Operations Fitness Center Retail Residential Lobby Typical Lower Residential Floor Plan Plaza Level Open to Below Parking Night Club Cafe Resident Multi-Purpose Space Riverside Tower 2005
  16. 16. Riverside Tower 2005
  17. 17. This project was a submission for the Portland Court- yard Housing Competition that explored the use of court- yard housing as infill for high density areas. The con- cept was to create a strong central shared space that was able to feed off the sustainable aspects of the proj- ect. To accomplish this the roof became a PE field and the shared walls between each unit became a sisturn to store captured rain water for use as grey water. Portland Housing Competition 2007
  18. 18. Cooper-Fergus Residence 2007
  19. 19. Cooper-Fergus Residence 2007
  20. 20. Cooper-Fergus Residence 2007
  21. 21. Cooper-Fergus Residence 2007
  22. 22. BEDROOM BATH BEDROOM MASTER LAUNDRY BEDROOM GARAGE ATTIC BEDROOM ROOM BEDROOM MASTER CLOSET BATH SITTING ROOM 2nd Floor Plan FAMILY ROOM KITCHEN PANTRY MUD ROOM GARAGE OFFICE DINING ROOM LIVING ROOM 1st Floor Plan This 5,500 square foot home in the North Shore area of Chi- OFFICE PLAY ROOM WORK ROOM STORAGE cago was designed in the Arts and Crafts style but used cur- rent building techniques to keep costs under control. To aid WINE LIVING ROOM LAUNDRY MECH ROOM SLAB SLAB the client’s transition from their existing home to this home, ROOM ON GRADE ON GRADE the project was built in two phases, which required constant coordination between the trades and our firm as well as rig- BEDROOM PLAY ROOM BEDROOM orous organization of the construction management. Basement Floor Plan Herbst Residence 2008
  23. 23. South Elevation East Elevation Herbst Residence 2008

×