Your SlideShare is downloading. ×
0
Cas pràctic @ensenyamentcat
Cas pràctic @ensenyamentcat
Cas pràctic @ensenyamentcat
Cas pràctic @ensenyamentcat
Cas pràctic @ensenyamentcat
Cas pràctic @ensenyamentcat
Cas pràctic @ensenyamentcat
Cas pràctic @ensenyamentcat
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Cas pràctic @ensenyamentcat

1,818

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
1,818
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Les xarxes socials del Departament dEnsenyament Casos pràctics. Gestió de la crisi
  • 2. Les xarxes socials del Departament dEnsenyament. Casos pràctics. Gestió de la crisiPresència del Departament dEnsenyament a les xarxes socials:•Twitter: 15.345 seguidors @ensenyamentcat (dia 21/02/2013)•Facebook: 2.798 seguidors https://www.facebook.com/ensenyamentcat (dia 21/02/2013)•YouTube, Flickr i Slideshare: irrellevantsCom funcionen:Twitter:•Descripció: es tuitegen aquells continguts que són dactualitat, sigui perquè són notícia o bé tenendata de caducitat, o bé es difonen continguts dinterès general per a la comunitat educativa(professors, professionals educació, alumnes i famílies). Es un canal que posa especial atenció alsprofessionals i institucions relacionats amb leducació i a les famílies dels alumnes. o Tuits diaris sobre actualitat relacionada amb el Departament dEnsenyament (DE), normativa, premis i concursos, procediments administratius, recursos docents, recursos per a la comunitat educativa, novetats sobre els portals del DE (Família i escola; Estudiar a Catalunya; XTEC; Edu365; Edu3; organismes depenents del DE.; IOC). o Retuits principalment provinents daltres comptes de Twitter del DE i de gencat (@gencat; @012; @DOGCdeldia; @govern; @educaciongob....). Puntualment daltres institucions educatives i governamentals amb garantia contrastada (UE; UNESCO...).
  • 3. Les xarxes socials del Departament dEnsenyament. Casos pràctics. Gestió de la crisi• Fonts: RSS (Ensenyament; gencat; XTEC; Consorci Barcelona; BOE...); pàgines del DE (Ensenyament; Família i escola; Estudiar a Catalunya; XTEC; Edu365; Edu3; organismes depenents del DE; IOC); serveis educatius (CRP, CREDA, ATRI, CREAMAT, ARPA...)• Etiquetes (hashtag): sempre que lespai ens permet introduir una etiqueta en el tuit ho fem seguint uns criteris establerts. Són criteris de posicionament dintre del tuit i de taxonomia conceptual, procurant que sempre siguin els mateixos per crear etiquetes referents. o Posicionament: si queda espai, l’etiqueta se situa sistemàticament al final de tot del tuit. o Taxonomia: Opinió; TIC; Institucionals; Cronològic; Comunitat educativa; Etapes educatives; Administratius/Normativa; Pedagògia; Matèries; Valors; Ordenació; Circumstancials; Altres• Estadístiques: diàriament els tuits oscil·len entre 5 i 20. Els reuits van de 100 a 300 diàries, excepte els caps de setmana.• Dades recents:
  • 4. Les xarxes socials del Departament dEnsenyament. Casos pràctics. Gestió de la crisiFacebook:•Descripció: es publica informació relacionada amb leducació de tipus genèric, especialmentdestinat a les famílies on sofereixen consells, recomanacions i recursos perquè les famílies enpuguin disposar. Excepcionalment shi publiquen notícies dactualitat dinterès per a tota la comunitateducativa. La periodicitat de publicació és irregular i oscil·la entre 2 i 5 entrades a la setmana.•Fonts: RSS (Ensenyament; Gencat; XTEC; Consorci Barcelona; BOE...); pàgines del DE(Ensenyament; Família i escola; Estudiar a Catalunya; XTEC; Edu365; Edu3; organismes depenentsdel DE; IOC)•Estadístiques.Entrades: 6 // Gent a qui li agrada: 126 // Gent que en parla: 245
  • 5. Les xarxes socials del Departament dEnsenyament. Casos pràctics. Gestió de la crisiGestió de la crisi:Casos pràctics:1.Impagaments beques: els expedients han estat tramitats però hi haun problema de tresoreria.2.Gossip i Informer: mal ús de les xarxes entre joves i lefecte en lacomunitat educativa.3.Viquipèdia: guerra dedicions en la biografia de la consellerad‘Ensenyament.
  • 6. Les xarxes socials del Departament dEnsenyament. Casos pràctics. Gestió de la crisi1. Impagaments temporal beques: els expedients han estat tramitats i tresoreria no pot pagar per manca de liquiditat. Diversos usuaris demanaven informació sobre l’estat de la seva beca. Un cop vam fer les indagacions pertinents i ens vam assegurar que el procediment administratiu era del tot correcte i tenien garantit el cobrament, vam començar a donar a conèixer a aquelles persones que ens ho reclamaven, per mitjà del Facebook, la situació real de manca de liquiditat de la Generalitat. Lúnica garantia que els podíem donar era que en un moment o altre cobrarien els diners concedits en la beca. La resposta dels afectats va ser: a. En un 90% dels casos cordial i/o dagraïment. b. Un 5% no van respondre. c. Un 5% van respondre de males maneres.Conclusió: cal encarar qualsevol situació, per dura que sigui, i donar una resposta que convidi al diàleg i a una entesa cordial.
  • 7. Les xarxes socials del Departament dEnsenyament. Casos pràctics. Gestió de la crisi2. Gossip i Informer: mal ús de les xarxes entre joves i lefecte en la comunitat educativa Amb la creació de laplicació Gossip per a Iphone, que permet crear rumors i difondre xafarderies des de lanonimat, i les pàgines del Facebook anomenades Informer de diversos centres educatius, que permetien fer la mateixa funció que laplicació Gossip, però accessible a tots aquells que no tenien Iphone, en alguns centres educatius de Catalunya es va crear un clima de preocupació que es va acabar extenent a la comunitat educativa. Des del Departament dEnsenyament es va reaccionar ràpidament i es va crear una colla de protocols dactuació per orientar la comunitat educativa en cas de detectar-ne un mal ús. Entre les recomanacions hi havia enllaços a la normativa vigent, un protocol dactuació en el cas de ciberassetjament entre iguals, indicacions de com desactivar la pàgina d‘Informer en cas de detectar-la i orientacions i recursos preventius per treballar a classe. Conclusió: es tracta dun cas de bones pràctiques des de l‘Administració. Aprofitant una circumstància perniciosa que es produeix íntegrament a la xarxa i afecta especialment la població escolar, es creen una sèrie de protocols i prevencions per tal devitar-les.
  • 8. Les xarxes socials del Departament dEnsenyament. Casos pràctics. Gestió de la crisi3. Viquipèdia: biografia de la consellera densenyamentAl voltant de les eleccions catalanes del 25N, va aparèixer modificat a la Viquipèdia un article que feia referència a la consellera dEnsenyament. Un paràgraf en el qual esmencionava el tancament duna escola de Tarragonaper part de la consellera i tots els greuges que,segons lautor, suposava per a tota la comunitateducativa afectada.Des del Departament dEnsenyament, vam consultar els protocols de funcionament interns de la Viquipèdia i vam poder entrar en diàleg constructiu amb els administradors per deixar el paràgraf com estava inicialment.

×