Unit 1 test review

505 views
410 views

Published on

Published in: Education, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
505
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Unit 1 test review

  1. 1. 6 th Grade Science Unit 1 Common Assessment Review Questions
  2. 2. <ul><li>T or F Listen to or read instructions carefully before attempting to do anything. </li></ul>Review Questions Answer: True
  3. 3. <ul><li>2. Tor F Clean up broken glass around your work station before you notify the teacher. </li></ul>Review Questions Answer: False
  4. 4. <ul><li>3. Tor F Safety goggles should be worn during lab to protect your eyes from hot liquids or hazardous chemicals </li></ul>Review Questions Answer: True
  5. 5. <ul><li>4. Tor F Gems are rare minerals that can be cut and polished. </li></ul>Review Questions Answer: True
  6. 6. <ul><li>5. T or F Organic rocks are plants and animals that have died and then been compressed and heated. </li></ul>Review Questions Answer: True
  7. 7. <ul><li>6. ____ is a process of understanding the world. </li></ul><ul><li>a. Science c. A control </li></ul><ul><li>b. Technology d. A constant </li></ul>Review Questions Answer: Science
  8. 8. <ul><li>7. A testable prediction about a possible solution to a problem is called ____. </li></ul><ul><li>a. a conclusion c. a hypothesis </li></ul><ul><li>b. an experiment d. a variable </li></ul>Review Questions Answer: A hypothesis
  9. 9. <ul><li>8. When designing an experiment, the first step is to ____. </li></ul><ul><li>a. analyzing the data c. state a hypothesis </li></ul><ul><li>b. list a procedure d. state the problem </li></ul>Review Questions Answer: state the problem
  10. 10. <ul><li>9. The study of the cultural remains of ancient people is ____. </li></ul><ul><li>a. technology c. a control </li></ul><ul><li>b. a hypothesis d. archaeology </li></ul>Review Questions Answer: archaeology
  11. 11. <ul><li>10. Computers, cameras, and radar are examples of ____. </li></ul><ul><li>a. constants c. technology </li></ul><ul><li>b. variables d. experiments </li></ul>Review Questions Answer: technology
  12. 12. <ul><li>11. Recognizing a problem, making observations, forming and then testing a hypothesis, and analyzing data are all steps in ____. </li></ul><ul><li>a. an experiment c. a scientific method </li></ul><ul><li>b. technology d. an inference </li></ul>Review Questions Answer: a scientific method
  13. 13. <ul><li>12. Rocks are produced when magma or lava cools and hardens are called _____? </li></ul><ul><li>a. igneous rocks c. sedimentary rocks </li></ul><ul><li>b. metamorphic rocks d. all of the above </li></ul>Review Questions Answer: igneous rocks
  14. 14. <ul><li>13. What is rock made of? </li></ul><ul><li>a. Sedimentary rock that is heated </li></ul><ul><li>b. eroded to form metamorphic rock </li></ul><ul><li>c. Extrusive and Intrusive rock </li></ul><ul><li>d. Two or more minerals </li></ul>Review Questions Answer: Two or more minerals
  15. 15. <ul><li>14. Minerals form from ______. </li></ul><ul><li>a. volcanic activity </li></ul><ul><li>b. evaporation, precipitation, and lava </li></ul><ul><li>c. sedimentary rock </li></ul><ul><li>d. igneous rock </li></ul>Review Questions Answer: evaporation, precipitation, and lava
  16. 16. <ul><li>15. What is a mineral? </li></ul><ul><li>a. Inorganic natural substance </li></ul><ul><li>b. Organic natural substance </li></ul><ul><li>c. A substance 4.0 or more hardness </li></ul><ul><li>d. An extrusive substance </li></ul>Review Questions Answer: Inorganic natural substance
  17. 17. <ul><li>16. What kind of rocks are formed by volcanic eruptions? </li></ul><ul><li>a. detrital c. organic </li></ul><ul><li>b. foliated d. extrusive </li></ul>Review Questions Answer: extrusive
  18. 18. <ul><li>17. A model that shows the process of how rocks are changed from one type to another. </li></ul><ul><li>a. ore c. rock cycle </li></ul><ul><li>b. crystal d. extrusive rock </li></ul>Review Questions Answer: rock cycle
  19. 19. <ul><li>18. A mineral that contains something (usually metal) that can be useful and sold for a profit </li></ul><ul><li>a. ore c. rock </li></ul><ul><li>b. crystal d. gem </li></ul>Review Questions Answer: ore
  20. 20. <ul><li>19. What causes each type of rock in the rock cycle to turn into sediments? </li></ul><ul><li>a. magma </li></ul><ul><li>b. heat and pressure </li></ul><ul><li>c. weathering and erosion </li></ul><ul><li>d. igneous rock </li></ul>Review Questions Answer: weathering and erosion
  21. 21. <ul><li>20. What are bowl shaped basins resulting from glacial erosion on the side of a mountain </li></ul><ul><li>a. Moraines c. Cirques </li></ul><ul><li>b. Hornes d. Striations </li></ul>Review Questions Answer: Cirques
  22. 22. <ul><li>21. Trees that grow up straight but have a bent trunk near their base show signs of </li></ul><ul><li>a. rockfalls c. creep </li></ul><ul><li>b. mud flow d. slump </li></ul>Review Questions Answer: creep
  23. 23. <ul><li>22. To reduce erosion of steep slopes, people can ____________. </li></ul><ul><li>a. plant vegetation c. build walls </li></ul><ul><li>b. insert drainage d. all of the above </li></ul>Review Questions Answer: all of the above
  24. 24. <ul><li>23. Which term refers to sediment that is deposited by meltwater most often beyond the end of a glacier? </li></ul><ul><li>a. loess c. outwash </li></ul><ul><li>b. moraine d. till </li></ul>Review Questions Answer: outwash
  25. 25. <ul><li>24. The picture above is a picture of </li></ul><ul><li>a. slump c. mudflow </li></ul><ul><li>b. abrasion d. loess </li></ul>Review Questions Answer: slump
  26. 26. <ul><li>25. In the picture above letter “B” is pointing to </li></ul><ul><li>a. arete c. hanging valley </li></ul><ul><li>b. cirque d. horn </li></ul>Review Questions Answer: horn
  27. 27. <ul><li>26. A process that wears away surface materials and moves them from one place to another </li></ul><ul><li>a. erosion c. deflation </li></ul><ul><li>b. deposition d. abrasion </li></ul>Review Questions Answer: erosion
  28. 28. <ul><li>27. The dropping of sediments </li></ul><ul><li>a. erosion c. deflation </li></ul><ul><li>b. deposition d. abrasion </li></ul>Review Questions Answer: deposition
  29. 29. <ul><li>28. _____ is the result of wind blowing across loose sediment, removing small particles and leaving heavier material behind. </li></ul><ul><li>a. Erosion c. Deflation </li></ul><ul><li>b. Deposition d. Abrasion </li></ul>Review Questions Answer: Deflation
  30. 30. <ul><li>29. The polishing and pitting of rocks by windblown particles. </li></ul><ul><li>a. erosion c. deflation </li></ul><ul><li>b. deposition d. abrasion </li></ul>Review Questions Answer: abrasion
  31. 31. <ul><li>30. What are 3 properties of minerals? </li></ul><ul><li>1. _________ 2.__________ 3.__________ </li></ul>Review Questions Answer: hardness, luster, streak, color, taste, fracture, cleavage, crystal, specific gravity, fluorescence, smell

×