• Share
  • Email
  • Embed
  • Like
  • Save
  • Private Content
Test 14 review questions
 

Test 14 review questions

on

  • 1,979 views

 

Statistics

Views

Total Views
1,979
Views on SlideShare
1,979
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
11
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

    Test 14 review questions Test 14 review questions Presentation Transcript

    • 6 th Grade Science Chapter 14 Interactions of Life Review Questions Zambia’s South Luangwa National Park
      • ______ is anything that restricts the number of individuals in a population.
      • a. limiting factor c. carrying capacity
      • b. community d. population
      Answer: Limiting factor Chapter 14 Review Questions
    • Answer: community Chapter 14 Review Questions
      • ______ is all the populations in an ecosystem.
      • a. limiting factor c. carrying capacity
      • b. community d. population
      • 3. All of the organisms in an ecosystem that belong to the same species is called a ______ .
      • a. limiting factor c. carrying capacity
      • b. community d. population
      Answer: population Chapter 14 Review Questions
      • 4. The largest number of individuals of one species that an ecosystem can support over time is called _______.
      • a. limiting factor c. carrying capacity
      • b. community d. population
      Answer: carrying capacity Chapter 14 Review Questions
      • 5. ______ is the part of the Earth that supports life.
      • a. biosphere c. ecosystem
      • b. habitat d. ecology
      Answer: biosphere Chapter 14 Review Questions
      • 6. _______ is the place which an organism lives.
      • a. biosphere c. ecosystem
      • b. habitat d. ecology
      Answer: habitat Chapter 14 Review Questions
      • 7. _______ is the study of interactions among organisms and their environment.
      • a. biosphere c. ecosystem
      • b. habitat d. ecology
      Answer: ecology Chapter 14 Review Questions
      • 8. All of the living organisms in an area and the nonliving features of their environment is called a(n)_______.
      • a. biosphere c. ecosystem
      • b. habitat d. ecology
      Answer: ecosystem Chapter 14 Review Questions
      • 9. _____ are organisms that cannot make their own food.
      • a. symbiosis c. niche
      • b. produces d. consumer
      Answer: consumer Chapter 14 Review Questions
      • 10. An organisms’ ______ is how it survives, and finds food and shelter.
      • a. symbiosis c. niche
      • b. produces d. consumer
      Answer: niche Chapter 14 Review Questions
      • 11. _____ are organisms that use an outside energy source, such as the sun, to make energy-rich molecules.
      • a. symbiosis c. niche
      • b. produces d. consumer
      Answer: producers Chapter 14 Review Questions
      • 12. _____ are organisms that cannot make their own food.
      • a. symbiosis c. niche
      • b. produces d. consumers
      Answer: consumers Chapter 14 Review Questions
      • 13. A symbiotic relationship in which both species benefits is called ______.
      • a. parasitism c. commensalism
      • b. mutualism d. ecosystem
      Answer: mutualism Chapter 14 Review Questions
      • 14. A symbiotic relationship in which one species benefits and the other is not affected is called ______.
      • a. parasitism c. commensalism
      • b. mutualism d. ecosystem
      Answer: commensalism Chapter 14 Review Questions
      • 15. A symbiotic relationship in which one species benefits and the other is harmed is called ______.
      • a. parasitism c. commensalism
      • b. mutualism d. ecosystem
      Answer: parasitism Chapter 14 Review Questions
      • 16. ______ takes place when more than one organism seeks the same resource at the same time.
      • a. Carrying capacity c. Competition
      • b. Population density d. Population growth
      Answer: Competition Chapter 14 Review Questions
      • 17. ______ is the number of individuals per unit area.
      • a. Carrying capacity c. Competition
      • b. Population density d. Population growth
      Answer: Population density Chapter 14 Review Questions
      • 18. Competition limits ______.
      • a. population size c. competition
      • b. population density d. population growth
      Answer: population size Chapter 14 Review Questions
      • 19. ______ help recycle once-living matter by breaking it down into simple, energy-rich compounds.
      • a. producers c. decomposers
      • b. consumers d. parasites
      Answer: decomposers Chapter 14 Review Questions
      • 20. A ______ is a model of the feeding relationships among organisms in a ecosystem.
      • a. community c. biosphere
      • b. habitat d. food chain
      Answer: Food chain Chapter 14 Review Questions
      • 21. Consumers that eat only plants are called _____.
      • a. carnivores c. omnivores
      • b. herbivores d. decomposers
      Answer: herbivores Chapter 14 Review Questions
      • 22. _____ are animals that eat other animals.
      • a. carnivores c. omnivores
      • b. herbivores d. decomposers
      Answer: carnivores Chapter 14 Review Questions
      • 23. ______ eat most mostly plants and animals.
      • a. carnivores c. omnivores
      • b. herbivores d. decomposers
      Answer: omnivores Chapter 14 Review Questions
      • 24. _____ consume wastes and dead organisms.
      • a. carnivores c. omnivores
      • b. herbivores d. decomposers
      Answer: decomposers Chapter 14 Review Questions
      • 25. An example of a nonliving feature of an environment is ______.
      • a. a raspberry bush c. a bear
      • b. water temperature d. a salamander
      Answer: water temperature Chapter 14 Review Questions
      • 26. In the relationship between a raccoon and the fish in a stream, the raccoon is the ______.
      • a. predator c. herbivore
      • b. producer d. prey
      Answer: predator Chapter 14 Review Questions
      • 27. If the number of owls in a forested area doubled in ten years,
      • the size of the owl population increased.
      • the population density of owls increased.
      • competition among the owls for food increased.
      • all of the above are true.
      Answer: all of the above are true Chapter 14 Review Questions
      • 28. The presence of predators usually______.
      • Increases the number of species that can live in an ecosystem
      • Does not affect the size of prey populations
      • Increases competition between species
      • Results in food and other resources that a species needs becoming more scarce.
      Answer: Increases the number of species that can live in an ecosystem Chapter 14 Review Questions
      • 29. Omnivores, herbivores, carnivores, and decomposers are all types of ______.
      • a. predators c. consumers
      • b. prey d. producers
      Answer: consumers Chapter 14 Review Questions
      • 30. Producers can create energy-rich substances. Consumers cannot. What can you infer about the place of producers in every food chain?
      • Write a short answer. _________________________
      • __________________________________________
      Answer: Producers are at the bottom of every food chain. Chapter 14 Review Questions