Your SlideShare is downloading. ×
0
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Review questions ch 9
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Review questions ch 9

487

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
487
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. 6 th Grade Science Chapter 9 Sun-Earth-Moon System Review Questions
  • 2.
    • 1. The moon takes _______ to rotate once.
    • a. 24 hours c. 23.5 days
    • b. 365 days d. 27.3 days
    Chapter 9 Review Questions Answer: 27.3 days
  • 3.
    • The Moon takes _____ to revolve around the Earth?
    • a. 24 hours c. 23.5 days
    • b. 365 days d. 27.3 days
    Answer: 27.3 days Chapter 9 Review Questions
  • 4.
    • 3. Earth is farthest from the sun during _____.
    • a. spring c. winter
    • b. summer d. fall
    Answer: summer Chapter 9 Review Questions
  • 5.
    • 4. The _______ causes the Sun to appear to rise and set.
    • a. Earth’s revolution c. Sun’s revolution
    • b. Earth’s rotation d. Sun’s rotation
    Answer: Earth’s rotation Chapter 9 Review Questions
  • 6.
    • 5. What is the phase of the moon in the photo above?
    • a. new c. full
    • b. 1 st quarter d. 3 rd quarter
    Answer: full
  • 7.
    • 6. What is the phase of the moon in the photo above?
    • a. new c. full
    • b. 1 st quarter d. 3 rd quarter
    Answer: 1 st quarter
  • 8.
    • 7. What is the phase of the moon in the photo above?
    • a. new c. full
    • b. 1 st quarter d. 3 rd quarter
    Answer: 3 rd quarter
  • 9.
    • 8. The Moon appears to be getting larger during the ____ phase.
    • a. waxing c. crescent
    • b. waning d. gibbous
    Answer: waxing Chapter 9 Review Questions
  • 10.
    • 13. A(n) _____ is the darkest part of the shadow during an eclipse.
    • a. umbra c. waxing gibbous
    • b. prenumbra d. waning gibbous
    Answer: umbra Chapter 9 Review Questions
  • 11.
    • 14. A(n) _____ is the lighter part of the shadow during an eclipse.
    • a. umbra c. waxing gibbous
    • b. prenumbra d. waning gibbous
    Answer: prenumbra Chapter 9 Review Questions
  • 12.
    • 15. A(n) ____ is a depression on the Moon caused by an object striking its surface.
    • a. eclipse c. phase
    • b. moonquake d. impact basin
    Answer: Impact basin Chapter 9 Review Questions
  • 13.
    • 16. Which season is beginning for the northern hemisphere?
    • a. spring c. fall
    • b. summer d. winter
    Answer: summer
  • 14.
    • 17. Which season is beginning for the southern hemisphere?
    • a. spring c. fall
    • b. summer d. winter
    Answer: winter
  • 15.
    • 18. Which season is beginning for the northern hemisphere?
    • a. spring c. fall
    • b. summer d. winter
    Answer: winter
  • 16.
    • 19. Which season is beginning for the southern hemisphere?
    • a. spring c. fall
    • b. summer d. winter
    Answer: summer
  • 17.
    • 20. February 8 is a _____ phase
    • a. Waxing crescent c. Waxing gibbous
    • b. Waning crescent d. Waning gibbous
    Answer: Waxing crescent
  • 18.
    • 21. February 13 is a _____ phase
    • a. Waxing crescent c. Waxing gibbous
    • b. Waning crescent d. Waning gibbous
    Answer: Waxing gibbous
  • 19.
    • 22. February 23 is a _____ phase
    • a. Waxing crescent c. Waxing gibbous
    • b. Waning crescent d. Waning gibbous
    Answer: Waning gibbous
  • 20.
    • 23. February 27 is a _____ phase
    • a. Waxing crescent c. Waxing gibbous
    • b. Waning crescent d. Waning gibbous
    Answer: Waning crescent
  • 21.
    • 24. Dark-colored, relatively flat regions of the Moon's surface that were formed when interior lava filled large basins are called ____.
    • a. craters c. maria
    • b. volcanoes d. sedimentary rocks
    Answer: maria Chapter 9 Review Questions
  • 22.
    • 25. The presence of maria on the Moon indicates that ____.
    • a. the Moon contains lava beneath its surface
    • b. many meteorites have hit the Moon recently
    • c. few meteorites have hit the Moon
    • d. the Moon has a dense atmosphere
    Answer: The Moon contains lava beneath its surface Chapter 9 Review Questions
  • 23.
    • 26. The round, three-dimensional object and model of Earth is a ____?
    • a. circle c. sphere
    • b. ellipse d. axis
    Answer: sphere Chapter 9 Review Questions
  • 24.
    • 27. Earth's yearly orbit around the Sun is a ____?
    • a. circle c. sphere
    • b. ellipse d. axis
    Answer: ellipse Chapter 9 Review Questions
  • 25.
    • 28. The imaginary line extending between the poles around which Earth spins is its _____.
    • a. circle c. sphere
    • b. ellipse d. axis
    Answer: axis Chapter 9 Review Questions
  • 26.
    • 29. December 21 or 22 in the northern hemisphere is the ____.
    • a. Winter Solstice c. Spring Equinox
    • b. Summer Solstice d. Fall Equinox
    Answer: Winter solstice Chapter 9 Review Questions
  • 27.
    • 30. June 21 or 22 in the northern hemisphere is the ____.
    • a. Winter Solstice c. Spring Equinox
    • b. Summer Solstice d. Fall Equinox
    Answer: Summer Solstice Chapter 9 Review Questions
  • 28.
    • 31. March 21 or 22 in the northern hemisphere is the ____.
    • a. Winter Solstice c. Spring Equinox
    • b. Summer Solstice d. Fall Equinox
    Answer: Spring Equinox Chapter 9 Review Questions
  • 29.
    • 32. September 21 or 22 in the northern hemisphere is the ____.
    • a. Winter Solstice c. Spring Equinox
    • b. Summer Solstice d. Fall Equinox
    Answer: Fall Equinox Chapter 9 Review Questions
  • 30.
    • 33. ____ observed that the Earth cast a round shadow on the moon.
    • a. Socrates c. Columbus
    • b. Aristotle d. Plato
    Answer: Aristotle Chapter 9 Review Questions
  • 31.
    • 34. Earth’s north magnetic pole is its geographic ____.
    • a. North pole c. equator
    • b. South pole d. North Star
    Answer: South pole Chapter 9 Review Questions
  • 32.
    • 35. Earth’s axis is tilted ____ degrees from a line drawn perpendicular to the plane of its orbit.
    • a. 11.5 c. 32.7
    • b. 23.5 d. 57.2
    Answer: 23.5 Chapter 9 Review Questions
  • 33.
    • 36. The Earth’s magnetic axis it tilted ___ degrees to the rotational axis.
    • a. 11.5 c. 32.7
    • b. 23.5 d. 57.2
    Answer: 11.5 Chapter 9 Review Questions
  • 34.
    • 37. The Earth’s period of rotation is ____ .
    • a. 24 hours c. 365 days
    • b. 27.3 days d. 1000 years
    Answer: 24 hours Chapter 9 Review Questions
  • 35.
    • 38. The Earth’s period of revolution is ___ .
    • a. 24 hours c. 365 days
    • b. 27.3 days d. 1000 years
    Answer: 365 days Chapter 9 Review Questions
  • 36.
    • 39. As sailors sailed north they noticed the north star ___ .
    • a. Got brighter c. appeared higher in the sky
    • b. Got dimmer d. appeared lower in the sky
    Answer: Appeared higher in the sky Chapter 9 Review Questions
  • 37.
    • 40. The Earth’s rotates ___ as viewed from above the north pole.
    • a. Clockwise c. Earth does not rotate
    • b. Counter-clockwise d. Depends on the season
    Answer: Counter-clockwise Chapter 9 Review Questions

×