Your SlideShare is downloading. ×
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Review questions ch 8
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Review questions ch 8

2,579

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
2,579
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
14
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. 6 th Grade Science Chapter 8 Exploring Space Review Questions The Orion Nebula
  • 2.
    • 1. A _______ telescope uses lenses to bend light.
    • a. reflecting telescope c. radio telescope
    • b. refracting telescope d. rocket
    Chapter 8 Review Questions Answer: Refracting Telescope The Orion Nebula
  • 3.
    • 2. A(n) _______ is an object that revolves around another object in space.
    • a. rocket c. satellite
    • b. electromagnetic spectrum d. observatory
    Answer: satellite Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 4.
    • 3. _______ was the first piloted U.S. space program.
    • a. Project Gemini c. Project Alpha
    • b. Project Apollo d. Project Mercury
    Answer: Project Mercury Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 5.
    • 4. A(n) _______ is a reusable space craft that carries people and tools to and from space.
    • a. space station b. rocket
    • c. observatory d. space shuttle
    Answer: Space Shuttle Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 6.
    • 5. In the _______, electromagnetic waves are arranged, in order, according to their wavelength.
    • a. visible light spectrum b. ROY G BIV
    • c. electromagnetic spectrum d. radio spectrum
    Answer: Electromagnetic spectrum Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 7.
    • 6. Which spacecraft has sent images of Venus to scientists on Earth?
    • a. Voyager b. Apollo 11
    • c. Viking d. Magellan
    Answer: Magellan Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 8.
    • 7. Which kind of telescope uses mirrors to collect light?
    • a. radio b. electromagnetic
    • c. refracting d. reflecting
    Answer: reflecting Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 9.
    • 8. What was Sputnik I?
    • The first telescope
    • The first artificial satellite
    • The first Observatory
    • The first U.S. space probe
    Answer: The first artificial satellite Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 10.
    • 9. Which kind of telescope can be used during the day or night and during bad weather?
    • a. radio c. refracting
    • b. electromagnetic d. reflecting
    Answer: radio Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 11.
    • 10. Which space mission’s goal was to put a spacecraft into orbit and bring it back safely?
    • a. Project Mercury c. Project Gemini
    • b. Project Apollo d. Viking I
    Answer: Project Mercury Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 12.
    • 11. Which of the following is a natural satellite?
    • a. Skylab c. the Sun
    • b. the space shuttle d. the moon
    Answer: The moon Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 13.
    • 12. What does the space shuttle use to place a satellite into space?
    • a. liquid fuel tank c. booster rocket
    • b. mechanical arm d. cargo bay
    Answer: Mechanical arm Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 14.
    • 13. What part of the space shuttle is reused?
    • a. liquid-fuel tanks c. booster engines
    • b. Gemini rockets d. Saturn rockets
    Answer: Booster engines Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 15.
    • 14. Which type of telescope is shown above?
    • a. adaptive c. refracting
    • b. corrective d. reflecting
    Answer: refracting The Orion Nebula
  • 16.
    • 39. Which type of telescope is shown above?
    • a. adaptive c. refracting
    • b. corrective d. reflecting
    Answer: reflecting The Orion Nebula
  • 17.
    • 15. Which United States space program included several lunar landings?
    • a. Apollo c. Mariner
    • b. Gemini d. Mercury
    Answer: Apollo Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 18.
    • 16. Who was the first human into space?
    • a. Edwin Aldrin c. Neil Armstrong
    • b. Yuri Gagarin d. John Glenn
    Answer: Yuri Gagarin Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 19.
    • 40. What is an orbit?
    • a. a type of space craft
    • b. the curved path a satellite makes as it circles an object
    • c. a type of telescope
    • d. a type of chewing gum
    Answer: the curved path a satellite makes as it circles an object Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 20.
    • 17. What is the speed of light in space?
    • a. 300 km/s c. 30,000 km/s
    • b. 3,000 km/s d. 300,000 km/s
    Answer: 300,000 km/s Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 21.
    • 18. Which products resulted from space related research?
    • a. ceramic hip replacements
    • b. fiberglass insulations
    • c. polyethylene films
    • d. titanium steel alloys
    Answer: Ceramic hip replacements Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 22.
    • 19. What is the primary purpose of the International Space Station?
    • a. to conduct long term laboratory research
    • b. to launch future crewed space missions
    • c. to launch satellites
    • d. to study Earth’s weather patterns
    Answer: To conduct long term laboratory research Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 23.
    • 20. Although electromagnetic waves differ in their wavelengths, they all travel at the speed of light, which is ____.
    • a. 300,000 km/s c. 100 km/s
    • b. 6,000 km/h d. 10,000 km/s
    Answer: 300,000 km/s Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 24.
    • 21. In a ____ telescope, light passes through convex lenses.
    • a. reflecting c. refracting
    • b. Hubble d. shuttle
    Answer: refracting Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 25.
    • 22. Electromagnetic radiation includes ____.
    • a. Radio waves c. ultraviolet radiation
    • b. X rays d. all of the above
    Answer: All of the above Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 26.
    • 23. Optical telescopes include ____.
    • a. reflecting telescopes and refracting telescopes
    • b. reflecting telescopes only
    • c. refracting telescopes only
    • d. radio telescopes only
    Answer: Reflecting telescopes and refracting telescopes Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 27.
    • 24. The first stage in the space program designed to send Americans to the Moon was ____.
    • Project Apollo c. Project Mercury
    • the Hubble Space Telescope d. the Voyager
    Answer: Project Mercury Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 28.
    • 25. A rocket is a motor that can burn fuel without requiring ____.
    • a. water c. electricity
    • b. air d. fire
    Answer: air Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 29.
    • 26. The arrangement of ____ by wavelength is called the electromagnetic spectrum.
    • a. physical energy c. mechanical energy
    • b. electromagnetic radiation d. electronic energy
    Answer: electromagnetic radiation Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 30.
    • 27. ____ telescopes collect and record radio waves given off by some objects in space.
    • a. Radio c. Refracting
    • b. Optical d. Reflecting
    Answer: radio Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 31.
    • 28. The trouble experienced with the Hubble Space Telescope dealt with ____.
    • a. its launch into space
    • b. its deployment into space
    • c. a mistake made when the mirror was shaped
    • d. its position in the space shuttle
    Answer: A mistake made when the mirror was shaped Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 32.
    • 29. The destination of the space probe Cassini is ____.
    • a. Jupiter c. the Moon
    • b. Saturn d. Mars
    Answer: Saturn Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 33.
    • 30. Early data gathered from the space probe ____ indicate that hydrogen is present in the rocks of the Moon's poles.
    • a. Cassini c. Mercury
    • b. Lunar Prospector d. Viking I
    Answer: Lunar Prospector Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 34.
    • 31. The first artificial satellite, ____, was placed into orbit around Earth by the former Soviet Union in 1957.
    • a. Voyager I c. Galileo
    • b. Sputnik I d. Viking I
    Answer: Sputnik I Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 35.
    • 32. An artificial satellite is a spacecraft that ____.
    • a. completes only one orbit
    • b. is built by humans and orbits another object
    • c. travels outward across the entire solar system
    • d. orbits beyond the orbit of the Sun
    Answer: Is built by humans and orbits another object Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 36.
    • 33. A space probe is a spacecraft that ____.
    • a. completes only one orbit
    • b. is built and launched by humans
    • c. gathers information and sends it back to Earth
    • d. both b and c
    Answer: Both b and c Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 37.
    • 34. One major difference between an artificial satellite and a space probe is that the artificial satellite ____.
    • a. is built by humans
    • b. is less expensive to build
    • orbits another object, while the space probe travels farther into the solar system
    • d. can carry only instruments into space
    Answer: orbits another object, while the space probe travels farther into the solar system Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 38.
    • 35. In addition to sending humans into space in the Mercury and Gemini programs, space probes were sent to the Moon to ____.
    • a. take pictures of its surface
    • determine the best landing sites on the Moon
    • test the possibility of landing a spacecraft on the Moon
    • d. all of the above
    Answer: All of the above Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 39.
    • 36. A characteristic of the space shuttle is that ____.
    • a. it is reusable
    • b. it can land like an airplane
    • c. the cargo bay can be used for a wide variety of tasks
    • d. all of the above
    Answer: all of the above Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 40.
    • 37. Of all the benefits of the space shuttle, the one that helps cut costs the most is that ____.
    • a. it is reusable
    • b. it can land like an airplane
    • c. the cargo bay can be used for a wide variety of tasks
    • d. all of the above
    Answer: It is reusable Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula
  • 41.
    • 38. The International Space Station (ISS) will be a ____ research laboratory.
    • a. Russian c. permanent
    • b. Japanese d. temporary
    Answer: permanent Chapter 8 Review Questions The Orion Nebula

×