Eigen lestijden en flexibele schoolvakanties. Toename effectieve onderwijstijd

725 views
658 views

Published on

De zeven scholen die meedoen aan het experiment flexibele onderwijstijden blijken ‘boven verwachting goed te presteren’. Het experiment flexonderwijs dat drie jaar duurt, is door zowel scholen, ouders als leerlingen enthousiast ontvangen. Ouders kunnen hun werk en gezinsleven beter organiseren, ervaren minder stress en hebben meer tijd voor hun kinderen. Ook hebben ze meer speling bij het plannen van vakanties.
Experiment
Vanaf 1 augustus 2011 doen zeven basisscholen mee aan het experiment flexibilisering onderwijstijd. School en opvang werken samen aan organisatorische en pedagogische verbinding. Bovendien komen scholen hiermee tegemoet aan de vraag uit de samenleving om meer flexibiliteit. Het experiment flexibilisering onderwijstijd is een van de experimenten van de ministeries van OCW en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die bijdragen aan deze ontwikkeling. Binnen het experiment mogen scholen afwijken van de verplichte centrale zomervakantie en de schoolweek van minimaal vijf dagen. Voor veel ouders was de flexibele onderwijstijd dan ook een belangrijke factor bij de keuze voor een school.
Innoveren
De scholen die aan het experiment meedoen innoveren niet alleen wat betreft de onderwijstijd, maar ook op andere gebieden, zoals de integratie van onderwijs en opvang. Zij zijn alle op hun eigen manier vernieuwend bezig. Op bijna alle deelnemende scholen staan de individuele leerlijnen van de leerlingen centraal.
De experimentscholen hebben de mogelijkheid om onderwijs dat in de reguliere zomervakantie wordt aangeboden mee te laten tellen bij de onderwijstijd. Daarnaast mogen deze scholen afwijken van het maximale aantal van zeven keer per jaar een vierdaagse schoolweek aanbieden.
Zie artikel in MR magazine, september 2013.
http://www.its-nijmegen.nl/pdf/view_medewerkers.asp?id=285
Frederik Smit (2013). Eigen lestijden en flexibele schoolvakanties. Toename effectieve onderwijstijd. MR magazine, september 2013.

Publicaties
Zie ook van Frederik Smit: Succesfactoren betrokkenheid ouders en school. Uitgeverij SWP Amsterdam.
Mart Seerden (NBD|Biblion recensie) typeert het boek: ‘Zeer praktisch voor zowel leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs als voor ouders’.
Check: http://www.bruna.nl/boeken/ouders-en-school-9789088503320
Expertisecentrum Ouders, school en buurt, ITS, Radboud Universiteit Nijmegen
Check: http://www.ru.nl/its/expertisecentrum/ouderbetrokkenheid/

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
725
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
351
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

×