• Share
 • Email
 • Embed
 • Like
 • Save
 • Private Content
Adviesrapport LSVb Het nieuwe leren is flexstuderen
 

Adviesrapport LSVb Het nieuwe leren is flexstuderen

on

 • 688 views

6 Maart overhandigde de LSVb het rapport ‘Het nieuwe leren is flexstuderen’ aan Minister Bussemaker. In dit rapport introduceert de LSVb een nieuwe inschrijvingsvorm: de flexstudent. De LSVb wil ...

6 Maart overhandigde de LSVb het rapport ‘Het nieuwe leren is flexstuderen’ aan Minister Bussemaker. In dit rapport introduceert de LSVb een nieuwe inschrijvingsvorm: de flexstudent. De LSVb wil hiermee het deeltijdonderwijs weer aantrekkelijk maken. De inschrijvingen voor deze onderwijsvorm daalden de afgelopen jaren sterk: het aanbod sluit niet meer aan bij de wensen van studenten. De hoogste tijd voor een frisse en kritische blik.

Overheid, hogescholen en universiteiten geven al jaren geen prioriteit aan deeltijdonderwijs. Door het vermagerde aanbod zijn de studentenaantallen in tien jaar tijd gehalveerd. Dit terwijl in andere Europese landen deeltijdonderwijs steeds populairder wordt. Jorien Janssen, voorzitter LSVb: "Deeltijdonderwijs is nu vaak een slap aftreksel van het voltijdonderwijs. Een gemiste kans: deeltijdonderwijs is de oplossing voor mensen die door werk- of privéomstandigheden geen voltijdstudie redden."
Volgens de LSVb zijn er veel mogelijkheden om deeltijdonderwijs aantrekkelijker te maken. Het belangrijkste uitgangspunt: het moet flexibeler en zich meer richten op de wensen van de student. Janssen: "De groep deeltijdstudent is erg divers. De huidige, in beton gegoten richtlijnen sluiten daar niet op aan." Volgens de LSVb moet de zeggenschap over het studietempo weer terug naar de student. Dit kan met de introductie van de flexstudent. Een student bepaalt hierbij zelf per periode hoeveel studiepunten hij/zij wilt volgen. In het buitenland is zoiets al heel gebruikelijk. Ook digitaal onderwijs biedt veel kansen om het onderwijs flexibeler te maken.

Bron LSVB

Statistics

Views

Total Views
688
Views on SlideShare
688
Embed Views
0

Actions

Likes
1
Downloads
2
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

CC Attribution License

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  Adviesrapport LSVb Het nieuwe leren is flexstuderen Adviesrapport LSVb Het nieuwe leren is flexstuderen Document Transcript