Biblioteca alcover

1,037 views

Published on

Treball de l'escola d'Alcover . Juny 2010

Published in: Lifestyle, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,037
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
92
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • La nostra biblioteca s’ha estat gestant durant molts anys. Durant molt de temps només vam comptar amb les biblioteques d’aula, i vam desenvolupar un projecte de treball al voltant d’elles. El curs 1998/99 vam fer el nostre primer assessorament al centre al voltant de la lectura, “La Lectura a primària”, i ens va marcar l’inici de tot un canvi de metodologia a l’escola. Durant el curs 2005/06 vam iniciar el Projecte Puntedu que ens va concedir el Departament d’Educació, la qual cosa ens va permetre poder-la dotar de fons documental i donar forma al nostre projecte de treball. En finalitzar els tres anys del Puntedu, ens trobàvem amb el problema de la manca de la mitja dotació personal per a la biblioteca. Però el claustre va apostar fort per la biblioteca i es va veure la necessitat de continuar dedicant-hi un temps setmanal, per la qual cosa la coordinadora de la biblioteca té 10 hores del seu horari de dedicació a la biblioteca. Això ha significat prescindir d’altres estratègies d’atenció educativa, com ara els suports i els desdoblaments. En aquestes hores fa tasques de coordinació, preparació d’activitats i activitats d’animació lectora a tots els cicles. Una de les funcions que entenem que ha de complir la biblioteca de l’Escola, a part de ser el centre de recursos per a l’aprenentatge , és la de difondre: l a biblioteca del centre ha d’oferir recursos, orientacions i serveis a tota la Comunitat educativa, mestres, alumnes i famílies. Tota classe de recursos i orientacions. Ha de difondre, tant les activitats que s’hi fan com les informacions que hi arriben.
 • En un principi, fa anys, es va crear una web de la biblioteca. Era una web estàtica on es reflectia tot el treball que fèiem al voltant de la biblioteca d’aula. Entre els objectius que ens vam proposar quan vam iniciar la biblioteca Puntedu va ser el de millorar la web de la biblioteca que teníem fins llavors .. Jo mateixa em vaig matricular a un curs de formació de pàgines web per poder-hi treballar amb coneixements. Però ens trobàvem a l’època que van començar el “boom” els blocs, i la coordinadora d’informàtica de seguida ens va orientar en aquest sentit.
 • Durant el curs 2007/2008 vam crear el primer bloc. Es tractava d’una plantilla de blogger, i tenia poques complicacions: una estructura senzilla, un llistat d’enllaços, les entrades i un formulari de recomanacions. De seguida, però, se’ns va quedar petit: volíem que, d’alguna manera, els alumnes hi participessin més.
 • El que preteníem del nostre bloc era Que permetés “obrir” la biblioteca a qualsevol moment, a qualsevol espai. Difondre les activitats que es fan a la biblioteca, així com també tot tipus d’informació per a les famílies, per als mestres i els alumnes. Oferir recursos, tant als alumnes com a les famílies i als mestres. El bloc pot ser una bona eina, ja que pot ser a l’abast de tothom. Permetre la participació de la comunitat educativa en general: alumnes, mestres, famílies. Que hi puguin dir la seva. Tenir sempre, com a principi, el foment de la lectura entre els nens i les seves famílies. Iniciar els alumnes en la lectura de pantalles i l’hipertext. Utilitzar internet per buscar informació. La biblioteca, perquè no, ha de ser un espai de diversió.
 • A partir d’aquell moment, la coordinadora d’informàtica va seleccionar la plantilla que més prestacions ens oferia: wordpress. I el servidor: phobos. Com que disposàvem d’Intranet, vam demanar permís al Departament d’Educació per “penjar” el nostre bloc a l’ espai phobos, i ens el van concedir. Però també ens vam trobar amb problemes, com ara, que les plantilles wordpress no són en català. Així que vam haver de demanar ajuda tècnica per tal de traduir-la de l’alemany al català. Els avantatges que tenim en utlitzar wordpress i phobos és que, per començar, el bloc pertany al Departament. En segon lloc, el wordpress permet carregar pujar molts “widgets” diferents (enquestes, fòrums, pàgines, calendari, etiquetes, enllaços...) al servidor phobos. I sempre en pots trobar de nous a la xarxa: el pots anar fent “a mida”. D’aquesta manera, vam posar-nos d’acord sobre quins apartats hauria de contemplar el bloc de la biblioteca.
 • El bloc consta de diferents pàgines: d’una pàgina d’inici; una pàgina (la que anomenem pròpiament el “bloc”) que és on es van penjant les “entrades” i una sèrie de pàgines amb diferents informacions.
 • Aquesta és la pàgina d’inici, amb una presentació de la biblioteca
 • El bloc és la pàgina on anem publicant “articles” (entrades). Actualment hi ha publicades 242 entrades i hi ha aprovats 150 comentaris. Les entrades són sobre diversos temes: activitats que s’han fet a l’escola, difusió d’actes i activitats que es fan al voltant de la lectura, comentaris d’articles de revistes i diaris relacionats amb el món de l’educació, vídeos d’animacions, muntatges fotogràfics... Se’n publiquen de noves amb una periodicitat setmanal, aproximadament.
 • Cal dir que totes les pàgines del bloc tenen el formulari per poder introduir comentaris.
 • Amb una periodicitat setmanal/quinzenal, pengem dues recomanacions de llibres, per a totes les edats. Poden ser novetats o llibres que ens interessa que els alumnes coneguin; altres cops llibres de la Maleta Viatgera del CRP, ... Se’n mostra la coberta,la referència bibliogràfica i alguna mostra de l’interior, i es fa un comentari. De vegades en “linkem” la proposta de lectura guiada a l’altre bloc (que després explicaré).
 • Tenim una secció nova dedicada als llibres que parlen sobre la lectura, perquè crec que poden interessar tant a mestres com a pares i mares. El bloc no és estàtic: ha d’anar “madurant” i s’ha d’anar modificant en funció de les necessitats del moment.
 • Una pàgina dedicada a difondre les activitats que fem a la biblioteca: contes projectats amb powerpoint. (En aquesta secció hi teníem penjats uns quants contes en presentaciópowerpoint, però els hem hagut de despenjar). Recordem que cal respectar els drets d’autor.
 • Fotografies i explicacions de les activitats que es fan a la biblioteca i al centre relacionades amb la lectura.
 • Una pàgina dedicada als autors i il·lustradors que ens van visitant ( i algun altre).
 • Els alumnes tenen un apartat per publicar les seves recomanacions. Hi ha un formulari que ens envia la recomanació al correu de la biblioteca, i nosaltres el publiquem en aquest altre bloc, que està enllaçat.
 • Per dates assenyalades (Nadal i Sant Jordi) donem a les famílies recomanacions de lectures, des de fa molts anys. Són recomanacions que surten de la comissió de biblioteca i del cicles. Aquí també les anem penjant.
 • Una pàgina del bloc està dedicada a les famílies. Moltes viuen el procés d’aprenentatge de la lectura com una situació tensa, angoixant. Hi vaig penjant articles que penso que els poden ajudar (val a dir que també els donem “en mà”).
 • En aquesta pàgina hi pengem guies de lectura de diversos temes, que també donem en mà. En aquestes guies trobem recomanacions de llibres i pàgines web.
 • Tots els alumnes de tercer a sisè estan donats d’alta com a usuaris del bloc. Això els permet de fer comentaris i participar als fòrums de lectura, ja que es demana un identificador. Els fem a partir de tercer perquè pensem que, abans, han d’entrar-hi amb ajuda dels seus pares. Cada alumne té un nom d’usuari i una paraula de pas, que se li va assignar el curs passat, i se li proporciona en una enganxina que posa a la seva agenda. Per tal de fer usuaris al bloc, es demana una adreça@. N’hem creat una de comú, a la qual ells no tenen accés. Sempre es recorda als alumnes les normes bàsiques de seguretat a Internet: no donar noms ni cognoms, ser respectuosos amb els altres.
 • Aquesta és una sessió de “fòrum lector”a la biblioteca, amb els ordinadors portàtils.
 • Els fòrums de lectura són l’element clau de participació dels alumnes al bloc. El curs passat en vam crear 4 i aquest any 3. Estan relacionats amb llibres que llegeixen, amb els autors que els visiten i, aquest curs n’hem creat un de debat: T’agrada llegir? I un altre sobre els llibres preferits. Utilitzen pseudònims i els deixem llibertat per expressar el que pensen, sempre, repeteixo, que ho facin de manera respectuosa. El treball amb els fòrums és complicat, ja que els comentaris no es poden moderar abans de publicar-se: ha de ser una publicació immediata per permetre la conversa amb els demés usuaris. Cada nit, però, reviso les entrades que s’han fet i de vegades n’ he d’esborrar alguna.
 • Respectem les opinions dels alumnes.
 • Tenim diverses pàgines dedicades a la formació d’usuaris. Aquí poden trobar informació que els pot anar bé a l’hora de fer cerques a l’epèrgam, de buscar a les prestatgeries...
 • Treball de la CDU
 • Un tutorial sobre l’epèrgam
 • Un joc per aprendre a “endreçar” la biblioteca.
 • Ajudants de biblioteca “entrenant-se” a endreçar els prestatges.
 • Els ajudants de la biblioteca també poden trobar un “tutorial” per recordar quina és la seva feina i com la poden fer.
 • Hi ha un apartat, els jocs, que enllaça amb aquesta web on anem recollint jocs adequats per a tots els cicles.
 • Enllaços amb altres blocs que ens agraden i amb adreces importants. (destaco el De biblioteca escolar, de Darabuc, un directori de blocs de biblioteca amb les darreres entrades. Permet estar al dia amb un sol “clic”).
 • Enquestes sobre la lectura: quants llibres has llegit a l’estiu, qui tipus de llibres t’agraden, ...
 • Pel febrer de 2009 vam participar a les IV Jornades de biblioteques Escolars, i des de llavors, aproximadament, 25000 visites. Tenim enllaç RSS que permet subscriure’s a les novetats. I, de tant en tant, algun “hacker” que vulnera el bloc.
 • Tenim un segon bloc, aquest dedicat als mestres. Va sorgir arran d’una necessitat de trobar propostes de treball per a la biblioteca. Me’n vaig adonar que costa molt trobar una feina que puguis aprofitar per treballar a la classe. Així que vaig pensar que ho podíem fer nosaltres. En un principi ho volia penjar a l’altre bloc, però vaig pensar que potser ja hi ha molt informació i que quedaria molt “amagat”. Així que a començaments de curs vaig decidir fer un bloc nou, i ho vaig proposar a la comissió de biblioteca.
 • Aquest bloc està orientat als mestres. S’hi proposen activitats dels tres àmbits de la lectura, i treballem amb diferents suports: contes, llibres, audiovisuals, articles de revista... Està en construcció permanent i us animem si voleu enviar-nos alguna proposta per penjar-la.
 • Lectura guiada d’un còmic per a cicle inicial. Hi pengem la fitxa de treball i la proposta per als mestre.
 • Activitat de lectura eficaç per treballar les fixacions i la memòria visual
 • Anàlisi crítica de webs (CS)
 • Actualment hi ha 54 entrades (propostes de treball) per a tots els cicles, i més de 7000 visites.
 • Els mestres fem molta feina i molts cops no la compartim. Els blocs són una bona manera de compartir.
 • Biblioteca alcover

  1. 1. El bloc de la biblioteca BIBLIOTECA DE L’ESCOLA MARE DE DÉU DEL REMEI ALCOVER M.B.C./ juny de 2010
  2. 2. http://www.xtec.cat/centres/e3000135/tots%20plegats%20fem%20biblioteca/p2.htm Web
  3. 3. http://labibliotecamdremei-alcover.blogspot.com/
  4. 4. BLOC Difusió Participació Recursos Gust per la lectura Competència digital Obertura
  5. 5. http://phobos.xtec.cat/ceipmdremei-alcover/biblioteca/ EL BLOC
  6. 7. ESTRUCTURA
  7. 8. PÀGINA D’INICI http://phobos.xtec.cat/ceipmdremei-alcover/biblioteca/
  8. 9. EL BLOC http://phobos.xtec.cat/ceipmdremei-alcover/biblioteca/bloc
  9. 11. http://phobos.xtec.cat/ceipmdremei-alcover/biblioteca/fem-recomanacions/de-la-bibliotecaria RECOMANACIONS DE LA BIBLIOTECÀRIA
  10. 12. DE LLIBRES I LECTURA: LLIBRES QUE PARLEN DE LLEGIR http://phobos.xtec.cat/ceipmdremei-alcover/biblioteca/%20de-llibres-i-lectura%20 /
  11. 13. ACTIVITATS VARIADES CONTES PROJECTATS
  12. 15. VISITES D’AUTORS I IL·LUSTRADORS
  13. 16. ELS ALUMNES RECOMANEN http://phobos.xtec.cat/ceipmdremei-alcover/biblioteca/fem-recomanacions/dels-alumnes
  14. 17. ELS MESTRES RECOMANEN http://phobos.xtec.cat/ceipmdremei-alcover/biblioteca/fem-recomanacions/dels-mestres
  15. 18. UN RACÓ PER ALS PARES http://phobos.xtec.cat/ceipmdremei-alcover/biblioteca/raco-dels-pares
  16. 19. GUIES DE LECTURA http://phobos.xtec.cat/ceipmdremei-alcover/biblioteca/guies-de-lectura
  17. 20. PARTICIPACIÓ
  18. 22. FÒRUMS http://phobos.xtec.cat/ceipmdremei-alcover/biblioteca/forum
  19. 25. http://phobos.xtec.cat/ceipmdremei-alcover/biblioteca/formacio-dusuaris FORMACIÓ D’USUARIS
  20. 26. http://phobos.xtec.cat/ceipmdremei-alcover/biblioteca/formacio-dusuaris/cdu
  21. 27. http://phobos.xtec.cat/ceipmdremei-alcover/biblioteca/formacio-dusuaris/com-puc-cercar-llibres
  22. 28. ENDRECEM http://phobos.xtec.cat/ceipmdremei-alcover/biblioteca/formacio-dusuaris/endrecant-la-biblioteca
  23. 30. AJUDANTS http://phobos.xtec.cat/ceipmdremei-alcover/biblioteca/formacio-dusuaris/ajudants-de-biblioteca
  24. 31. JOCS http://www.netvibes.com/bibliotecamdremeI#ELS_JOCS_D%27EDUCACI%C3%93_INFANTIL
  25. 32. ENLLAÇOS
  26. 33. PREMSA DE TOT ARREU
  27. 34. ENQUESTES
  28. 35. DIFUSIÓ
  29. 36. http://minireceptesliterariesmdremei.blogspot.com/
  30. 37. Àmbits de la lectura Aprenentatge de la lectura Aprenentatge a través de la lectura Gust per la lectura BUNDÓ, D.(2009): Per què un pla de lectura de centre?. Guix, 355; pàgs.17-24.
  31. 38. EXEMPLES D’ACTIVITATS LLEGIM UN CÒMIC
  32. 40. LECTURA EFICAÇ
  33. 42. ANÀLISI DE WEBS
  34. 44. GUST PER LA LECTURA
  35. 47. <ul><li>Gràcies </li></ul>Mònica Badia Cantarero Escola Mare de Déu del Remei [email_address] http://phobos.xtec.cat/ceipmdremei-alcover/biblioteca/ http://minireceptesliterariesmdremei.blogspot.com/

  ×