Punca-punca spesifik ADHD

2,400 views
2,261 views

Published on

Punca-punca spesifik ADHD

0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,400
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
49
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Punca-punca spesifik ADHD

 1. 1. http://www.hmetro.com.my/articles/Rawatanakhiperaktif/ArticleMEMAHAMI sifat anak sukar duduk diam, kurang memberi tumpuan kepada sesuatu perkaradan bertindak spontan mengikut kehendak hati serta sukar mengasingkan maklumat, penting bagimembantu ibu bapa mengendalikan mereka dengan baik.Istilah yang kebiasaannya digunakan bagi kanak-kanak yang mempunyai masalah tingkah lakuterlampau aktif dan mengganggu tetapi masih mempunyai tumpuan yang singkat ialahhiperaktif.Namun, kebanyakan kanak-kanak yang dikatakan terlalu lasak oleh ibu bapa masih bolehdikawal dan mematuhi disiplin sekiranya proses dan cara berkenaan dilakukan dengan betul.Tetapi keadaan itu menjadi lebih sulit dan tidak terkawal bagi ibu bapa apabila keadaan lasakterbabit menjadi tidak terkawal.Malah, anak tidak mendengar kata, asyik dengan aktiviti, terlalu resah, tidak boleh duduk diamhampir dalam semua situasi (di tadika, klinik, kedai atau taman permainan) serta tidak bolehmenumpukan perhatian kepada sesuatu aktiviti memerlukan pemerhatian sewajarnya.Terdapat dua jenis masalah kanak-kanak yang memiliki masalah kurang tumpuan sebegini iaitu(ADD) iaitu masalah kurang tumpuan tanpa hiperaktif (ADD)serta sindrom kurang daya tumpuan dan hiperaktif (ADHD).Menurut Pakar Kanak-kanak Hospital Columbia Asia Setapak, Dr Khairul Zaman Omar, kanak-kanak hiperaktif tidak dapat memberi perhatian sepenuhnya pada sesuatu perkara malah tingkahlaku mereka tidak seiring dengan perkembanganusia.Hiperaktif tidak normal ini berlaku khususnya daripada segi budaya, contohnya kanak-kanaktempatan dibenarkan menjerit-jerit di hadapan individu lain sedangkan kanak-kanak dari negaraluar tidak dibenarkan berbuat sebegitu.
 2. 2. “Tidak dinafikan hiperaktif memang normal di kalangan kanak-kanak tetapi harus diingatkansekiranya kelakuan ditunjukkan tidak normal, ibu bapa perlu mendapatkan pemeriksaanselanjutnya.“Sebagai contoh hiperaktif normal berlaku apabila kanak-kanak menunjukkan rasa gembiramereka berjumpa seseorang seperti doktor namun, jika sebaliknya berlaku ia memerlukanpemerhatian khusus daripada ibu bapa,” katanya.Dr Khairul berkata, masalah hiperaktif ini juga berlaku apabila kanak-kanak itu aktif tetapisecara bersendirian serta aktif tetapi tiada tindak balas mata dengan individu yang menegurnyadan banyak lagi yang berkaitan dengan tingkah laku abnormal.Ciri-ciri kanak-kanak yang menghadapi ADHD ialah:Kekurangan daya tumpuanKanak-kanak yang mengalaminya mudah beralih tumpuan daripada satu perbuatankepada perbuatan lain dan seolah-olah tidak mendengar apabila orang cuba bercakap denganmereka. Mereka juga tergolong dalam kumpulan kanak-kanak yang lemah daya tumpuan.Mereka akan menghabiskan tugasan dilakukan tetapi tidak boleh duduk bermain terlalu lamaseperti kanak-kanak lain.Mengikut dorongan hatiKanak-kanak yang mengalaminya tidak pernah merancang tindakan malah akan terusmelakukannya serta cepat berubah melakukan sesuatu yang lain dalam sekelip mata.
 3. 3. Malah, ibu bapa serta guru agak sukar mengawal mereka kerana tidak mengikut arahandiberikan.Berkelakuan terlalu aktifKanak-kanak ini suka berlari-lari, memanjat perabot, sukar duduk diam dan sangat aktif.Justeru, mengenal pasti dan rawatan untuk kanak-kanak yang mengalami masalah hiperaktifmemerlukan penilaian daripada seorang pakar berpengalaman iaitupakar psikiatri kanak-kanak.Dr Khairul berkata, di Lembah Klang terdapat tiga klinik pakar psikiatri kanak-kanak yangmerawat masalah hiperaktif di kalangan kanak-kanak iaitu Klinik Mekar, Hospital Selayang;Pusat Perubatan Universiti Malaya dan Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia.Kebiasaannya ibu bapa bimbang apabila diminta untuk berjumpa pakar psikiatri kerana risauanak mereka akan dilabel sebagai individu mengalami masalah psikiatri.“Tanggapan ini perlu dibuang daripada minda ibu bapa. Rawatan psikiatri bukan hanya memberitumpuan sepenuhnya kepada masalah mental kerana bidang terbabit amat luas.“Seharusnya ia perlu dikesan lebih awal bagi membantu kanak-kanak berkenaan mendapatkanrawatan diperlukan dan bukannya menunggu hingga ia menjadi lebih memudaratkan,” katanya.Keadaan ini disebabkan terdapat beberapa punca lain menyebabkan keresahan dan tingkah lakutidak dapat menumpukan perhatian kepada sesuatu perkara.“Proses penilaian kanak-kanak yang dikatakan hiperaktif merangkumi pemeriksaan pediatrik danpsikologi.
 4. 4. “Selain itu, ibu bapa perlu mendapatkan penerangan jelas mengenai keadaan dialami anak danstrategi rawatan boleh digunakan kerana mereka paling hampirdan penting dalam proses pemulihan yang dilalui anak nanti,” katanya.Malah, tiada ujian mudah boleh dilakukan untuk mengenal pasti tahap hiperaktif yang dilaluianak kerana setiap diagnosis dibuat dengan melihat corak serta tingkah laku kanak-kanakberkenaan.Selain itu, pemerhatian dan laporan mengenai tingkah laku mereka juga diperoleh daripada ibubapa dan guru.Anak hiperaktif memerlukan perhatian lebih daripada orang tersayang dan sebaik-baiknyatunjukkan ibu bapa sentiasa bersedia apabila diperlukan.“Ibu bapa yang menghadapi masalah unik ini seharusnya sentiasa mendampingi dan seterusnyamemahami jiwa serta keperluan anak bukan sebaliknya.“Apabila anak menunjukkan tingkah laku tidak normal, berikan nasihat agar mereka tidakmengulanginya dan sekiranya berbuat baik, berikan sedikit pujian sebagai galakan untuk terusmengamalkan amalan terbabit,” katanya.
 5. 5. Tugasan 1bhttp://www.slideshare.net/Ukhuwah_90/pelajar-hiperaktifhttp://www.my.takenew.info/rawatan-yang-psikologi-untuk-punca-gangguan-adhd-gejala-oleh-pakar-psikologi-kanak-kanakPunca-punca spesifik ADHD tidak diketahui. Bagaimanapun, terdapat juga beberapa faktor yangmungkin menyumbang kepada ADHD termasuk genetik, pemakanan dan persekitaran sosial danfizikal.Faktor-faktor GenetikPengajian menunjukkan bahawa gangguan itu sangat diwarisi dan bahawa genetik adalah faktordalam kira-kira 75% kes ADHD. Hiperaktif juga seolah-olah menjadi terutamanya keadaangenetik namun sebab-sebab lain mempunyai kesan. Penyelidik percaya bahawa majoriti besarkes ADHD timbul daripada gabungan pelbagai gen, yang banyak mempengaruhi dopamin(bahan kimia di dalam otak) pengangkutan. Pemilihan yang luas sasaran menunjukkan bahawa
 6. 6. ADHD tidak mengikut model tradisional “penyakit genetik” dan oleh itu perlu dilihat sebagaiinteraksi antara faktor genetik dan persekitaran yang kompleks.Faktor Alam SekitarFaktor Alam Sekitar terbabit termasuk alkohol dan tembakau pendedahan asap semasamengandung dan pendedahan alam sekitar untuk memimpin dalam kehidupan awal. Komplikasisemasa mengandung dan kelahiran, termasuk – pramatang lahir mungkin juga memainkanperanan.Diet Bahan tambahanPengajian telah mendapati bahawa penghapusan pemakanan pewarna dan pengawet tiruanmemberi manfaat statistik yang ketara di kalangan kanak-kanak dengan peraturan Gula.Beberapa kajian telah mendapati bahawa sukrosa (gula) tidak mempunyai kesan ke atas tingkahlaku dan khususnya ia tidak memburukkan lagi gejala kanak-kanak yang didiagnos denganADHD.Omega-3 tambahanPenyelidikan Permulaan menunjukkan bahawa Omega-3 suplemen mungkin berkesan dalamrawatan ADHD, namun beberapa kajian memberikan keputusan yang bercanggahFaktor-faktor SosialTidak ada bukti yang meyakinkan bahawa faktor sosial semata-mata boleh menyebabkan ADHD[Ramai penyelidik percaya bahawa hubungan dengan penjaga mempunyai kesan yang mendalamterhadap kebolehan penumpuan dan kawal selia sendiri. Satu kajian anak asuh mendapatibahawa bilangan yang tinggi mereka telah gejala rapat menyerupai ADHD, manakala penyelidiklain mendapati tingkah laku khas ADHD pada kanak-kanak yang telah mengalami keganasandan penderaan emosi.
 7. 7. Ketua kecederaan Pesakit ADHD telah dilihat mempunyai lebih tinggi daripada kadar puratakecederaan di kepala, bukti bagaimanapun semasa tidak menunjukkan bahawa kecederaan dikepala adalah punca ADHD pada pesakit memelihara patofisiologi negeri kajian Satu bahawaberlaku kelewatan dalam pembangunan struktur tertentu di dalam otak seperti korteks hadapandan lobus temporal oleh purata umur tiga tahun. Struktur ini adalah bertanggungjawab untukkeupayaan untuk mengawal dan memberi tumpuan pemikiran. Sebaliknya korteks motorberkembang lebih cepat daripada biasa. Ia menunjukkan pembangunan yang lebih perlahankawalan tingkah laku dan pembangunan yang lebih cepat untuk perkembangan motor maju bolehmenyebabkan peningkatan defisit perhatian dan hiperaktif.Kajian lain menyatakan bahawa terdapat tipis luar biasa korteks sebelah kanan otak,menyumbang kira-kira 30% risiko genetik untuk ADHD. Juga telah melihat bahawa rantau inimenormalkan ketebalan pada tahun-tahun remaja yang menunjukkan peningkatan dalam gejalaklinikal.Selain itu, SPECT mengimbas ditemui rakyat dengan ADHD mempunyai peredaran darah yangberkurangan (menunjukkan aktiviti neural rendah), dan kepekatan yang ketara lebih tinggipengangkutan dopamin dalam striatum yang bertanggungjawab merancang hadapan. Ubat-ubatan yang memberi tumpuan kepada merawat kerja ADHD (seperti methylphenidate) denganmengurangkan dopamin reuptake dalam kawasan tertentu otak, seperti orang-orang yangkawalan dan mengawal kepekatan. Sebagai dopamin adalah perangsang, meningkatkan aktivitisaraf dan dengan itu aliran darah di kawasan-kawasan ini (aliran darah adalah petanda untukaktiviti saraf).Rawatan:Rawatan boleh melegakan banyak gejala-gejala gangguan, tetapi tiada ubatnya. Dengan rawatan,kebanyakan orang dengan ADHD boleh berjaya di sekolah dan menjalani kehidupan yangproduktif. Penyelidik sedang membangunkan rawatan yang lebih berkesan dan campur tangan,dan menggunakan alat-alat baru seperti pengimejan otak, untuk lebih memahami ADHD danmencari cara yang lebih berkesan untuk merawat dan mencegah. Kaedah rawatan biasanyamelibatkan beberapa kombinasi ubat-ubatan, pengubahsuaian tingkah laku, perubahan cara hidup,dan kaunseling.
 8. 8. Gaya HidupKecergasan aerobik boleh meningkatkan fungsi kognitif dan organisasi saraf yang berkaitandengan kawalan eksekutif semasa pembangunan pra-remaja, walaupun lebih banyak kajiandiperlukan di kawasan ini. Satu kajian menunjukkan bahawa prestasi olahraga dalam kanak-kanak lelaki dengan ADHD boleh meningkatkan penerimaan rakan sebaya apabila diiringi olehtingkah laku yang kurang negative.UbatJenis yang paling biasa ubat yang digunakan untuk merawat ADHD dipanggil “perangsang.”Walaupun ia mungkin kelihatan luar biasa untuk merawat ADHD dengan ubat yang dianggapperangsang, ia sebenarnya mempunyai kesan menenangkan kanak-kanak ADHD. Banyak jenisubat-ubatan perangsang disediakan. ADHD beberapa ubat-ubatan lain adalah bukan perangsangdan bekerja berbeza daripada perangsang. Bagi ramai kanak-kanak, ubat ADHD mengurangkanhiperaktif dan lampauja secara dan meningkatkan keupayaan mereka untuk memberi tumpuan,bekerja dan belajar. Ubat-ubatan juga boleh meningkatkan koordinasi fizikal.Walau bagaimanapun, satu saiz-sawan-pendekatan semua tidak memohon untuk semua kanak-kanak dengan ADHD. Apakah yang akan bekerja untuk satu kanak-kanak yang tidak mungkinbekerja yang lain. Satu kanak-kanak mungkin mempunyai kesan sampingan dengan ubat-ubatantertentu, manakala kanak-kanak lain tidak boleh. Kadang-kadang beberapa ubat yang berlainanatau dos mesti dibicarakan sebelum mencari yang bekerja untuk kanak-kanak tertentu. Mana-mana kanak-kanak yang mengambil ubat-ubatan perlu dipantau dengan rapi dan teliti olehpenjaga dan doktor.Ubat-ubatan perangsang datang dalam bentuk yang berbeza, seperti pil, kapsul, cecair, atautampalan kulit. Sesetengah ubat-ubatan juga datang dalam bertindak pendek, pelepasan jenislong-acting, atau yang dilanjutkan. Dalam setiap jenis ini, bahan aktif yang sama, tetapi iadilepaskan berbeza dalam badan. Pelepasan long-acting atau yang dilanjutkan membentuk seringmembenarkan kanak-kanak untuk mengambil ubat-ubatan hanya sekali sehari sebelum sekolah,jadi mereka tidak perlu membuat perjalanan harian jururawat sekolah untuk dos lain. Ibu bapadan doktor perlu membuat keputusan bersama yang ubat terbaik untuk kanak-kanak itu dan sama
 9. 9. ada kanak-kanak memerlukan ubat hanya untuk waktu sekolah atau untuk malam dan hujungminggu juga.Kesan sampingan ubat-ubatan perangsang:Kesan sampingan paling lazim dilaporkan mengurangkan selera makan, masalah tidur,kebimbangan dan kerengsaan. Sesetengah kanak-kanak juga melaporkan sakit perut atau sakitkepala ringan. Kebanyakan kesan sampingan adalah kecil dan hilang dari semasa ke semasa ataujika tahap dos diturunkanKurang selera makan. Pastikan anak anda makan makanan yang sihat. Jika kesan sampingan initidak pergi, bercakap dengan doktor anak anda. Juga bercakap dengan doktor jika andamempunyai kebimbangan tentang pertumbuhan atau anak anda pertambahan berat badan semasadia sedang mengambil ubat-ubatan ini.Tidur masalah. Sekiranya seorang anak tidak boleh tidur, doktor mungkin menetapkan dos yanglebih rendah ubat atau satu bentuk lebih pendek bertindak. Doktor mungkin mencadangkan jugamemberikan ubat pada awal hari, atau menghentikan dos petang atau malam. Menambahpreskripsi untuk mendapatkan dos yang rendah antidepresan atau ubat tekanan darah yangdipanggil clonidine kadang-kadang membantu dengan masalah tidur. Rutin tidur yang konsistenyang termasuk elemen santai seperti susu suam, muzik lembut, atau aktiviti yang tenang dicahaya malap, juga boleh membantu.Kesan sampingan yang jarang berlaku. Sesetengah kanak-kanak membangunkan secara tiba-tiba,pergerakan berulang-ulang atau bunyi dipanggil tics. Tics ini mungkin atau mungkin tidak ketara.Berubah-ubah dos ubat boleh membuat tics pergi. Sesetengah kanak-kanak juga mungkinmempunyai perubahan personaliti, seperti yang terdapat “flat” atau tanpa emosi.Psikoterapi:Jenis berlainan psikoterapi digunakan untuk ADHD. Terapi tingkah laku bertujuan untukmembantu kanak-kanak mengubah atau tingkah laku. Ia mungkin melibatkan bantuan praktikal,seperti membantu menganjurkan tugas atau menyiapkan kerja sekolah atau bekerja melaluiperistiwa emosi sukar. Terapi tingkah laku juga mengajar kanak-kanak bagaimana untukmemantau tingkah laku sendiri.
 10. 10. Pembelajaran untuk memberi diri pujian atau ganjaran untuk bertindak dalam cara yangdikehendaki, seperti mengawal kemarahan atau pemikiran sebelum bertindak, merupakan satulagi matlamat terapi tingkah laku.Ibu bapa dan guru-guru juga boleh memberi maklum balas yang positif atau negatif tingkah lakutertentu. Di samping itu, peraturan yang jelas, senarai kelagepan, dan lain-lain rutin berstrukturboleh membantu kanak-kanak 1 mengawal atau tingkah laku.Jurupulih boleh mengajar kanak-kanak kemahiran sosial, seperti bagaimana untuk menunggugiliran mereka, mainan saham, meminta bantuan, atau bertindak balas terhadap ejekan. Belajaruntuk membaca ungkapan muka dan nada suara pada orang lain, dan bagaimana untukmemberikan respons yang sesuai juga boleh menjadi sebahagian daripada latihan kemahiransosial .Latihan kemahiran Keibubapaan membantu ibu bapa belajar bagaimana untuk menggunakansistem ganjaran dan akibat untuk mengubah tingkah laku kanak-kanak. Ibu bapa diajar untukmemberi maklum balas segera dan positif bagi tingkah laku mereka mahu menggalakkan, dantidak mengendahkan atau redirect tingkah laku yang mereka mahu untuk tidak menggalakkan.Dalam sesetengah kes, penggunaan “masa-out” boleh digunakan apabila tingkah laku kanak-kanak mendapat kawalan. Dalam masa, kanak-kanak itu dikeluarkan dari keadaan yang sangatmeresahkan dan duduk bersendirian untuk masa yang singkat untuk bertenang.Ibu bapa juga digalakkan untuk berkongsi aktiviti yang menyenangkan atau santai dengan kanak-kanak, notis dan menunjukkan apa yang kanak-kanak itu tidak baik, dan memuji kekuatan dankebolehan kanak-kanak. Mereka juga boleh belajar untuk situasi struktur dengan cara yang lebihpositif. Sebagai contoh, mereka boleh menghadkan bilangan rakan sepermainannya satu atau dua,supaya anak-anak mereka tidak menjadi lebih dirangsang.Atau, jika kanak-kanak mempunyai masalah untuk menyelesaikan tugas-tugas, ibu bapa bolehmembantu anak-anak mereka membahagi-bahagikan tugas-tugas yang besar menjadi kecil,langkah-langkah yang lebih mudah diuruskan. Juga, ibu bapa mungkin mendapat manfaatdaripada mempelajari teknik pengurusan tekanan untuk meningkatkan keupayaan mereka sendiriuntuk berhadapan dengan kekecewaan, supaya mereka dapat bertindak balas dengan tenangkepada tingkah laku anak mereka.
 11. 11. Kadang-kadang, seluruh ahli keluarga mungkin memerlukan terapi. Ahli terapi boleh membantuahli keluarga mendapati lebih baik cara untuk menangani tingkah laku mengganggu dan untukmenggalakkan perubahan kelakuan. Akhirnya, kumpulan sokongan membantu ibu bapa dankeluarga berhubung dengan orang lain yang mempunyai masalah yang sama dan kebimbangan.Kumpulan sering berjumpa secara kerap kepada kekecewaan saham dan kejayaan, untukbertukar maklumat mengenai pakar dan strategi yang disyorkan, dan bercakap dengan pakar-pakar.
 12. 12. Tugasan 1bIntervensi awal yang boleh dilakukan melalui model perubatan (Medical Model) dan Modelsosial terhadap kanak-kanak masalah kurang tumpuan hiperaktiviti (Attention DeficitHyperactivity Disorder / ADHD)Tentukan Jadual dan rutinDitakrifkan dengan jelas jadual dan rutin adalah penting untuk kanak-kanak (serta untuk remajadan orang dewasa) dengan ADHD. Setelah ditubuhkan, manakala tidak fleksibel, corak untukbersiap-siap pada waktu pagi, bersedia untuk tidur, dan menguruskan kerja rumah dan aktivitiselepas sekolah menyediakan rasa konsisten dan membolehkan kanak-kanak untuk tahu apa yangdiharapkan. Ia dapat membantu untuk kanak-kanak lebih tua mempunyai banyak jam yangmudah dilihat untuk digunakan sebagai isyarat untuk pengurusan masa. Sesetengah ibu bapamendapati bahawa penggunaan pemasa (buat kerja rumah, masa untuk selesaikan permainan,dan lain-lain) membantu untuk anak-anak muda.Untuk membuat proses yang lebih menyeronokkan atau lebih mudah untuk diingati, carta dansenarai semak boleh digunakan bahawa senarai langkah-langkah atau tugas yang diperlukan bagisetiap kali hari. Sebagai contoh, "senarai semak pagi" boleh meliputi perkara-perkara sepertimembuat katil, memberus gigi mereka, dan membantu untuk menyediakan makan tengah harisekolah. Hang senarai semak di tempat yang mudah dilihat dan membenarkan anak anda untukmemeriksa barangan siap seperti yang mereka dilakukan, jika dia / dia ingin.Tetapkan Peraturan yang jelas dan JangkaanSeperti dengan jelas jadual, boleh dicapai, jelas peraturan dan jangkaan juga penting untukkanak-kanak dengan ADHD. Dalam kedua-dua sekolah dan di rumah, kanak-kanak denganADHD perlu konsisten dan jelas menetapkan peraturan. Ia boleh membantu untuk mewujudkansatu senarai peraturan untuk rumah dan hantar mereka di tempat di mana kanak-kanak boleh
 13. 13. melihat mereka. Ia adalah sangat penting untuk berpegang kepada peraturan dan menyediakanganjaran dan konsekuensi adil dan konsisten apabila peraturan isi rumah tidak diikuti.Beri Arahan JelasElakkan kabur atau terbuka arahan seperti "membersihkan keadaan kucar-kacir anda" atau"bermain dengan baik" yang tidak tepat menyampaikan tugas-tugas tertentu yang anda mahudilakukan. Sebaliknya, menggunakan bahasa yang jelas dan arahan khusus seperti "silameletakkan semua itu pakaian kotor dalam hamper itu," "sila meletakkan semua itu mainankembali pada rak," atau "biarkan ini membenarkan rakan anda untuk mempunyai satu pulabermain dengan mainan." bercakap dengan suara yang tenang dan jelas, dan pastikan untukmenubuhkan jenis hubungan mata dengan anak anda apabila anda memberi arahan supaya iaadalah lebih berkemungkinan dia memberi tumpuan kepada apa yang anda katakan. Ia bolehmembantu untuk mempunyai anak anda mengulangi arahan kembali kepada anda. Mogok arahanuntuk tugas-tugas yang lebih besar kepada langkah-langkah yang mudah juga boleh membantu.Disiplin, Ganjaran, dan AkibatKanak-kanak dengan ADHD bertindak balas dengan baik kepada sistem yang jelas dan bolehdiramal ganjaran dan konsekuensi untuk menguruskan tingkah laku dan disiplin. Ganjarantingkah laku positif dengan pujian atau dengan ganjaran kecil yang kos wang sedikit atau tidak,seperti masa yang istimewa dengan ibu bapa atau mengambil bahagian dalam perlumbaan atauaktiviti kegemaran. Fokus pada pujian atau keistimewaan sebagai ganjaran bukannyamenawarkan makanan atau mainan sebagai hadiah.Ia sentiasa terbaik untuk memberikan lebih ganjaran dan pujian positif daripada komen negatifakibat atau. Sebagai contoh, tersenyum dan berkata, "Saya suka cara anda bekerja di kerja rumahanda" atau "anda melakukan pekerjaan yang besar membersihkan meja." Tanya anak anda untukmengatakan apa yang dia berbuat baik semasa aktiviti dan membantu dia atau dia untuk tampildengan sesuatu jika dia tidak boleh.
 14. 14. Begitu juga, akibat tingkah laku negatif perlu adil, sesuai, konsisten, boleh diramalkan, danpantas dilaksanakan dan disiapkan. Acara utama seperti cuti atau hari jadi kanak-kanak tidakharus ditarik balik atau uncelebrated kerana sesuatu yang kanak-kanak lakukan. Akibat idealharus dijelaskan terlebih dahulu dan harus berlaku sejurus selepas tingkah laku negatif.Kelewatan akibat (seperti tidak mengambil bahagian dalam acara atau bersiar-siar pada mingguberikutnya) tidak berkesan sebagai kesan serta-merta. Akibat boleh termasuk masa-out,penyingkiran dari situasi atau persekitaran, atau sekatan keistimewaan. Ia adalah sangat pentingbahawa akibat berlaku selepas contoh setiap tingkah laku negatif.Gunakan Masa-Out BerkesanTerutamanya untuk anak-anak muda, masa-out boleh menjadi akibat berkesan untuk tingkah lakunegatif yang berkhidmat tujuan tambahan mengeluarkan kanak-kanak dari persekitaranoverstimulating atau tertekan. Satu masa keluar juga akibat segera yang mungkin untuk menjadilebih berkesan daripada akibat lambat. Ramai pakar mengesyorkan bahawa masa-out tidak tahanlebih lama dalam beberapa minit daripada umur dalam tahun-tahun kanak-kanak (contohnya,masa lima minit untuk 5-year-old). Lebih lama daripada itu mungkin terlalu sukar untuk kanak-kanak untuk melengkapkan, yang membawa kepadanya untuk menjadi lebih cenderung untukmenentang melakukan masa keluar pada semua.Abaikan Dalam AlasanDalam sesetengah situasi, mengabaikan satu tingkah laku yang tidak diingini boleh menjaditeknik pengubahsuaian tingkah laku yang berkesan untuk kanak-kanak dengan ADHD. Jelassekali, tingkah laku yang berisiko atau memudaratkan kanak-kanak itu atau orang lain tidakboleh diabaikan, tetapi tingkah laku seperti merengek, bengkeng, dan berhujah kadang-kadangboleh diabaikan sehingga tingkah laku berhenti. Ramai kanak-kanak dengan ADHDmengidamkan perhatian daripada orang lain, walaupun ia adalah perhatian yang negatif dalambentuk menjerit, berteriak, atau memarahi. Enggan memberi perhatian kepada mana-mana
 15. 15. kanak-kanak yang berkelakuan tidak sesuai boleh menjadi efektif jika dilakukan secara konsisten.Bagi kanak-kanak yang mendapat semakin kuat atau mengganggu (escalates) apabila diabaikan,satu lagi cara untuk bertindak balas mungkin melibatkan tenang dan secara senyap-senyapmemberitahu kanak-kanak bahawa apabila mereka tenang dan tenang perbualan bolehmeneruskan.Membangunkan Aids OrganisasiKanak-kanak dengan ADHD mempunyai kemahiran fungsi eksekutif miskin, yang bermaksud,antara kesukaran yang lain, bahawa mereka mempunyai masalah menganjurkan harta benda dantugas-tugas mereka. Sesetengah ibu bapa (dalam kerjasama dengan guru) telah mendapati iaberguna untuk menyediakan berkod warna pengikat dan komputer riba bagi setiap mata pelajaransekolah, serta lembaran kerja rumah di hadapan pengikat yang menyenaraikan kerja rumah untuksetiap hari sekolah. Lain-lain mungkin mendapati bahawa membeli satu set buku teks untukrumah kedua adalah berguna untuk kanak-kanak yang sering lupa untuk membawa pulangbahan-bahan yang betul. Membantu anak anda membangunkan satu sistem organisasi untuk bilik/ beliau dan harta benda beliau dan ikutinya.Hapuskan GangguanWalaupun ini kedengaran jelas, persekitaran rumah banyak hanya huru-hara dan penuh gangguanuntuk kanak-kanak dengan ADHD. Pastikan bahawa anak anda mempunyai banyak masa tenangdan ruang untuk kerja rumah yang lengkap dan tugas-tugas lain. Satu ruang kerja rumah yangbebas gangguan luaran seperti televisyen dan permainan video, dan tidak terletak di bilik-bilik dirumah di mana kebanyakan orang berkumpul adalah kunci kepada kejayaan menyiapkan tugasan.
 16. 16. Tetapkan Kecil, Matlamat dicapaiFikirkan perubahan tingkah laku yang kurang positif anak anda seperti latihan untuk maraton.Sama seperti tiada siapa yang akan mengharapkan anda atau sesiapa sahaja untuk pergi dari tidakpernah berjalan pada semua untuk melengkapkan 26-campur batu, ia adalah tidak adil dan tidakrealistik untuk mengharapkan anak anda untuk menukar 15, atau 10, atau malah lima tingkahlaku serta-merta. Jangan mengharapkan perubahan dramatik dalam sekelip mata. Jika matlamatanda adalah untuk mempunyai anak anda duduk diam sopan melalui hidangan restoran ataubersiar-siar keluarga, memecahkan proses turun ke matlamat yang kecil dan boleh dicapai sepertitidak mengganggu perbualan selama lima minit, masih duduk selama 10 minit, dan lain-lainPastikan untuk menawarkan banyak pujian dan ganjaran apabila matlamat ini kecil dipenuhi.Fokus pada Satu atau Dua Tingkah Laku Mencabar di MasaMenukar semua tingkah laku negatif kanak-kanak sekali gus tidak mungkin, dan cuba untukberbuat demikian boleh mewujudkan tekanan yang tidak tertanggung untuk kedua-dua ibu bapadan kanak-kanak, penubuhan kedua-dua kegagalan. Sebaliknya, memilih satu atau dua tingkahlaku yang mencabar yang anda ingin untuk memperbaiki dan memberi tumpuan kepada orang-orang. Contoh mungkin akan mengganggu, tidak tinggal duduk, lupa untuk meletakkan mainanjauh, atau mempertikaikan mengenai tidur. Mana-mana tingkah laku yang anda memilih untukmengubah suai, memahami perubahan tingkah laku mestilah secara beransur-ansur untuk berjayasepanjang masa.Cari Kawasan Yang Kanak-kanak cemerlang atau berjayaTiada siapa yang menikmati sedang tertakluk kepada kritikan atau berterusan aduan tentangtingkah laku mereka. Seperti setiap individu perlu berasa baik pada sesuatu, berterusanmengkritik boleh menyebabkan kanak-kanak yang sengaja bekerja lebih menyempurnakantingkah laku negatif mereka mendapat perhatian bagi bukannya tingkah laku positif jika dia tidakdipuji. Bantu anak anda mencari sesuatu kawasan atau kepentingan di mana dia berjaya. Iniboleh menjadi sukan, alat muzik, subjek akademik, bentuk seni, atau hobi lain. Sebagai berjaya
 17. 17. atau mempunyai minat yang kukuh dalam hobi banyak boleh meningkatkan anak anda harga diridan kesejahteraan. Tiada tunggal "terbaik" aktiviti untuk kanak-kanak dengan ADHD. Biarkanminat serta semangat mereka menjadi panduan anda.Menggalakkan Gaya Hidup Sihat - PemakananSatu gaya hidup sihat akan membantu bukan sahaja kanak-kanak anda, tetapi seluruh keluargauntuk memelihara kedua-dua fizikal dan kesihatan emosi. Berpegang kepada pelan pemakanandan mengelakkan memberi makanan ringan kanak-kanak anda dan "kosong" kalori pada lebihdaripada secara berkala. Walaupun makanan bergula tidak adalah punca ADHD, sesetengah ibubapa mendapati bahawa banyak makanan bergula boleh memburukkan gejala anak mereka.Kadang-kadang kanak-kanak lebih tua dengan ADHD begitu terganggu dan tidak teratur bahawamereka boleh melangkau waktu makan atau makan tidak sekata. Selera menurun boleh menjadikesan sampingan sesetengah ubat yang merawat ADHD. Cuba untuk memastikan bahawa anakanda makan kerap, dan hidangan kecil setiap beberapa jam mungkin yang paling berkesan untuksesetengah kanak-kanak dengan ADHD. Walaupun membenarkan anak anda untuk menikmatizaman kanak-kanak dengan membenarkan untuk merawat sekali-sekala, ia adalah penting untukmengajar anak-anak anda untuk membuat pilihan makanan yang baik dengan model pilihansendiri.Menggalakkan Gaya Hidup Sihat - SenamanSenaman boleh membantu kanak-kanak yg dpt digugah "membakar" tenaga berlebihan, dansenaman menggalakkan kesejahteraan fizikal dan tabiat tidur yang sihat. Menggalakkan anakanda untuk mengambil bahagian dalam sukan yang dianjurkan selepas sekolah bolehmenyediakan kedua-dua senaman dan faedah jadual tetap dan boleh diramal. Ramai kanak-kanakdengan ADHD lakukan dengan baik dalam seni mempertahankan diri atau kelas yoga yangmenekankan mental serta kawalan fizikal ke atas badan mereka. Secara umum, ia adalah pentinguntuk memilih sukan yang sesuai dengan anak anda dan beliau kebolehan, tetapi sukan yangmelibatkan aktiviti atau gerakan berterusan boleh menjadi pilihan yang lebih baik bagi
 18. 18. sesetengah kanak-kanak daripada sukan yang mempunyai signifikan "turun-masa" seperti besbolatau bola lisut.Menggalakkan Gaya Hidup Sihat - TidurTidur adalah faktor terakhir dalam memastikan gaya hidup yang sihat untuk anak-anak dankeluarga anda pada setiap hari. Jika anak anda tidak berehat, dia / dia akan menghadapikesukaran yang lebih tinggal fokus dan tugas. Tertidur boleh menjadi sukar untuk kanak-kanakdengan ADHD yang boleh overstimulated dan mempunyai tahap aktiviti meningkat. Sebagaisebahagian daripada jadual tetap dan boleh diramal anda, ia adalah penting untuk mempunyaitidur yang ditetapkan dan rutin tidur. Anda boleh menggunakan senarai semak atau pemasa jikaanda ingin membantu anak anda membuat peralihan kepada tidur. Menghapuskan kafein dalamdiet anak anda serta menyediakan upacara menenangkan waktu malam (seperti mendukung atauberkongsi sebuah buku atau cerita) boleh membantu angin anak anda turun pada akhir hari yangaktif. Bagi kanak-kanak dan remaja yang lebih tua, telefon bimbit mematikan komputer danmenyimpan dan lain-lain alat elektronik di luar bilik kanak-kanak untuk malam berkhidmatuntuk mengelakkan mengganggu mereka dengan tidur.Tunjukkan Cinta Tanpa Syarat AndaPastikan anak anda sedar cinta tanpa syarat dan sokongan anda, tidak kira bagaimana diaberkelakuan. Pengeluaran cinta atau kasih sayang tidak pernah merupakan akibat yang sesuaiuntuk tingkah laku yang tidak diingini. Ia adalah OK membiarkan anak anda tahu bahawa andaadalah marah atau kecewa dengan / tingkah laku beliau pada masa-masa, tetapi ingat untukmengatakan "Saya suka anda" setiap hari dan pastikan anak anda tahu bahawa dia adalah seorangahli diterima dan bernilai daripada keluarga.
 19. 19. Ambil Penjagaan DiriAkhir sekali, jangan lupa untuk menjaga penjaga. Di samping kegembiraan pencapaian,keibubapaan kanak-kanak dengan ADHD boleh membawa kepada pelbagai emosi yangmenyakitkan, termasuk malu, kemarahan, kebimbangan, bimbang, dan kekecewaan. Malah, andamungkin merasa apa-apa atau semua pada suatu hari tertentu. Cuba untuk mengekalkan rasaperspektif dan memahami bahawa tingkah laku anak anda adalah disebabkan oleh gangguan danmungkin tidak sentiasa berada di bawah kawalan penuh beliau.Jika anda perlu berehat, anda tidak perlu berasa bersalah. Keibubapaan adalah kerja yangtertekan, dan ia OK untuk menerima bantuan daripada keluarga dan rakan-rakan dalampenjagaan untuk anak anda. Ambil masa berlepas dari ibu bapa untuk menghabiskan masa padaaktiviti yang anda gemari atau bahkan menghabiskan masa bersendirian dalam usaha untukmenyegarkan diri anda. Anda tidak akan menjadi seorang ibu bapa atau model peranan yangberkesan jika anda tidak mempunyai tenaga untuk menumpukan kepada proses.

×